MYCKET HAR HÄNT

Maj-månad är förbi och den har varit lika intensiv som vanligt, både jobbmässigt och privat. Men ännu ett år får jag vara tacksam över att jag klarat denna stressiga tid och nog är jag trött men inte helt slut.

Maj har inneburit b.l.a massor av firande, utfärder, avsked, fixande i trädgården och en ambulansfärd. Men en sak i taget.


MORSDAG
Vi har firat våra mammor.

Kära mamma och jag.

På morsdag kunde jag inte hålla mig borta från kaffet, det var så gott.

Och jag fick t.o.m syster yster med på bild. Vår andra syster bor ju i Sverige och var inte på plats denna dag. Men hon kommer till Finland denna vecka👍💗.



Vädret var toppen, 24 grader. Det  var t.o.m så hett att det var skönt att sitta i skuggan.....då är det toppen. Så vi firade så gott som hela dagen på utsidan.

Mikael fixade fram picknickfilten.






Det kom lite moln som skymde solen ibland, men det var riktigt skönt. Då förstår ni hur varmt vi haft det (idag har det blivit kallt igen +12 grader och hård kall vind).






Och sen fortsatte vi firandet på nästa ställe, vi firade kära svärmor.




De här två kusinerna blåste upp en "bauta"boll.


Pojkarna kastade frisbee.



Och den stora "bauta" bollen flög hit och dit tills den smällde högt uppe i äppelträdet.


Mattias och Matilda lyckades få ner den med gemensamma krafter.


Och Hugo hade det skönt.




GEMENSKAPSDAG
Vi har varit på Fokus gemenskapsdag ute vid Pörkenäs.
I år var vi mindre deltagare (ca 50-60) än förrut (100 +) för just denna dag ordnades flera olika evenemang här och där.
Men vi fick en otroligt härlig och fantastisk dag ändå.

Vi delade in oss i flera lag och deltog i en rolig tävling "rena rama satsasi". Man skulle gissa och satsa poäng om man trodde att laget som var i tur att utföra en viss uppgift skulle klara den eller ej, eller klara den på en viss tid.
Vi tävlade i allt från att äta munkar utan att slicka oss om munnen, slänga ner muggar med kottar, klädstafett till att med en pinne i munnen med en ring på föra den genom hela laget utan att använda händerna.

Lyckliga de som fick denna utmaning. En av dem avskyr dessa godsaker och han tryckte in två och en halv på mindre än en minut 😉, vad gör man väl inte för laget.


Sen blev det b.l.a knytkalas, korvgrillning och nattvard.
Vi som var med var stora och små i alla åldrar. Bland de äldsta fanns detta ljuvliga par som var flitigt med i tävlingarna och här slog de sig ner för att njuta av sin picknick.




Jan var grillmästare. Var och en hade med sin egen korv, så det gällde att hålla reda på vems som var vems 😋.




Och jag och en annan hade uppgiften att vara med och dela ut nattvarden. Vi skulle dela vinet och säga de välbekanta orden "Jesu blod för dig utgivet". Jag skrev för säkerhetsskull upp de befriande orden ifall jag skulle glömma dem. Och när jag visade min hand till han som också skulle hjälpa till så sa han att även han hade tänkt skriva i handen bara han hittade en penna.....och det gjorde han.



Men vad jag minns så behövde jag aldrig se i min hand utan Herren gav mig orden, för de var ju från Honom själv. Och jag glömde fråga men är helt säker på att det gick fint även för min kollega.

Varför tvivlar man så ofta? När vi vet att går vi Herrens vägar så ger Han också det vi behöver för att klara av uppgiften.




Virtual Reality
Där på gemenskapsdagen tog jag också chansen att pröva VR-glasögon.
Virtuell Verklighet var häftigt, jag blev helt snurrig, krockade med vass och klippor....inne i glasögonen alltså.







HOS GODA VÄNNER
Vi har fått vila och slappa hos kära vänner.




Vi åt gott och njöt av det härliga maj vädret.



Hugo njöt också.



Vi badade bastu och tog våra första dopp för i år, och vattnet var inte ens iskallt.
Här en bild från det vackra, mysiga båthuset.




Värdinnan, vacker som alltid.



Och vi tog inte bara en utan flera simturer, korta men flera.



Och det var så otroligt skönt, vet inte när jag senast skulle ha simmat i maj. Jag som knappt simmade ifjol.




OLYCKOR
Jag har lyckats få in två stora stickor under nageln, och jag kan intyga att det inte alls var skönt. Den ena kunde jag dra ut direkt.


Och det här är ju pekfingret då.

Den andra gick av, så hur jag än försökte så fick jag inget grepp kring den. Jag oljade in fingret som det stod tips om på nätet, men nej den kom inte ut. Men hela handen blev inoljad till slut.


Jag var i valet och kvalet om jag skulle åka till hvc, men jag valde att inte fara.
Efter ett dygn så slutade det att "packa" under nageln och efter ytterligare ett dygn när jag skulle pröva operera lite igen så när jag tryckte på nageln så bara ploppade den ut.......det var så skönt.




Men en sticka eller två under nageln är inget mot vad Matilda fick vara med om i måndags. För tredje gången fick hon ett knä urled. Tidigare så har det högra knät hoppat urled två gånger, nu hände det igen, men denna gång på det vänstra.



Klockan var 16-tiden, Matilda, jag och ett dagbarn var ute på gården. Matilda övade limbo inför Oxiaden (tävlingar i skolan mellan olika klasser). vi övade också men mest såg vi på. Hon hade knästödet på det högra knät som vanligt (bilden). Sen plötsligt skrek hon till: mitt knä for urled! samtidigt som hon föll till marken.
Jag handlade snabbt, och fick koncentrera all min energi på att hålla oss lugna.
Jag förklarade för dagbarnet medan jag rusade in efter ispåsar. Ringde ambulansen medan jag letade påsar, rusade ut igen och drog ner gungkudden och lade den under hennes huvud och ispåsar varvet runt knät.

Dagbarnets mamma kom, tack gode Gud för det.
Och strax därefter kom ambulansen. De var lugna och kola som vanligt, lade kanyl och fick knät på plats igen.



Jag åkte med i ambulansen, första gången för mig, tredje gången för vår älskade dotter.

På akuten blev det läkarkontroll, röntgen (inga frakturer) och nålstick i knät (ingen blodutgjutelse).


Allt gick helt bra även om situationen inte alls var rolig.
Vi åkte sen hem, Matilda med knästöd, kryckor och med en tid till kirurgiska polikliniken på torsdag, då får vi se vad de säger.



Jag behöver nog inte ens skriva vad mamma hjärtat känner just nu. Sommarlov.
Vår dotter har fått gå igenom detta tre gånger.
Och här hoppar hon ut med ett leende på läpparna.


FIRAT STUDENTER
Vi har firat fem studenter, tre här nära och två på distans (kan man säga så? låter bra i mina öron).


Så här massor fick jag trots alla mina dieter.....ja tro det eller ej. En av våra vänner är så duktig på det här med dieter och bakande. Jag sade till, eftersom jag vet att hon har ett stort hjärta och vill att alla skall få lika, att det räcker med en sort. Hon hade sju sorter till mig😉. Gissa om jag kände mig välkommen....TACK JOHANNA 💖.




AVSKED
Avskeden har börjat och det är inte enkelt.
Två av mina dagbarn har tagit sommarlov och slutat för gott. Det blev avsked och det var inte lätt. Och mera avsked blir det om 1 1/2 vecka, då slutar de två andra och även denna dagmamma. Det kommer att bli ett eget inlägg om det senare.








MÅLAT HUSET
Vi har målat huset. Ja vi håller fortarande på, men börjar se slutet. Aldrig förrut vad jag kan minnas har det varit så här bra väder i maj att man kunnat måla utomhus varje dag.


Och vi har skrapat.



Och jag har lärt mig att åka skylift, det blev många turer upp och ner.



Huset är nästan färdigt målat, blombänken är rensad och gräsmattn och häcken klippt....det tycks flyta bra just nu. Så enkelt med allt när man får sommarvärme redan i maj👍😊


VÅRSTÄDAT
Jag har vårstädat inne hos kaninerna och vår bastukammare blev användbar igen, vilket betyder att vi även börjat basta och njuta i vår utebastu.

Före bilder.


Jag sopade bort allt hö som hållit dem och oss (vi sitter i det sköna höet) varma i vinter.




Och sen blev det två gånger skurning med tallsåpa.



På andra sidan fönstren är bastun.

Grinden kan vi sätta fast när vi inte vill ha kaninerna i hela rummet.



Och när jag hade färdigt så började bastukammaren förvandlas till gym, för då bar pojkarna in bänkpressen, som har stått mitt i Mikaels rum, när han mestadels bott i Åbo. Men nu behövde den flytta ut.
Så nu får vi både gymma, basta och gosa med kaninerna.






ROGIVANDE PROMENADER
Vi har tagit långa härliga promenader i det varma sköna vädret. Men när det var som hetast +28, då fick vi promenera sent på kvällen eller bara gå där vi lyckades hitta skugga, annars var det för varmt för Hugo.


Några dagar efter att vi hade promenerat här så fick de vargen på besök, mitt på ljusa dagen.



FÖDELSEDAGAR
Vi har firat pojkarna som fyllt 21 år.


Vi har firat kusiner.

Och Hugo har fyllt tre år.


Och även jag har blivit äldre, 46 år.

Jag och dagbarnen har också fått vara med och fira Familjedagvården 50 år i Jakobstad med ballonger och glassfest i Skolparken👍😉💗.




UTELIV
Och vi har njutit så mycket av att bara vara ute, pyssla på med ett som annat, äta och dricka och grilla.



Och som alltid när vi lever "uteliv" så förfaller insidan. Ingen varken orkar, hinner eller vill lägga energi på att plocka och röja, som behövs för att det skall hållas någorlunda i skick.
Så här ser det ut precis just nu i vårt vardagsrum.


Förklaring: På bordet har Matilda pyssel pågång, på golvet är dockväskan med alla kläder och tillbehör utspridd (vi städar alltid efter oss innan vi far ut och leka, men i fredags blev det lite annorlunda eftersom vi hade lite annat program att hinna med eftersom det var dagbarnets sista dag, så det glömdes bort och där ligger det ännu eftersom vi haft fullt upp i helgen och eftersom jag inte jobbat här hemma idag utan på dagis).

Vi har tvättat massor av kläder och sängkläder (nu när alla barn är hemma igen) som hänger på tork här och där och den torra tvätthögen ligger i fåtöljen till höger och växer för varje dag.
Och Hugo ligger mitt i rummet och njuter.

Vardagsrummet skall jag ta itu med riktigt snart, det måste bli upplockat ännu ikväll. Också behöver Hugo ut på en promenad ännu.
Kvällarna har blivit otroligt sena, vi kommer oss inte i säng förrän efter kl.23.


TANKA
När livet är som intensivast då är det stressigt och samtidigt roligt och full rulle. Och då behöver jag tanka med Jesus flera gånger varje dag för att hålla alla bollar i luften. Och då behöver jag ta små pauser lite nu som då för att varva ner och samla energi, och då måste jag absolut hålla bort allt vad kaffe heter.

Jag blir bättre på det här för varje år. Kombinationen: JESUS, JAG OCH LIVET , då kör vi fint. Sätter jag in något annat eller plockar bort något från den kombinationen, då sjunker jag.

TACK JESUS ATT DU HAR ALLT UNDER KONTROLL. NÄR JAG TAPPAR FOTFÄSTET IBLAND, ELLER FLYGER FÖR HÖGT DÅ SER DU TILL ATT JAG LANDAR IGEN.


En av mina/våra rogivande promenader.

ALLT FÖRMÅR JAG I HONOM SOM GER MIG KRAFT (Filipperbrevet 4:13).

KOM TILL MIG , ALLA NI SOM ARBETAR OCH ÄR TYNGDA AV BÖRDOR, SÅ SKA JAG GE ER VILA (Matteusevangeliet 11:28).

VARKEN GENOM STYRKA ELLER MAKT, UTAN GENOM MIN ANDE, SÄGER HERREN SEBAOT (Sakarja 4:6).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023