SMULOR KAN BETYDA KÄRLEK

När det är smulor i vår soffa, då har vi haft tid, tid att sitta ner och samtala, och njuta av ex en tekopp och något tilltugg.
Vi sitter ofta kring det lilla soffbordet de gånger vi får spontana besök, vi pratar och mumsar.


Senaste vecka fick jag en god vän på besök, vi delade livet och vi smulade i soffan. Smulorna finns ännu kvar, men nu på golvet och de påminner mig om vårt fina samtal.


I dag är det fredag och jag är ledig och jag har faktiskt sopat (orkade inte ta fram dammsugaren) bort en hel del smulor. Men de smulorna låg på köksgolvet och de flesta smulor som ligger där har inget med tid, samvaro och familjetid att göra.
De smulorna kommer när vi på olika tider intar vårt morgonmål eller nattmål (smörgåsmål).
När vi däremot äter lunch eller middag, då ingår sällan bröd......och därav faller inga familjesmulor till marken.


STÄLLEN JAG NYLIGEN SMULAT PÅ
Igår kväll skapade vi smulor på ett cafe. Jag har börjat gilla cafelivet, efter att Jakobstad fått flera nya cafeer (men allra bäst gillar jag att skapa smulor hemma i soffan eller hemma i någon annans soffa).


Kan dock berätta att denna bild är från en tidigare gång när Matilda och jag var på cafe. En gång när det inte gick så riktigt bra.
Vi går ofta till detta fantastiska cafe där jag får njuta av rawbakelser (råkakor som innehåller varken socker eller mjölkprodukter).
Denna gång beställde jag den fina bakelsen på bilden och jag hade hunnit äta en hel del innan jag insåg att det smakar jordnötter, och jag är allergisk för jordnötter. Så jag frågade vad de innehåller...och jo de innehöll jordnötssmör.
Det var den enda gången på detta favorit cafe som jag hade glömt att fråga vad bakelsen innehöll.
Det blev ett kort besök, för jag som alltid har antihistamin med i väskan hade tydligen inget med denna gång....fel väska liksom.
Tack och lov så finns det ett apotek tvärs över gatan så vi skyndade dit och jag fick min medicin och sköljde ner den snabbt som blixten.
Damen som jobbade i apoteket tyckte nog att jag kanske behövde få en spruta, som de ger på sjukhuset, men jag förklarade att så svår allergi har jag inte. Dock hann det nog börja klia lite i munnen och halsen innan medicinen började verka.

Igår kväll frågade jag noggrant vad bakelserna (ja, jag tar ofta två när jag väl är där) innehöll. De innehöll bara sånt som jag får och vill😋 äta
Den ena smakade pepparkaka och den var så mjuk och god. Den andra var en mint/choklad bakelse och även den var helt fantastisk. Jag hann inte ta några bilder.....och bra så....vi hade fullt upp med att samtala och smula istället😉.


Förra helgen fick jag/vi smula i våra vänners bil, när vi åt ett litet mellanmål inför Billy Elliot musikalen i Vasa.




Efter musikalen smulade vi tillsammans på en restaurang.




EFTERSMAK
När jag tänker på smulor, något som blir över, lämnar kvar, så tänker jag på ordet eftersmak. Vad blir kvar när vi umgåtts med vänner, eller umgåtts i ett sammanhang? 
Om det finns en bra eftersmak, då var det gott.

Jag tänker på vår församling (Jakobstads svenska Lutherska församling) och på alla de tillfällen som ordnas där och speciellt på de sammanhang som jag/vi deltar i. 


Eftersmak efter ungdomarnas chillcafe på Fokusfest👍.


För det mesta så är eftersmaken god och väldigt god, det är min åsikt, men jag vet att inte alla delar den.

Det här är frågar som disskuteras just nu i vår församling och det är något vi jobbar på, även inom Fokus.

Det har nämligen gjorts en undersökning hur folk tycker att de trivs i sin församling, vad de deltar i och även hur de känner inför grupper och sammanhang som de inte vanligtvis deltar i.

Jag fick glädjen att var med i den undersökningen vid ett visst tillfälle när vi träffades flera personer från alla möjliga grupper inom församlingen. Där och då fick vi säga våra åsikter, och det gjorde jag också.

Det som jag inte gillade när barnen var små och vi tog dem med till kyrkan, det var när äldre människor tittade surt när barnen inte kunde vara så tysta som det önskades. Då kände vi oss inte välkomna.
Jesus säger: Låt barnen komma till mig. Och om de inte är välkomna som små så kommer de troligtvis inte med som större heller.

En äldre dam sa i sin tur: och när jag en gång kom till Fokus så var det inte en enda person som kom och pratade med mig efter mötet.

Vi hade mycket att ge varandra den kvällen, inom alla möjliga grupper. Och nu jobbar vi hoppeligen inte bara i våra grupper med dessa frågor, utan hoppeligen också i våra tankar, i våra hjärtan och i bön.

Jag tror att för att se varandra, möta varandra och lyssna till varandra...så behöver vi smula tillsammans. Att det är när vi möts kring ex te och smörgås som vi slappnar av, njuter och vågar  öppna oss själva och för varandra.

Smulor berättar egentligen en hel del.....om ett som annat.

Kyrkkaffe eller vilken samling som helst där man får sätta sig ner kring den varma välkända koppen och samtala är ingen dålig ide......mera sånt.

Och damen......hon lovade jag att nästa gång om det blir en nästa gång för henne, så skall jag komma och prata med henne på Fokus.


DU ÄR VÄLKOMMEN
Alla vi som är aktiva på ett eller annat sätt i församlingen vill ju att alla skall få känna sig välkomna och sedda.

I Terjärv församlingshem så hittar man dessa kuddar i myssoffan, på den ena läser vi: GUD HAR EN PLAN FÖR DIG.



Och så är det, Gud vill visa oss alla vad Han har för plan för våra liv.....men då bör vi komma till Honom.
Ps. Jag hoppas att man får smula även i denna soffa (jag glömde att fråga😉).


I bibeln läser vi på flera ställen att Jesus åt med de människor han umgicks med och de han predikade för (ex i Joh: 6, om pojken som hade fem kornbröd och tre fiskar).
Jesus visste att det är viktigt det här med att äta tillsammans, smula tillsammans.

NU FÅR JAG ÖNSKA DIG SOM LÄSER EN RIKTIGT SMULIG OCH TREVLIG HELG.


PS. Jag äter också väldigt ofta när jag läser min bibel och mina andaktsböcker. ni kan gissa hur de ser ut, lite fläckar här och där. Men Jesus och jag har det så bra när vi smular tillsammans😉.


Bild från bönerummet på kvinnoweekenden 2016

SE, JAG STÅR VID DÖRREN OCH KNACKAR. OM NÅGON HÖR MIN RÖST OCH ÖPPNAR DÖRREN, SKA JAG GÅ IN TILL HONOM OCH HÅLLA MÅLTID MED HONOM OCH HAN MED MIG (Uppenbarelseboken 3: 20).

DET FINNS INGET BÄTTRE FÖR MÄNNISKAN ÄN ATT FÅ ÄTA OCH DRICKA OCH SE DET GODA I SIN MÖDA. JAG FÖRSTOD ATT OCKSÅ DET KOMMER FRÅN GUDS HAND. FÖR VEM KAN ÄTA OCH VEM KAN NJUTA UTOM GENOM HONOM (Predikaren 2.24-25).

FRÅGA INTE VAD NI SKA ÄTA OCH DRICKA, OCH OROA ER INTE. ALLT DETTA SÖKER HEDNINGARNA I VÄRLDEN EFTER, MEN ER FAR VET ATT NI BEHÖVER DET. NEJ, SÖK HANS RIKE, SÅ SKA NI FÅ DETTA OCKSÅ (Lukasevangeliet 12:29-31).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023