VÄLKOMMEN ADVENT 2021

Vi har firat 1 advent och adventsljusstaken och pynten har fått komma fram.

Just nu, bilden fick dock en konstig färg.

Jag kör "all in" med pyntandet även i år, eller rättare sagt jag plockar fram något ur de två stora jullådorna varje dag. Julgranen (inomhus) är den som får komma fram till allra sist.


1 ADVENT
I går tog vi en skön promenad i det kalla vädret (-14 grader). Solen sken och det gnistrade i den vita snön.


När vi kom hem bad jag Jan hjälpa mig att flytta det lilla växthuset (det som blev både utan plats samt två glasrutor mindre efter att Jan byggt stora "glashuset") till en passlig plats innan det både fryser fast och snöar fast. Det skall bli ett litet julhus, en liten gran har redan fått flytta in, belysning skall det ännu få.


Därefter gick vi in och påbörjade lunchen. Jan gjorde rotmos medan jag rullade köttbullar.


Jan åkte för att hämta Matilda som hade haft söndagsskola. Sen tände vi det första adventsljuset och intog vår söndagslunch.


Det blev ett besök till svärföräldrarnas på eftermiddagen och Jan fick hjälpa dem att hänga upp tro, hopp och kärlek (Jakobstads symboler).
 

Matilda var också denna dag och gick igenom både skåp och vind vid svärföräldrarnas med "fammo" för att hitta passliga 80-tals kläder eftersom det var dagens klädtema för de elever som går sista året i gymnasiet.

På vägen hem åkte vi till en stor parkeringsplats där Matilda fick pröva att köra. Hon har inte kört bil sedan sin knäoperation den 8 oktober. Det gick riktigt bra men hon har ännu inte tillräckligt med kraft i benet så det blir liksom för trött om hon skall köra länge. Det gjorde också ont att trycka in kopplingen och hon behövde riktigt koncentrera sig och tänka ut vilka muskler hon skulle använda för att få foten/benet att fungera normalt. Men i nödfall kan hon nog ratta iväg med bilen själv. 

Till kvällen åkte vi till mina föräldrars. Jan fick hjälpa dem, med två ljusstakar som de inte fått att lysa. Jan hade med mätaren så han kunde mäta spänningen i varje lampa och reda ut vilka lampor som behövde bytas. 

Mamma och pappa hade också börjat pynta, lite för varje dag. "Julpompen" som Mattias kallade den när han var liten, den satt på sin plats.


När vi kom hem satte vi utejulgranarna på fot. Ljusen sätter vi en annan dag (jag måste först hitta dem i jullådorna). Den stora granen blev dock för hög så vi beslöt att ta av den lite.


Därefter blev den rätt längd.


I glashuset hade Jan satt upp tro, hopp och kärlek samt en liten stjärna redan på fredagkväll. När jag kom hem på lördagmorgon efter nattskiftet lyste det så välkomnande och fint där. 
Det ser rosa ut på bilden men det är nog rött.


Just nu är det fullt av sladdar som hänger hit och dit för Jan har köpt årets julklapp till sig själv, infravärmare.


Den andra granen som var lite större fick flytta in i glashuset och även den väntar på ljus.


När granarna hade fått sina platser tog jag en runda med Hugo medan Jan gick in för att packa och ställa sig för morgondagen. 


I DAG
Jan åkte till Helsingfors imorse och nu sitter han på tåget hem. Innan han hoppade på tåget hann han träffa Mattias och de var ut och äta. Flickvännen var på jobb (om jag hörde rätt). I går firade Mattias och Amanda två år tillsammans 💗.

Jag har varit ledig idag. Jag steg upp klockan 7 så jag skulle hinna se Jan innan han skulle åka iväg. Han fick en puss, en kram och en bön om Jesu beskydd.
Det blev sen en runda med Hugo och därefter körde jag Matilda till skolan.

När jag kom hem igen plockade jag fram jultextiler. Jag hängde upp julgardinerna i vardagsrummet samt i köket och satte julkuddöverdrag på alla kuddar jag hittade. Därefter tände jag ljus och jag pyntade och fixade medan jag lyssnade på julmusik och myste.


Jag kör med både batteriljus och vanliga, men mer och mer byter jag ut ljusen till batteriljus.


De nya julmattorna (som nog är lite väl mönstrade) har också fått komma på plats.


Jag har varit väldigt lite på jobb den senaste veckan, och det har varit riktigt skönt att få mycket tid med familjen.

Senaste vecka hade jag skolning via teams både måndag och tisdag, första hjälpkurs.


Rätt tungt att sitta två hela dagar framför skärmen, men det var så pass intressant och vi hade flera korta pauser så det gick riktigt bra.

Jag var ledig onsdag, jobbade torsdag och for till natten på fredag (sovdag på lördag), söndag ledig. Och helgen innan var jag ju hel ledig när vi var till Tuuri.


I morgon skulle jag också haft ledig dag men jag har lovat att hoppa in fyra timmar. På onsdag jobbar jag och därefter har jag fyra dagar semester plus en vanlig ledig dag. Så hör ni jag har det riktigt bra och lär få julpyssla, pynta och mysa riktigt ordentligt detta år, och det viktigaste, jag får viktig tid med Jesus. TACK JESUS FÖR DET. 

I denna stol sitter jag ofta när jag pratar med Jesus.

Ordet advent betyder ankomst, vi väntar att någon skall komma. Och vi (kristna) väntade och väntar på Jesus. Vi får än en gång uppleva väntan och längtan och förbereda oss för att ta emot Jesus i våra hjärtan och i våra hem. För som kristna får vi ta emot /bjuda in Jesus varje dag i våra liv. Men denna tid gör att vi än mer får tänka vad det innebär. Vilken GÅVA och vilken RIKEDOM att få ha JESUS i sitt liv, i sitt hjärta och i sitt hem. TACK KÄRE FAR FÖR DEN GÅVAN.

Den första söndagen i advent (då börjar vårt kyrkoår) berättar om hur Jesus (som vuxen) rider in i Jerusalem för att fira påsk. Folket väntade på en mäktig kung, någon som skulle befria dem från romarnas förtryck. De satte ner sina klädesplagg och bröt palmkvistar som de lade på vägen, liksom vi idag rullar ut röda mattan för kungligheter. De vinkade med palmkvistarna som flaggor och de ropade "hosianna" vilket betyder "rädda oss". När nu Jesus kommer tror de att han skall vara en kung som kommer med död och blod, befrielse för folket. 
Jesus var och är en kung, men en kung som är allt annat än det de förväntade sig. Denna Kung kommer ridande på ett ungt åsneföl och denna Kung vill frid och fred. 

Och en sådan Kung vill vi väl alla ta emot? Frid och fred är precis vad denna värld behöver mer än någonsin. Men skall vi få frid i våra hjärtan ja då behöver vi ge våra liv till Jesus, be om förlåtelse för allt som blivit fel i våra liv och be om ett nytt och levande liv ledda av den helige Ande. 

Skall vi få fred på denna jord, fred i våra hem/ i vår by/stad/kyrka/församling ja då behöver vi sannerligen Jesus. Vi får alla bli bättre på att SE på Jesus istället för att se på allt och alla som stör oss och irriterar oss i dagens värld.

KOM JESUS KOM, IN I VÅRA LIV, IN I VÅRA HJÄRTAN OCH IN I VÅRA HEM OCH FÖRSAMLINGAR.


DE LEDDE FÖLET TILL JESUS OCH LADE SINA MANTLAR PÅ DET, OCH HAN SATT UPP. MÅNGA BREDDE UT SINA MANTLAR PÅ VÄGEN, OCH ANDRA STRÖDDE KVISTAR SOM DE SKAR UTE PÅ FÄLTEN. OCH DE SOM GICK FÖRE OCH DE SOM FÖLJDE EFTER ROPADE: "HOSIANNA! VÄLSIGNAD ÄR HAN SOM KOMMER I HERRENS NAMN. VÄLSIGNAT ÄR VÅR FADER DAVIDS RIKE SOM KOMMER. HOSIANNA I HÖJDEN!" (Markusevangeliet 11:7-10). 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023