FYRA SEMESTERDAGAR

Semester i fyra dagar, vem säger väl inte ja till det. På jobbet är vi många som önskat ledigt kring julhelgen så vi har fått dela på dagarna. Jag sa att jag gärna kan ta några lediga dagar i början av december för jag är en riktig julmänniska som älskar att fixa, pyssla och pynta. 

Julen har fått flytta in i glashuset.

I torsdags fick jag semester och det började riktigt bra, men i fredags när jag vaknade var det roliga över. Men jag tar en dag i taget.

TORSDAG
Första semesterdagen och jag hade en riktigt skön "göra så litet som möjligt dag" och det lyckades riktigt bra och det var riktigt välbehövligt.

Jag pratade b.l.a länge med en god vän i södra Finland, vi hade videosamtal via whatsApp.

Jag myste med Hugo och han fick lite extra vård och kärlek. 

Det blev inga långa promenader p.g.a kylan (- 16 grader) men vi tog korta rundor i det härliga vädret. Bitande kall kyla som pickar i kinderna är härligt på sitt sätt ifall man har nära in till värmen.

Jag såg en film och jag planerade julpyntandet/ julpysslandet och drack varm kamomillte.

På kvällen åkte Matilda till församlingscentret för att dra årets sista tweensträff medan jag och Jan knåpade på med ett som annat här hemma.


FREDAG
Natten till fredag sov jag gott men jag hade knappt hunnit vakna innan jag kände en molande tandvärk som på några minuter blev riktigt besvärlig.

Jag ringde min tandläkare som tyvärr (men helt förståeligt) skulle sluta tidigare och ta en lång helg, Finlands självständighetsdag på måndag förlänger ju helgen. Men jag fick en tid till tisdag kl.12:30.

Jag ringde hvc och sekreteraren som svarade sa "ja jag hoppades verkligen att du inte skulle säga att du har tandvärk" för vi har inga lediga tider mera idag. Och tyvärr så har du dubbel otur nu i.o.m att det är lång helg. Men du kan ringa genast på tisdagmorgon när vi öppnar.

Hon fortsatte: men om det blir riktigt outhärdligt kan du ringa  116117 då kopplas du till en central i Finland som kopplar dig vidare till närmsta akut tandläkare och i ditt fall lär det nu bli Vasa (ca 100 km härifrån).

Jag tackade, satte på luren och kände en aning panik. Hur skulle jag fixa helgen, hur skulle jag klara resan till Vasa om det blev aktuellt? Du som haft tandvärk vet, det är fruktansvärt.

Jag sände ett meddelande till mina bönevänner och jag bad. Och nu slog det mig att jag som alltid brukar köra med "BE FÖRST HANDLA SEN" och jag som alltid påminner andra om den viktiga ordningen hade helt glömt den själv.

Men Jesus fanns kvar och inväntade mina böner. Nu började jag ivrigt be. Jag bad om helande, jag bad att jag skulle stå ut med värken om den inte skulle ge vika och att jag skulle få rätt vård när och om jag behövde det. 

Men jag glömde helt att be för alla andra med svår tandvärk (i vår stad, i vårt land och i vår värld). Jag hade så ont så jag såg endast min egen smärta.

Tandläkaren hade gett första hjälp direktiv.

1. Håll tanden och tandköttet rent, borsta bra och använd tandtråd.

2. Gurgla med mundesinficerande medel från apoteket. 

3. Tugga inte med tanden.

4. Ta värkmedicin. Och där kom problemet. Jag är allergisk mot acetylsalicylsyra så jag kan inte ta Burana som skulle ha varit bäst. Jag tål endast Paracetamol så Panadol var mitt enda alternativ.

Men jag borstade noggrant och använde tandtråd, och en liten matbit som fastnat mellan tänderna kom bort.

Tandläkaren hade sagt att har jag tur är det bara en matbit som fastnat och en sådan kan orsaka typ värsta tandvärken (inte helt ovanligt att patienter kommer in med svår tandvärk som beror på mat som fastnat och irriterat tandköttet eller att man riktigt har tandköttsfickor som gör att maten slipper ner till tandnerven och skapar infektion eller inflammation som behöver antibiotika).

Jag hade tid till frisören kl.12:45 och beslöt mig för att fara, för under morgonrundan med Hugo hade värken aningen lättat. Frisörbesöket gick bra och efter det for jag och handla och det kändes bra att tänka på något annat.

När jag kom hem var det bara molvärk kvar i tanden som satt i till ca kl.18. Då var jag rejält hungrig (hade knappt vågat/kunnat äta något) och försökte försiktigt vilket gick bra.

Efter kl.18 var värken borta, men jag var samtidigt som jag tackade för bönesvar från Jesus och bönevänner rädd att värken skulle komma tillbaka. Jag trodde inte helt att jag kunde ha en sådan lycka att få slippa den helt, men det gjorde jag. TACK KÄRE JESUS.

Och ingen tandvärk har jag känt av sen dess. Tandläkartiden skall jag avboka på tisdag morgon ifall jag inte behöver den. Och tisdagmorgon börjar jag kl.7 på jobb och bör vara pigg och alert så det känns riktigt bra nu.

I nuläget vågar jag tro att det var den lilla matbiten som orsakade en ordentlig irritation som gav tandvärk. I fortsättningen får jag bli bättre med tandtråden. För när vi blir äldre blir det glesare mellan tänderna (det har min tandläkare berättat) vilket gör att maten fastnar lättare och om man inte håller rent där tappar man småningom sina tänder i värsta fall.

Fredagkväll när jag inte längre var upptagen av min egen värk bad jag för alla med tandvärk i vår stad, i vårt land och i vår värld. 

Sen satte jag på bra musik och drog igång med julpyntandet och jag njöt och tackade. 

Granen i lilla växthuset fick ljus.

Dottern hade åkte iväg med tåget till Helsingfors för en långhelg med sina vänner.

Jan och jag fick en mysig hemmakväll. 


Och att få somna utan tandvärk, ja det var inget jag hade vågat tro på på morgonen.


LÖRDAG
Att få vakna upp utan tandvärk, ja det kändes som om livet lekte, som om jag hade fått en ny chans, vilket jag ju hade. Man må lära sig av sina misstag (fuska inte med tandtråden).

Vi tog en lång sovmorgon och gick sen på morgonrunda med Hugo. 


Både Jan och jag började sen julpynta och fixa både ute och inne och vi hade det så trevligt.

Trädgårsgungan har varit ett bekymmer, det är svårt att få julmys med en sommargunga mitt i vägen, en gunga som inte har någon plats inne i uthuset och vilken vi inte ville skruva sönder. Men jag kom på att det redan hjälper om vi tar bort taket.


Här skulle mamma och pappas stora julgubbe sitta fint, men istället skall gungan få granar och en ljusslinga. 

På gång att försöka få sommargungan julig.

Det lär bli en sväng till skogen ännu efter lite flera smågranar.
Allt annat granris bar jag in och fixade till en granbocke och en liten ren. 


Att få binda och fixa var så roligt. 


Först gjorde jag den stora bocken.


Finputsade den innan nästa lager sattes på.


Innan jag band till hornen såg den ut som en älg. 
 

Därefter började jag på med den lilla bocken som jag sen beslöt att fick bli en ren, eller något mellan bock och ren.

Min järntråd hade dock tagit slut så denna gjorde jag med grön järntråd (den vi brukar använda av till midsommarstången) vilket inte var lika bra men det gick.

Här finputsade jag hela kroppen. 

Den blev lite väl smal denna.

Sen fick de flytta ut på altanen. 

Granriset i blomlådan skall ännu få belysning.

Ännu saknas ett som annat b.l.a det vita ljusnätet som vi brukar ha på balkongräcket. Men vi har ännu inte hittat det.


I glashuset satte jag ljus i granen och inredde mysigt.


Och takkronan fick komma på plats. 


I kronan brinner batteriljus.


Mitt i fixandet kom vi på att nu är jag ledig och vi är hemma, alltså vi kunde ju bjuda hem vänner till kvällen, och det gjorde vi. 

Sen fortsatte vi ännu att fixa någon timme.

På gång men ännu inte klart.

Kocken (Jan) beslöt att vi bjuder på grönsallad med hans hemkokta salladsdressing till förrätt, sedan gulaschsoppa med varma semlor till varmrätt och glögg med pepparkakor och jultårtor till efterrätt och så fick det bli. Och kocken började koka och baka i samma kök som jag band bockar, och det gick fint.

Våra vänner kom till klockan 18.


Vi fick en fin kväll med goda vänner. TACK KÄRA NI FÖR EN TREVLIG KVÄLL.

När våra gäster hade farit hem tog jag en sen kvällsrunda med Hugo. Jag njöt av att få känna kylan i mina kinder, men utan tandvärk. 


SÖNDAG
Min sista semesterdag och vi tog en lång sovmorgon även idag.
Vi klädde på oss rejält och tog sen en morgonrundan med Hugo i - 20 gradigt väder. 


Resten av dagen har vi myst med tända ljus och julmusik.

Nu i kväll har vi fått den lilla 💗 på besök. 

Semestern tar slut i dag men jag har turen att få börja veckan med en ledig dag så den lilla skall få fira självständighetsdagen med oss imorgon.

Matilda som tycks ha det riktigt bra i Helsingfors (pratade med henne ikväll) kommer hem med tåget i morgonkväll.

TACK JESUS FÖR DIN OMSORG PÅ SÅ MÅNGA SÄTT OCH VIS.


HERRENS NAMN ÄR ETT STARKT TORN, DEN RÄTTFÄRDIGE SKYNDAR DIT OCH FÅR SKYDD (Ordspråksboken 18:10).

MITT HJÄRTA TÄNKER PÅ DITT ORD "SÖK MITT ANSIKTE". JA, DITT ANSIKTE, HERRE, SÖKER JAG (Psaltaren 27:8).

MITT HJÄRTA ÄR FRIMODIGT, GUD, MITT HJÄRTA ÄR FRIMODIGT, JAG VILL SJUNGA OCH LOVPRISA (Psaltaren 57:8).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023