HÖSTLOV HEMMA

Vi kom hem från Tuuri på tisdagkväll och nu tillbringar vi resten av höstlovet på hemmaplan.
Jan har jobbat för det mesta sen i onsdags.
Pojkarna kom hem från Åbo på torsdag kväll.
Matilda och jag har "mårat på" med det ena och det andra.

Åbo domkyrka bakom höstguldet.


ÄVENTYR
På onsdag var vi dock på ett litet äventyr till Vasa på em/kvällen. Vi hade bokat "ROOM ESCAPE". Om ni inte prövat på det så gör det.
Vi hade valt Sjörövartemat. Vi (Matilda, en kompis/vårt fadderbarn och jag) blev instängda i ett sjörövarskepp (i ett rum) och hade 1h att ta oss ut innan sjörövarna skulle komma tillbaka för att ta oss.

Jag får ju inte berätta några detaljer, men så mycket kan jag säga att det behövs samarbete för att hitta ledtrådar och klura ut ett som annat.
Sen fick man/och skulle även fråga om ledtrådar (trycka på den röda knappen) när det kom stopp emot.

Hur det gick för oss, ja vi var nära, men lyckades inte helt.
Men det var jättekul. Blev nog sugen på flera escaperoom, de finns lite här och var i Finland/världen.
Den i Vasa heter Makeitout (tryck på texten).





KURS
På tisdagkväll, direkt när vi hade kommit hem från Tuuri med husvagnen så for jag och Hugo till hundkursen "Hundmöten".
Hugo är rädd för att möta främmande stora svarta hundar.
Detta var tredje kurstillfället och denna kväll tränade vi i en park och på gågatan. Det gick väldigt bra för Hugo, tyckte jag.

Vi tränar ju inte endast på kursen, utan där får vi "verktygen". Det är ju sen i den vanliga vardagen, vid varje hundmöte speciellt under promenaderna som vi får träna.

Två olika klickers.

I skogen träffar vi sällan på andra hundar, men när vi gör det så dyker de plötsligt upp och då bör vi vara beredda med "klickers och belöning". 
Man klickar om hunden är tyst när han ser den andra hunden. Klicket = bra = belöning = godis. Om hunden börjar skälla inväntar man att han tystnar, då först klickar man och belönar (för att han blev tyst). På detta sätt tränar man att sträckan mellan att hunden börjar skälla tills att den tystnar blir kortare och kortare, för att till sist försvinna. Hunden börjar mer och mer vara intresserad av godiset istället för mötande hundar.




När vi vandrar på trottoarer så möter vi på hundar lite här och där.




Det har börjat gå riktigt bra för Hugo.
Men om någon kommer cyklande med hunden springandes i kopplet bredvid, då fungerar det inte alls. Det går så snabbt så Hugo hinner liksom inte med, men vi fortsätter att träna.


ALLT PÅ RÄTT PLATS😉
I onsdags innan Vasaresan så var jag på välbehövlig massage. Hade två låsningar i bröstryggen, i höfterna och även på båda sidor av nacken. Nu är jag som ny, huvudet svänger som på en uggla, höften känns rak istället för sned och att andas in känns bra, inga nerver ikläm.


ALLT HAR SIN TID
Husvagnssäsongen är över för oss nu, i.o.m denna hösttripp. Det blev dags att tömma, städa och köra in den i vinterförvar.
Så igår städade jag husvagnen, eller rättare sagt plockade ur den. Jan hade redan börjat med urplockningen på onsdagkväll...tack och lov för det, för där fanns minsann grejer.

När jag var klar med urplockandet sopade jag golvet, bäddade sängen och lade på det äckliga guld sängöverkastet, som vi aldrig annars använder, förrutom när vi sätter det som skydd över madrasserna över vintern.



Nu återstår att torka alla ytor, tvätta wc, lavoar och kokplattorna.....tråkgöra.
Och Jan har lovat att damma mattorna och tvätta upp dem med tallsåpa, så nu dags att göra upp eld i utebastun.


VILSAM
På torsdagkväll träffades bönegruppen som vanligt. Och Sussu överrskade oss alla med plommon från deras plommonträd. Tack för den underbara gåvan.

Mums


PÅ MÖTE
Idag har jag varit på ett trevligt möte, vi har börjat planera Fokus Fest julfest. Jag älskar julen och det mesta runtomkring (men inte julstressen), så det kändes riktigt roligt att få börja tänka på det ena och det andra kring julen.
Vi träffades på detta mysiga cafe.....det gav den rätta julstämningen i oktober.




HELGPLANER
Imorgon får vi tillbringa dagen med en söt liten tjej. En tjej som gör att vi landar, varvar ner och vandrar nära marken.

Vi kommer att köra husvagnen in i pappas stora uthus, där vi har glädjen att förvara den över vintern.

Söndag tror jag att blir en "pyjamas mysar dag", familjelunch (nu när vi alla är hemma) och sen på kvällen till Fokus.


DAGS FÖR MAT I MAGEN
Nu skall jag stiga upp och börja med kvällsmaten. Sen får vi hoppas på en trevlig fredagskväll tillsammans med familjen.....tills alla drar iväg på sina egna håll.


Önskar dig en skön helg fylld av många välsignelser. 

Även Jesus vill få vara med på vårt fredags och lördagsmys. 
Han är gärna med och tvättar mattor i bastun, skurar wc:n i husvagnen, väljer ut en bra film, sitter kring en värmande brasa med levande ljus, äter en sen middag, umgås med familjen.....ja vad som helst..... Han vill och får vara med. 

Som vi sjunger : EN LITEN STUND MED JESUS OCH VAD DEN JÄMNAR ALLT OCH GER ÅT HELA LIVET EN NY OCH LJUS GESTALT. 





SOM EN FAR FÖRBARMAR SIG ÖVER BARNEN, SÅ FÖRBARMAR SIG HERREN ÖVER DEM SOM FRUKTAR HONOM (Psaltaren 103:13).

HERRENS VÄLSIGNELSE GER RIKEDOM, EGEN MÖDA LÄGGER INGET DÄRTILL (ordspråksboken 10:22).

MINA ÄLSKADE, LÅT OSS ÄLSKA VARANDRA, TY KÄRLEKEN ÄR AV GUD, OCH VAR OCH EN SOM ÄLSKAR ÄR FÖDD AV GUD, OCH KÄNNER GUD. DEN SOM INTE ÄLSKAR HAR INTE LÄRT KÄNNA GUD, TY GUD ÄR KÄRLEK (1 Johannesbrevet 4:7-8).


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023