MIN HÄLSA

Många säger att "det viktigaste är nog att ha hälsan i behåll". Men det finns många som lever med ohälsa och är t.o.m lyckligare än de som har total hälsa.
Jag tror att det delvis beror på att den som är sjuk på något sätt lärt sig att njuta av de friska stunderna, de bättre stunderna eller av livets små och stora guldkorn.

Man har lärt sig att leva utan att ta något för givet, man har lärt sig att ta dagen som den kommer (med eller utan smärta).

Liksom hönorna (vid Aspegrens trädgård) har koll på varje steg som kycklingen tar, så vet även Gud vad vi gör både natt och dag. 


MIN HÄLSA.
I juni var jag på en ordentlig hälsoundersökning (1,5 h), något som vi alla dagmammor fått kallelse till nu i vår/sommar.
Jag skulle på förhand fylla i ett frågeformulär (det var säkert 6-8 sidor) om min hälsa. När jag hade fyllt i det, gjorde jag min egen bedömning av min hälsa.......den kunde vara bättre.

Det är lite över tre år sedan jag fick problem med hälsporre och efter det har nog konditionen och hälsan dalat neråt.
Men efter hälsokontrollen var jag på gott humör....för med alla nymodiga maskiner och grejer så visade det sig att jag har en verkligt bra muskelmassa...de ni. Hur har ni det med muskelmassan?
Man måste ju ta fasta på det som bygger upp, inte tvärtom.

Och det som inte var så där jättebra (ett levervärde, ryggen, foten, magen, konditionen) det får jag jobba på.

Levervärdet.
Levervärdet som var förhöjt sa läkaren att kan ha tre orsaker. Det ena är att man dricker för mycket alkohol (jag dricker inte en droppe), det andra är att det kan bero på en medicin (jag äter medicin och har gjort det i många år mot kronisk magkatarr) men läkaren sa att i mitt fall tror hon inte på det. Den tredje och den mest troliga orsaken, enligt både hälsovårdaren och läkaren är att jag har gått upp i vikt. När man börjar bli lite rundare kring midjan så ändras detta värde. Sen när kroppen vant sig så stabiliseras det igen.
Men det skall kollas upp i oktober i varje fall.

Ryggen.
Jag kommer att få åka på rehabilitering för personer med ryggsjukdomar. Jag har utbuktande disk, vilket jag haft i 13 år. Jag klarar inte av att sitta i mera än högst 1-1,5 h i sträck, då strålar värken ner i vänster ben. Jag får stiga upp mellan varven och böja ryggen bakåt (Mckenzie-övningar, så diskutbuktningen dras in igen).
Här hemma lägger jag mig på golvet varannan timme när det är akut och böjer 10 ggr bakåt, då lättar det...genast. Ryggen kan vara bra allt från ett par dagar till ett par månader, men så kommer det igen.

Hälsporren.
Jag fick remiss till ryggrehabilitering redan för tre år sedan men hälsporren satte stopp för det, jag kunde ju inte göra en massa tester eller motionera när jag inte ens kunde gå eller stå normalt på foten.
Men som sagt så är foten mycket bättre nu och jag hoppas och ber att den skall vara helt ok till rehabiliteringen (första veckan blir i oktober).

Jag fortsätter att rulla bollen under foten...det håller i gång blodcirkulationen som i sin tur är bra för läkningen.

Magen.
Angående magen så har jag kronisk magkatarr (fick akut magkatarr första gången som 20-åring), som blossar upp nu som då. Just nu är den ok...med medicin på.
Jag är så envis, vill så gärna äta det som är starkt kryddat = gott, men det är ofta sånt som gör att min mage opponerar sig. Jag måste bli bättre på att äta på bestämda tider, inget småätande och inget starkt.
Jag har inte druckit kaffe sen i februari, bara druckit min egen hemgjorda kaffedryck (en del kaffe och tre delar havremjölk) två gånger....vilket inte heller var bra. Jag saknar så kaffe, det är sååå gott.


Nu kör jag med smoothies i stället.

Konditionen.
Konditionen har blivit lite bättre sen vi fick Hugo, senaste sommar. Jag är ju ute på promenad med honom 1-4 ggr/dag. Men jag går ju inte snabbt, jag blir ju inte svettig.....så det är ju inte så väldigt konditionsfrämjande. Men det är bättre än att inte göra något alls.

Gummistövlar är nog bland de sämsta skor du kan ha om du har hälsporre.....men ibland bara måste man använda dem.


Min bön just nu är att hälen skall bli helt bra så jag kan börja ta mina raska promenader igen.
Jag/vi ber även att vi skall hitta en billig, begagnad, liten, lätt, bra och fin motionscykel att trampa på (den "gamla" gav upp).
Sen hoppas jag att jag skall få upp min kondition till det som den var för tre år sedan.....då var jag helt nöjd.

Den här gamla godingen gav upp....växlarna blev för tröga.

Det blir flera promenader/vecka genom vackra Aspegrens trädgård, för att hälsa på Hugos vänner.

Flunssan.
Senaste vecka hade jag en ordentlig flunssa som tog alla mina krafter, den varade i åtta dagar och jag hade en stegring som aldrig ville ge sig.
Jag var på blodprov och det visade sig att levervärdet hade stigit igen. Enligt hälsovårdaren behövde jag läkartid för att kolla upp det. Så i måndags var jag till läkaren , denna gång en annan läkare. men även han sa att det troligtvis beror på att jag gått upp i vikt. Men som sagt jag skall på nytt blodprov i oktober.


Leva hälsosammare.
Så nu har denna kvinna (ännu en gång) bestämt sig för att börja leva ett hälsosammare liv.
Jag skall (försöka) lämna bort allt sånt som inte magen gillar (det är otroligt mycket). Och det är sånt som jag verkligen tycker om....salmiak, lakrits, rågbröd, äppel, lök, korv, stark mat, grillad mat mm.

Sockret är en stor bov när det gäller min hud, men även min mage, så jag försöker även att undvika socker så långt det går. Men frukt (fruktsocker) äter jag nog.

Jag tror och vet att det är nästan omöjligt att ändra på sina dåliga (o)vanor i ett huj. Det första är att inse det och sen att ta ett steg i taget...där är jag nu och där hoppas jag att jag orkar fortsätta.


Jag bara älskar denna text på denna gamla tavla, den predikar för mig varje dag.

I går beslöt jag att promenera med min vän Anki till Vilsam (vår bönegrupp), i stället för att ta bilen. Ett första steg i rätt riktning. Och foten lär ha klarat det helt bra, den är varken bättre eller sämre idag.


Det är inte bara min egen önskan att börja tänka mera på min hälsa, den tanken kommer även från Gud. När jag ser i bakspegeln så ser jag ju hur det har gått utför. Jag har blivit en soffliggare (nåja soffan passar inte för min rygg, så jag ligger i sängen eller på golvet ), något som jag aldrig trodde skulle hända mig.
Kvällarna tillbringar jag gärna, när det finns inget annat på programmet i sängen med en bra bok (just nu läser jag serien Left Behind, om jordens sista år/dagar) och jag kan gärna äta något gott samtidigt.
När man dessutom hittat en bok eller en serie som är bra vill man bara läsa.

Ett av mina test att göra en god efterätt utan socker, den lyckades super bra. Innehåll: mixade jordgubbar med tjock kokosmjölk och lime, mixade blötlagda cashewnötter med lite kokosmjölk och mosade jordgubbar överst...mums.


Ibland så tror jag mig veta vad jag behöver, utan att fråga Gud.
Som det står i bibeln i Psaltaren: Människan gör upp planer men det är Herrens vilja som sker.
Därför är nog min bön varje dag att Herren skall ändra mina planer om jag "vandrar på en olycksstig" som det står i bibeln. 

Därför tackar jag Gud för den envisa flunssan (som deckade mig och tyvärr även dagbarn och flera föräldrar) som fick upp "mina" ögon, att nu är det dags att satsa på att få upp min kondition och motståndskraft.

Jag har nu jobbat från och med i tisdags. Första dagen var tung, jag kallsvettades och var täppt i huvudet. Men efter det har jag blivit bättre för varje dag. Känner att krafterna kommer sakta men säkert tillbaka.
Och nu är det fredag och vi (Jan, jag och Hugo) har kommit till villan. Vi har tagit en promenad med Hugo och badat bastu. Nu har jag krypit ner i sängen med mysdräkten och skall snart ta fram min bok och börja njuta av läsningen......medan Jan ser på fotboll...eller dyligt.




Matilda fick åka till en kompis villa och imorgon skulle de åka vidare med bilen till Haparanda och övernatta någonstans......härliga tider.
Hon fick dock bråttom att ställa sig för hon hade en läxa i huslig ekonomi som borde göras senast denna helg. Hon skulle baka en paj. Så hon smällde ihop en blåbärssmulpaj i all hast. Pajen tog hon sen med till kompisens villa...bra ide.



Hur har du det med din hälsa, är allt bra eller borde även du göra något åt den? 

MEN kom ihåg viktigast är dock att vi har gett vårt liv till Jesus. Låt Jesus sen få visa dig vad du ev kan göra för din hälsa.


1 TIMOTEUSBREVET 4:8
Fysisk träning är nyttigt på sitt sätt, men gudsfruktan är nyttigt på alla sätt, för den har löfte om liv, både för den här tiden och den kommande.

JESAJA 40:29-31
Han ger den trötte kraft och ökar den maktlöses styrka. Ynglingar kan bli  trötta och ge upp, unga män kan falla. Men de som hoppas på Herren får ny kraft, de lyfter med vingar som örnar. De springer utan att mattas, de vandrar utan att bli trötta.

1 PETRUSBREVET 5:7
Och kasta alla era bekymmer på honom, för han har omsorg om er.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023