REHABILITERING DAG 4

I natt sov vi inte så där toppen som de övriga nätterna. Vet inte om det var värmen i rummet eller vad det var som gjorde att vi båda två svängt och vänt oss hit och dit i natt. Så när klockan ringde var jag inte alls redo att stiga upp ännu.



Men upp kom vi och dagen började med morgonmål som vanligt.



Kl.8.15 hade vi gruppdisskussion med psykolog. Vi skulle b.l.a fundera i gruppen på A. Vilka utmaningar och begränsningar som vi möter på i vardagen? B.Vilka möjligheter som finns. C. Hur hanterar vi värken och vad underlättar? D.Vad är viktigt för mig och vad ger styrka?
En i gången fick svara och på det sättet fick vi ta del av varandras berättelser och vi fick ev något tips att pröva på.

Här kommer mina personliga svar.
A. Sittandet (ex. svårt att gå på teater, konserter och att köra långa sträckor), framåtböjandet(ex. vid hushållsarbeten som dammsugning). Kan inte springa mera. Vågar inte göra allt som jag gjort förrut, p.g.a. rädslan att kanske inte ryggen håller.

B. Träna upp fysiken (hitta muskler som finns men som inte känns mera), tänka och planera ergonomiskt hela tiden,

C. Värme (bastubad, varmt bad i badkaret, vetekudde), avslappning, Mckenzieövningar (bakåtböjningar av rygg och nacke), medicinering (Panadol, Panacod, Sirdalud) och tigerbalsam.

D. Min kristna tro, familj, vänner, intressen, arbetet, positivt tänkande och att göra impulsiva och roliga saker ibland.

Tyvärr så hann vi inte gå igenom sista punkten och dela den med varandra...men troligtvis en annan dag eller nästa gång.

Dagen fortsatte med avslappning.....skönt.



Sen hade jag tid till fysioterapeuten igen. Nu gjorde vi klart mitt mål (man fick ha 1-3 mål, men målet är ju att man skall klara av det till nästa period i februari, så jag gjorde bara ett. Det är att få upp min fysiska kondition. Sen fick jag öva igenom mina hemuppgifter.

Innan maten tog Tanja och jag en kort och lugn promenad här omkring i det vackra, soliga höstvädret.



Tog även en bild av den härliga stora lekparken som de har här.


I dag kunde jag välja på ärtsoppa eller fisk som var mjölkfri. Ärtsoppa gillar jag men det skulle nog inte fungera eftersom magen blir full av luft, och vi håller ju på med alla möjliga konditionsfrämjande aktiviteter.....så ni kan tänka er.
Fisk har jag ätit tillräckligt denna vecka. Bad om att få annan mat från köket och fick två sega, uppvärmda köttbitar. Mina rehabiliteringsvänner tyckte att jag är nog för snäll som godkänner den mat jag får jämfört med vad de får äta och njuta av. Jag svarade att nu vet de varför jag inte har något stort behov av att fara ut och äta på restauranger, väldigt sällan får jag mat som är vacker att se på och som smakar gott.
Orsaken varför jag inte "klagar" är att kökspersonalen är endast finska, jag kan inte förklara snällt men ändå bestämt att även jag skulle vilja njuta av maten här. Men jag skrev på feedbacklappen vad jag tycker och även här på bloggen. På lappen fanns en ruta där man kunde lämna sina kontakt uppgifter ifall man vill att de skall ta kontakt .....jag satte upp min emailadress.

Det som jag verkligen njutit av är alla sallader, grönsaker och frukter. Och jag tror att köket gör sitt bästa bara man ger feedback.



Det finns alltid framsatt mjölkproteinfria efterätter men de är nästan alltid gjorda på soja, vilket jag inte tål. Men idag hade de framsatt pannkakor som var mjölkfria, sojafria och glutenfria. De var gjorda på kokosmjölk och de kunde jag äta. Annars har jag fått havreglass ...ofta, om jag önskat efterrätt. Efterätter serveras 2ggr/dag.

Efter lunchen tog jag en sväng till badavdelningen för att duscha (vi har dusch på rummet, men har aldrig använt den) och värma mig i bastun en stund innan jag skulle på 50 min kroppsmassage.
Jag fick ju liknande massage i tisdags och det var lite väl hårt insåg jag när jag fick lite blåmärken efteråt. Nu sa jag att jag är så öm i hela kroppen av både massage och träning att jag vill ha riktigt försiktig massage. Men det kändes nog tillräckligt ändå.
De andra som fått liknande massage med samma person tyckte att det var riktigt skönt.
Fysioterapeuten sa att om man är överrörlig så har man också ofta lätt att få blåmärken, man är känsligare (lät konstigt men kan väl vara så). Jag är ju inte alls känslig på ryggen, men tydligen på armar och ben.....jag ser lite misshandlad ut här och där.

Vår sista programpunkt idag var bollgympa, med såna där jättebollar som man kan sitta på.

Utsikt från vårt fönster.

Efter kvällsmaten började jag med detta blogginlägg, skrev en liten stund och sen tog vi en sista tur till badavdelningen. Här kommer en dålig bild från utsidan av stora bassängen.



Nu myser vi i våra sängar igen, sista kvällen för denna gång.

När vi kom hit så sa våra ledare att nu kommer ni att få leva i "Härmäbubblan" en vecka, men att vi får komma ihåg att det är ju inte det här som är det vanliga/vardagliga.
I morgon är det slut med allt tossas runt i badtofflor och smörgåsätas i sängen på kvällen.....och jag är nog alldeles redo att stiga ur denna härliga bubbla och stiga in i verkligheten igen. Det har varit en härlig vecka. Men nu vill jag nog snart träffa min familj.


Jag är så TACKSAM för allt gott som jag fått uppleva och vara med om, för att jag verkligen fått känna av Herrens välsignelser på många olika sätt och genom många härliga människor.

VAR DAG ÄR EN SÄLLSAM GÅVA.


ORDSPRÅKSBOKEN 16:3
Befall dina verk åt Herren, så har dina planer framgång.

ROMARBREVET 1:16a
Jag skäms inte för evangeliet. Det är en Guds kraft till frälsning för var och en som tror

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023