PENGAR OCH EKONOMI

Jag vill skriva ett inlägg om pengar, om hur de påverkar vårt liv, varken vi vill eller ej.



Alla har vi väl både som person och som familj våra strategier hur vi skall hålla koll på vår ekonomi. Om de fungerar eller ej beror ofta på livssituationen, om det går som planerat eller om det oplanerade inträffar.
Hur gör du/ni? 

Det här är vår story, hur vi gjort och gör.
De senaste veckorna har vi fått uppleva hur det skulle kännas att bli helt pank, att få tömma alla konton och tvingas fylla på med ännu mera lån....inte klokt men verkligheten....för många människor även i vårt land och även i vår stad.
Och då gällde det endast krångel med materiella saker för oss och inte självaste livet.




ATT LEVA PÅ GRÄNSEN
Under så gott som hela vårt gemensamma liv så har vi farit på minus i slutet av månaden (några dagar innan lön) .....utgifterna har oftast varit mera än inkomsterna. Det har dock inte varit något större problem, det har varit som det varit.....och de enstaka gånger som det varit annorlunda har det varit fest.
Vi har aldrig saknat något, vi har alltid haft mat på bordet, värme i huset och kläder på kroppen.

Däremot har vi dock önskat många gånger att vi kunnat göra det ena eller det andra, att köpa det eller det....saker och upplevelser som vi dock lärt oss att vi klarat oss utan.
Och barnen har fått lära sig att det man vill ha får man jobba för, vänta på och be för.....och kanske inse att nej det skulle vi inte ha.


Mat har vi aldrig behövt sakna.

SÅ LITE LÅN SOM MÖJLIGT
Vi insåg ganska tidigt (jag har blivit positivt påverkad av min ekonomiska far😊) att vi skulle hålla oss lågt när det gäller att ta på oss lån, aldrig ta något på avbetalning och endast leva av det vi har och inte av det vi önskar att vi skulle ha. Och långt har vi levt efter det. Men för att få vardagen att fungera så har vi varit tvugna att ta till kreditkortet, så gott som varje månad.

När vi hade köpt detta hus som vi bor i (av Jan`s mormor) tog vi naturligtvis lån. Vi lånade till huset men tog sen en väldigt liten summa till renoveringen av det viktigaste som el, avlopp och isolering. Allt det övriga gjorde vi efter hand, med de små extra pengar vi lyckades skrapa ihop. Och jag kan säga att vi är inte färdiga ännu med den renoveringen, men vi lever gott.


ÅTERANVÄNDNING
Vi har ofta köpt kläder på loppis, främst till barnen och till mig.....till Jan har vi nästan aldrig hittat några.
Och jag kan ju tillägga att Jan köper två par byxor och skjortor/år och är helt nöjd med att använda dem turvis tills de är uppnötta😉.

Angående loppis kan jag tipsa om loppisarna i ex.Seinäjoki där hittar man billiga och bra kläder. Där har vi hittat väldigt många märkeskläder, som varit oanvända och till mycket bra pris. I en viss ålder kom ju det här med märkeskläder in, och här har det främst gällt sportkläder.

Även kläder till utklädningskorgen har vi hittat på loppis. Här sover Hugo mitt i dem....skönt.

Nu för tiden köper dock barnen sina egna kläder för egna pengar.....och inte på loppis😉.


DEN SOM SPAR HAN HAR
Vi har alltid levt ett gott liv. Vi har sparat varje slant från födelsedags/julpengar och semesterersättningar....de har vi levt husbilsliv för, ordnat fester och gjort roliga saker för.

Vi har så gott som alltid bakat allt, både sött och salt till varje fest...där sparar man verkligen pengar.


PRIORITERAT TID
Jag har de flesta somrar varit långledig, d.v.s. tagit ut all semester (38 dagar).
Min lön som dagmamma är ju ingen stor lön, som vi då gått miste om, men naturligtvis så har det satt vissa gränser för sommaren. Men det är något vi valt, prioriterat och levt därefter, och jag kommer aldrig att ångra den tid jag då kunnat dela med barnen.

En sommar valde vi att åka ut i Europa, tre veckor med husbilen. Det året betalade vi inga lån utan endast ränta. På det sättet kunde vi åka ut på en av de bästa familjeresorna vi gjort.


GLÄDJEN ÖVER EXTRA SLANTAR
Nu, de senaste åren har vi mer och mer börjat inse att pengarna börjar räcka till mer och mer.....en otroligt härlig känsla.
Jan har fått andra arbetsuppgifter och både får och måste resa ibland, vilket ger lite extra klirr i kassan.
Han har kunnat una sig en ny skogscykel och vi har köpt ett nytt förtält (begagnat) till husvagnen, som gör att vi kan förlänga säsongen (och att vi har torra skor och stolkuddar på utsidan😊).

En gammal begagnad som tjänat i 16 år och en ny.


Bilden är från någon av de sista helgerna ute vid villan i höstas.


DEN EFTERLÄNGTADE RESAN
En gång för ett antal år sedan när vi skulle för första gången i vårt liv åka hela familjen på en resa till ett varmt land, till Mallorca och vi var fulla av förväntan och tacksamhet till vår Herre som lett oss fram till denna billiga resa, så fick vi en kommentar av en bekant, som inte var upplyftande alls.

Vi hade berättat hur gärna våra pojkar ville åka till ett varmt land på lovet (som alla andra) istället för på husbilssemester igen och äta makaroner och grillad korv😉.
Vi hade bett om att finna den rätta resan och vi fann den, efteråt har många sagt: hur kan man hitta en så billig resa för fem personer?...jo Jesus kan👍.

Kommentaren vi fick när vi förklarat att nu slår vi till och åker för allt vad vi sparat ihop, var följande: att så kan man väl inte göra, man kan väl inte åka på resa om man inte har råd, man måste ju alltid ha ett sparkapital.
Kommentaren var både sårande och helt oförståelig för vår livssituation, att man kan leva som familj utan att ha ett sparkapital. Jag vet att vi är många som lever så, och vi lever ett helt bra och tryggt liv.....tryggt i Jesu händer.
Jag svarade snällt, det är NU vi lever och det är NU vi har råd, SEN vet vi inget om.

Och så är det. Det enda sparkapital som vi har haft är att vi sparat 20 euro/mån till våra barn så att vi skulle ha till den dagen de ville ha moped eller/och körkort....och det var verkligen välsignat den dagen båda pojkarna (de är ju tvillingar) ville ha mopo och körkort.
Jan har dock tagit både moped och körkort med pojkarna, där har vi sparat in en hel del. Och så lär det bli med Matilda också...som i nuläget säger att hon åtminnstone inte skall ta mopedkort.

Och ibland när det inte fanns några pengar och ett av barnen plötsligt behövde ex. nya vinterskor, ja då fick vi ta från det kontot....och ändå räckte det till körkorten....det har varit/är ett välsignat konto.


MAN HITTAR VÄGAR 
Vi har fortfarande "saker" i vårt hus som vi inte bytt ut när vi renoverat, just för att vi behövt pengarna till annat. Men om vi haft en extra slant och  vi hittat det vi behövt på rea, då har vi slagit till.

Fortfarande kör vi med samma gamla fläkt som fanns i huset när vi köpte det. Och vi väntar på det rätta erbjudandet....då slår vi till.


EN PAPPA SOM ALLTID STÄLLER UPP
Pojkarna spelade fotboll i många år, något som var en bra hobby...men dyrt. Då ställde Jan upp som tränare och sen som lagledare i många år, vilket gjorde att priserna för resor, kläder etc blev överkomligt.
Och Jan fick tillbringa tid med sönerna, de njöt alla tre.
Och Matilda och jag fick picknicka på alla möjliga gräsmattor och njuta av matcher med både dockor, ritböcker och smått och gott på filten eller i husbilen.




FAMILJELÄGER
Vi har varit och skall troligtvis även detta år på Familjeläger till Pieksämäki, ett läger som ger otroligt mycket, men som också kostar. Där har vi ställt och ställer upp på olika sätt, de senaste åren har vi varit logiansvariga för lägercampingen.




Förrut när barnen var små jobbade jag som dagklubbsledare och Jan som "praktiskkarl", på de sätten har vi haft råd att delta som familj.

Morgonmål på lägret.

Barnen vid campingen har målat.


RÄTT TID 
De saker vi behövt som vi inte just då haft pengar till har vi lämnat till Jesus, och förtröstat på att Han hjälper oss. Och det har Han gjort, om och om igen.

Våga tro, det gör livet så mycket enklare.

En gång gick gräsklipparen totalt sönder, veckan därefter kom grannen in och sa; att deras relativt nya gräsklippare som stått i många år har vissa problem som säkert Jan som är händig kan fixa...så vill vi ha den så får vi den😊?
De hade en annan på villan och planerade att köpa en traktorgräsklippare.
Kan tillägga att grannen visste inte om att vår gräsklippare hade gått sönder...men det visste Jesus.

Jan fixade till det hjulet som var snett och lite annat smått, också hade vi en så gott som ny gräsklippare. Herren vet vad vi behöver.

DENNA GAMLA TAVLA  HAR JAG HITTAT PÅ LOPPIS....OCH DEN PÅMINNER OSS VARJE DAG.


DEN SOM GER HAN FÅR  
Något vi också lärt oss och som vi har många bevis på att fungerar.
Om vi än haft det knapert ibland så har vi alltid haft pengar att sätta i ex. kollekt eller till en god insamling. Det är ju inte hur mycket man ger som räknas, utan viljan.... att vilja ge, det man kan och har just då.
Och har vi gett så har vi även fått. Pengarna har sen liksom räckt till det nödvändigaste på ett eller annat sätt.

Vi läser i bibeln om den fattiga änkan som gav två kopparslantar (Markusevangeliet 12:41-44). Alla andra gav av sitt överflöd men hon gav allt hon ägde. Vi har mycket att lära oss av denna berättelse....vem av oss ger allt vi äger?
Men det är inte fråga om hur mycket vi ger, det handlar mera om att vi alla kan dela med oss, på ett eller annat sätt. för den som ger han får.
Har vi inte pengar att ge, kan vi kanske ge av vår tid, vår hjälp eller våra böner.


BILBEKYMMER
Men så tillbaka till de närmaste veckorna när vi insett att nu skulle det ha varit super med det där stora, feta extra bankkontot.
Jag skrev ju i ett tidigare inlägg om vår bil, den bättre, nyare och snyggare av de två vi har, som gick sönder. Den bilen som vi köpte med lån...just för att få en lite bättre, hållbarare och billigare bil i längden.

En regnig dag i somras.
Och det visade sig att det var inget litet fel på vår nya fina bil (ny för oss, men den är ändå 10 år). Kortslutning med den följd att kablar har smält och ni kan tänka er hur det går med alla dessa lite modernare bilar som består av invecklad elektronik, som man inte fixar själv...det blir dyrt och det tar sin tid innan de är körduglig igen.
Vi är dock väldigt tacksamma att vi inte körde i 100 km/h och den kunde ha börjat brinna.

Vi fick reda på att renoveringen skulle bli väldigt dyr, helt enkelt för dyr för oss...vi har inga sådana pengar.

Det blev disskusioner mellan bilverkstaden och vårt försäkringsbolag.
Tack och lov så har vi en bra och täckande försäkring, men det är ju ändå ingen garanti att man får hela renoveringen betald.

Ja vad gör man då?....när man står där med en söndrig, helt förstörd bil som man har inga som helst ekonomiska möjligheter att få körduglig.......och när man lämnar med ett trevligt lån som eftersmak av "den fina nya bilen".
Vi gjorde det vi alltid gör, vi vände oss till Jesus, som har allt i sin hand.




Vi bad att det bästa skulle få ske och i våra ögon och öron var det ju att vi skulle få svart på vitt att försäkringen skulle täcka allt. Vad som var Herrens svar ja det fick vi tålmodigt vänta på.

Första svaret från försäkringsbolaget kom, att den täcker en del, men inte allt.
Men så plötsligt förra veckan ringde de och meddelade att den täcker alla kostnader, så hade de beslutat.....TACK JESUS.

Ännu en gång får vi tacka för bönesvar. Och vi får tacka för alla som bett med oss, familj, vänner, min bönegrupp och församlingens Fokusgemenskap.

BILAR är bara materiella saker, men nog känns det lätt i hjärtat just nu. Han som är Herre i vårt liv bryr sig om allt i vårt liv......inget är för litet och inget är för stort. Vi ska lämna ALLT till Jesus.


NI SOM INTE TROR PÅ BÖNENS KRAFT DÅ?
Ni kanske undrar vad vi hade gjort om det inte gått så här väl, om vi stått där med en helt trasig bil, en försäkring som inte skulle hjälpt det minsta och ett saftigt billån som eftersmak.

Ja då hade vi liksom nu, LÄMNAT ALLT TILL HERREN, HAN SOM HAR ALLT I SIN HAND. För även då skulle Han ha tagit hand om oss och hjälpt oss att fortsätta vårt liv med eller utan pengar.......MEN ALDRIG UTAN HANS OMVÅRDNAD, LEDNING OCH KÄRLEK.



VARFÖR BER NI KRISTNA?
Jag vill avsluta med denna sanna korta dialog som jag delat förrut och kommer säkert att dela  igen.


Och precis så är det. Om vi inte ber ja då får vi absolut inga bönesvar heller....Herren vet vad vi behöver.


GUD SER OSS OCH HÖR OSS, OCH HAN SVARAR PÅ VÅR BÖN. DET ÄR VI SJÄLVA SOM VÄLJER OM VI VILL HA HANS HJÄLP ELLER INTE. 

DEN SOM BER HAN FÅR. I BLAND FÅR VI DOCK BÖNESVAR SOM VI INTE VILL HA, DÅ FÅR VI BARA FÖRTRÖSTA PÅ HERREN, ATT HAN HAR ALLT I SIN HAND. HAN SER HELHETEN, VI SER BARA STUNDEN. 

FÖR HERREN ÄR ETT LIV HÄR PÅ JORDEN BARA EN KORT  LITEN STUND AV DEN MÄNNISKANS LIV, MEN DET BLIR SÅ MYCKET LÄNGRE OM VI VÄLJER ATT LEVA DET LIV SOM HAN GER OSS.....LIVET HÄR PÅ JORDEN OCH LIVET I EVIGHETEN. JA DÅ BLIR VÅRT LIV EVIGT.  
DET FANNS EN BÖRJAN, MEN DET FINNS INGET SLUT I EVIGHETEN.

JAG VÄLJER JESUS OCH DET HAN HAR ATT GE. VAD VÄLJER DU?

DU SOM INTE TROR PÅ BÖNENS KRAFT, HÄR FÅR DU ETT BRA FILMTIPS...REKOMMENDERAS .


Denna film är så bra, så rolig, så gripande och så givande.

OCH ETT BÖNETIPS, DET ÄR NÄR VI BER I "NAMNET JESUS", SOM BÖNEN HAR KRAFT. INGET ANNAT NAMN ÄR LIKA STARKT OCH INGET ANNAT NAMN KAN GE OSS FRÄLSNING.


BEKYMRA ER INTE FÖR NÅGOT, UTAN LÅT GUD FÅ VETA ALLA ERA ÖNSKNINGAR GENOM BÖN OCH ÅKALLAN  MED TACKSÄGELSE. DÅ SKA GUDS FRID, SOM ÖVERGÅR ALLT FÖRSTÅND, BEVARA ERA HJÄRTAN OCH ERA TANKAR I KRISTUS JESUS (Filipperbrevet 4:6-7). 


DÄRFÖR HAR GUD OCKSÅ UPPHÖJT HONOM ÖVER ALLTING OCH GETT HONOM NAMNET ÖVER ALLA NAMN, FÖR ATT I JESU NAMN ALLA KNÄN SKA BÖJAS, I HIMLEN OCH PÅ JORDEN OCH UNDER JORDEN, OCH ALLA TUNGOR BEKÄNNA ATT JESUS KRISTUS ÄR HERREN, GUD FADERN TILL ÄRA (Filipperbrevet 2:9-11).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023