ALLA HELGONS DAG

Vart går dina tankar i dag och till vem?
Jag hoppas och ber att du som läser inte har dina tankar hos spöken, skelett och vampyrer.? Jag hoppas att dina tankar I DAG går till någon som fått beröra ditt liv på ett positivt sätt




Mina tankar går till en kvinna som berörde mitt liv genast från den stund jag lärde känna henne.



Just nu bor vi i hennes hus, eller nu är det ju vårt. Men hon bodde här före oss och vi fick köpa det den dag hon ville flytta till en lägenhet med mindre ansvar, inge gräsklippning eller snöskottning m.m.
Vi får bo i hennes "välsignade hus".

På bilden sitter Elsa med Mikael i famnen. Elsa (1919-2011) är/var min mans mormor. Hon blev som en mormor även för mig.

Min egen mormor och morfar hade redan flyttat till himlen när jag föddes, likaså min farfar. Men min farmor (som jag tidigare skrivit om ) har funnits i mitt liv i 18 år, även hon berörde mig på ett fint sätt och gav mig ännu flera bevis på att Herren är verklig och är med varje dag och överallt.

Men tillbaka till Elsa. Elsa hade en otroligt positiv livsinställning, en stor äkta kärlek till sina nära och kära, en härlig humor och en stark tro på sin Herre och frälsare. Egenskaper som jag ser som viktiga och som livsnödvändiga för att få ett bra liv och en säker framtid (i himlen).



Elsa var alltid ärlig, sa vad hon tyckte, men på ett ödmjukt sätt. När vi köpte hennes hus så sa hon: gör vad ni vill med det, men måla det inte blått, jag tycker inte om blått. Men sen tillade hon: men naturligtvis får ni göra vad ni vill med det. Men vi har inte målat det blått...och tror nog aldrig att det blir.

Även när Elsa blev så svag och kraftlös att hon bodde sin sista tid på hvc bäddavdelning så hittade hon det positiva i tillvaron. Engång när vi var på besök så sa hon glatt: nu har jag varit här så pass länge så jag kan få hårklippning och några taxiresor gratis. Hon tyckte även att maten var bra....och jag behöver ju inte koka den själv, tillade hon.
Naturligtvis så var inte alla dagar solsken, men hennes positiva inställning i livets alla förhållanden är något även jag försöker att efterlikna...då blir livets upp och ner försbackar så mycket lättare att ta.

En av mina vänninor som jobbade på bäddavdelningen sa när jag berättade om Elsa: att Elsa var den lilla glada, roliga tanten som lyste upp dem alla. Hon var alltid nöjd och glad i det lilla. Och jag håller med.

ETT ORD ATT LITA PÅ.

På Elsas begravning, som var på Jans 43-års dag, delade jag några ord om Elsas otroliga positiva syn på livet och hennes otroligt starka tro som höll hela livet ut. Jag berättade om hur denna underbara människa fått beröra mitt liv så det har fått bli ännu ljusare och starkare än förrut.

VI SES IGEN.

Den dag jag kommer till himlen så är jag helt övertygad om att Elsa är en av dem som står på stranden (ja, jag tänker mig att jag på något sätt kommer åkande i en båt till himlens strand), med glimten i ögat och vinkar och frågar: ni målade det väl aldrig blått....eller? SMILE.



Jag frågade just av barnen vad de minns av Elsa, de sade följande:
1. Elsa hade en rolig pall i köket, som de fick klättra på. För att komma upp på den fick man först stiga upp på en mindre pall.

2. Hon hade spel som man fick spela.

3. Godisskålen var alltid fylld, där fick man ta en-två godisar. På påsk hade hon alltid "små" påskägg i en skål som man fick ta av.

4. Hon hade roliga "kojkuddar" (det var faktiskt hennes soff och fåtölj-kuddar som barnbarnsbarnen fick leka vilt med).

5. Hon hade ljust (grått) hår.

6. Vi fick alltid sätta upp hennes Tro, Hopp och Kärlek på Luciadagen (inte de på bilden här nedan).




Dessa fina tavlor fick vi ärva av Elsa, samt hennes bibel och en änglatavla.
När Jan tänker på sin mormor tänker han på MAT, ni vet vägen till mannens/barnbarnets hjärta går via magen. 
Han komme ihåg hennes goda munkar som hon bjöd på ute vid villan på 1-maj........och hennes ärtsoppa med potatisbitar i, som han inte tyckte att var så god...smile. Och så minns han hennes goda bullar, som var gjorda av endast bulladeg med lite socker på (inget smör, kanel och socker innuti, som när vi bakar här).


Mina tankar och böner går även denna dag till alla er som har förlorat någon när och kär och som kämpar för att orka vidare, med ett liv som inte alls är sig likt.....men som ändå går vidare.

VI SKALL TA HAND OM VARANDRA SÅ LÄNGE VI HAR VARANDRA OCH VI SKALL VÄLJA ATT SÄGA JA TILL JESUS OCH TA EMOT HONOM I VÅRA HJÄRTAN INNAN DET ÄR FÖR SENT.


VAR BEFINNER DU DIG JUST NU...I VILKET LIVSSKEDE. SÄG JA TILL JESUS I DAG, VÄNTA INTE TILLS DET ÄR FÖRSENT.

JAG ÖNSKAR ER LÄSARE EN FIN ALLHELGONA, när vi får minnas och tänka på de som lämnat denna jord. Hur de berört våra liv. Och vad vi kan lära oss av deras liv.




Vi får även en chans att tänka på vår egen död...tyvärr så slipper ingen av oss undan, den dagen kommer varken vi vill eller ej, varken vi väljer/vågar att tänka på den eller ej.

Döden skrämmer mig ej, jag vet var jag hör hemma och vem som hämtar hem mig den dagen. 







Det som skrämmer mig är alla de runtomkring mig som inte ännu sagt JA till Jesus, tanken att jag aldrig får träffa dem igen (i himlen) det är skrämmande. 

DÄRFÖR ÄR MIN BÖN ATT SÅ MÅNGA MÄNNISKOR SOM MÖJLIGT PÅ VÅR JORD SKALL FÅ LÄRA KÄNNA JESUS OCH GE SINA LIV TILL HONOM AMEN.

I dag skall vi gå till gravgården och tända ljus på våra nära och käras gravar. 
Min mormor och morfar är begraven i Överesse, så ditt är vi dock inte så ofta. Men varken man tänder ljus eller ej så är det fint att få tänka och känna tacksamhet för vad man fått eller för dem man är en del av.





På Elsas dödsannons, fanns det första av dessa bibelord, ett av de ord som hon levde på.

PSALTAREN 23:1-2
Herren är min herde, mig skall inget fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro.

ROMARBREVET 10:9
Ty om du med din mun bekänner att Jesus är herre, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad.

MATTEUSEVANGELIET 25:13
Håll er därför vakna. Ni vet inte när dagen och timmen är inne.

LUKASEVANGELIET 12:40
Var beredda, också ni, ty när ni minst väntar det, då kommer Människosonen (Jesus).

1 JOHANNESBREVET 2:17
Och världen förgår med sina lockelser, men den som gör Guds vilja består för evigt.

UPPENBARELSEBOKEN 21:3B-5A
....och Gud själv skall vara hos dem, och han skall torka alla tårar från deras ögon. Döden skall inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan och ingen smärta skall finnas mer. Ty det som en gång var är borta. Och han som satt på tronen sade: "Se, jag gör allting nytt".


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023