JAG SÅG VARGEN

Det är en sak att höra varje dag och läsa i tidningen om alla vargar och varghybrider som tycks smyga omkring här i våra skogar och t.o.m ta sig in på folks gårdar, sen är det en helt annan sak att se vargen livslevande. Det är som med precis allt annat, det blir strax så mycket verkligare när man kommer för nära.





Lördagkväll styrde vi kosan mot mina föräldrars och klockan var strax efter 19 när vi passerade gränsen mellan Bennäs och Forsby.
Vi pratade på i bilen såsom vi brukar och samtidigt såg jag ut genom vindrutan på allt som susade förbi. Plötsligt var det något som fångade min blick, på en åker ca 200 meter bort kom ett stort grått djur långsamt gående. I min barndom så lekte jag och min vän just där, för åtminnstone på den tiden fanns där en gammal skogsväg, och troligtvis var det just den som VARGEN promenerade på.

Allt gick så fort men jag hann säga till Jan: nä nu med allt prat om vargar så ser jag ju en DÄR....och jag pekade. Sen hade vi kört förbi och det kom skog i vägen.

Jan som körde och inte hann se var inte helt övertygad om att det var en varg jag hade sett. Han sa att kanske det var ett rådjur eller en stor hund. Ett rådjur var det då sannerligen inte, men en stor hund skulle det ha kunnat vara.
Men jag var nog 99% säker på att det var en varg, för den var så stor och när vi någongång sett stora jakthundar ute i naturen så har de alltid kommit springande inte så där långsamt gående som det här djuret.
Vi borde ha svängt om och kollat upp det, men jag tänkte att ja kanske var det bara en stor hund ändå. Och ja vi borde ha ringt 112.

Sen fick vi höra följande dag vid Fokus, när vi samtalade med den ene och andre under serveringen  att en varg strövat omkring lite här och där i Lövö, några km därifrån jag såg den och att det var "EN" ensam varg som smök omkring. Den hade b.l.a gått utanför våra bekantas hus och på flera olika ställen hade folk observerat den och tagit bild av den.

När jag fick höra det, ja då visste jag/vi att det nog var den vargen jag såg i Forsby på lördagkväll....usch jag ryser när jag tänker på det.


Några bilder från Fokus fest i söndags.

Bild från ungdomarnas "Chillcafe".

Chillcafe

Och myslamporna slocknade......men det blev lika mysigt ändå.

Vi hade djungeltema i salen.



Tillbaka till vargen.
Att det nu plötsligt börjat smyga kring en massa vargar eller varghybrider (experterna kan inte riktigt komma överens om den saken) känns inte alls trevligt. Och nog har vi funderat att hur kan det komma sig att en varg får promenera på en cykelväg och vi människor inte får göra något åt det?

Gud skapade människorna att styra över djuren (se bibelorden längst nere), inte tvärtom....hur kan de då plötsligt vara högre upp i rang än oss?

Nu är jag verkligen ingen rovdjursexpert men att en varg får promenera fritt på cykelvägen, då är något riktigt fel.
Jag är ändå en sån stor djurvän att jag tycker synd om vargen, ja helst vill jag inte att den behöver skjutas. Men varför kan man inte, som jag hört att de gjort med rovdjur, skjuta en bedövningspil, ta in den för observation och se om den är fullt frisk. Om den mår bra och allt verkar ok varför inte köra ut den dit där den får / vill bo (och vara ifred från oss farliga människor) och väcka den där igen.

Gud är också mån om sina djur och vill att de ska må bra, därför gav han oss människor uppgiften att sköta om dem. Och en varg som hamnat fel mår inte bra, då måste vi hjälpa den.

På en cykelväg kommer skolbarn cyklande, gamla människor på stillsamma promenader och  föräldrar med småbarn i vagnar och på pulkor..... och vargar ?????
Jag förstår INTE, gör du?


FRÅN DET ENA TILL DET ANDRA
Eftersom jag nu redan är lite frustrerad på det här med vargarna, så kan jag ju fortsätta och berätta om en annan sak som börjar bli lite irriterande.

Den nionde januari förde vi vår bil till verkstaden efter att bakluckan inte gick att stänga och lamporna hade lyst en hel natt.
Det blev konstaterat att ledningar har smällt, alltså att den har typ "brunnit".

Jan var dit för två veckor sedan och då hade de fått en hel skottkärra full med nya kablar som skulle läggas in i bilen. Väggar och tak var liksom "öppnade".
Så här såg vår bil ut ännu idag, vet inte om jag/vi skall skratta eller gråta......men vi väljer att skratta😁.


Alltså det här är inget negativt mot verkstaden och dess personal, de gör nog sitt arbete. De tyckte att det var en lättnad att ha en sådan förståelig kund (min man👍😊💗) som inte blir arg. 😉
Jag tror att de som jobbar på ex. bilverkstäder får höra ett som annat av oss "människor", vi som inte vet ett dugg om bilreparationer och beställningar på kablar och saker från andra länder😉.

Så tills vi får vår bil tillbaka så får vi turas om med volvon.
Jan cyklar eller promenerar till jobbet, inte illa alls (speciellt inte för en diabetiker👍).
Vi storhandlar när bilen är hemma.
För bilen är borta en hel del nu för Mattias har fått jobb vid Fresh, något vi är jätteglada över👍. Han skiftesjobbar och behöver bilen. Imorgon jobbar han kl 6-14. Så imorgon far vi inte långt den tiden😉.

Det är bra på många sätt att han fått jobb....vi liksom gillar det på många sätt 😋.




ANNAT SOM HÄNT DENNA VECKA
Vi har ju haft ett väldigt omväxlande väder. Morgnar med snöstorm och minus grader (imorse var det - 14 grader) och eftermiddagar med sol, takdropp och + 5 grader....mycket omväxlande väder som sagt.

Hugo älskar värme och sol och letar efter de bästa ställena att lägga sig på.



Dagbarnen och jag har skottat snö varje dag (som det har snöat denna vecka, ho ho) och grejat och fejat i vårt snölandskap, varit på gympa, påskpysslat och bakat goda morotssemlor.




Och kycklingsoppa med ögon i 😊.


Tips: Om barnen eller de vuxna😉inte gillar lökbitar, koka hela lökar i soppan så får du den goda smaken, men kan sen lätt plocka bort lökarna.


Jag har fått en stol (direkt ur en soptunna, den både ser ut och luktar därefter 😉) som är superbra för min rygg.



Den ser dock helt fin ut på denna bild.


Kurre har börjat barra, så jag har förflyttat honom till en annan plats, till veden. Skall dock hoppas att jag lyckas tillverka en egen Kurre till nästa år, jag har ju stommen nu.





Och lilla granen har också fått en ny plats, och ljusslingan i lyktan åkte in i sin låda.




Vi har varit in en sväng till Jan`s jobb. Han har nämligen bytt rum och frun ville se hur flyttningen lyckats 😉, om han hade fått ordning och reda bland alla sina datorer. Han fick nog godkänt (men jag plockade bort två ljusstakar så här innan påsk😉).




Och med hade också de två små figurerna fått flytta, de som Matilda sydde åt pappa för många år sedan. Två figurer som skulle vakta hans datorer, där står de ännu och håller koll💗.





Och vi har slappat....alla på sitt sätt (jag har ätit chips och sett på film, två kvällar i rad).






Och vi har motionerat😉.




Och Jan har jobbat i Sverige i ett par dagar.

Matilda och jag har varit ut med goda vänner på loppis och cafe.

Och igår var jag på Vilsam (vår bönegrupp) och vi delade livet med varandra och med Jesus.

Vi har fått tre glädjebud denna vecka (i den här ordningen) en flicka som blivit friskförklarad, en katt som hittats efter 12 dagar (varit instängd), och han mår bra. Och en liten hjärtopererad flicka som mår bra. TACK JESUS.

I mitt jobb är magsjukan på gång och även hos andra, så det blir inget mys med en liten älskad person som vi skulle ha fått rå om imorgon, så det är bara att konstatera att nu är magsjukan verkligen överallt, och slipper man den, ja då har man verkligen tur.

Och idag har vi fått förfrågan om vi även i år vill vara lägervärdar på husvagnsområdet på KU:s familjeläger i Pieksämäki, och vi svarade JA. 
I år är det desutom 50-års jubileum för lägret. SÅ HÄNG MED PÅ LÄGER I ÅR.





Bild från lägret ifjol.



Ja vad mer kan jag säga om denna händelserika vecka med allt från vargmöte till magsjuka? Jo Jesus har burit och bär. Han har varit min glädje och är. Han har fyllt mig med ny kraft för varje ny dag och det fortsätter Han med. 
Jag har inte förstått allt som skett, och det kommer jag aldrig att göra. Jag har inte alltid handlat, sagt och tänkt som jag önskat, men jag jobbar på det....varje dag, och jag lever i och av förlåtelsen.
Jag har funderat och planerat framtiden med Jesus och jag har delat det med en vän, som också gav grönt ljus och det kändes så välsignat.
Jag vandrar vidare med Herren.





OCH GUD SKAPADE MÄNNISKAN TILL SIN AVBILD, TILL GUDS AVBILD SKAPADE HAN HENNE, TILL MAN OCH KVINNA SKAPADE HAN DEM. OCH GUD VÄLSIGNADE DEM OCH SADE TILL DEM:"VAR FRUKTSAMMA OCH FÖRÖKA ER, UPPFYLL JORDEN OCH LÄGG DEN UNDER ER. RÅD ÖVER HAVETS FISKAR, HIMLENS FÅGLAR OCH ALLA DJUR SOM RÖR SIG PÅ JORDEN" (1 Moseboken 1:27-28).

SÄLJS INTE TVÅ SPARVAR FÖR ETT KOPPARMYNT? ÄNDÅ FALLER INTE EN ENDA AV DEM TILL MARKEN UTAN ER FAR. OCH PÅ ER ÄR  TILL OCH MED ALLA HÅRSTRÅN RÄKNADE. VAR ALLTSÅ INTE RÄDDA. NI ÄR MER VÄRDA ÄN MÅNGA SPARVAR (Matteusevangeliet 10: 29-31).


ANFÖRTRO DINA VERK ÅT HERREN, SÅ HAR DINA PLANER FRAMGÅNG (Ordspråksboken 16:3).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023