FOTSPÅR I SNÖN

Hösten 2020 hade jag gått en längre tid med smått ömmande fötter och nu blev de riktigt sjuka. Allra värst var det att stiga upp på morgnarna.

Det blev besök till läkare (som sa att jag står och går för mycket vilket jag fick ändra på och började ex cykla istället för att gå till och från jobbet) ett besök till arbetshälsovårdens fotinläggsspecialist (som skulle göra inlägg till mig) och ett besök till en fotfysioterapeut (som gav övningar och kollade mina höfter, fötter och skor). 

Det resulterade i att jag fick av fotinläggsspecialisten (betala för dyra inlägg) special gjorda sulor/inlägg till mina skor. Jag var tacksam och hoppades att dessa var vad som behövdes.

Men efter ca 2 månader med inläggen (som jag hade gått in enligt noggranna direktiv) fick jag värk i höfterna. Jag kopplade inte ihop det med inläggen till en början, men efter ett tag.

De dyra inläggen åkte in i en låda och där ligger de än (jag har liksom bara inte orkat kontakta fotinläggsspecialisten igen). 

Det blev ett nytt besök till fotfysioterapeuten och jag fick övningar för att stärka höfterna. Jag slängde alla gamla och dåliga skor och satsade på några nya och riktigt stadiga.

Om det är tiden, skorna, övningarna eller vad det vet jag ej men sakta och säkert började mina fötter och höfter läka. Höfterna är ännu ömma nu som då medan fötterna är nästan helt bra. Vad som jag också tror har gjort susen är mina "fot vinterbad".  

Jag stiger ut på trappan i snön/isen varje morgon. Jag har gjort det under en längre tid och det sätter igång blodcirkulationen i mina fötter och genast lättar smärtan. 

Så numera ser man märken efter barfota fötter lite här och där hemma hos oss.

Fysioterapeuten undrade om jag kan ha någon inflammationssjukdom typ reumatism när  värken flyttar sig i min kropp (jag hade ju frozen shoulder för ett- två år sedan och innan dess hälsporre som inte ville ge sig).

Det har tagits reumaprov men de var helt ok. Läkaren sa dock att både hälsporre, frozen shoulder m.m är sånt som inte är ovanligt i denna ålder. Och eftersom jag är allergisk mot antiinflammatoriska läkemedel (som ex Burana) kan jag inte ta dem, istället tar det längre tid för min kropp att bli av med inflammationer.

Så ja nu har jag allvarligt talat börjat fundera på vinterbad, men bara fundera. Jag har ju ansträngningsastma och läste att astma och vinterbad inte alltid går ihop. Medan pappa säger att han läst helt tvärtom att vinterbad är bra vid astma. Men vi får se vad det blir framöver, inte i vinter men kanske någongång.

Jag har faktiskt en gång i mitt liv doppat mig i en vak vid goda vänners villa. Det var iskallt, men så skönt och varmt på något sätt när man kom upp. Vi sjönk då ner i en varm badtunna både före och efter.

Kanske detta att doppa fötterna i snön eller bara stå på isen kan vara ett tips även till dig som läser ifall du har sjuka/ömma fötter (har man dålig känsel i fötterna skall man inte stå länge på is/snö så man förfryser sig) eller andra kroppsdelar som skulle må bra av ett kallbad.

TACK JESUS ATT DU ÄR MINA FÖTTERS LYKTA, LED DU MINA FÖTTER RÄTT, PÅ ALLA SÄTT OCH VIS.

DITT ORD ÄR MINA FÖTTERS LYKTA OCH ETT LJUS PÅ MIN STIG (Psaltaren 119:105).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023