ÄNNU VARM I HJÄRTAT EFTER SOMMARENS STUDENTFEST

Den 4 juni fick vi glädjas över ännu en student i vår familj, denna gång var det Matildas tur.  


Det bådade för en fin studentdimenssion med förväntansfulla elever och föräldrar i den stora gymnastiksalen. Minns dock inte att jag tagit denna bild, men tydligen har jag det.


Och det blev minsann en fin och stämningsfull studentdimenssion med sång, musik och tal (b.la av min kusin Håkan Storbacka som blev student för 50 år sedan på samma plats).


Eleverna fick komma upp några åt gången och ta emot sina betyg och studentmössor.

Matildas tur.
 

Och först när de hörde rektorn säga orden: "Studenter, mössan på" fick de sätta den på huvudet. 


Man kunde både se och känna deras glädje denna fantastiska dag och stund.


Jag vet inte av vilken orsak endast några elever fick kom upp åt gången men förmodligen pga coronasituationen, som ju var bättre men inte bra. Därav hade också eleverna fått bjuda endast två personer på var till dimenssionen.


Sammanlagt var de närmare hundra studenter. Matilda står längst mot vänster, andra raden nerifrån.


Det blev kramar och gratulationer på utsidan i det fina, soliga vädret. Här är Matilda tillsammans med sin kompis Fanny.


Far och dotter.


Mor och dotter.


Vi firade sen hemma i dagarna två (liksom vi också gjorde när pojkarna blev studenter) eftersom vårt lilla hus inte skulle rymma alla gäster på en och samma gång/dag. 



STUDENTFEST I DAGARNA TVÅ
Efter studentdimenssionen åkte vi hem, slängde i oss lite kycklingsoppa och började duka fram. Och det kändes så fantastiskt roligt att få bjuda till fest igen och få öppna vårt hem för alla som ville komma och fira vår Matilda.


Vi plockade fram alla godsaker.


Studentmössan (som inte var av ätbar sort) på tårtan samt alla cocktailpinnar med "studentmössskyltar" hade Matilda fått av en kompis som blev student i fjol (där lite hade lämnat över). Vi var glada och tacksamma för det vi fick, det gjorde att intrycket blev än mera studentfest. TACK A.


Våra första gäster var Matildas mormor och morfar samt farmor och farfar. Vi hade bjudit dem att komma allra först så de kunde undvika den stora mängden i dessa coronatider. 


De stannade även kvar en liten stund på utsidan när de andra gästerna började droppa in. 


Matilda med faffa 💗och fammo 💗.


Matilda med moffa 💗och mommo 💗.


Vi fick många gäster både små och stora (i gästboken stod 120 namn).


Ingen har väl kunnat undgå genom åren att Matilda älskar barn, här med en fin liten gosse.


Vädret var soligt men inte jätte varmt men ändå tillräckligt bra. Satte man sig i lä var det varmt och skönt. Naturligtvis fick gästerna också sitta inne i huset, men de flesta valde ändå utsidan. 


På lördag kväll var det även dags för studentmiddagen. Matilda böt då om till en kortare klänning innan hon åkte iväg. I år var inga föräldrar inbjudna, men i dessa coronatider var det helt ok. Och vi som även firade på söndag tyckte att det passade riktigt fint att få vara hemma och ställa till nästa dag.


Efter studentmiddagen körde Matilda och kompisen ut till havet, till Fäboda och tog sig ett nattligt dopp. Hon kom hem sent på natten men orkade ändå bra upp på söndag, för att fortsätta firandet. 


Hon som har fotografierat Matilda heter marionk_photography. Bilderna är dock så mycket klarare och vackrare än vad de blir här i min blogg. 


Insåg att jag glömt att ta en bild av våra fina kökshjälpare som vi hade glädjen att få ha på söndag. M OCH A NI VET ATT NI VAR GULDVÄRDA, ÄNNU EN GÅNG VILL VI SÄGA TACK, TACK, TACK 💗💗.

OCH ETT STORT OCH HJÄRTLIGT TACK FRÅN DJUPET AV VÅRA HJÄRTAN TILL ALLA ER SOM KOM OCH FIRADE VÅR DOTTER 💗 TILLSAMMANS MED OSS, ELLER SOM KOM IHÅG HENNE PÅ ETT ELLER ANNAT SÄTT.

OCH TACK JESUS ATT VI BÅDE FICK OCH KUNDE FIRA VÅR MATILDA TROTS CORONATIDER. 


DETTA ÄR DAGEN SOM HERREN HAR GJORT, LÅT OSS JUBLA OCH GLÄDJAS I DAG (Psaltaren 118:24).

Matildas bröder kunde tyvärr inte vara med denna helg. Mikael och hans Amanda hade också examenstillfälle vid Umeå universitet, vilket vi ju tyvärr inte kunde delta i. Mikael fick sin filosofie kandidatexamen i nationalekonomi och Amanda sin logopedexamen. Mattias hade just börjat sitt jobb inom ambulansen i Stockholm och höll på med sin inskolning. Men hans flickvän Amanda kom och firade Matilda och det var riktigt trevligt. Mattias som blir klar förstavårdare samt flickvännen Amanda som blivit idrottsinstruktör har examenstillfälle vid Arcada yrkeshögskola i Helsingfors i oktober. Men som vi förstått är det inget de kommer delta i eftersom Mattias jobbar och Amanda både jobbar samt studerar vidare, till fysioterapeut.


FÖRBEREDELSERNA
Jag vill ju också berätta om alla förberedelser inför Matildas student firande, eftersom detta är min dagbok och allt bakom kulisserna vill man ju också minnas, både för egen del men även för Matildas.

Jag hade knappt vågat tänka på allt ställas, bakas och fixas eftersom jag ju hade haft covid några veckor innan. Ungefär en vecka innan studentfesten kände jag dock att krafterna började närma sig det normala även om svetten ännu slog ut vid kraftigare ansträngning. Jag var på jobb i början av veckan men hade sen ledigt f.o.m onsdag för att ställa till.

Jag började med utsidan, inhandlad sommarblommor och planterade.


Jag rensade ogräs i blombänken bakom huset, den som får lite kärlek typ tre gånger i året men därefter orkar jag inte bry mig längre. 


Jag träoljade.


Vi hämtade långbordet och bänkarna hos mina föräldrars.


Solcellslamporna laddades och det smyckades och fixades på utsidan.


Glashuset putsades upp och jag inhandlade fina kaktusar (som skulle klara sommarvärmen) som personalen i blombutiken planterade i mina medhavda "krukor". Blev så nöjd.


De blev riktigt fina och jag kan säga att de lever och mår bra ännu (men nu har de fått flytta till insidan).


Jag tog också hand om "röjningen" och städandet på insidan. Vi får liksom gjort sånt som andra kanske gör varje vecka när vi ställer till med fest. 


Till mitt 50 års firande hade sofföverdragen som går att ta bort blivit tvättade, och nu var det dags för divanen att få sig en ordentlig tvätt och damm omgång. 


Kakelugnen blev även den både dammtorkad och polerad (händer nästan aldrig) här insåg jag att all vila och stilla sittande/ligggande under coronan hade gjort att nu när jag kunde, fick och ville röra på mig så var det så roligt. Detta var ett tydligt bönesvar, för oj vad vi hade bett för denna fest, att den skulle få bli och att vi alla skulle få vara friska ....men jag skall leda dem där de går bedjande fram (Jeremia 31:9b


Fönstrena i vardagsrummet och i barnens rum fick sig en rejäl omgång.


Jan klippte gräset.


Och han trimmade.


Och sakta men säkert fick vi utsidan så som vi ville ha den, både inför Matildas fest och inför sommaren.

Blommor som flyttats ut i regnet för att få vatten.

Jan var tårtbagaren som vanligt och han fixade till både salta och söta tårtor.

Smörgåstårtor.


Choklad-gräddtårtor.


Jag bakade och fixade dieterna. Eftersom jag själv är allergisk och vet hur gärna man vill veta vad allt innehåller innan man vågar äta så var jag jätte noggrann med att skriva upp allt och att se till så att alla dieter hölls åtskilda från de andra bakverken.

Här en glutenfri tårta under görning.


Matilda bakade kladdkakemuffins. 


Med spritsen gick det fint, inget klott.


Och hon gjorde en riktigt god frosting, som vi alla hjälptes åt att spritsa. Det tog dock en stund innan vi  liksom fick in det rätta greppet för att få tillräckligt med frosting.


Matilda gjorde hundratals kokosbollar, det blev mycket rullande. Här lärde vi oss att det är otroligt stor skillnad i smaken på olika kakao sorter. Dyrast var bäst i detta fall, den hade mest smak.


Matilda gjorde en god laxröra och hon tillverkade även alla skyltar.


Hon dekorerade och fixade även sina "hörnor". Halaren (som de blivande studenterna har på sig när de bla åker på lastbilsflak och firar att de har studentskrivningarna över) som hon hade fixat till (jobbat många sena kvällar med att måla och sy) skulle hänga framme så de som ville fick ta sig en titt.


Foton från studentfotografieringen, en korg för kort, teckningar (som flera barn hade gjort) m.m samt ljusslingor fick pryda byrån under trappan. 


Där fanns också en liten låda där gästerna fick sätta tips och/eller goda råd till studenten.


I farstun fanns gästboken samt tack-kort som gästerna fick ta.


I gästboken fick vi 60 namn på lördag och 60 namn på söndag, otroligt jämnt fördelat. Sen har vi flera vänner och bekanta som tyvärr inte kunde komma pga för långt avstånd eller andra orsaker och covid gjorde också att flera föll bort.

Vår varmvattenberedare som fortfarande står mitt i aulan när man kommer in (den som de flesta tror att är ett torkskåp) dekorerade Matilda med bilder från sin uppväxttid.

Skulle mamman i huset dekorerat skulle jag kanske ha satt alla "grejer samt halaren" på lite andra platser, men nu var det Matildas festhelg och hon fick fritt välja och dekorera som hon önskade .

Och som ni såg på bilderna ovan så fick vi en toppen festhelg tillsammans med familj, släkt, vänner, grannar och bekanta. Jag är ännu så varm i hjärtat när jag ser på alla bilder och får uppleva allt igen.  

Matilda med moffa 💗.


TACK KÄRE JESUS FÖR VÅR FINA FESTHELG NÄR VI FICK FIRA VÅR KÄRA MATILDA. 


Det tog som sagt sin tid innan jag fick färdigt detta inlägg men här kom det. Jag kan tillägga att Matilda nu bor i Norge i Kristiansand sedan 13 augusti och går i bibelskola där. Hon trivs bra och imorgon åker hela skolan till Israel. KÄRE JESUS VI BER OM DITT BESKYDD UNDER RESAN FÖR DEM ALLA. TACK ATT DE FÅTT DENNA MÖJLIGHET ATT FÅ ÅKA TILL ISRAEL.

HAR JAG INTE BEFALLT DIG ATT VARA STARK OCH FRIMODIG? VAR DÅ INTE FÖRSKRÄCKT ELLER FÖRFÄRAD, TY HERREN, DIN GUD, ÄR MED DIG VART ÄN DU GÅR (Josua 1:9).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023