PARAFTON

I går kväll var vi...jag och min man (och 44st andra) på Ku:s parafton. Temat var: "Ti arbeit ilag" dvs "Att arbeta tillsammans".

 I aulan möttes vi av en tandemcykel med en vacker blomkorg på..."Ti ped ilag" dvs "Att cykla tillsammans".




Ja livet i parrelationen handlar just om det..... att lära sig att cykla tillsammans och att styra åt samma håll...ha samma mål.

Det var så fint att bara få gå runt och se på allt som de (Annika och hennes man) smyckat och fixat....för att vi skulle få en fin, romantisk kväll...och det fick vi..

Bibelord var uppsatta här och där.....och ljus brann lite överallt.
Rebecca och hennes man Stephan hälsade oss välkomna. Och inledde med en fin berättelse...om hur det kan se ut i en småbarnsfamilj.
En berättelse där mannen i huset kommer hem från jobbet och huset är en enda röra av leksaker, kläder, badvatten som runnit över, diskbänken som svämmar över m.m m.m. Barnen leker på utsidan men frun hittar han ingenstans.
Till slut går han in i sovrummet och där ligger frun , skönt avslappnad med en bok. Mannen undrar förskräckt vad hon gjort  hela dagen. Frun svarar: varje dag du kommer hem från jobbet frågar du vad jag gjort och jag berättar ALLT vad jag har gjort...och det är precis ALLT DET som jag inte har gjort idag.

Smile...ja så är det. När man plockar och plockar och städar då lägger ingen märke till det. Men när allt det där plötsligt blir ogjort...ja då märks det. Det gäller både inne i huset, ute på gården, i garaget..ja överallt.



Vi fick sätta oss till fint dukade bord och njuta av tre rätters middag. Sällan har jag fått äta så gott..med mina allergier. Men det här fick full poäng.




Borden var vackert dukade.


Och alla fick ett eget bibelord.
De här bilderna tog jag ju efter att det var slut så därför är duken smutsig...vi fick nog sätta oss till rena fina dukar...smile.






I foajen kunde man ta sig lite snacks och dricka,  i pausen.


Vi fick njuta av vacker sång och musik av Lavi. Han började med When a man loves a women....den fick vi njuta av medan vi åt och samtalade. Det blev flera vackra låtar....han avslutade med Kärlekens lov ifrån bibeln (1 kor:13)...jag tror att det är Sonja Alden som gjort melodin till den. Den var otroligt vacker.



Och vi fick lyssna till Bengt och Mona som berättade om hur de håller sitt äktenskap levande. De sa så mycket fint och vackert och vi fick skratta så tårarna rann.
Det jag kommer ihåg just nu är...att det är viktigt att lyssna på varandra, att ha gemensamma intressen...det fungerar inte om den ena bara vill förverkliga sig själv. Endera växer vi ifrån varandra eller så växer vi närmre varandra, det finns inget däremellan.
Den man umgås med blir man lik.
Vi skall komma ihåg att be tillsammans, dela allt med Jesus...glädje och sorg, vardag och fest. Men att kunna be tillsammans som äkta makar är inte självklart.


Jag minns ifrån äktenskapskursen som vi gick 2007, att de ( Boris och Vivian Salo) rekommenderade att på kvällen skall man ta varandras händer och be bönen Fader vår...i den bönen finns allt. De sa att den bönen har gjort underverk i många äktenskap. Jag minns också de viktiga orden  "Att älska en annan människa är inte bara en känsla, utan ett val". Om vi bara skulle leva på känslan, ja då skulle vi ha givit upp för länge sedan. För det kommer sämre dagar när vi kanske inte ser det bästa sidorna hos varandra...alla har vi dåliga dagar. Men vi har gjort ett gemensamt val att vilja älska...alla dagar, inte bara de goda.

Vi avslutade kvällen med att be om Herrens välsignelse.....kändes fint att gå hem sen....tillsammans.

När vi avslutat för kvällen och skulle gå ut till bilarna möttes vi av denna tänkvärda text på ytterdörren.


Och där ute lyste ännu lyktan med silverljuset som även välkomnade oss så mysigt när vi kom.




Det var en fin kväll....


Och till alla som var med och letade efter min borttappade öronknopp...kan jag meddela att den trillade ur min sko när jag tog av mig mina stövlar...hur den lyckats hamna där är en bra fråga.

Öronknoppen blev funnen...allt är frid och fröjd.


Sen kom vi hem till verkligheten och vi fick genast börja arbeit ilag. Ja disk och tvätt finns det ingen ände på...det bara rullar på, det är bara vi själva som kan välja att ta paus ifrån det...och det gör vi.... väldigt ofta. Därför ser det ut så här hemma hos oss. Och det är något som vi båda är helt överrens om att det får göra...vi gör något roligare istället...vi arbeitar ilag.


Här förvarar vi vår tvätt..i fåtöljen i vardagsrummet. 
Texten på tavlan kan man skämtsamt läsa Lycka är att ha något att göra...liksom att vika tvätt. Lycka är
att ha någon att älska...min man som hjälper mig med tvätten. Lycka är att ha något att hoppas på...att vi snart skall nå bottnen (alltså i tvätthögen).




Sen kan vi tänka den som att Lycka är att ha något att göra.... meningsfulla uppgifter, ett jobb, både vårt vanliga arbete och arbetet för Guds rike. Lycka är att ha någon att älska....sin äkta hälft, barn, släkt och vänner och att älska sin Jesus. Lycka är att ha något att hoppas på...planer och drömmar som man har och att hoppas på himlen och att få mötas där igen.

Så välj att älska din andra hälft, välj att dela livet med honom/henne, välj att bjuda in Jesus i ert äktenskap.

Att vandra tillsammans ...i med och motgång, i sorg och glädje. Du och jag....nu och för alltid...tills döden skiljer oss åt.


Och så vill jag ännu en gång avsluta med denna livsviktiga påminnelse. Säg JA TILL JESUS. Du har inget att förlora men ett helt liv att vinna ...ditt liv. Och om ni är två och bjuder med Jesus i ert äktenskap...då har ni ett helt liv tillsammans med varandra och Jesus att vinna ...ert liv.




Heidi Storbacka sjunger i sin låt " Låt mig älska" ifrån skivan Älskad om "EN TRE TVINNAD TRÅD DEN BRISTER EJ SÅ LÄTT". En tre tvinnad tråd som består av mannen, kvinnan och Gud.




1 Mosebok 5:2a
Som man och kvinna skapade han dem.

1 Korinthierbrevet 13:4-7 13:13
Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.
Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.

Ordspråksboken 24:26
Som en kyss på munnen är ett ärligt svar.

Romarbrevet 12.2
Anpassa er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar, så att ni kan avgöra vad som är Guds vilja:det som är gott, behagar honom och är fullkomligt.

Matteusevangeliet 6:9-13
Så skall ni be:Vår fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma.Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen. Ge oss idag vårt bröd för dagen som kommer. Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023