HEMMA ELLER VID VELJEKSET KESKINENS.

Vid Veljekset Keskinen (Finlands största varuhus).

Så åkte vi igen i väg på en kort husvagnssemester, till en av våra favoritplatser och jag skall snart berätta varför. Och bilder sätter jag in vartefter.



Denna gång har vi även mina föräldrar och mina svärföräldrar med. Svärföräldrarna har sin egen husbil. Mamma och pappa får bo med oss och pröva på husvagnsliv.

Fredag till lördag var det mest regn. Men söndag var en, varmare, soligare dag.

Våra kära föräldrar.




Jan tog halva dagen ledigt, så han och de andra åkte i väg redan mitt på dagen.
Jag som jobbade till kl.16, jag hoppade på tåget i Bennäs en 18.20-tiden, bytte tåg i Seinäjoki och kom fram hit till Tuuri en 20.20-tiden.





Härlig utsikt från tågfönstret.


Varför åker man till Tuuri?
Redan när pojkarna var små var det här liksom "mitt i" på något sätt när vi var ute och reste med husbilen. Det var en bra pausplats.

På denna jätte sparkstötting har alla våra barn klättrat.

Nu flera år efter har området utvecklats och gör det ännu, här finns allt vi behöver om vi vill leva husvagnsliv i några dagar.




Själva huvudbyggnaden har byggts ut i flera etapper...som ett stort slott. Nu är det sista delen som är pågång.




I sjäva huvudbyggnaden kan du shoppa tills du blir endera trött i fötterna eller i huvudet.....där finns så gott som allt (kläder, husgeråd, djurtillbehör, trädgårdsgrejer, leksaker, kemikalier, verktyg, arbetskläder, mattor, gardiner, kakel, wc-stolar/lavoarer, trädgårdsmöbler, lite möbler, godis, musik, telefoner, hushållsmaskiner, sportgrejer, kosmetik, matvaror, restauranger, cafe, skomakare, m.m).



Där runt omkring på samma stora område finns ännu flera butiker (skor, väskor, porslin, plantor m.m), ett hotell, en grill, ett stort Muminland (lekpark) minigolf och Labyrinttimaailma.

Sommartid finns där (i ca 1 månads tid) ett tivoli som är gratis för alla barn upp till 13-år (gissa om det drar familjer).



Vår favorit,
Jan uppe på en av broarna. Han klarade labyrinten på 20 min (och det var första gången i sommar som han antog utmaningen, att hitta ut ur labyrinten. Matilda som sprang igenom den för femte gången i sommar gjorde det på 8 min....otroligt.  Jag har sprungit igenom den två gånger tidigare i sommar, båda gångerna tog 40 min/41min. 


Tivoli.


Där är vackert, en njutning att bara vandra omkring. 

Suddig, men en glad plansch.


Mumin lekpark.


Minigolf.
Vid minigolfen finns en kiosk, bord och stolar. P.g.a. det regniga vädret blev det inget minigolfspelande denna gång.


Också finns ju campingen ONNELA, där vi alltid övernattar. Där finns lekpark, grilltak, bastu, en å att simma i, och hundpark (plus sånt som finns på alla campingar b.l.a. duscher, reception med något smått och gott, diskplats). Det finns inget extra, men allt är fint och snyggt och ett väldigt lugnt område.

Här finns plats för ca 250 bilar/vagnar och även många tältplatser.





Simstranden vid ån.


Hugo gillar hundparken, där finns så många spännande dofter.

När vi är inne i husvagnen sitter Hugo gärna i detta fönster.....och spanar in alla hundar som går förbi........det är många.


Här kör sommartåget.
Sommartid går ett gratis tåg mellan campingen och butikerna. Men många väljer ändå att gå eller cykla, man får bra med motion på det stora området.

Kortspel pågång......drottning.


Vi kommer att stanna här tills söndag. Vi skall leva husvagnsliv, äta gott, bada bastu (kanske våga ta ett dopp), promenera, tävla i labyrinten, spela spel, shoppa och njuta av min första lediga helg efter att ha börjat jobba.....ni vet fredagsmys....härligt. 
Jag njuter alltid när jag får åka bort från både tvätt och diskmaskin (det säger en hel del om mig).
I morgon är det dessutom Miljoona kirppis här.

Det är loppis både på utsidan och inne i det långa tältet.

Lördagens loppisfynd....i regnet.


Husbilsmat......potatis, melon, grillat kött, bröd och hallomiost.


Mellanmål....mammas plättar och mammas nyplockade hallon.

RESA BORT.
Om du vill resa bort, vad är det då som du helst vill bort ifrån (om det inte är tvätt och diskmaskin som för mig)? Eller kanske du inte vill bort...utan vill "till" något?

Jag trivs jättebra hemma i vårt eget hem, därför jobbar jag där också. Men kanske just därför så njuter jag så av att få åka bort ibland. Det behöver inte vara långt borta, bara annorlunda än hemma.

Trivs du i ditt hem? 

Jag tror att man kan trivas i sitt hem om man är nöjd med det lilla, om man inte hela tiden jagar efter mer. När vi får köket förnyat, då kommer jag att trivas eller bara vi får tapetserat i hallen, då känns det hemtrevligt.
Och visst skall vi fixa, renovera och göra det så mysigt och hemtrevligt som vi vill. Men det får inte vara det, som gör att vi först då kan börja trivas. För, "den som har mycket vill ha mer". Då infinner sig nog aldrig den dagen när vi är helt hemma i vårt hem.

JESUS ÄR DEN SOM KAN GE OSS DEN DÄR HEMTREVLIGA KÄNSLAN. HAN KAN HJÄLPA OSS ATT FINNA DEN, IFALL VI INTE HAR DEN. HAN VET VAD DITT HJÄRTA SÖKER. HAN VET VAD DU BEHÖVER FÖR ATT FINNA "HEMKÄNSLA".


Hugo kände sig hemma även i mamma och pappas säng....det var roligt att busa med bollen där.

Jag har haft stunder i mitt liv och säkert kommer de ännu ( ni lär få höra om dem....smile) när jag blir så stressad på vårt lilla hus, där ingenting får plats. Vi har inget hjälpkök, där man ex kan slänga in allt när man behöver röja ex. inför en stor bjudning. Istället så trycker vi in allt i de redan proppfulla skåpen eller in i bastun.....eller det vanliga, så fylls någon vrå eller hörn med grejer, steg för steg. Och sen bor vi där mitt i och försöker att få vardagen att rulla.



Men med årens lopp har jag lärt mig att njuta mitt i kaoset (kanske jag blivit för bra på det...smile). Jag har lärt och lär mig hela tiden att kunna sätta mig ner och bara koppla av (med mysdräkten och sticka strumporna på) var som helst i vårt kaotiska hem och bara vara tacksam för allt och alla jag har.

OM MAN FÅR HA SINA NÄRA OCH KÄRA RUNT OMKRING SIG, DÅ HAR MAN DET BRA. DÅ ÄR DET HEMTREVLIGT (varken det är städat eller ostädat).


Mat där hemma.

Vi grillar  och myser på kvällen.
Skönt efter bastun.


Mera hjärngympa...kortspel.




På väg hem.

Hugo sov hela vägen.


Mamma och jag.

OCH, OM DU DESSUTOM LÅTER JESUS BO I DITT HEM OCH I DITT HJÄRTA, DÅ KOMMER DET ATT KÄNNAS HEMTREVLIGT, VARKEN DU ÄR HEMMA ELLER ...ex. I TUURI.




PSALTAREN 23:6 b
.....och jag skall bo i Herrens hus för alltid.

MALAKI 4:2
Men för er som fruktar mitt namn skall rättfärdighetens sol gå upp med läkedom under sina vingar. Då skall ni komma ut och hoppa likt kalvar som släpps ur sitt bås.

PSALTAREN 4:9
I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, Herre, låter mig bo i trygghet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023