STORSTÄDNING

Det kalla vädret som vi hade nyligen, med ner till -27 grader, gjorde att våra kaniner, Konrad och Selma började uträtta sina behov innomhus.


Våra kaniner har en utebur med 3 rum/avdelningar.


En avdelning i mitten, där de hoppar ut. En till höger, wc:n. Och till vänster en större, där de gör allt möjligt annat. Och därifrån finns även en lucka att öppna så de kan springa ut på gården.

Vintertid är de lite lata, speciellt ifall det är kallt, då börjar de uträtta sina behov genast utanför utgången. Det innebär att det rummet blir snabbt fullt, och så småningom använder de rum efter rum till wc. Men det har inte varit något problem, vi har städat upp och fixat till mellan varven (men dock inte lika ofta som det blir andra årstider).

På insidan huserar de i vår utebastukammare...ja de har det väldigt lyxigt. Där inne kan vi sitta och gosa med dem, torrt och skönt. Hittade två gamla bilder.





När vi visste att det skulle bli kallt (d.v.s. mer än -20), då gjorde vi som alltid. Vi satte på ett litet batteri som vi har uppe på väggen, vilket håller temperaturen på ca -15.
Sen tog vi en stor höbal och gjorde den till ett stort höberg, där de får krypa och göra tunnlar. Vi gjorde en stor på insidan och en liten på utsidan.
Kaninerna gör alltid en gång ut till wc:n, MEN inte denna gång. Att jag gjorde en gång till dem godkändes inte. Nog tog de en titt på utsidan ibland, men behoven skötte de på insidan.

Ibland t.e.x när våren kommer och de får vårkänslor då börjar de ofta släppa lite "kakkapipplor" där inne.......men de brukar inte kissa, vilket de gjort nu.
Och alltid får vi slut på kakkandet inomhus om vi genast städar undan allt, och fortsätter så i ett par dagar, då ger de upp, då inser de att utsidan är till för sånt.
Men när det är kallt blir det inte av att man städar så mycket, och allt kiss och kakka fryser ju ihop till en stor isbit. Så det har samlats högar på högar. Och nu när det är plus grader utomhus... då blir det härliga dofter, ifall inget görs.

Så dagens projekt för mig, var att röja och fixa det fint och mysigt igen. Man kan säga att jag ordagrant "stod mitt i skiten"....smile. Här kommer äckligt, snuskiga bilder på deras rum innan städningen. Inget för känsliga tittare.

TYVÄRR, så gillar Hugo deras kakkapipplor, han skulle äta massor, om han bara fick.

Deras matta fick åka till Ekorosk, och en ny har inhandlats från Missionsstugan.



De har en docksäng som vi oftast har hö i, där myser de och även äter av det...MEN nu har de gjort annat. När jag hade tagit bort allt smutsigt hö så såg bottnen ut så här...usch, det blev att skura hela sängen, med tallsåpa. Och den lila tunneln fick åka till Ekorosk.



Även hela golvet blev skurat med tallsåpa flera varv.



Slutresultatet blev helt fint. Sängen blänkte igen.


Och efter lite ommöblering, så blev det som ett nytt, fräscht och intressant rum för kaninerna att utforska och hoppa kring i.



Ja de har t.o.m gardiner, eftersom rummet är vår bastukammare. Sommartid använder vi det gemensamt med Konrad och Selma...smile.



När rummet var färdigt städat stod Hugo och väntade att hans kompisar skulle hoppa in genom hålet i väggen.



När de kom in fick de dagen till ära kokta makaroner och morot. Hugo smakade lite också.
Även deras leksaker hade blivit skurade med tallsåpa, Matilda hade skött om det.




På väggarna har de fina (men dammiga och fulla av spindel nät) blickfång.....allt från nallar till änglar.



Jan har fixat stenbatteriet som gör att vattnet inte fryser vintertid, mycket praktiskt. När man sätter handen på det, så märks det inte ens att det är varmt.



Sommartid blir det ju automatiskt att vi gosar mera med kaninerna. Men det att vi har ett fint städat rum...hm hm som vi kan gå in i, gör ju att vi även kan gosa med dem på vintern, istället för att de bara är ensamma hela dagarna i sin utebur. En utebur är lite svårare att krypa in i, även om Matilda testat det också.


När även uteburen var städad......



.......och kaninerna hade fått vara ut och motionera.


Då gick denna skitiga kvinna (bild saknas) och lade alla sina kläder i tvättmaskinen, hoppade själv i duschen och drog sen på mysdräkten...pyjamas och stickastrumpor och intog dagens försenade lunch som avslutades med pannkaka med jordgubbssylt och havregrädde...MUMS.


Jan hade åkt ut i Skidspåret i det soliga vackra vädret, Matilda var på dansövning, pojkarna ställde sig inför Jaromatchen, dit även den hemkomna mannen (efter 21 km skidning) åker iväg nu, och jag lade mig ner i sängen (sååå skönt för ryggen) och tog en liten bloggpaus.
Och Hugo ligger och sover i sin korg, här bredvid.
Jag inser att det här har varit en väldigt lugn och skön start på en vanlig lördag...livet när det är som bäst.

Med humor kan jag säga att jag idag stått mitt i skiten.
Och så kan det kännas ibland, i livet....att man vill använda de fulaste orden för att beskriva verkligheten just då. Och då behöver vi en storstädning, på insidan.
Jag tror, ja, jag vet att Gud kan ta våra skitdagar och göra något fint av dem. Han står ut med att vi öser galla och skräp ur oss. För han har sagt att vi får komma till Honom precis som vi är med allt det vi går och bär på.
Töm ut allt som vill göra dig svart på insidan (i ditt hjärta), Häll ut allt skräp, skrik ut allt jobbigt, alla orättvisor. Men gör det inte inför människor, gör det till Honom som kan ta det och som har befrielsen, förlåtelsen och lösningen...Jesus Kristus, vår Herre.



Ordspråksboken 18:21
Tungan har makt över liv och död, de som kan tygla den får njuta dess frukt.

Ordspråksboken 17:27
Den förståndige spar sina ord, den kloke håller huvudet kallt.

2 Timotheosbrev 2:1
Och du mitt barn, hämta styrka i den nåd som vi får genom Jesus Kristus.

Johannesevangeliet 8:12
Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret, utan ha livets ljus.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023