HJÄLTEGALA 2016

Söndagen den 14/2, på Vändagen, hade vi årets HJÄLTEGALA vid Fokus (i Jakobstads församling).


LÖRDAG
Dagen innan hade vi ett läger (kl.15-21) tillsammans med ungdomarna och barnen, för att ställa allt i ordning och dra ett genrep.
Vi ordnade och fixade med ljud, ljus, bandet JoinUs övade, vi övade dramat, vi ställde till för ungdoms cafe`t och dekorerade salen. Vi var några vuxna och flera ungdomar och barn som hjälptes åt.
Vi hann även med trevliga pauser, som mat, chips och chilla (ja så heter det, när man pratar och umgås).
Vi avslutade kvällen med mörkerkurragömma och poppcornsbön (när den som kommer på något ber kort, högst en mening...också fortsätter det. Den som vill ber och den som inte vill behöver inte), vi avslutade bönen med Herrens Välsignelse.

Det var första gången som vi ordnade läger inför Fokus Fest, men det lär bli flera gånger.


SÖNDAG
Själva Hjältegalan började med en snutt av Junior ishockeyfinalen, där Finland vann....våra ishockeyhjältar. Därefter spelade bandet JoinUs två låtar, där alla fick sjunga med.





VARDAGSHJÄLTAR
Sen var det dags att presentera våra hjältar.
Alla har vi våra ungdomar på hjärtat, att de skall få må bra, ha goda vänner och ha sunda fritidssysselsättningar. Och allt det börjar (naturligtvis i hemmet) redan i skolan, att de t.e.x. har trevliga, roliga saker att göra på rasterna.
Våra första hjältar var/är Erik  och Jonas från Hem och Skola föreningen. De är dragarna bakom att Oxhamnsskola fått en egen allaktivitetsplan där ute, "Oxhagen", som den heter. Där får barnen springa av sig och samtidigt får de välbehövlig frisk luft. En stor applåd för vardagshjältarna Erik Smedlund och Jonas Pettil.

En vardagshjälte har ett stort hjärta.

Våra andra hjältar var/är Malin och Emma som gett/ger av sin tid och energi för att hjälpa alla flyktingar som kommit/kommer till vår stad. De har ordnat en Facebook grupp där de enkelt kan fördela hjälpen. Hjälp behövs med allt möjligt praktiskt som t.e.x. nödinkvartering, samla ihop förnödenheter, ordna aktiviteter till asylsökande, medan de väntar på svar på sin asylansökan, och vänfamiljer behövs. En stor applåd för vardagshjältarna Malin Klingenberg och Emma Westerlund.

Spill ingen tid på att grubbla över om du älskar din nästa, handla som om du gjorde det?


En vardagshjälte sprider ljus.


Följande programpunkt var drama, med de allra minsta barnen i "Teddy" och "Kids" grupperna. Vi hade ett drama om "VEM ÄR JESUS OCH HURDAN ÄR HAN"?
Vi började så här......I dag är det Vändagen och hjältegala. Och nu skall ni få höra om den bäste vän man kan ha och den störste hjälten någonsin, JESUS.



Jesus är vårt LJUS (då kom flera barn intraskande, med ljus i händerna).
Jesus är glad att JUST DU är här ikväll, han vill lysa upp ditt liv. Det mörkaste mörker blir aldrig för mörkt om du har Jesus till vän. För överallt där Jesus går fram, där sprids ljuset, för HAN ÄR LJUSET.

Jesus är vår HERDE (då kom en herde in).
Jesus är en god och kärleksfull herde, som leder dig på rätta vägar och han för dig till friska vatten där du kan få ro.

Jesus är vår LÄKARE (då kom en läkare in).
Jesus har medlidande med dig. Han kan hela alla svåra känslor och minnen som du går och bär på. Han kan hela alla fysiska och psykiska besvär. HAN KAN HELA, HELA DIG OCH HAN VILL HELA, HELA DIG.




Jesus är vår FRÄLSARE (då kom två barn inbärande på varsitt kors).
Jesus är en förlåtande Frälsare. Han är den som ger dig förlåtelse för allt vad du har syndat i tankar, ord och gärningar. Han räddar dig och han har öppnat dörren till himlen.....FÖR DIG.

Jesus är vår BROR (bröderna var inte på plats, så istället visade jag ett fotografi av Mikael och Mattias när de var små).
Jesus är den bäste bror du kan ha. Han är mild och ödmjuk. Tillsammans med dig vill han dela livet, här och nu och i all framtid.

Jesus är vår KUNG (då kom två kungar in).
Jesus är en vis och rättvis kung. Han regerar över allt och alla....NU OCH FÖR ALLTID.

Jesus är vårt BRÖD (då visade jag ett bröd).
Om du äter av det bröd som han vill ge, då behöver du aldrig hungra. Om du tror på honom behöver du aldrig hungra eller törsta, för han är ditt bröd och en frisk källa att dricka ur.

Jesus är vår KLIPPA (då fick alla barnen krypa in under ett stort lakan, som blev till en stor klippa).
Ja, Jesus är den starkaste klippa som finns, så håll fast i den.

JESUS ÄR VÄGEN, HAN ÄR SANNINGEN OCH HAN ÄR LIVET, OCH INGEN KOMMER TILL FADERN UTOM GENOM HONOM. 
För Jesus är vårt allt, så säg JA till Jesus ifall du inte redan gjort det. HAN ÄR VÅR STÖRSTE HJÄLTE OCH HAN KOMMER ATT FÖRVANDLA DITT LIV.



GUDS ORD
Sen blev det tal av Jan-Gustav (en av våra präster). Han började med att säga "Det behövs mod för att göra det som är fel. MEN, DET KRÄVS ÄNNU MERA MOD FÖR ATT GÖRA DET SOM ÄR RÄTT". Och Jesus han hade/har det modet. Han vågade b.l.a. tillrättavisa innegänget "Fariseerna" när de kritiserade Jesus för att han botade sjuka på sabbaten. 
Naturligtvis skall vi alltid göra det som är rätt och gott, hjälpa den som behöver hjälp oberoende av dag/helg.



Jan -Gustav fortsatte med att berätta om en annan hjälte, om Maximilian Kolbe (1894-1941).


Han satt i Auschwitz i koncentrationsläger bland annat för att ha gömt judar.
I lägret rådde en sådan regel att om en fånge rymde, så måste 10 fångar dö. Det var precis vad som hade hänt och kommendanten hade ordinerat 10 interner som skulle dö svältdöden.
Då var det en av de 10 som skrek högt "hur skall det gå för min fru och mina barn, nu får jag aldrig se dem mer". Då steg Kolbe fram och erbjöd sig att ta mannens plats, vilket han även fick.

De 10 dödsdömda sattes i en källare med jordgolv, Kolbe sjöng psalmer för de andra, uppmuntrade dem och bad för dem. Efter två veckor var endast Kolbe och två medfångar kvar i livet, de dödades då med en giftinjektion.
Och den andre mannen, vars plats Kolbe hade tagit, han hette Franciszek  Gajowniczek (1901-1995).



Han överlevde och fick återförenas med sin fru och sina barn. Sen gjorde han det som sin livsuppgift att berätta om Kolbe.

Vilken otrolig hjälte Kolbe var. SKULLE JAG OCH DU GÖRA SAMMA SAK?.....det tåls att tänkas på.


STATIONER
Till sist hade vi olika stationer så man fick röra på sig lite. Medan vi vandrade från station till station fick vi sjunga med i lovsången som då leddes av Matti Aspvik.

Alla hade fått en sten vid ingången, stenen fick symbolisera det som vi ville bära fram till Jesus, till korset. För någon var det synder som vi ville bära fram och få förlåtelse för, för en annan var det kanske en önskan av något slag, ett tack eller en bön om tillfrisknande...VI FICK/FÅR LÄMNA ALLT TILL JESUS.
Bilden är från en tidigare Fokus fest gång.





Vid nästa station fick man lämna sina böneämnen, nedskrivna på lappar, som förebedjarna bad för senare.
Bilden är från en tidigare Fokus fest gång.


Det fanns en station där man fick lämna dagens kollekt, som gick till Martyrkyrkans vänner. Det är vänner som kämpar för lidande kristna över hela världen.



Och till sist kunde man gå till någon av de förbönsstationer som fanns. Om man hade inget speciellt på hjärtat kunde man ändå gå, för att få Herrens Välsignelse....sen kändes det lätt i hjärtat och själen att vandra vidare till knytkalaset.


KNYTKALAS
Hjältegalan avslutades med KNYTKALAS och temat var "Vändagen".


Någon hade satsat rejält och gjort hjärtan i sina chokladkakor (tror jag att det var). På den ena sidan av hjärtat stod det JESUS ÄLSKAR DIG, och på den andra sidan stod det GLAD VÄNDAG.


ALLA KAN VI VARA HJÄLTAR.
Alla kan vi vara hjältar för någon, på ett eller annat sätt. Alla kan vi sprida ljus och värme runt omkring oss.
En hjälte kan även vara någon som ber för någon annan, som lyfter hela den personen och dennes liv till Jesus.
En hjälte är ofta en som jobbar i det fördålda, som inte är ute efter egen vinning och berömmelse.
En hjälte har ett stort hjärta, där många ryms in.
Och har vi hjälten Jesus med oss, då klarar även vi av att vara hjältar....för då får vi del av hans hjältemod, vi får hjälp av den helige Anden att vara hjältar.......på ett eller annat sätt.


De tre ljusen symboliserar Fader, Son och Ande......HJÄLTARNAS HJÄLTE.

SEFANJA 3:17
Herren, din Gud, bor hos dig, hjälten och räddaren.

SAKARJA 4:6b
Varken med styrka eller makt utan med min ande, säger Herren Sebaot.

MATTEUSEVANGELIET:22:39b
Du skall älska din nästa som dig själv.

TREDJE MOSEBOK 19:33-34a
Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd.

GALATERBREVET 2:16
Men vi vet att människan inte blir rättfärdig genom lag-gärningar utan genom tron på Jesus Kristus.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023