DAG 3 AV SISTA REHABILITERINGEN

I morse hade vi sovmorgon, men jag vaknade ändå kl.6.45, somnade om, vaknade och somnade om och steg slutligen upp kl.7.50 för att hinna med morgonmålet.

En vän jag träffade på i dag...i en glas bur.

HJÄLP ATT FÅ
Vi började sen först kl.10.15, med gruppdiskussion med socionomen.
Idag fick vi lära oss följande: Man skall se till att hålla sig frisk, för det är dyrt att vara sjuk.
MEN: att det finns hjälp att få.


Socionomen gav ett exempel: En ensamboende kvinna är pensionär och har kring 900 euro i pension/mån.
När hon blir sjuk blir det svårt att få pengarna att räcka till med alla extra utgifter. Förrutom mat, hyra och räkningar så tillkommer alla sjukhus och poliklinik avgifter, plus resor till och från dessa.
När hon sen får utskriven medicin som kan kosta 100euro / månad.....då väljer hon ofta att inte köpa medicinen.....för den har hon inte råd med.
Det låter ju helt otroligt i mina öron, men det lär inte vara ovanligt.

Här kommer några bilder på det som man bör veta, annars är risken stor att man går miste om något som man har rätt till.





Läkemedel som man inte behöver betala själv i vårt land är ex. cancermediciner, diabetesmediciner och epilepsimediciner.



Det är dyrt att vara sjuk. Om ex kvinnan i exemplet här ovan, hon med en pension på ca 900 euro/mån skulle hamna in på sjukhus i tio dagar så kostar det 500 euro.
Det här var bra information för mig, det gjorde att jag började tänka ännu mera på hur viktigt det är att hålla sig igång, så länge det är en sak som man kan påverka själv.







Sen fick vi fylla i ett papper, svara på frågor som ex: Det här har hänt i mitt liv med stöd av rehabiliteringen. Det här vill jag sluta med. Det här vill jag fortsätta med. 



DE FRÖN SOM HAR SÅTTS FÅR NU GRO VIDARE, MIN STÄNDIGA UTVECKLING FORTSÄTTER.....så stod det i slutet av pappret. Och det är så sant.



MATEN
Därefter blev det lunch. Det känns som om vi äter mest hela tiden här😉.
Mina allergier har de rätt bra koll på vid det här laget och jag får min mat direkt från köket....på en jättestor tallrik.


En av våra kursdeltagare frågade vad jag får för gourmetmat. En annan sa att det är alltid intressant att se vad jag får.
Från kökets sida gör de sitt bästa för att det skall se färggrant och aptitligt ut.



Och jag har fått goda efterätter som kladdkaka, hallonkräm och glass.






ZUMBA
Efter lunchen blev det dags för zumba. Vi hade fått önska vad vi ville ha på  innemotionen idag och jag hade önskat zumba. Kände mig lite skyldig sen, för jag förstod att vissa av herrarna kanske inte tyckte att det var en så bra ide.

För många år sedan var zumban min favorit.
Vi bor ju så gott som granne med ett gym så jag hade inga problem att komma iväg.....när det var något som var så roligt.
Men zumban blev också den som utlöste ryggskott, eftersom mina mag och ryggmuskler inte alls var i bra skick. Alla snabba svängar och ryck utlöste ryggont mer eller mindre och jag fick sluta med det roliga.

Nu idag fick jag en chans att pröva på igen och jag fick se om mina träningar hade gett något resultat. Sen fick jag vara lite försiktig i svängarna, även om det var svårt när man drogs med i de härliga zumbarytmerna.
Och det var så roligt, jag bara älskade det.

Här är vi damer i gruppen (Åsa envisades med att hon ville stå bakom) efter det svettiga men roliga passet.




Det var denna härliga tjej som drog oss med i zumba rytmerna.



Ska jag dricka vatten: frågade hon, när jag frågade om jag får ta en bild till bloggen. Och det är ju bra reklam: vatten ska vi dricka mycket av.



Vi fick också pröva på lite Bodycombat, det var mest boxning och det var kanske mera intressant för kararna. Det var helt kul det också.
Men kararna tyckte faktiskt att zumban var rolig.
Socionomen berättade också att på en arbetsplats hade männen börjat med pausgympa som bestod av just zumba.


INDIVIDUELL FYSIOTERAPI
Som sista programpunkt idag var jag till fysioterapeuten.
Hon gick igenom de papper som jag fyllde i första gången, i oktober och jämförde med de jag fyllt i nu....om hur det är med mitt mående.
Det visade sig att det gått lite framåt. Smärtan från ryggen ner i benet är i princip den samma, det molar på. Men jag har inte drabbats av någon akut ryggsmärta, ryggskott, under denna tid.....och det är väldigt bra😊.
Jag bad om att få flera övningar i stående ställning, för dem tycks jag ha lättare att utföra och de kan jag ex göra medan Hugo stannar och snusar i en buske på våra promenader.


FRITID
Mellanvarven får man ju motionera själv om man vill😉, eller göra annat.

Eftersom vi inte hade något uteprogram idag så tog jag en skön promenad efter att jag hade varit till fysioterapeuten.
På förmiddagen regnade det men när jag var ute på promenad var det soligt och relativt varmt..
De övriga var på vattengympa under tiden.

Innan jag gick ut på promenad träffade jag på två äldre damer som stod och läste dagsprogrammet (Härmäs eget dagsprogram, som man får delta i).


När jag kom gående frågade tanterna av mig, på svenska (jag såg tydligen svensk ut) var auditoriet finns, för de tänkte delta i andakten. Jag förklarade och gick sen ut på min promenad och verkligen njöt av vädret.


Redan under promenaden kände jag att jag vill också delta i andakten. Så jag gick min runda och kom sen passligt i tid till andakten.
Det var jag och sju svenska tanter, sen kom två finska damer in också. Prästen pratade både finska och svenska, läste några bibelord på båda språken också sjöng vi tre psalmer på svenska och avslutade med bön.

Vi fick önska psalmer, tanterna ville först sjunga Blott en dag.




Jag valde sen Den blomster tid nu kommer.


Prästen berättade om pingsten och om att Gud vill tvätta vårt inre rent, att Han alltid går med oss, både när livet är ett enda kaos och när det är lungt.
Att Jesus vill ge oss frid, en frid som aldrig världen kan ge...Guds frid.


KVÄLLSPROGRAM
Kvällarna ligger vi ofta i varsin säng och bara slöar...så skönt. Igår kväll tog vi dock en sväng till cafeterian och satt och pratade med halva gänget som var där.

När vi kom upp till rummet en 21-tiden läste jag ett kapitel ur min bok, som jag fick till födelsedagen av en väninna. Den är så bra och givande. Jag tuggar ett kapitel i taget.


Det finns en oerhörd kraft i bönen och ur bön kommer kraft. Det är något jag får erfara varje dag men jag vill bli ännu bättre på att hämta kraft från den ende som har den äkta kraften....Jesus själv.


I kväll satt vi hela gruppen vid samma bord vid kvällsmaten för det var sista kvällen som vi alla var tillsammans.
Ofta går vi och äter på olika tider och det blir ofta att damerna sitter vid ett bord och herrarna vid ett annat....men inte alltid.

Hela vårt rehabiliteringsgäng.


En av de två Åsa vi har i gruppen var sista kvällen här, för hon åker hem redan imorgon för att ställa till inför dotterns examensfest.
Den andra Åsa hade fyllt år så vi sjöng för henne.

Ikväll satt vi också en stund i cafeterian och pratade och firade Åsa. Jag njöt av en tekopp och godis, de övriga damerna njöt av ett glas vin, en sort som tydligen var gjord på frysta vindruvor....Åsas favorit.
Vi hade levande ljus på bordet och en fin ros.....rätt mysigt för att vara i ett cafe.


Som alltid på kvällarna om jag skall sitta länge så säger ryggen plötsligt stopp (det är något som inte blivit bättre), den liksom ger upp blir trött på mitten och värken ökar och far ända ner i foten. Så det fanns inget annat alternativ än att stiga upp och stå.
Skönt att vara på ett sådant ställe och med ett sådant gäng som förstår.
Det gick fint att stå också.

Men nu är det så skönt när jag fick lägga mig ner här i sängen och vila ryggen.
Det är nog kanske det som är min högsta önskan angående min rygg just nu att jag skall bli så bra i ryggen att jag kan sitta ett helt bio eller teater besök.....och att bara kunna sitta och prata och umgås en hel kväll utan obehag/värk i rygg och ben.


DÄR HEMMA
På hemmaplan var allt bra idag och Hugo har de fått att äta t.o.m två gånger.

Matilda har varit ledig från skolan och istället fått vara på en casting inför en film som skall göras i Jakobstad. Nu hoppas hon att hon skall få chans att få vara med...vi får se hur det går.

GODNATT
Nu skall jag gå till ro och hoppas på bibelordet här nedan......att jag en dag skall få hoppa som en kalv som släpps ur sitt bås. Och om inte förr så åtminnstone i himlen en dag så finns det ingen med sjuk rygg😊👍, ingen sjuk människa över huvudtaget...Tack Herre för det.


MEN FÖR ER SOM FRUKTAR MITT NAMN SKALL RÄTTFÄRDIGHETENS SOL GÅ UPP MED LÄKEDOM UNDER SINA VINGAR. DÅ SKALL NI KOMMA UT OCH HOPPA LIKT KALVAR SOM SLÄPPS UR SITT BÅS (Malaki 4:2).

OM JAG SITTER ELLER STÅR, VET DU DET, DU FÖRSTÅR MINA TANKAR FJÄRRAN IFRÅN. OM JAG GÅR ELLER LIGGER, UTFORSKAR DU DET, MED ALLA MINA VÄGAR ÄR DU FÖRTROGEN. INNAN ETT ORD ÄR PÅ MIN TUNGA, VET DU, HERRE, ALLT OM DET( Psaltaren 139:2-4).

HAN GER DEN TRÖTTE KRAFT OCH ÖKAR DEN MAKTLÖSES STYRKA. YNGLINGAR KAN BLI TRÖTTA OCH GE UPP, UNGA MÄN KAN FALLA. MEN DE SOM HOPPAS PÅ HERREN FÅR NY KRAFT, DE LYFTER MED VINGAR SOM ÖRNAR. DE SKYNDAR I VÄG UTAN ATT MATTAS, DE FÄRDAS FRAMÅT UTAN ATT BLI TRÖTTA (Jesaja 40:29-31).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023