JULKALENDER/ ATT VÄLJA DET BÄSTA

December är här och vi har gått in i advent.
Jag är en riktigt JULMÄNNISKA. Jag älskar allt roligt, stämningsfullt, vackert, gott och fridfullt som har att göra med julen.

I adventstid vill jag umgås med dem jag älskar...min familj.

Men samtidigt är jag en som känner julstress. Ja inte julstress över att hinna städa alla skåp, handla massor av julklappar eller göra en massa julmat. Men nog julstress över allt som behöver, måste och förväntas av mig den här tiden( julfester, insamlingar m.m.) Den tiden när jag allra helst bara vill gå här hemma och njuta, lyssna på julmusik, dricka glögg, pynta och ordna roliga saker. 

Pyssel på gång.


Hugos julkalender.
Här kommer mina julkalendrar, för att klara av denna roliga men fullspeckade tid.

FÖRST KOMMER ALLT SOM JAG VÄLJER BORT.
1. KAFFE
2. SPRINGA I BUTIKER (vi handlar de flesta presenter, oftast ett par dagar innan jul. För i nuläget önskar sig våra barn mest pengar och presentkort. Och det är ingen vits att köpa kläder innan jul, som man efteråt kan köpa på rea).
3. STORSTÄDNING (det går fint att pynta utan att torka damm först).
4. BAKNING (som ingen äter sen, eller tvärtom...som vi äter bara för att få slut på. Men vet vi att vi har gäster på kommande kan vi baka "en" kaka, då är den färsk och huset fylls av ljuvlig doft).
5. KÖPA NYA JULFESTKLÄDER (till alla).
6. SOCKER (sen på julen frossar vi igen).
7. LÄSA REKLAM ( vi behöver inte köpa saker, bara för att de är billiga).

Angående första punkten "kaffe", så sa jag en morgon, när Jan undrade om vi hade kaffe,...jag har ju kaffepaus nu (då siktade jag på, att jag inte dricker kaffe på ett par veckor nu). Jan svarade; men då får du verkligen inget gjort (ifall jag skall sitta på kaffePAUS hela dagarna....smile).

Hugo han njuter av att tugga på sitt slemmiga, goda grisöra.

SEN KOMMER ALLT DET SOM JAG VÄLJER ATT GÖRA. 
1. VILA
2. MOTION
3. FRISK LUFT
4. BRA MAT 
5. TID MED DEM SOM GER MIG GLÄDJE (och glädje får vi ju ofta genom att hjälpa andra, genom att ge av vår tid, pengar och böner).
6. ORDENTLIGT MED SÖMN.
7. AVSLAPPNING.
8. FAMILJETID
9. MÅNGA LJUS, I ALLA RUM. 
10. JULMUSIK
11. PEPPARKAKSDOFT.
12. GLÖGG
13. JULPYNT
14. GOS MED HUSDJUREN.
15. JULKORT
16. PYSSEL.
17. SKÖNA FILTEN OCH MYSDRÄKTEN
18. EN BRA BOK.
19. BASTU ELLER BAD I BADKARET.
20. EN BRA JULFILM, NU SOM DÅ.
21. STILLHET.
22. MYCKET BÖN.
23. BIBELLÄSNING.
24. LYSSNA IN VAD JESUS HAR ATT SÄGA MIG.


Roliga och uppbyggande saker som jag gärna gör....är t.e.x. den mamma/tjej eftermiddag som Matilda och jag ordnade med att bjudna in goda vänner. Det blev något för både kropp och själ...och mage. Vi tog fotbad och det blev fotmassage och nagellackslackning (heter det verkligen så?, låter konstigt), nagellackning..så heter det. Vi pratade och skrattade och fyllde på våra goda förråd i våra hjärtan och sinnen.

Allt för att få sköna fötter,och händer....och ljuvliga dofter för näsan. Kudden har jag fått som gåva engång, den är fylld av ljuvlig lavendel.

Nagellackning.

Fotbad och fotmassage.

En annan rolig sak var när vår bönegrupp ordnade en övernattning en fre-lör. Vi tog madrasser med och bäddade på golvet.


Vi hade knytkalas, tända ljus och vi pratade om allt som låg närmast på våra hjärtan. Vi bad tillsammans, läste Guds ord och tassade runt i mera eller mindre fina pyjamasar...smile. Vi fick vara oss själva, tillsammans med härliga, kristna systrar.


Knytkalas.


Att umgås med vår Herre är A och O. Sök först Guds rike och hans rätfärdighet, så skall du få allt det andra också( Matt 6;33).

Hugo njuter i famnen. Jan skulle börja baka pitabröd, till tacon, men han fick en liten gosevän i famnen istället, som vill gosa.


Och allt det här låter ju som frid och fröjd...jag vet vad jag skall välja bort och vad jag skall fylla på med. Då borde ju allt fungera toppen för mig så här i adventstid. MEN SÅ ENKELT ÄR DET JU INTE, ISÅFALL SKULLE JAG INTE ENS BEHÖVA FUNDERA ÖVER HUR JAG LEVER, VAD JAG GÖR ELLER INTE GÖR, ALLT SKULLE RULLA PÅ HELT FRIDFULLT I VÅR FAMILJ MED EN FRIDFULL OCH BALANSERAD MOR SOM LYCKAS HÅLLA ALLA BOLLAR RULLANDE ,MED FÖRSTÅNDET I BEHÅLL.

Men livet lär. Och det är väl därför som min blogg just heter "Vandra NÄRA marken och inte "Flyga bland molnen" med racer fart.

Förr gjorde jag alltid tvärtom. Ju mera program jag hade som jag behövde hinna med, dessto mera kaffe drack jag, för att orka. Och visst orkade jag just då, men i slutändan visste jag inte hur trött jag egentligen var, eftersom jag drogade mig med just kaffe.
Jag har även kronisk magkatarr, som jag lärt mig att leva med. Men mycket stress blir till dålig mage och då fungerar inget kaffe. Egentligen borde jag sluta med allt vad kaffe heter, men det är sååå gott. Så jag är en periodare.
I december 2007 blev jag sjukskriven  efter en höst med en massa virusinfektioner, som vi drabbades av alla i vår familj. Mattias och jag värst, vi fick svindel som höll i 4-6 veckor. jag minns ännu hur vi låg i husbilen på Veneziansk (villa avslutning) ute vid villan. Vi hade feber och en förskräcklig svindel som gjorde att vi fick sätta ner foten i golvet mellan varven...för att landa. Hösten fortsatte med förkylningar och feber. När julstressen drog igång och jag dessutom fick min svåra pms (som jag skrivit om tidigare) ,ja då gick det inte mera. mina muskler styvnade till och började krampa, magen kraschade och jag blev sjukskriven. Jag blev skickad till alla möjliga läkare och undersökningar. Någon sa utmattning, en annan depression, en tredje ev. hjärntumör, en fjärde att jag lider av "långsam virus". Jag var till psykolog, som gjorde slutsatsen att jag är på för bra humör för att vara utbränd/deprimerad, men att jag nog är utmattad efter en höst med många virusinfektioner. Om diagnosen "långsam virus med utmattning", som står i mina papper, är rätt eller fel, det spelar ingen roll just nu. Det som spelar roll, är vad man gör av det, struntar i det eller får mera livserfarenhet...det fick jag, och det har jag tagit lärdom av.
Jag var sjukskriven i 3 mån och gick igenom en massa undersökningar. Att vänta på alla svar, var outhärligt, det gav mig ångest...att inte veta vad jag hade. Jag beslutade själv att jag ville börja jobba...lungt och försiktigt (för att få tänka på något annat, något roligare). Mina dagbarns föräldrar tyckte även de att vi försöker. Första månaden drog jag på mig allt  från förkylningar, feber till magsjukor...det var en frustrerande tid. MEN sen började det löpa...och det var ljuvligt. Krafterna kom tillbaka  och jag älskade att få jobba och umgås med de små barnen igen...som gav/ger mig sådan glädje.
Nu har jag lärt mig att december och maj är de månader som innebär mest stress för mig, både på jobbet och privat. Och det är just då som jag får tänka extra mycket på hur jag lever och framförallt fylla mig med underbara, härliga, ljuvliga saker och mycket JESUS. Att välja det bästa av många bra saker.

JESUS är ljuset, när det är mörkt i världen.


KÄRA VÄN, DU SOM LÄSER DETTA. KOM IHÅG ATT VÄLJA DET BÄSTA, DET SOM BYGGER UPP DIG, INTE DET SOM BRYTER NED DIG. SEN..... DET SOM DU VERKLIGEN  MÅSTE HINNA MED ELLER MÅSTE HA GJORT....KOM IHÅG, VILA FÖRE, DÅ ORKAR DU. GÖR INTE TVÄRTOM, FÖR DÅ KANSKE DU ALDRIG HITTAR DEN DÄR STUNDEN FÖR VILA.
OCH TA TID MED JESUS...HAN SOM HAR ALLA SVAR, BARA VI LYSSNAR (jag vet, för jag har prövat att gå min egen väg, men det slutade inte så bra. Så nu följer jag Jesu väg....åtminnstone så försöker jag....smile).

ÖNSKAR DIG EN SKÖN ADVENTSTID.



Matteus 11:28-30
Kom till mig alla ni som är tyngda av bördor, jag skall skänka er vila.

Johannesevangeliet 14:27
Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet.

Psaltaren 62:2
Bara hos Gud finner jag ro, från honom kommer min rädddning.

Ordspråksboken 11:19
Att hålla fast vid det rätta ger liv, att jaga efter det onda för till döden.

Ordspråksboken 14:30
Sinnesfrid ger kroppen hälsa, lidelse är röta i benen.

Ordspråksboken 15:13, 30
Glatt hjärta ger ljus uppsyn, sorg skapar modlöshet.
Vänliga blickar gör hjärtat glatt, god nyhet ger kroppen styrka.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023