PENKKIS 2022

I år fick abiturienterna fira Penkkis (när gymnasietiden i skolan är slut och de blivande studenterna firar innan de börjar med läsperioden inför studentskrivningarna) och det blev en fin och minnesvärd dag torsdagen den 17 februari. Matilda med sin kompis Fanny i sina halare här på bilden (abiturienterna från Jakobstads gymnasium firar i halare som de målat och dekorerat själva).


På tidningen kunde man också läsa om dagen.


Matilda och hennes kompis jobbade många kvällar och nätter med att måla sina halare. De klippte ut schabloner och jobbade verkligen flitigt för att få halarna exakt som de ville. 


De valde texter som hade något viktigt att säga.


Och lite formler fick det också bli.


Och många färger.


Marimekko blommor.


Roliga citat.


Och massor av schabloner blev det när tjejerna jobbade.


De målade i Matildas rum. En natt höll de på till kl.03 en annan natt till kl.04:30. Dagtid gick de ju i skolan och gjorde sen läxor så natten var den bästa tiden att jobba med halarna.


Och nöjda blev de.


På Penkkis dagen kör abiturenterna runt genom staden på lastbilsflak. Något de inte fick göra senaste år p.g.a coronapandemin.

Men i år som sagt fick de fira igen. De blåste i visselpipor, skrek ut sin glädje och kastade godisar. Föräldrar, familjemedlemmar samt andra intresserade och massor av skolbarn kom för att se och glädjas med dem och barnen samlade godis.

Vi hittade en bra plats högt uppe på en snökulle, där hade vi bra utsikt och Hugo fick inga flygande godisar på sig.


Jan klättrade också upp.


Och sen rullade de fyra lastbilarna in genom centrum. På denna hängde ett lakan med texten "ENDA ÅRSKURSEN SOM TAGIT STUDENTEN LIGGANDES" (de har ju haft en hel del distansstudier och kunnat ligga hemma i sängen och ta del av undervisningen, samt också läsa och göra läxor liggandes).


Det var en sådan glädje att se och höra de glada abiturienterna.


Finska gymnasiet Pietarsaaren Lukio fyllde en lastbil, abiturienterna hade klätt ut sig, de använde inga halare.


Matilda i sin vita mössa, och Fanny i sin gröna.


Härligt med liv och rörelse i staden.


Barnen hade som vanligt varit uppfinningsrika och hittat på alla möjliga sätt att få mesta möjliga godis. Någon gick med ett upp och nervänt paraply, en annan med ryggväskan öppen, en hade en uppblåsbar pool och två pojkar gick med en utbrädd filt emellan sig.


Temperaturen var passlig, bara någon minus grad. Annars kunde det lätt ha blivit riktigt kallt uppe på lastbilsflaken.

 
De körde runt i ungefär 30 minuter.

 
Jan hade kommit med bilen från jobbet (så även han skulle hinna komma och ta del av firandet) så jag och Hugo liftade sen hem. Hugo stod framme i bilen och tittade på uppståndelsen.


Vi stannade till och tog ännu lite bilder när ungdomarna susade förbi.


En text som stod på en av lastbilarna var "SKOLAN HELA DAGEN, MELLEN HELA KVÄLLEN". För på kvällen blev det middag vid Stadshotellet i Jakobstad för lärare och elever och sen firade de hela kvällen vid "Mellen" (nattklubben Melody). 


Matilda kom hem 23:30 tiden (p.g.a restriktionerna stängde serveringen kl.23 och själva stället redan kl.24) och hon och hennes kompis hade haft en fin kväll (utan alkohol).


TACK JESUS ATT ABITURIENTERNA FICK FIRA PENKKIS I ÅR. 


Nu får vi be att alla abiturienter får motivation till att läsa och studera inför studentskrivningarna som börjar den 15 mars. 

Just nu pluggar Matilda och Fanny kemi tillsammans. De kom på den fina iden att läsa tillsammans, vissa ämnen. Det gäller ju att hitta studiemotivationen och det som känns rätt för en själv när det gäller studietaktiken.

FRAMFÖR ALLT SOM SKALL BEVARAS MÅ DU BEVARA DITT HJÄRTA, TY FRÅN DET UTGÅR LIVET (Ordspråksboken 4:23).

DÅ SADE HERREN TILL MIG: "SÄG INTE: JAG ÄR FÖR UNG, UTAN GÅ VART JAG ÄN SÄNDER DIG OCH TALA VAD ÄN JAG BEFALLER DIG. FRUKTA INTE FÖR DEM, TY JAG ÄR MED DIG FÖR ATT RÄDDA DIG, SÄGER HERREN". OCH HERREN RÄCKTE UT SIN HAND, RÖRDE VID MIN MUN OCH SADE TILL MIG: "SE, JAG LÄGGER MINA ORD I DIN MUN" (Jeremia 1:7-9).

JAG SÄGER ER: BE OCH NI SKALL FÅ, SÖK OCH NI SKALL FINNA, BULTA OCH DÖRREN SKALL ÖPPNAS FÖR ER. TY VAR OCH EN SOM BER, HAN FÅR, OCH DEN SOM SÖKER, HAN FINNER, OCH FÖR DEN SOM BULTAR SKALL DÖRREN ÖPPNAS (Lukasevangeliet 11:9-10).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023