DAG 5 AV REHABILITERING

Den sista morgonen (i fredags) vaknade jag med ett knyck när jag hörde att Tanja fönade håret i wc:n, jag tittade snabbt på klockan, den var nästan halv och jag hoppade upp och klädde på mig snabbt. Sen mitt i flaxandet hit och dit för att hitta alla kläder insåg jag att klockan var ju inte 7.30 utan endast 6.30.
Så jag sjönk ner under täcket igen med kläderna på och njöt av värmen som fanns kvar i min Härmäsäng.
Mer om detta snart.

Vi infann oss vid morgonmålet redan kl.7 och när jag därefter steg in i vårt rum igen då först väckte min telefon kl.7.30. Det var nog första och sista morgonen på denna rehabvecka som vi ätit morgonmål så tidigt.

Här sågar Tanja en bit av Härmäs otroligt goda bröd, som vi njöt av flera gånger/dag tillsmmans med en god kopp kaffe.



De bar in det varma, färska brödet i en korg.


Rehabiliteringsveckans sista dag kände man sig nog redo att åka hem. Huvudet började kännas väldigt fylld med information. Det är kanske just därför det finns en toalett för "huvudlösa damer" (och även en för herrar)😊.



Dagen började med gruppdiskussion med socionom.



Då pratade vi om kroppens klockor, fysiologiska klockor som vi borde följa för att må bra och få balans i dygnets alla timmar.
Det säger ju sig självt att kroppen fungerar olika beroende på ex. ljus och mörker, tidig morgon eller sen kväll.


Här kommer några av de punkter som fastnade i mitt huvud.

- klockan 03 på natten då sker de flesta bilolyckor, för den tiden är kroppen nermonterad och inställd på att sova. Då skall du inte röra dig ute i trafiken, då skall du ligga i din säng och sova. 
(Vanligt att hjärtinfarkten kommer just denna tid).

- kl.04 är vargtimmen, då är det inte bra att vakna, för då blir alla problem så jätte stora och svårlösta. (Tyvärr så är detta en tid när självmord ofta inträffar).

- Det är på natten som kroppen återhämtar sig bäst, så använd nattens timmar till att sova.

- kl.9 på morgonen då är kroppen inställd på att smälta kolhydrater.

- 2-3h efter uppvaknandet är koncentrationen maximal, då är det en bra tid att lära in saker. Då klarar man av att ha många bollar i rullning.

- kl.12, kroppen vill ha proteiner.

- kl.13 bör du ta dygnets sista kaffekopp, för koffeinet finns kvar i upp till 10 h i blodet, vilket kan påverka nattsömnen.



-14.00 den stora tröttheten rullar in, vi reagerar långsammare och tänker trögare. Här bör vi ta ett bra mellanmål (typ fullkornssmörgås), annars kommer sötsuget kl.15.

-16-17-tiden , nu är vår lungfunktion optimal, nu är det dags för det långa motionspasset eller styrketräningen. Träna inte för sent, det kan störa nattsömnen.

- kl.18 dags för middagen som bör bestå av lite fett och kolhydrater, men mycket grönsaker och magra proteiner. Ju senare på kvällen man äter dessto viktigare att undvika tunga måltider.

- Från kl.18 får vi ny energi, bra tid att umgås med vänner eller att utöva hobbies.

-  kl.21, kroppen börjar varva ner, stäng av alla blåljus (datorn, tv), släck lampor, tänd ljus, ta ett bad, hjälp kroppen att få varva ner.

ATT RUBBA KROPPENS KLOCKOR MEDFÖR RISKER FÖR VÅR HÄLSA.

- Rör dig i dagsljus så mycket som möjligt
- Ät på regelbundna tider, då hålls du mätt och undviker småätandet. Ät inte efter kl.20.
- Hitta balans mellan arbete och vila, MAN ÄR INTE LAT OM MAN SLÄNGER SIG PÅ SOFFAN MED EN TIDNING OCH EN SKÖN FILT, ALLA BÖR VILA IBLAND.
- Sov ordentligt.

Vi skulle fylla i vår egen klocka/tidscirkel/dygnscirkel. Det visade sig att det inte var så enkelt, bitarna liksom flöt in i varandra. Men det var verkligen hälsosamt att fundera över vad man spenderar sina dygnstimmar på.




Sen skulle vi fundera över vad som är bra och vad vi ev. bör förändra.
Min första tanke var att mina morgnar går åt till hundpromenader (och bra så, jag kommer igång, mjukar upp kroppen och får frisk luft och hinner prata med Jesus i lugn och ro...och Hugo får en bra, skön och lång runda).

Dagens snöbollskille i den nyfallna snön.

Roligt när mamma är hemma igen och när det äntligen har kommit snö att leka i.

MEN, sen slänger jag i mig morgonmålet, för då finns ingen tid för att äta i lugn och ro, eftersom jag börjar jobba kl.8 och tar emot mina dagbarn på utsidan (vilket jag trivs med).
Så nu måste jag helt enkelt börja stiga upp 30 min tidigare...gäsp. Skall försöka redan imorgon.

Därefter hade jag individuell tid med socionomen.
Liksom förra perioden konstaterade hon från alla frågeformulär och disskusioner att min fysiska förmåga utgående från min ålder är endast 50%....känns ju inte så bra. Men hon konstaterade att jag är ju precis på rätt ställe, för här får jag råd, tips och hjälp att färbättra min fysiska förmåga.....(annars kommer det att bära utför och jag kommer knappast att kunna jobba till pensionsåldern)
.
Min psykiska förmåga är då istället något över det normala för en kvinna i min ålder...det var ju bra. Får hoppas och be att den så får förbli. Det är ju humöret som håller en oppe när den fysiska kroppen inte är på topp.


Efter lunch blev det stresshantering.


- Stress är individuell, det som stressar en stör inte alls en annan. "STRESS ÄR INTE FARLIGT, DET FARLIGA ÄR BRISTEN PÅ VILA"
- Stress är bra, men om den blir långvarig är den farlig.
- Vi måste hitta de rätta förebyggande åtgärderna som passar just mig (rätt mat, lämplig motion, rikligt med sömn, positivt tänkande, avslappning, socialt stöd och nätverk, humor, kultur, hobbyn, naturupplevelser).
- Inställningen-tankesätt, är en viktig punkt .....som man kan fundera på. 

Vi avslutade passligt med avslappning.





KURSUTVÄRDERING.
Jag vill tro att vi flesta var glada och tacksamma för denna vecka, åtminnstone kom det fram mycket positivt innan vi sa TACK FÖR DENNA GÅNG, till personal och kursdeltagare.

Jag själv är så tacksam och glad:
För denna vecka fylld av trevliga människomöten där vi fått dela det positiva och negativa i livet, bra dagar och dåliga dagar. När vi fått ta del av varandras liv och fått dela goda tips och överlevnadsstrategier.

När vi fått skratta i bassängen åt våra ekorrsvansövningar.
När vi pratat och skrattat i rummet eller så har det kommit skratt genom väggen från våra grannar😉...ni vet skratt smittar av sig.


Hejdå rummet.
Att vi (och även jag med mina allergier) har fått njuta av god mat och goda efterätter. 
Men köket har serverat mig många sorter på samma gång och lite fööööör stora portioner mat, skall be om lite mindre portioner nästa gång😉.








Jag har njutit av att strossa omkring i badrock och allför stora tofflor mellan badavdelningen och rummet.




Jag har ätit sött, som jag annars är väldigt sparsam med. Men nu har jag ju fått rå om mig själv varje kväll efter kl.16. 
Vi har ofta legat och myst i våra sängar redan kl.18.15,  då är det ju ingen skillnad ifall man blir sockertrött och hängig. Så jag har tillåtit mig att vara riktigt sockerslö och fnittrig två kvällar...sen var godispåsen slut. Sen var jag endast fnittrig och slö.




Jag har även njutit av frukt två ggr/dag.




Jag har njutit av behandlingar på spa (vilka man betalar själv...jag satsar på två behandlingar/gång).




Och jag har njutit av denna otroligt trevliga, roliga, vackra och naturliga kvinna, som är så olik mig på så många sätt men ändå så lika på flera sätt. Vi har fått dela livet i fem fantastiska dygn. 



Jag har tagit till mig goda råd och nyttig föreläsning och nu skall jag igen försöka att göra det bästa av allt...

TACK KÄRA KURSVÄNNER FÖR DENNA VECKA, VI SYNS IGEN I SLUTET AV MAJ, då vi är vältränade och har en ännu bättre och hälsosammare livsstil😉.

Tills dess kommer jag att ta ett steg i taget..... med Jesus, fråga Honom om vad som är bra och dåligt i mitt liv. Vad Han tycker att jag bör förändra eller satsa på. 




VAR DAG ÄR EN SÄLLSAM GÅVA, EN SKIMRANDE MÖJLIGHET.....att förändra sitt liv till det bättre.
Man kan börja med ex. hållningen😉.




MATTEUSEVANGELIET 6:33-34a
Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Bekymra  er alltså inte för morgondagen.

PSALTAREN 16:11
Du visar mig livets väg. Jag mättas av glädje inför ditt ansikte, av ljuvlighet på din högra sida för evigt.

2 TIMOTEUSBREVET 1:7
Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande.

ORDSPRÅKSBOKEN 16:3
Anförtro dina verk åt Herren, så har dina planer framgång.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023