DAG 2 AV REHABILITERING

DAG 2
Det här härliga gänget tillbringar jag denna vecka med.




DENNA DAG
Klockan 7.26 flög Tanja upp och skrek: vi har försovit oss. Tanja hade lagt telefonen att ringa 6.30, men av någon orsak så ringde den inte. Jag hade lagt min på 7.30, och den ringde efter ett tag.

Vi hann bra till morgonmålet och kom på att javisst det är ju idag som det är VÄN-DAGEN, (när vi hörde flera som hälsade på varandra).





Vi infann oss sen kl 8.15 vid konditionssalen. Där värmde vi upp med motionscykling innan vi började med cirkelträningen och avslutade med stretching.


Därefter hade jag individuell tid hos fysioterapeuten. Vi gick igenom hur det har gått med mina mål (över förväntan) och med mina övningar (inte så bra).
På onsdag har jag ny tid och då skall vi gå igenom hur jag utfört mina övningar (rätt eller fel) och se om de givit någon effekt (positiv eller negativ). Och jag kommer att få goda råd för att fortsätta att stärka min kropp.

Vi hade en hel timme paus mellan kl.10-11. Då passade jag på att skicka vändagshälsningar (första året som jag inte skickat kort).
Vi låg båda och slappade i våra sängar, skickade meddelanden, såg på tv (ett hundprogram....Tanja är också hundägare, hon har två hundar) och pratade och skrattade.




Innan lunch hade vi hållningsskola. Och vi fick anatomi undervisning, hur ex. en ryggkota är uppbyggd.




Vi blev påminda om att vi alltid skall använda benen (beina, beinä, beinän...här är många dialekter) när vi lyfter och inte ryggen.

Och vi skall komma ihåg att vi har ex. två ben men endast en ryggrad, därför är det så viktigt att sköta om den.

Och att ryggskott är bra😉, för det är kroppens varningssignal att vi använt den fel. Kroppen säger typ: Nu får du skärpa dig.

Att promenera är oftast bra för oss med ryggproblem, för det får oljan som smörjer våra diskar i rörelse.


Sen blev det lunch, med extra god efterätt, efter som det är Vän-dagen. Även jag med mina allergier kan säga att denna gång har även jag fått goda efterätter.



Plättar med jordgubbssylt och en glassboll.
På tal om mat så lärde vi oss ett nytt ord på närpesiska i dag, "SPYPLETTAN". Kan ni gissa vad det är? Det låter inte så gott i mina öron.....påminner om den magsjuka vi har haft.
En av oss sa att då kan man ju säga: "Nu ska vi ha fredagsmys och laga spyplettan"😄. Ordet betyder "PIZZA", ja det är intressant med dialekter.

Efter lunchen hade vi kroppskännedom, vi övade att stå, sitta och gå rätt. Vi övade b.l.a med skor på huvudet😊.




På denna bild har jag själv ryggen alldeles fel, inte rak och fin.


 En av våra fysioterapeuter, som är rolig och har humor så vi får skratta nu som då tog bild av oss. Även han balanserade med skon på huvudet.



Vi lärde oss att ofta kommer ryggproblem från att vi har för svaga fötter. Jag med min hälsporre (som nästan blivit bra) fick mig en ordentlig tankeställare.
Så nu skall jag försöka att korrigera mina fötter när jag står, så tyngden kommer på rätt ställen. Oftast står vi med foten inåt, lutar för mycket mot "knylan" vid stortån. Vi borde ha tyngden fördelad på den knylan och på knylan vid lilltån och på hälen.

Fysioterapeuten sa att det är som vid ett husbygge, det är viktigt att grunden är rätt för att huset skall hålla (mer om det nedan).




Dagens sista pass var vattengympa, rolig och bra var den även idag. När vi avslutat njöt vi i varmvattenbassängen och bastun en stund.

Efter middagen kollade vi en stund i pysselrummet och sen sjönk vi ner i våra sängar igen. TÄNK ATT EN SÄNG KAN VARA SÅ HÄR SKÖN FAST DEN INTE ÄR ENS EGEN. Kanske det är ett bra tecken på att man kan slappna av var som helst.

Nu har vi just varit till cafet och köpt godis, vi blev så snåla.

Vändagen till ära fick jag även mjölkfrichoklad till efterätt...förutom plättarna.

BYGG INTE HUS PÅ EN SANDIG STRAND.
Tillbaka till husbygget. För att ett hus skall hålla så bör grunden vara stark. Så stark att den håller oberoende av vad som händer...... i ens liv eller i världen runtomkring. Och den enda grund som jag känner till och som klarar av allt detta, som bär fast allt annat brister, DET ÄR JESUS. Han är den bästa grund, man kan bygga sitt liv på. Och den grunden vill jag bygga hela mitt liv på....idag, imorgon och för evigt.




TREVLIG VÄNDAG TILL ER ALLA.






MATTEUSEVANGELIET 7:24-25
Den som hör dessa mina ord och handlar efter dem liknar alltså en klok man som byggde sitt hus på klippan. Regnet öste ner, floden kom och vindarna blåste och kastade sig mot huset, men det föll inte, för det var grundat på klippan.


1 TIMOTEUSBREVET 4:8-9
Fysisk träning är nyttig på sitt sätt, men gudsfruktan är nyttig på alla sätt, för den har löfte om liv, både för den här tiden och den kommande.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023