SOMMARLÄGRET I PIEKSÄMÄKI 2018

I år rullade vi i väg till Kyrkans Ungdoms Sommarläger i Pieksämäki med bil, husvagn, hund och fyra personer (Matilda hade sin kompis med, medan pojkarna som hade jobb stannade hemma i år).

Bilden säger en hel del om årets läger😊, det var vatten i alla möjliga flaskor, det var värme och mysiga ljumma kvällar, det var vänner som sågs igen och det var ljus...det eviga Ljuset.


DAGEN INNAN
Vi kom som vanligt dagen innan, på måndag för att hjälpa till att ställa i ordning hela lägerområdet.
Vi började med vårt eget område "lägercampingen" där Jan och jag var lägervärdar även i år.
I lägret deltog över 700 personer, på vårt område hade vi strax över 100 personer.

Här kommer några av de saker vi alltid gör när vi anländer. (Och du som är noll intresserad av detta "före lägret" hoppa genast fram till rubriken "LÄGRET BÖRJAR"👍😊).


1. VI KOLLAR IN HELA OMRÅDET
- Vi vandrar helt enkelt runt "campingområdet", så vi vet hur varje kvadratmeter ser ut.

-  I år var det förändringar, eftersom vi plötsligt hade blivit grannar med ett stort byggområde. Byggområdet var inhägnat, men ibland öppnade arbetarna en stor grind och grävmaskinen körde in vid sidan av "campingområdet" och lastbilarna började köra skytteltrafik tvärs över den stig som alla är vana att promenera ner till badstranden på.
Så där behövdes bommar och stoppskyltar från flera håll.....och tips på andra vägar ner till stranden.





En bild tagen från strandvägen

- Vi städar upp eventuellt skräp och nerblåsta kvistar (fanns en hel massa i år, månne där hade varit storm eller klättrande apor😉?).


2. VI SÖKER EN PLATS FÖR ALLA VAGNAR/BILAR/TÄLT.
- Här måste vi mäta ut och märka ut så det tydligt syns att det är 4 m mellan varje ekipage som rekommenderas (allmänna säkerhetsregler ).

- Sen kollar vi så att det finns el till alla som behöver, att alla motorvärmarstolpar är i funktion, vi går runt med en hårfön och testar 😉.

- Vi får alltid in önskemål, som vi i mån av möjlighet försöker att uppfylla. Ex de som gärna vill bo nära varann, de som helst vill bo på gräs eller hellre på asfalt o.s.v.

Platserna på asfalt finns det flest av.






Platserna på gräs är färre.


Och på gräset bor ju också tältfamiljerna.



3. VI IORDNINGSTÄLLER INFOPUNKTEN
- Vi hämtar anslagstavlan som vi monterar fast under taket vid cykelställningen (i skydd för eventuell regn och blåst).

- Vi färdigställer papper som vi sätter upp, b.l.a info om ex. var det finns möjlighet att diska, duscha, var nattwc finns m.m. Här behöver vi samtidigt gå runt och se var vi hittar och får använda olika utrymmen och ställen, det kan ju ha ändrat från senaste år.


4 VI HÄMTAR GREJER FRÅN KANSLIET (hela lägerområdet är väldigt stort, vi har ca 300 m till kansliet).
- Vi hämtar allt från utprintade dagsprogram, pennor, häftstift, band, namnlappar till olika skyltar.
Och vi har alltid en cykel med som underlättar en hel del.






Här var det Jan som fick cykla och jag fick gå/springa 😉.

- I år fick vi även hämta öronproppar, eftersom arbetarna på byggområdet startade sin jobbdag tidigt på morgnarna 😉. Något som störde en del, men de flesta kunde sova ändå och t.o.m några kände sig som hemma, eftersom de även där bor grannar med ett byggområde😉.

Öronproppar.... blandade med knep och knåp.


5. VI STÄLLER FRAM VIKTIGA SAKER.
- Vi plockar fram saker som vi kan behöva snabbt, som I-hjälp väska, verktyg, viktiga papper med ex. viktiga telefonnummer (bra att ha både till pappers och i telefonen) m.m.
Här visade det sig att vi hade glömt en viktig sak😕, en sak som vi inte ens visste om innan vi plötsligt behövde den......vilket jag kommer till senare.





6. VI IORDNINGSTÄLLDE MÖTESPLATSEN
- Nytt för i år var "mötesplatsen". Ifjol fick vi feedback att det gärna skulle få finnas en gemensam mötesplats för camparna och naturligtvis var det något vi förverkligade.
På första prioritering var att den behövde finnas i skuggan större delen av dygnet, för temperaturen låg runt +30 så gott som varje dag. Och vi hittade den perfekta platsen intill anslagstavlan vid infopunkten.


Här var inga ekipage på plats ännu. Här hade vi just hämtat anslagstavlan, men ännu inte monterat upp den.

Mötesplatsen fick inte vara för fin (och det var nog heller ingen risk med oss som fixare😉), där skulle tydligt synas att man fick slå sig ner när som helst (även efter ett svettigt gympass) och att där fick man äta och dricka och leka och stoja.

Här var det pågång.



LÄGRET BÖRJAR
På tisdag startade lägret med incheckning och middag kl.17-19.



Jag satt där uppe intill kansliet med de övriga lägervärdarna och hälsade alla lägerdeltagare välkommen, delade ut lägerarmband, namnlappar och informerade om det ena och det andra och förklarade vägen ner till campingområdet.

Och Jan välkomnade och tog emot alla ekipage nere vid lägercampingen. Han hjälpte till med allt praktiskt, såg till så att alla fick sin plats och el.
De som varit förrut vet vart de ska och kör oftast raka vägen ner till campingen först, alltid skönt att få sin plats så fort som möjligt.

Sen var lägret igång. Och jag älskar den känslan när man inser att nu är det faktiskt på riktigt, nu är vi här igen och nu sparkar det igång på allvar.


När alla hjälps åt med de gåvor de fått, då blir det ett bra läger. Här en bild på några av de vackra blommor och arrangemang som fanns på lägret. 

Bönelådan med hänglås på, den stod på sin vanliga plats, redo att ta emot "livet". Själavårdarna fanns till under hela lägret för den som ville prata och lätta sitt hjärta och få förbön......och för dem som kanske hellre lämnade en anonym bön i lådan.
Hela lägret, alla lägerdeltagare blev omslutna av förbön.



Lägrets tema var "JUBEL". Lägret firade nämligen 50 år i år, så det blev extra festligt och en hel del jubel på flera sätt.





Lördagkväll var det galakväll, då såg man många fina klänningar här och där. Och jag fick premiärköra min nya klänning som jag köpte vid Tuuri på resan till lägret (bilden är från när jag prövade den och behövde smakråd😉).




Vi deltog i galakvällen mestadels på utsidan (med Hugo) där det fanns högtalare. Där satt även många småbarnsföräldrar med barnen som lekte eller sprang omkring och även andra som valde att delta där ute där det var svalare än inne i den stora festsalen.






Inne i salen var det alldeles härligt fullt av människor i alla åldrar..



Denna kväll fick vi också lyssna till KU:s nya medlemslåt😊😁. Här kommer ett litet smakprov😉.




Lovsången på lägret ljöd från morgon till kväll, både i festsalen, i kyrkan, i kapellet, på ungdomarnas program, på barnens program och i våra hjärtan.

Lovsångsteamet.


Ungdomarnas lovsångsteam.









PAUSER
På ett sånt här stort läger där det sker något hela tiden och där det är full rulle från morgon till kväll bör man själv finna sina egna andningshål och pauser. Ingen varken kan eller orkar delta i precis allt program..

Vi var flera campare som valde att ex. dricka eftermiddagskaffet med en frukt nere vid campingen istället för i matsalen.
Ofta satte vi oss vid samlingsplatsen.




Där hade man samtidigt bra uppsikt över vad som skedde på området.
Vanligtvis denna tid på dygnet har vi ju haft en full ström av glada, spralliga människor, ungdomar, äldre, barn och familjer med vagnar, väskor, vattenflaskor och uppblåsta badgrejer påväg ner till stranden. Men nu i år i.o.m byggområdet så tog ju de flesta😉 andra vägar ner till badstranden, vilket var helt rätt och helt klart det säkraste alternativet, så i år hade vi det otroligt lungt denna siestatid.






Och man hade bra uppsikt över barnen som sysselsatte sig med det ena och det andra.




KVÄLLSPROGRAM
Kvällarna var fyllda av härligt, fint, roligt, berörande, vackert och spännande program.

En kväll var det "MissionLandia" Pieksämäkis roligaste nöjesplats"😊 . Då kunde man delta i allt från varm gemenskap😊 till spännande aktiviteter (som att klättra högt, slänga våta svampar på vissa typer), tävlingar, mat (grillkorv eller mat av olika slag) få en figurballong, bli fotografierad, få massage eller nagellackning.
Alla biljetter kostade 2 euro och alla inkomster gick till missionen👍😊💗.







Av någon anledning så var barnen de flitigaste klättrarna på stegen (som satt fast högt upp i kranen).





MORGON BIBELSTUDIER
Varje morgon efter morgonmålet fick man delta i bibelstudiet.
Eftersom det var jubileumsår så hade lägret ingen speciell bibelstudiehållare utan hade istället satsat på flera olika, som på ett eller annat sätt deltagit i lägret med undervisning någongång förrut.
Det var en toppen ide.









KURSER
Kursutbudet var stort och brett som vanligt.
Här några bilder från kursen "Lettering" med Sofie Björkgren- Näse. De hade ställt ut sina fina verk. Dessa blev en predikan i sig, de gjorde en helhet...läs och ta till dig.








Man kunde välja kurser som var endast en gång/dag eller kurser som var både fm och em.
Vi valde endast ett kurstillfälle/dag eftersom vi var lägervärdar och behövde finnas till hands och för att vi hade hunden Hugo som vi inte kunde lämna ensam.

Jan hade valt kurs på fm, han var på "Den vuxnes motionspass" med Niklas Storbacka. Jag hade valt kurs på em, jag var på "In i bönens värld" med Stefan Äng.
Båda var vi helt nöjda med våra kursalternativ👍😊.
På vägen hem från lägret redogjorde vi för varandra vad den andre hade missat😉, så brukar vi göra 😊.

Matilda och hennes kompisar hade valt kursen "Freedom" med Alexander Nykvist och Hanna Maria Johansson.
Den kursen var toppen, enligt Matilda. Förmiddagarna var de ute och hade olika aktiviteter som tävlingar, spel m.m. och eftermiddagarna var de inne och funderade på livet som kristen och hade intressanta disskussioner.

Här en bild på Matilda med sin kusin. (Det svart/gula bandet inhägnade MissionLandia området....inget annat, ifall någon undrade😊).




Och här en bild på fotbollskursen.




LJUMMA KVÄLLAR
Kvällarna var ju alldeles ljuvliga, den värsta hettan hade lättat och man bara njöt av att vistas utomhus.
Dessa bilder är från utsidan av cafeet. Här var kvällsprogrammet slut i festsalen och alla promenerade mot matsalen till kvällsteet. Vi avnjöt det ute i den milda, varma kvällen.








Att få träffa vänner och bekanta som man inte ser så ofta, det är ju en rikedom med detta läger.

Gunilla och jag har även om våra söner nu blivit vuxna män massor att diskutera och ventilera varje gång vi ses...och aldrig hinner vi få färdigt 😉.
Tyvärr blev bilden suddig.





Kvällarna på lägercampingen kunde innebära mys på utsidan....


....och kanske en grillad korv.



Eller så blev det genast godnatt på insidan. För man behövde nog all sömn man kunde få för att orka med de fantastiska härliga programmen som fanns att välja på varje dag.
Här ex. onsdagens program.




Jan och jag tog ofta sena promenader med Hugo. Värmen gjorde ju att han (Hugo alltså😉) liksom vaknade till när det blev svalare ute, då ville han ut på långpromenad, busa och ha kul.




Vi fick leta upp någon tom gräsplätt där han fick springa av sig.....och han sprang.



Och Hugo som är van med barn, ja han helt enkelt älskar dem, han njöt av all uppmärksamhet han fick.



Barnen kom ofta till vår vagn och frågade efter Hugo.






Ibland såg man bara en massa händer och en svans som viftade 😊💗.



Hugo delade gärna ut pussar.



Och Hugo blev kramad och pussad.




I år hade vi två hundar på campingen, och de kom överens både bättre och sämre beroende på dag och tillfälle😉.
Här var det Hugo som inte var så intresserad av sin snusande gulliga granne.





MÄNNISKOR PÅ LÄGER
I år var jag inte lika flitig och ta bilder som ifjol, men visst fotade jag lite här och där.. Men jag glömde eller hann inte fråga av alla berörda ifall jag fick lov att lägga upp dem här på bloggen, så därför kommer inte så många här, och vissa är redigerade, som ni redan sett (redigerade på mitt sätt😉).

Här ett glatt gäng som passade på att ta en rask promenad.
På något sätt tror jag att höstens träningsfärg är blå 👍😊.



En mor med sin dotter💗. I år hade vi massor av barnfamiljer på lägret, och det var ju alldeles toppen.







JATKOT
Det fanns under lägrets gång olika "jatkon" ("fortsättning" på kvällarna).
Onsdagkväll deltog jag i Kvinnornas jatkot och torsdagkväll deltog Jan i Kararnas jatkot.

Fredagkväll hade vi som vanligt campingområdets jatkot med knytkalas. 
Då deltar den som orkar och vill och genast efter aftonandakten ca kl.22.30 så drar vi igång.


Jag skrattade när jag satte fram lyktan och läste texten, mer än någonsin passade den väl. Vårt "hem" på campingen var verkligen "varm" i år och vi var "många" camping"vänner" som mötte upp till knytkalaset.

Här började folk småningom samlas, man kom med bord, stolar, lyktor, sällskapsspel, något smått att äta och dricka, ur högtalaren strömmade härlig lovsångsmusik och Jan satte sig vid den ena grillen och Niklas vid den andra....och de rätta dofterna infann sig.










Och detta var ju kvällen när alla väntade på att få se månförmörkelsen, någon kanske lyckades att se den. Tyvärr så var det lite väl mulet när vi väl kom på det.




UNGDOMARNA
De hade dock jatkot varje kväll förutom en. Vi vuxna stack oss in där ibland för att ta del av ex. den härliga lovsången.




Ugdomarnas bibelstudier med gatupastorn Marcus Olson lär ha varit kanon, enligt vår dotter och enligt många andra. Han kunde verkligen ta ungdomarna och alla med sin humor, intressanta berättelser om allt han varit med om och sin starka tro på Jesus Kristus som bär genom allt.



MATEN
Enligt mig var det bra mat. En dag fick vi t.o.m tortilla...mums.




NATTVARD
I kyrkan uppe på kullen ordnades en hel del program. Vi deltog i lördagskvällens mässa "Människa -kom fram". Om du inte varit med om denna svängiga mässa så rekommenderar jag den varmt.



Och vart man än gick fick man ju komma ihåg att ta med den där livsviktiga vattenflaskan.



Här ser det ut som om vi var de enda som kom till kyrkan😉, men vi kom liksom från ett annat håll och rätt sent....dock i tid👍😊.


För dig och mig utgivet.







VARMT
Årets sommar och därmed också detta läger kan man nämna med ett gemensamt ord "VARMT", någon vill kanske använda orden "ALLDELES FÖR HETT".
Och visst hade vi både varmt, svettigt och hett. Men det gick helt ok så länge man inte behövde göra så mycket annat än att sitta i skuggan, ta en avsvalkande dusch flera gånger/dag och kyla sig med kall dricka och glass.
Flera tog sig också ett dopp i sjön varje dag.

En bild från stranden från en av våra sena kvällspromenader.



Sandlådan gapade tom mitt på dagen i den värsta hettan, för att sen till kvällen fyllas av glada stojande barn.



Fönster stod på vid gavel både dag och natt i de olika logementen.
Här sprang jag på en mamma (eller rättare sagt gick förbi henne...men ibland kunde man faktiskt springa in i ett av de alla vidöppna fönstren😉) som satt och vilade med en kopp stärkande dryck, troligtvis medan den lilla sov.



Och denna glada mor hade hittat lite egen tid på ett läger med över 700 andra i den varmaste av somrar. Men jag vet att hon har en hel del år av erfarenhet av detta läger, så hon vet vad man bör och inte bör för att orka.
Så jag tackade för bilderna och lämnade henne  med "hennes stund".




Vi inhandlade glass i stora lass för att kyla ner oss, och goda jordgubbar blev det till.




Och för vår del blev det faktiskt så att Jan hoppade i bilen och körde en rätt lång sträcka för att köpa en ac till husvagnen. För vi var liksom mitt i solen den största delen av dagen. Vi hade ca 35 grader inne i husvagnen och 45 på utsidan i gassande sol......det fungerade liksom inte så bra varken för oss "campingvärdar" som behövde vara pigga och alerta och inte heller för hunden. Så för oss blev räddningen att vi kunde skruva bort ena takluckan, släppa ner luftkonditioneringen och koppla i sladden.



Och ännu en glassbild.




Och från det ena till det andra, ni ser min tumme (längst ner på bilden) med flagnande nagellack.
Jag kom till lägret med en flaska nagellacksremover och ett nytt fräscht rosa lack, som jag vid något tillfälle skulle fixa. Men lägret rullade på och sen kom jag hem likadan, nåja med kanke ännu mindre färg på naglarna.
Det hela säger något om mig och om min inställning till lägret.....här är jag hemma, jag kan gå som jag vill och jag hittade tydligen så mycket viktigare och roligare saker att göra och uppleva under denna vecka än att naglarna blev prioriterade, och bra så.




SÅ OLIKA MEN ÄNDÅ SÅ LIKA
För dig som kanske nu läser detta och undrar om du kunde komma nästa år, om du skulle passa in på lägret så vill jag skriva detta.

Till lägret kommer de som har med sig strykta kläder, genomtänkta passande kläder för varje dag och varje tillfälle....för hela familjen.
Och till lägret kommer de som vi som slänger in i husvagnen några rena tröjor, shorts och ett stort paket tvättmedel. Som sen inser väl på plats att det mesta inte går att kombinera så väldans bra , varken färgmässigt eller på annat sätt😉. Men lägret flyter ändå på hur fint som helst.

Efter lägret for vi vidare på en kort resa och inhandlade lite kläder ex. dessa träningskläder till Jan,  som vi sen insåg att skulle ha varit bra mycket bättre att ha redan på lägret på motionskursen (istället för de t-shirts och shorts som han använde, som också delvis hade fått fungera som "målaskläder" tidigare i sommar 😊).
Här ser ni höstensfärg igen...blå 😉, eller så fanns det bara blåa kvar😁.


Nu var ju det här bara en humoristisk "bild" på hur vi människor tänker och planerar när det gäller våra kläder och vårt yttre, och inget är bättre eller sämre. Men Gud ser inte till utsidan utan till våra hjärtan.

Till lägret kommer också vi med brustna eller hela hjärtan. Vi som bara måste få berätta om vår lycka och glädje och vi som försöker hålla ihop på något sätt fast hjärtat skriker av smärta och sår.....och alla är vi lika välkomna.

Alltså du är välkommen precis som du är med det som du bär i din ryggsäck. Livet formar oss olika, men LIVETS HERRE, JESUS KRISTUS SJÄLV vill möta just dig och mig just precis där vi är. Han är den enda som kan och vill.......möta, förlåta, hela, upprätta, utrusta och leda oss. 

Genom alla år vi deltagit i lägret har vi kommit mer eller mindre hela i våra hjärtan. Och varje gång har vi fått åka hem mera hela än när vi kom.

Så här såg det ut sommaren 2014 när vi åkte till lägret med förväntansfulla, busiga barn i bilen.




Och sen när vi åkt hem har vi alltid "alla" varit trötta men tacksamma och glada, och likaså i år.







TACK ALLA FÖR ÅRETS LÄGER OCH TACK JESUS FÖR ATT DU ÄR DEN SAMME I GÅR, I DAG OCH I MORGON.

Nu får vi komma ihåg att tacka och be, och börja be för nästa sommars läger och alla människor som är påväg dit, Herren vet redan vem👍💗.


DET SOM CAMPINGVÄRDARNA HADE GLÖMT
Och vi må ju icke glömma att berätta vad det var vi kom att behöva, som några av våra deltagare på området behövde sista dagen strax innan de skulle åka hem, något som vi campingvärdar inte hade med.
Det var något som troligen de flesta har i sin bil....startkablar.



Jag fick låna startkablar av en snäll gentleman uppe vid bilparkeringen men under tiden jag rusade ner med dem, ni vet de 300 m, så hade Niklas räddat situationen. Som en vanlig chaufför och caravanare hade han startkablar med, precis som man bör...som vissa andra inte hade😉.

Alla gör vi våra missar och fel här i livet, och många gånger är det ju just av dem vi lär oss saker. Så nu har vi lärt oss att det kan vara väldigt bra för lägervärdar på en lägercamping att ha med sig startkablar👍.


FEEDBACK
I år kom vi liksom tidigare år också fram till vad som var bra eller dåligt, vad som kunde fortsätta på samma sätt eller göras bättre eller göras på ett annat sätt.
Men vi fick vi också feedback av våra deltagare👍.
Vi fick b.l.a ett önskemål från en 7-årig pojke (via hans mamma), han tyckte "att vi borde ha barnenskväll på lägercampingen". 
Vårt vanliga jatkot på fredagkväll startar ju efter att allt annat program är slut så det är väldigt sent, men de flesta barn är ändå med en stund.
Men det här var en toppen ide som vi nog tänkt på förut, men som vi liksom inte fått in att platsa mellan allt det övriga programmet. Men nu får vi tänka till igen, och jag kan lova att ifall vi får förtroendet att vara lägervärdar även nästa år och ifall att vi med våra arbeten och familj får det att passa in så vi kommer så lovar vi att någon form av barnenskväll kommer det att bli 👍😊.

Så alla ni som inte bor i husbil, husvagn eller tält nu hinner ni tänka över det till nästa år...vad gör man väl inte för en "barnenskväll på lägercampingen" 😊👍.

Jag avslutar med en bild av en av alla de käpphästar som tillverkades på lägret😊. Den här hittade jag när vi städade undan efter lägret. Jag hittade den utanför festsalen och lastade in den i bilen som var påväg till KU:s kansli i Nykarleby, så om ingen ännu hämtat den så vet ni var den finns. Hoppas så att dess ägare får den tillbaka 💗.



TILL SIST MEN INTE MINST
Och nu får vi ju inte glömma att JESUS ÄR MED VARJE DAG varken vi är hemma eller på läger, varken vi är i skola, på jobb, arbetslös, pensionär eller annars hemma eller ledig. Jesus är alltid med i ditt liv om du vill ha Honom där.

Och här vill jag påminna om ett ord av en av bibelstudiehållarna: VI BÖR PRATA MERA OM JESUS. 
Pratar vi endast om Gud, så kan många misstolka oss, för i dagens läge finns det så många gudar. En gud kan vara vem som helst.

MEN VÅR GUD, HAN ÄR TREENIG, HAN ÄR FADER, SON OCH ANDE. Han vill inte vara en Gud endast uppe i himlen, Han vill vara en personlig Gud, din bästa vän som delar allt med dig.


MED JESUS DAG FÖR DAG...i ditt liv, i familjen, i församlingen, i jobbet, i skolan, på fritiden, i solsken och i regn, alltid med din bästa Vän.



FÖR OM DU MED DIN MUN BEKÄNNER ATT JESUS ÄR HERREN OCH I DITT HJÄRTA TROR ATT GUD HAR UPPVÄCKT HONOM FRÅN DE DÖDA, SKA DU BLI FRÄLST. MED HJÄRTAT TROR MAN OCH BLIR RÄTTFÄRDIG, MED MUNNEN BEKÄNNER MAN OCH BLIR FRÄLST (Romarbrevet 10:9-10).

ALLA SOM TÄVLAR MÅSTE HA DISCIPLIN I ALLT - DE GÖR DET FÖR ATT VINNA EN SEGERKRANS SOM VISSNAR, VI FÖR ATT VINNA EN SOM ALDRIG VISSNAR (1 Korintierbrevet 9:25).

ORDET OM KORSET ÄR EN DÅRSKAP FÖR DEM SOM GÅR FÖRLORADE, MEN FÖR OSS SOM BLIR FRÄLSTA ÄR DET EN GUDS KRAFT (1 Korintierbrevet 1:18).

ALLT DET GODA VI FÅR OCH VARJE FULLKOMLIG GÅVA ÄR FRÅN OVAN (Jakobs brev 1.17).

HÅLL ER KVAR I GUDS KÄRLEK, MEDAN NI VÄNTAR PÅ ATT VÅR HERRE JESUS KRISTUS I SIN BARMHÄRTIGHET SKA GE ER EVIGT LIV. MOT DEN SOM TVIVLAR  SKA NI VARA BARMHÄRTIGA (Judas brev v.21).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023