HUGO ÄR SJUK

Ett älskat husdjur blir en kär familjemedlem, och när en familjemedlem inte mår bra då påverkar det hela familjen.



För ca två veckor sedan började Hugo vandra runt i huset, från rum till rum, efter mig, flämta och darra. När han fick ligga tätt intill oss då var han lugnare.
Det pågick från och till i flera timmar och när jag mot eftermiddagen beslöt att ringa veterinären då plötsligt blev han sig själv igen. Han började springa runt och busa och var glad och gosig.......och vi fick honom att äta igen efter en dag utan mat.

Men jag ringde ändå veterinären och fick lite tips och råd.

Sen gick det några dagar, han var glad och busig men ändå lite lugnare. Han åt lika dåligt som vanligt (ca 1ggr/dag). Han ville inte gå långa promenader på morgnarna och när vi var ute på gården så åt han gärna gräs.



Och ibland spydde han galla.




Också kom det igen en dag med samma "anfall", som räckte flera timmar, när han ändå var rätt lugn om han fick ligga nära.....och det "anfallet" gick också över helt plötsligt.

Samma kväll var jag på Fokus och lade en bönelapp, att de skulle be för en hund som inte mår bra, som varit till veterinär flera gånger och skall igen....för dagen därpå bokade jag tid till veterinären, även om han mådde prima just då.

Hugo har ju haft liknande "anfall" förrut, ända sedan har var typ sex månader. Han har flämtat, darrat, vandrat runt, velat gömma sig under något och inte velat äta, men de har pågått några minuter.....och de har aldrig varit så kraftiga som dessa.
Anfallen har kommit med flera månaders mellanrum.....och däremellan har han varit helt frisk.


En avslappnad hund som njuter i sängen.

Vi har varit två gånger förrut till veterinär och de har bara sett en helt frisk, glad och busig hund. Svaret vi fått är att han är kinkig med maten, när han inte äter blir magen tom, han spyr därför galla och när magen är tom börjar det knipa i magen. Han är bara väldigt "pito" (= känslig) för magknip, att han har låg smärttröskel.

Men denna gång skulle jag inte åka hem med det svaret, nu skulle de få kolla honom ordentligt...för nu var det endera något annat, eller så hade detta "något" blivit mycket värre.


LÅNGT VETERINÄR BESÖK
Så förra veckans måndag fick jag det ordnat med jobbet så jag kunde åka iväg med honom till veterinären till kl.14, och vi kom hem först kl. 17.30.

När vi kom dit fick vi först vänta en god stund, för de hade fått in ett akutfall, en hund som behövde sys.


I väntrummet.
Sen när det blev det vår tur så försökte veterinären först sätta munkavle på Hugo för att kunna ta blodprov, men det gick inte. Han varken morrade eller bet, men han var så snabb att svänga huvudet hit och dit 😉att det var helt omöjligt.
Då fick han en lugnande spruta, men nej han var lika snabb i huvudrörelserna även om hela kroppen var slapp och slö.
Då fick han en till spruta och slocknade helt i min famn.




Och jag kunde lyfta upp honom på undersökningsbordet.


Jag var med en stund, när de tog blodprov, men sen gick jag och satte mig i väntrummet med min stickning. Dörren var dock öppen så jag kunde följa med vad de gjorde.



Veckan innan när han hade haft sitt första långa anfall så hade jag kontaktat veterinären och hade fått vissa tips, ideer och en medicin som dock inte fanns att få på apoteket.
Men i samma veva pratade jag om att vi borde snart komma med Hugo på tandputsning, eftersom han börjat få en hel del tandsten (fula fläckar). Så nu när vi var där och han redan var nersövd så putsade de även hans tänder, klippte hans klor och drog bort öronhår (de två sistnämnda sköter jag dock själv, men nu blev det gjort riktigt ordentligt).





Här fick han ligga och börja vakna, på ett säkert ställe.....på vågen nere på golvet. Den visade att han väger 4,5 kg.





Svaren på blodproven kom och alla var bra.

Men innan vi skulle gå in till veterinären så hade Hugo kakkat (=bajsat) precis utanför, något sa mig att jag tar upp det som vanligt men jag knyter inte ihop påsen. Utan jag lämnade den där ute på trappan, lite i skymundan, och jag sa till henne att den finns där om hon vill kika på hans avföring, och det ville hon. Och den påsen med "kakka" i sa så gott som allt, för där fanns b.l.a blod i avföringen och den var för slemmig.
Hugo har inflammerad tjocktarm, vilket beror på att vi gett helt fel mat (rå kött) åt honom😔.....stackars liten, inte konstigt att han inte velat äta, när magen blivit sjuk av det.


På väg hem i bilen hade jag en väldigt groggig hund.




När vi kom hem fortsatte Hugo att sova, han var fortfarande helt borta, då åkte jag till butiken för att handla medan Matilda hade uppsikt över honom.

När jag kom hem började jag genast koka den dietmat som vi hade fått tips om, som lär vara det bästa för känsliga magar som Hugos.....ris och kyckling.




Hugo steg upp på rangliga ben kl.21, då bar jag ut honom i hopp om att han skulle kissa. Men det går ju inte att lyfta på bakbenet när man knappt kan stå, så jag fick bära in honom igen.
Jag beslöt att han vaknar när han vaknar.....och det var kl.4 på natten😉, då tog vi en kort kisspromenad.

Följande dag var han sig själv igen och vi försökte med dietmaten, han åt lite. Men veterinären hade tipsat om att vi kan köra med endast kokt kyckling, och då......började han äta själv, och har gjort det sen dess. Nu äter han kyckling 2-3 ggr/dag....förrutom idag (trolig förklaring kommer senare).





Och det är såååå gott.



Ni som följt med när jag skrivit om Hugo vet att han egentligen aldrig ätit själv (förrutom de ca första 6 mån, sen var det stop) vi har matat ur vår hand (helt sant).

Först gav vi uppblött hundfoder som han åt redan hos uppfödaren, men han ville inte riktigt ha och till slut slutade han att äta dem helt och hållet.

Vi försökte tricket att inte ge något alls förrutom vatten, så skulle han nog bli hungrig till sist och äta....själv...men nej. Han åt inget på tre dagar. Och veterinären sa att det nog finns hundar som kan svälta sig till döds. Då fortsatte vi att mata/truga/locka med mat i handen.....och där lämnade det.

Jag kontaktade uppfödaren som tipsade om att byta ut ett mål/dag till rå kött. Rå kött är ju något som hundar ätit ända sedan begynnelsen.
Det var något han gillade och nu åt han plötsligt bättre, men det blev det enda han åt och endast 1ggr/dygn.
F.o.m i december har han bara ätit rå kött....vilket tydligen blev droppen för hans redan känsliga mage.....men det kunde ju ingen veta.

Han har alltid haft känslig mage, han har aldrig klarat av att ens smaka (hittat på golvet) människomat, då har magen blivit bubblig...och troligtvis har han blivit illamående eftersom han inte ätit på 1-2 dygn efteråt.


HUR HUGO MÅR NU
Hugo mår mycket bättre nu men det skall ha sin tid. Han har lite bubblig mage och lös avföring ännu men han är annars helt ok. Han börjar bli riktigt busig och full av energi igen, och det bästa.....han har blivit riktigt snål på mat.

Här är han på sitt vanliga bushumör hos mammas och pappas med nystanet han fått av mamma och med sin pipagris.

Nu vill jag busa.....kom då!






TRE OLIKA MEDICINER 
Vi fick tre olika mediciner till Hugo.
Den första skulle han ha två gånger/dag i fem dagar. Vi lyckades att ge den 2ggr, sen började han morra och skulle nog ha bitit oss om vi försökt få in sprutan i munnen, så vi gav upp.
Veterinären sa att det blir nog bra ändå, för det är kostbytet som är det viktigaste, men det tar längre tid.

Den andra medicinen skulle vi ge för att han skulle lugna ner sig och få matlust, men den behövde vi aldrig ge. För genast första gången vi kokade kyckling så bara slukade han den, och ville ha mer.

Den tredje medicinen är samma medicin som ges till människor vid förstoppning. Jag blev tveksam när vi kom hem med den och läste vad den var ämnad till. Hugo har ju redan lösare mage än vanligt, så jag vågade inte ge den.......på apoteket sa de att jag troligtvis får springa ut med honom oftare.

Han skulle dock ha endast pytte lite, så det kan ju vara att det typ bara smörjer tarmen lite...jag vet inte, men jag gav den aldrig till honom, eftersom han genast började må bättre av den kokta kycklingen.

Jag kommer dock att ta kontakt med veterinären nästa vecka för att lite fundera på ett hundfoder som hon rekommenderade, ifall man inte vill koka kyckling tre gånger/ dag 😉. Då skall jag samtidigt fråga ett som annat som vi funderat på.


I DAG HAR HUGO INTE ÄTIT
Idag blev det ändrade planer för mig, jag fick lov att hoppa in på reservdagiset eftersom där behövdes mer personal.
Jag skulle ha haft endast ett barn idag (eftersom det är fredag och flera har ledig dag och eftersom jag hade inbokad fysioterapeut på morgonen och skulle ha jobbat först från kl.9.30), men det barnet blev tyvärr sjuk.

Så Hugo fick vara hos fammos och faffas (alltså mina svärföräldrars) under tiden. Jag körde dit honom till kl.8, han var glad att komma dit som vanligt.
Jan hämtade honom kring 12 och de tog en skön skogspromenad ute vid villan också for Jan tillbaka till jobbet igen efter kl.14, när Matilda hade kommit hem.
Vi fick liksom pussla ihop dagen lite.

I dag har Hugo endast ätit gräs, men är dock helt nöjd och lugn men man kan höra att det bubblar i magen.
Hunden kan äta gräs för att den tycker om det, för att den känner att det är bra för tarmen eller för att den mår illa.





KOKADE KÖTT MITT I NATTEN
I natt kl.3-tiden började han röra på sig och flytta plats hela tiden. Då steg jag upp och kokade tre kycklingbullar, jag tog det säkra före det osäkra, så han inte skulle hamna in i något smärttillstånd, och han slukade bullarna och somnade om sen.

När jag kom hem från jobbet ikväll så försökte jag få honom att äta, men nej. Vet inte om det beror på att rutinerna rubbats, att jag varit borta (han är ju tyvärr alldeles för mammig) eller om han ändå inte skulle ha ätit just idag.
Men som sagt han sover lungt här vid min sida just nu, så vi får bara hoppas och be att han vill äta efter kvällspromenaden.

Det är ett positivt tecken att han inte darrar och har ont fast han inte ätit på över 16 timmar.


TANDVÄRK OCH LEDIG
Jag själv har fått tandvärk 😕 och jag har en tid till min tandläkare om en vecka på lördag (jag går privat), men jag vet inte om och hur jag skall klara mig tills dess.
Det fungerar rätt bra ifall jag borstar tänderna varje gång jag ätit något.

Jag tar min sista semesterdag på måndag, och på tisdag är det ju 1 Maj, så jag har fyra dagar ledigt nu och jag skulle helst inte vilja sätta en enda av dem på att ligga i tandläkarstolen.

Så nu får jag be att värken skall hålla sig i skick, och sen får jag se vad Jesus tycker😉. Han kanske tycker att det är onödigt att gå med värk när Han har uppfunnit tandläkare😉 och lärt dem så himla mycket om Hans skapade verk om tänder och hur de kan byggas.
Jag för min del bara hoppas och ber att Han gör ett under med min tandvärk och fixar bort den, utan att jag måste gå (innan lördag nästa vecka) till tandläkaren (även om jag har världens bästa tandläkare "Dentina").
Man kan ju alltid hoppas😉.


LIVET ÄR INTE ALLTID LÄTT, MEN VI ÄR INTE ENSAMMA
Vår Herre är helt fenomenal för Han bryr sig om oss, allihopa (människor och djur) och Han vill oss bara väl.




Men vi vet att det är vi människor som har förstört Hans fina skapade värld. Han gav oss en egen vilja, så snällt av Honom, men vi klarade inte av det, varje dag gör vi fel (= syndar) i tankar, ord och gärningar.
Så länge vi bor i denna fallna värld så får vi kämpa, lida och på alla möjliga sätt känna av vad vi människor gjort denna värld till. MEN....vi är inte ensamma, vi har den bäste med oss...Skaparen själv. Han är med varje dag om vi vill ha Honom med, Han stöder, hjälper och bär. Han tröstar, leder och har oss kär (det där rimmade fint 😉).
Och Han förlåter oss när vi handlar fel och vill hjälpa oss att göra de rätta valen.

OCH HAN VILL HJÄLPA OSS ATT FINNA GLÄDJE OCH FRID MITT I DENNA FALLNA VÄRLD.......HAN LÅTER OSS FÅ SMAKA PÅ DET SOM SKALL KOMMA.....HIMLAFESTEN......DU ÄR VÄL MED?


TACK GUD ATT DU ALLTID ÄR MED, ATT DU LEDER OSS DÄR VI GÅR BEDJANDE FRAM 👍😊.

(Uppdatering: Hugo åt sex kycklingbullar efter kvällspromenaden 👍😊.)





BÅDE MÄNNISKOR OCH DJUR RÄDDAR DU, HERRE (Psaltaren 36:7b).

RÄKNA MED HONOM PÅ ALLA DINA VÄGAR, SÅ SKA HAN JÄMNA DINA STIGAR (Ordspråksboken 3:6). 

MIN SON, TA VARA PÅ VAD JAG SÄGER, VÄND DITT ÖRA TILL MINA ORD. LÅT DEM INTE VIKA FRÅN DIN BLICK, BEVARA DEM I DITT HJÄRTAS DJUP, FÖR DE ÄR LIV FÖR DEN SOM FINNER DEM OCH LÄKEDOM FÖR HELA HANS KROPP (Ordspråksboken 4:20-22).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023