SPORTLOVET 2018 DAG 1

Vaknade kl.8 av att det knäckte i huset (vårt hus är byggt av stockar, nertill) och jag insåg att nu är det nog ännu kallare än igår. Det var - 24 grader och härlig sol.
Jag skickade ett sms till pappa kl.9 och frågade hur kallt de har som bor ute på landet, de har alltid kallare än oss som bor här nära kusten. Pappa ringde upp och drog sitt vanliga skämt : Ja det här är från polisen 😊. Det är en "polis" som ringer nu som då och det gäller alltid fortkörning, enstaka gång har det gällt felparkering 😉.

I Forsby hade de - 27 grader, enligt "polisen"😉.

Hugo i Forsby för en vecka sedan.

Efter avslutat samtal med "polisen" så var det dags att gå ut och se efter hur Konrad och Selma hade det i kylan. De hade det betydligt varmare inne hos sig än på utsidan, de kom hoppandes glatt emot Hugo och mig när vi steg in i bastukammaren (där de bor).
Jag fyllde deras matskål med pellets också fick de en torkad semla att gnaga på. Jag fyllde även på med hö både på insidan och i uteburen, och de hoppade glatt ut i kylan för att mumsa på det doftande goda höet. Det gick ingen nöd på dem💓.


Två gamla bilder från tidigare i vinter.




Hugo och jag tog en morgonpromenad, en promenad som jag trodde att skulle bli väldigt kort i denna kyla, för Hugo brukar bli kall om tassarna och börja lyfta på dem. Men inget sånt idag, han lufsade glatt på i 20 min, det var jag som tyckte att vi kunde börja svänga hemåt tidigare än han.

Denna bild är dock inte från imorse, men både vädret och hunden såg dock prick lika ut.

Väl hemma i värmen igen satt Jan och såg på herrranas 5-mil, där finnländaren Iivo just hade vunnit guld 🏆.
Jag tog mig en liten kopp av det nybryggda goda kaffet, rostade två bröd och joinade honom i soffan för att se prisutdelningen.

I 20 min satt jag helt bra sen sade ryggen stopp, det är något med vår soffa som inte passar min rygg. Tror att den är både för mjuk och att sittdelen är för lång, det blir liksom felposition i ryggen även om jag bollar upp med kuddar bakom.

Vissa trivs dock fenomenalt på sin favorit del av soffan, på divanen, på stjärnfilten, bredvid kissen, med trygghetsvästen på, som värmer skönt (gammal bild).

Jag har sagt det förrut, vi borde investera i en ny soffa 😊. Och jag börjar förstå de där människorna som skall köpa en soffa och håller på och prövar, ligger, sitter, studdsar, vänder och vrider sig I AFFÄRENs soffor. Nu vet jag varför, småningom kanske även jag kommer att göra det....i timmar.

Jag gjorde några ryggövningar innan jag förflyttade mig till sängen, tog datorn på magen och började på med detta innlägg.
Hugo kom så klart eftertassande och lade sig tätt intill.
Jan fortsatte att se på Tjejvasan (damernas 30 km) och barnen fortsatte att sova på övre våningen....första dagen av sportlovet hade börjat (ja, jag vet att det egentligen börjar först på måndag), och där ute visade nu temperaturen - 16  och då var klockan 10.50.

Klockan 11.45 kom Matilda ner, med telefonen i högsta hugg. Hon hade fått en förfrågan av en kompis om hon ville följa med  till närmaste slalombacke. Kompisen hade en släkting från Afrika här som skulle få pröva på slalom. Det hade gått prima för alla och de hade haft sköna timmar i backen och njutit av grillkorv, smörgås och kex...mysigt värre. TACK att hon fick hänga med.

Mattias kom ner kl.12 och hade planer på att fara och skida med en kompis, och även där packades grillkorv med.
De fick en fin dag och 12 km, bra gjort för första gången på skidor i år. Och som ett bevis på dagens skidning i kallt väder så kom han hem med grillade sockor 😊.


Dessa sockor har tydligen haft en för nära upplevelse med elden.


Mikael kom också ner någongång på em och hade planer på att fara till en kompis och det gjorde han.

Jan har huggit ved och eldat.




Jag har haft storstädning uppe i vår "storskrubb", den lilla dörren (längst fram till vänster), med det stora utrymmet.




Här på bilden hade jag redan börjat plocka in grejer.




Spisrummet blev full av grejer när jag öste ut allt ur skåpet, där det var total kaos, allt hade bara blivit intryckt det senaste året. Ni vet julsaker, påsksaker, resväskor, sovsäckar, mattor, kojkuddar, fotoalmbum, sparade gosedjur, symaskiner e.t.c. huller om buller.



Gosedjurslådan har svämmat över för längesedan. Den borde gås igenom igen (ett återkommande projekt varje år) och några djur borde få resa till hem där de blir välomskötta, kanske med en hjälpsändning till ett annat land. För varje genomgång får ca 3-4 djur flytta ut.....d.v.s. det minskar, men väldigt långsamt.
Samtidigt finns det ju de där extra kära gosedjuren som alltid kommer att stanna....även om de tar sina platser.




Kojkuddarna var i flitig användning igår, de står ännu på vardagsrumsgolvet och det lär säkert ta sin tid innan jag eller någon annan orkar bära upp dem och "knöla" in dem i det nystädade skåpet.



Sen kom svärföräldrarna in en sväng och jag fick en välbehövlig paus i städandet.
Vi satt och pratade i vardagsrummet och passligt tills Jaromatchen skulle börja i tv:n så gjorde Jan popp corn och vi fick njuta.

Sedan värmde jag upp taco från igår och åt och tog sen en långpromenad med Hugo i det härliga solskenet och då visade temperaturen -13. Hemma igen slutförde jag skåpstädningen, och nu var det inte alls lika roligt som när jag började.

Matilda kom hem och sen även skidåkaren. Jag slängde i en tvättmaskin och plockade upp lite i vardagsrummet och tände lite ljus här och där.....och plötsligt var det kväll.





Mikael som huserat över den enda bilen (ja, den andra är fortfarande vid verkstaden) fick köra Matilda till Elim på ungdomssamling.

Jan slängde in franskisar och korv i ugnen (alla andra tycks ju ha ätit korv idag också) och satte sen på en Bond film på sin platta. Jag lade mig ner i sängen bredvid Jan och fortsatte med mitt blogginlägg.



När vi hade ätit tog vi en skön kvällspromenad med Hugo, då visade termometern - 16.

Väl hemma igen återgick vi nu till vårt filmtittande/bloggande.

Ja detta var vår intressanta dag 😉.
Det vanliga är ju inte att vi spenderar sportlovet hemma, så kanske en och annan undrar hur i all sin dar vi inte är i en stuga vid någon slalombacke i år? Här kommer alla orsaker varför vi inte är i en stuga, eller vid en backe i år.

- Ifjol hade vi underbara dagar i backarna i Ruka med goda vänner, men tjejerna trivdes mest med att mysa i stugan.....så redan då beslöt vi att nästa år gör vi något annat eller kör endast ett par dagar i någon närmare slalombacke.

- Ju närmare vi kom sportlovet så lockade inte slalombackar.

- Också gick bilen rejält sönder, vilken vi ännu inte fått tillbaka från verkstaden efter 1,5 månad.

- Mikael har inget sportlov, men är hemma nu tills imorgon, så då ville vi ju också vara hemma denna helg (eftersom han inte kommer hem så väldigt ofta).

- Mattias har namnsdag idag, namnsdagar firar vi i vår familj (vilket vi kommer att göra imorgon...ett önskemål från honom själv). Och eftersom även Mikael skulle komma hem denna helg ville vi passa på och hinna fira alla tillsammans.

- Jan bör vara i jobb på måndag.

- Och jag gillar inte tanken på att bara åka några dagar. Åker vi så skall det vara hela veckan, annars känns det som om man bara packar, kör, packar upp i stugan, åker i backarna en hel dag och får sen börja packa för hemfärden igen....för att inte tala om allt upp- packande och tvättande när man väl är hemma.

- Och inför mina nya utmaningar till hösten (de skall jag avslöja senare någongång) så kan vi behöva spara våra extra slantar.

- Och jag var aldrig helt säker på om jag skulle få ledigt denna vecka (jag hade ingen semester att ta så jag ansökte om tjänstledigt, och var lite orolig att jag skulle behöva hoppa in på reservdagiset eftersom där behövs folk ibland, och alla mina egna dagbarn skulle vara lediga).


Så efter mycket funderande hit och dit så beslöt vi att stanna hemma och göra lite dagsutflykter i stället till ex. villan, skridskobanan, skidspåret, simhallen, bowlinghallen, shoppingcentret och restaurangbesök.

Idag blev det endast barnen som gjorde sina utflykter och vi fixade på här hemma, riktigt skönt det också.

NU kör vi in i sportlovet och ber att JESUS skall leda oss rätt....att vi gör de rätta prioriteringarna och att vi hinner se och höra varann, vara tillsammans och få växa som familj....för det är precis vad vi brukar göra när vi är lediga.
Och jag ber att vi kan koppla av helt ut även om vi är hemma och ser både tvättmaskin och diskmaskin (just de två som jag brukar vilja åka så långt bort som möjligt på våra lov😉, idag har jag redan laddat tvättmaskinen tre varv, vilket inte alls känts jobbigt. Diskmaskinen har jag dock inte rört). 

TREVLIGT SPORTLOV TILL ER ALLA 😊.


ALLT HAR SIN TID, DET FINNS EN TID FÖR ALLT SOM SKER UNDER HIMLEN (Predikaren 3:1).

LJUSET ÄR LJUVLIGT, OCH DET ÄR GOTT FÖR ÖGONEN ATT SE SOLEN (Predikaren 11:7).














Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023