ATT ARBETA SOM DAGMAMMA

Jag arbetar som dagmamma i eget hem och har gjort det sedan 2006. Egentligen heter det familjedagvårdare men jag vill hellre använda ordet dagmamma, för så känner jag mig, som en reservmamma, dagtid.

Innan vi fick egna barn arbetade jag 4 år som familjedagvårdare i Pedersöre, på ett gruppfamiljedaghem och hemma hos flera familjer som hade barn som av olika orsaker inte kunde visstas på dagis.

Jag får väldigt ofta frågan "jobbar du som dagmamma ännu"? Tror, att man kanske förväntar sig att man bara gör det för en tid . Och så kan det ju även vara.
Jag började jobba här hemma när Matilda var 3 år. Jag kände att jag trivdes och ville vara hemma ännu och även finnas till för mina egna barn.

Senast när vi hade personalmöte disskuterade vi, hur få dagmammor vi är här i Jakobstad....i nuläget ca.10 svenskspråkiga och ännu färre finskspråkiga. Vi funderade vad vi skulle kunna göra för att bli flera...d.v.s. hur gör vi reklam för dagmamma yrket. Det här är mitt sätt, att skriva. Och det här är mina åsikter.


Leksakshyllan i vårt sovrum.


Vad är då  positivt/negativt med detta jobb? Jag börjar med det negativa för att få sluta med det positiva som väger tyngre. Det här är de punkter jag kommer på just nu och i ingen speciell ordning....bara som de ploppar upp.

Negativt.
- Du har ofta långa dagar. ( men jag har valt att inte börja förrän kl.8)
- Det är fysiskt tungt, tär på kroppen.
- Det nöter på hemmet.
- Du är ensam om allt ansvar.
- Lite vuxenkontakt.
- Ljudvolymen är hög ibland.
- Det blir mycket telefonkontakt med familjerna, men du har ingen tjänstetelefon.
- Dålig lön.

Positivt.
- Du får ta emot mycket kärlek...äkta kärlek.
- Du får leva i nuet, vandra nära marken..du missar inte, myran som bär sitt strå.
- Du får arbeta med barnen "vår framtid" och ge dem en mjuk, lugn start i livet.
- Du får vara hemma.
- Du får planera din dag" själv" enligt vad som passar dig och dina barn, och behöver inte följa någon terminsplan som någon annan gjort upp.
- Du får vara utomhus flera timmar varje dag året runt.
- Du får många vänner och bekanta
- Du får dela livet med många familjer.
- Du lär dig att livet är inte svart och vitt
- Du får vara med om de finaste ögonblicken i livet (t.e.x. när du får se glädjen hos ett barn som lär sig att gunga)
- Du får ett låååångt tålamod.
- Du håller dig ung i sinnet och barnslig.
- Du har inte ett stillasittande jobb....du rör dig hela tiden.
- Du får vila en liten stund varje dag...siesta är gott för oss alla.
- Du finns alltid hemma när de egna barnen kommer hem.
- Du får gå på intressanta föreläsningar och kurser ( ja även dagmammor får skolning).
- Tar du även emot barn med specialbehov ( som jag gör ) får du lära dig ännu mera.
- Du har kolleger du kan ringa eller hälsa på som förstår dig och din situation.
- Du har ingen lång väg till jobbet, inga bilrutor att skrapa på morgonen.
- Du behöver inte tänka på fina arbetskläder och snygg frisyr...den fixar barnen.
- Du får pyssla, vara kreativ om det är det du gillar och du får använda just dina gåvor.
- Ofta stannar människor när vi är ute och leker, och man märker hur glada de blir av att se glada, livliga barn...och det ger också mig glädje.
- Du får vänner för livet.
- Ditt hem blir fyllt av värme, glädje och framförallt av LIV och det smittar av sig på alla.

Kokvrån i vårt sovrum.

Viktigt innan du börjar jobba.
- Du bör trivas i ditt hem.
- Hela familjen bör vara med på det.
- Du skall kunna öppna ditt hem så att barnen känner sig välkomna.
- Du bör ha en bra arbetsledare, som du kan, vågar säga allt till (det har jag).
- Planering är A och O.( men jag erkänner att där är min svaga punkt...men jag blir bättre på det hela tiden).

Och tillbaka till frågan " jobbar du ännu som dagmamma"? Ja, det gör jag. Jag känner att det här är mitt, min plats i livet just nu. Det här arbetet känns så meningsfullt, att jag får ansvaret att ta hand om barnen som är vår framtid. Att jag får ge dem tid, kärlek, lugn och ro i en värld som blir alltmer stressig.
Och det fina är hur jag märker hur Jesus använder mig i mitt jobb. Han ger mig kraft, inspiration, ideer och framför allt, glädje tillsammans med barnen.
Jag kommer att fortsätta att jobba i detta härliga, fria jobb så länge det känns roligt, meningsfullt, så länge kroppen håller ihop och så länge inte Gud kallar mig till andra uppgifter.

Är du intresserad av detta fantastiska jobb och vill veta mera, kan du kontakta din stad/kommun eller mig på camilla.wilhelmsson@gmail.com

In i veckorna, fylls soffbordet med sagoböcker.
1 Thessalonikerbrevet 4:11
Sätt en ära i att leva lugnt och stilla, sköta ert eget och arbete med era händer....

Kolosserbrevet 4:17
Se till att du fullgör den tjänst som Herren har gett dig.



.

Kommentarer

  1. Jag började jobba som dagmamma i höstas och kan inte annat än hålla med Camilla på alla punkter. Detta är ett så meningsfullt, glädjande och viktigt jobb.

    SvaraRadera
  2. Så fint du skrivit och precis såhär känner jag också med att jobba som dagmamma.Efter att jag jobbat 10 år som dagmamma kände jag att nu ville jag börja jobba på dagis, så jag studerade till närvårdare och fick jobb på en småbarnsavdelning. Jag trivdes på ett sätt men hade dåligt samvete varje vecka över att vi inte hann ge den famntid som de små borde få. Jag kände att jag inte gjorde ett bra arbete. Efter tre år ringde jag familjedagvårdsledaren och fråga om det finns någon chans att få börja tillbaka som dagmamma. Det fick jag och är tacksam idag över mitt jobb här hemma. Jag känner att man har en sådan varm och nära relation till barnens föräldrar. Det är så skönt att i en lugn och trygg miljö ge kärlek, visa empati, ha gränser men också få främja barnens utveckling och nyfikenhet. Mitt mål är att när barnen far vidare skall de vara trygga, empatiska och nyfikna barn som vill lära sig nya saker. Jag hoppas att familjedagvården fortsätter och att flera skulle ta chansen och börja jobba som dagmamma. Vi behövs och det är ett viktigt och framförallt meningsfullt arbete. ps jag börjar alltid arbetsdagen med att be om kraft, tålamod, vägledning och arbetsglädje och jag känner att jag är bönhörd varje dag :D Önskar dig Camilla och alla andra dagmammor en rolig, skön och härlig decembermånad. Monica <3

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att ni alla skrivit så fint å berörande,så det finns int mycket att tillägga.Jag har jobbat som dagmamma 29 år nu till sommaren,å jag har int ångrat mitt val. Till en början var det tänkt att jag skulle va hemma en kort tid,så länge egna barnen va små,men både familjen å jag själv tyckte att det kändes bra att jag fanns här hemma,å dessutom saknades aldrig kompisar.Å sen har det bara fortsatt. Jag trivs riktigt bra,å kan int tänka mej nå annat. Det som jag upplever mest positivt med våra smågrupper e nog närheten till barnen,där vi har möjlighet att stöda o hjälpa dem på bästa möjliga sätt. Kramisar till dej Camilla o alla andra dagmammor!

    SvaraRadera
  4. Tack för era fina kommentarer. Önskar alla dagmammoren en skön och välsignad adventstid. Kram Camilla

    SvaraRadera
  5. Tack detsamma till dej Camilla! Du e värdefull.... Tack för att du finns! Kram till dej med. h.gunni!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023