MYSLI ISTÄLLET FÖR SKÄRMTID

Finns det kanske flera än jag som tycker att mobilen, datorn, ja helt enkelt skärmar tar för mycket tid av ens liv?


Jag är helt övertygad om att Gud är med och har alltid varit med i framtagandet av den teknik som hjälper oss i dagens värld. Det är Honom i första hand vi får tacka för allt gott det gett och ger oss. Men jag är också helt säker på att Gud aldrig hade tänkt att vi skulle sitta och se på telefonen, plattan, nätet hela dagarna, eller behöva se på telefonen 10 ggr/h. Men det gör "vi" ofta.... eller?

Tack och lov har jag en hund som drar mig ut i ur och skur. Och tack och lov har jag ett praktiskt jobb där jag inte behöver stirra på skärmar hela dagarna.

Men när jag tänker på dagens skolungdomar där så gott som allt görs via skärmar. De sitter framför datorn hela dagen i skolan och skall sen ännu när de kommer hem göra läxor i flera timmar framför skärmen, ja ibland gör Matilda läxor kvällen lång. Sen när ungdomarna vill slappna av och tänka på annat ja då ser de en film eller chattar med kompisar. Och jag förstår dem.

Och inte är vi vuxna bättre, vi drar också fram våra skärmar stup i kvarten, kollar nyheter, vädret, tidtabeller, betalar räkningar, bokar tider, ser på filmer, söker recept eller letar efter all annan information. Också lägger vi massor av tid på socialamedier för att hänga med hur alla har det.

Och visst är jag tacksam för sociala medier, de är ju speciellt bra nu under coronatiden när man inte kunnat eller kan träffas som förut.

Men nog har vi fastnat i dem för mycket. Det finns ju faktiskt ett liv där utanför också, det verkliga livet som skall och bör levas, så länge vi kan och får leva.

Så jag har gjort ett aktivt val den senaste tiden och det har faktiskt börjat riktigt bra och jag hoppas att det fortsätter så.

Några exempel.

- När jag äter ser jag INTE på telefonen/skärmen.

- Jag tar varje dag 30 min till 1h när jag gör ingenting, bara ligger eller sitter och tittar (runt mig eller ut genom fönstret) och låter tankarna få fara. Herren får leda mina tankar och funderingar, och jag har tid att lyssna in vad Han vill säga mig.

- Jag har mera börjat tänka i de banorna..... att vad gjorde jag förr när skärmen inte tog så stor del av min vardag? Det vill jag komma tillbaka till. 

Jo ett exempel... jag gjorde eget mysli, så här om dagen gjorde jag det igen.


Jag rostade havreflingor, kornflingor, rågflingor, pekannötter, cashewnötter och solrosfrön, i ugnen i 225 grader tills allt fick en brun färg. Därefter blandade jag i russin och kokosflingor.

Jag bröt nötterna i mindre bitar, blandade ihop allt och bredde ut på plåten. Fick sen blanda om det några gånger under rostningen.

Jag tar små steg mot rätt håll.

Kanske även du behöver sätta undan skärmen nu som då istället för att ta till den vid varje passlig stund. Pröva, jag lovar dig att du kommer se livet utanför, det verkliga livet. Och du hinner med så mycket annat intressant och roligt.

Jag har ju berättat redan tidigare att jag har en väninna som går en professionell coachutbildning och att jag får vara en av hennes "elever". Detta med att medvetet välja annat istället för telefonen/skärmen och nätet är inget vi kommit fram till under våra träffar, inte ännu åtminstone (i onsdags träffades vi för andra gången) men när jag själv började fundera på vad som kunde bli bättre i mitt/vårt liv, vad som jag bör ändra på för att vara beredd att inleda coachingen kom jag till detta. Mindre tid på nätet=mera tid för annat/andra. 

JESUS FORTSÄTT ATT LEDA MIG/OSS RÄTT. 

SALIG ÄR VAR OCH EN SOM VÖRDAR HERREN OCH VANDRAR PÅ HANS VÄGAR. DU FÅR NJUTA FRUKTEN AV DINA HÄNDERS VERK (Psaltaren 128:1-2 a).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023