HÖSTKUL TILLSAMMANS MED BARNEN

När hösten kommer och småningom även minusgrader.
När sandlådan plötsligt fryser till is och även vattnet, Då kan det kännas lite tråkigt med uteleken, ifall dessa två ingredienser varit viktiga. Vad gör man då?

Här kommer lite tips.

Här hade vi en sportdag, ute på gården...i rimfrosten.

Att hitta på nya spännande saker som intresserar mina dagbarn, är en väldigt rolig uppgift.
Jag ber väldigt mycket, att Jesus skall visa mig, öppna mina ögon för vad just den här gruppen och just den här ålderns barn gillar. vad de behöver för utmaningar och vad vi kan göra tillsammans, som även jag som vuxen tycker att är roligt.

Jag plockar inte bort en massa leksaker för att hösten och även snart vintern närmar sig.
Jag vet att på många dagisar lyfts gungorna bort till vintern, sandlådsleksakerna tas inte fram och fotbollarna åker långt in i förrådet.

Det blir alltid en rolig lek att sopa och fixa fram gungorna, när den första snön har kommit. Och i år kom det verkligen kanon mycket på engång.


Fotboll är toppen, för att hålla värmen, dessutom är det roligt att spela i nyfallen snö.
När du spelat, sprungit och fått upp värmen, ända ut i kinderna, tårna och fingerspetsarna, då kan du gunga utan att bli kall.




Att spela fotboll i nyfallen snö är roligt och slirigt. 


Att hacka loss leksaker som frysit fast är roligt. När den första tunna isen kommer är det ingen risk att man hackar sönder leksakerna eftersom de lossar så lätt. Vi brukar "frysa in" leksaker ifall vi vet att det blir en frostnatt.


Att få samla den första rimfrosten och lasta på bilar, är hur kul som helst. Barnen springer runt med spadar och diskborstar och samlar rimfrost/snö från alla ytor. De sopar av bilar, mopor, rutchkanan, gungorna, sandlådskanten e.t.c. Jag kan intyga att det håller oss igång, ingen fryser och alla tycker att det är roligt.



En stegspade är kul att skrapa snö med.

Alla sopborstar, dammvippor och bilborstar åker fram ur lekstugan när det snöat.


Här var det inte bara lite rimfrost att sopa av traktorena och bilarna, utan snö i massor. Vi hade trevligt jobb hela dagen.


Att blåsa såpbubblor, det är roligt. Vi blåser jättebubblor ibland. Jag blandar bara vanligt diskmedel med vatten, och låter det stå några dagar, sen blir det jätte fina bubblor.



Små bubblor.

Ser du såpbubblan?


Och jätte såpbubblor .


"Gömma ringar" har vi lekt hela hösten. Vi har ringar i olika färger som vi turas om att gömma, de andra får gå in i lekstugan...och inte kika.

Gömda ringar...kan du hitta dem?

Gul mot gul, kan vara svårt att hitta.


En röd ring mitt i den röda ljungen.

Vi gömmer högt och vi gömmer knepigt.

Vi gömmer lätt.

Att rida på en bångstyrig häst (en vattentunna) håller värmen i kroppen och tränar balansen.




Att åka vatten eller isrutchkana är kul. På med regnbyxorna så åker det ännu fortare. Vi häller lite vatten på rutchkanan och skarvar i med en plastmatta....så susar det långt. Fryser det på så får vi en isbana.



När det blir mörkt då är det roligt att leka med ficklampor.
Vi har lekt en spännande lek där barnen varit poliser som letat efter tjuvgods. Tjuven har varit jag som utan att barnen lagt märke till det, gömt undan saker. Vi har lekt leken både i dagsljus och i mörker. I mörker använder vi ficklampor, då blir det ännu roligare.






Sandlådskanten är bra att balansera på. Vi leker ofta "En elefant balanserade". Ännu ett bra sätt att hålla värmen på.
Hugo leker också i sandlådan....och letar efter nergrävda saker, som t.e.x kottar.


En rolig lek på vår gård som består av en massa grindar just nu (kaninstängsel och hundstängsel) är när vi går runt lite överallt. Vi har satt namn på alla områden, så när vi öppnar en grind säger jag: välkommen till fotbollslandet, till leklandet, till båtlandet eller till kaninlandet. Det är ju inne med att komma till olika länder/världar i olika datorspel, så det passar fint att leka även på gården. Vi går bara runt huller om buller och öppnar och stänger grindar. Ibland har vi kärror, mopor eller fullpackade ryggsäckar med oss. Och det är hur kul som helst....och även dagmamman får bra med motion....smile.
Om det är en regnigdag, då tar vi med hinkar på vår färd och samlar vatten under alla stuprännor.

Grinden in till fotbollslandet.


Grinden in till kaninlandet.

Grinden in till båtlandet.
Samma grind men andra vägen.
Grinden in till leklandet.

Grinden ut till billandet.


Ifall det regnar, då samlar vi vatten samtidigt som vi vandrar.


Ännu en rolig grej för att hålla upp värmen är att samla skatter. Man letar t.e.x. efter bara runda saker, eller bara röda saker o.s.v. och samlar dem på ett ställe, sen får man se hur stor skatten blev.
Man kan även göra det på tid. Jag står och räknar högt till 10 och barnen får rusa runt och samla grejer.

Gul skattgömma i lekstugan.


På morgnarna när barnen kommer (vi börjar oftast ute, för alla har oftast redan ätit morgonmål hemma) då gör vi det mysigt. Vi går runt och tänder lyktor lite här och där.
Det är också en rolig lek att hitta alla lyktor som skall tändas.





I bland går vi in och hälsar på kaninerna. Att sitta och vila i den varma halmen och gosa med kaninerna är skönt. Och Hugo han följer så klart med.




Diket är någonting av det bästa vi har. Där ropar vi "koko" i vägtrumman så det ekar långa vägar. Vi rutchar och rullar ner för kullen och krattar löv som vi sen gräver ner oss i. När det fryser på och rimfrosten kommer, då rutchar vi...med regnbyxor på. Och bara att lyckas ta sig upp för kanten är rena rama bergsklättringen.

I diket kan man ha hur kul som helst.



GUD HAR GETT OSS EN KROPP, SOM VI SKALL HA HELA LIVET, HÄR PÅ JORDEN. Så vi bör verkligen sköta om den. 
Vi bör vara ute och få frisk luft och bra med motion, i alla väder. Något som vi bör lära barnen också.  Barnen ser och upplever om jag trivs ute eller hellre sitter inne i värmen. Men det är faktiskt riktigt skönt där ute, i de flesta väder, bara vi klär oss rätt. Oftast går vi ut med för lite kläder på eller kläder som inte tål köld, regn eller blåst. Då blir det naturligtvis ingen skön upplevelse.
Och sen behöver man ha något att göra där ute. För står man stilla på gården, ja då börjar vem som helst frysa. Håll värmen genom att delta i barnens lekar, städa gårdsplanen, städa lekstugan, leklådor, renovera grejer, det finns alltid sånt som måste lagas. Och sist men inte minst, ta ut en kopp kaffe eller varm choklad i termos och njut.

SKÖT OM DIN KROPP, SPECIELLT SÅ HÄR I STRESSIGA JULTIDER. VAR MYCKET UTE OCH RÖR PÅ DIG, ÄT ORDENTLIGT OCH KOM IHÅG ATT VILA OCH ATT SOVA TILLRÄCKLIGT. 

OCH TA TID MED HERREN, FÖR ENDAST HAN VET VAD DU BEHÖVER.



1 Korinthierbrevet 6:19
Vet ni inte att er kropp är ett tempel för den helige anden, som ni har inom er och som ni har fått från Gud.

2 Mosebok 31:15, 17b
Sex dagar får arbete utföras, men på den sjunde dagen är det sabbat, en sabbatsvila helgad åt Herren.
...Ty på sex dagar gjorde Herren himmel och jord, men den sjunde dagen vilade han och hämtade andan.

Matteusevangeliet 11:28
Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor, jag skall skänka er vila.

Psaltaren 3:24
Du kan gå till vila utan fruktan, lägga dig och sova lungt.

Psaltaren 71:5
Du är mitt hopp, o Herre, min Gud, min trygghet ända från min ungdom.







Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023