KRIGSMANNAEDGÅNG MED FÄLTGUDSTJÄNST VID DRAGSVIK 2017

När rehabiliteringsveckan i Härmä var slut, åkte jag inte hem.....och inte stannade jag kvar heller. Jan kom och hämtade mig kl.14 också styrde vi kosan mot Ekenäs.




På resan ner pausade vi vid Ideapark. Vi åt och shoppade lite.

I väntan på pizzan.

 På vägen ut till bilen upptäckte jag detta.


Nästa gång jag besöker Ideapark skall jag besöka deras kapell. Nu blev det bara en snabb koll för att försäkra mig om att jag såg rätt....och det gjorde jag. Att ett kristet kapell får stå mitt i ett stort köpcenter, det är fantastiskt och det är välsignat.

Vi övernattade i Tenala hos goda vänner, som vi träffar alldeles för sällan.....men nu blev det av.

Här en bild från morgonmålet.
Vi kom till Tenala efter kl.21, när det närmade sig min sovtid. Men jag hade druckit kaffe och gjorde mitt bästa, så jag orkade sitta uppe och prata till kl.00.00.



Fotografierade lite tavlor med vackra texter i deras hem






På lördagmorgon hann vi inte så mycket mera än att prata lite kring frukostbordet och njuta av den vackra utsikten. Det är liksom lite annorlunda att bo ute på landet. Jag försökte att fånga det på bild, men som så ofta så går det inte att fånga den äkta vackra och fina naturen på bild, den måste ses och upplevas.





Efter morgonmålet packade vi ihop och åkte till Nylands brigad. Där möttes vi av en grupp grönklädda militärer, vi liksom visste genast att vi hade kommit till rätt ställe.


Vi var inte ensamma, vi stod ute på gården i underbart soligt och fint väder med flera tusen andra.
Hela krigsmannaedgången, fältgudstjänsten, paraden och allt marscheras var riktigt stämningsfullt...ni undrar kanske vad jag hade förväntat mig. Ja egentligen visste jag inte alls vad jag förväntade mig, men det var en upplevelse att få vara med, en fin och stämningsfull dag, när jag kände att Här är Gud med.......kanske jag hade tvivlat....ja det hade jag.






Det var en stark predikan som handlade b.l.a om att "ALLT VAD DU VILL ATT ANDRA SKA GÖRA MOT DIG, DET SKA DU OCKSÅ GÖRA MOT DEM". Och det du inte vill att någon skall göra mot dig det skall du inte heller göra mot någon annan.
Militärpastor Markus Weckström avslutade med att påminna oss alla om att vårt huvudsakliga skydd fanns förrut hos Gud och så är det ännu i denna dag. Gud är vårt beskydd nu och för alltid.
Sedan stämde vi in i "Vår Gud är oss en väldig borg".



Sen blev det dags för lunch.....och allting var helt mjölkfritt, väldigt bra för mig. Och det var en väldigt god ärtsoppa och pannkaka.
Hörde av en i kökspersonalen att de räknat med ärtsoppa för 2500 personer.




Pojkarnas kompis som kom ut ur militären i december hade också kommit ner för att hälsa på. Här stod de och läste vem som hade hamnat vart efter den här första skolningsperioden. Både Mikael och Mattias kom på det som de hade önskat och ansökt om.
Mikael kommer att fortsätta som granatkastare, som manskap i samanlagt 165 dygn. Han kommer ut strax före midsommar den 15 juni.
Mattias fortsätter på medicinalmannakurs i samanlagt 255 dygn, så han kommer ut i september.



Mbargan, Mikael, Ricky och Mattias....med solen i ögonen.



Rekryterna som nu har blivit jägare. Och Ricky som blev korpral.



Man fick denna dag även bekanta sig med olika militärfordon.
Jag kollade in i ett pansarfordon som jag fick veta att kan köra i vattnet, så de som sitter där inne får kika ut genom gluggarna/fönstren under vattnet....häftigt.



Vi startade hemåt kl.15 i härligt solsken, man skulle kunna ha trott att våren var här.......



........ända tills vi nästan var hemma, för då började det snöa.


Hemma hade allt fungerat toppen med fammo och faffa på plats. Matilda hade haft JKG:s dansteater (två föreställningar på både fredagkväll och på lördag), och faffa hade fungerat som taxichaufför. Farmor hade varit kock och hundvakt och en hel del annat också 💗, ett STORT TACK till er.


Söndagmorgon var hela familjen samlad igen, under samma tak. I bland behövs det så litet (som ändå är det största) för att livet skall vara perfekt.




Till de som undrar hur det går med mitt mammahjärta nu när pojkarna varit ca 2 månader i militären, så kan jag bara säga: jag börjar vänja mig. Det har varit väldigt bra att få åka dit och träffa dem. Och få se hur det ser ut där de tillbringar sina dagar. 

Det som gör det hela mycket lättare är ju att de hela tiden upplevt det som positivt, som en spännande utmaning i livet....något de verkligen sett framemot.

För en stund sedan så pratade jag med Mattias i telefon och fick höra hur det gick i går när de hade fått vara ner i en isvak och simma 5 meter m.m. Han tyckte att det gick riktig bra och att det var rätt roligt.

Jag får avsluta genom att understryka det som militärpastorn sa, GUD ÄR VÅRT SKYDD, JESUS ÄR VÅR FRÄLSNING OCH BEMÖT ANDRA SOM DU SJÄLV VILL BLI BEMÖTT.

Och ännu en tanke.
HUR KAN DET KOMMA SIG ATT MAN INTE ENS SKALL FÅ BE BORDSBÖN I SKOLORNA LÄNGRE, MEN I VÅR FINSKA ARME ÄR DET HELT GODKÄNT ATT PRATA OM OCH BE TILL VÅR HERRE? 

Jo jag tror, ATT DE SOM KÄMPAT FÖR VÅRT LAND DE FICK VERKLIGEN SE HUR GUD BAR DEM GENOM SVETT OCH TÅRAR, HUR HAN ALDRIG ÖVERGAV DEM....DE FICK UPPLEVA HUR HAN BAR DEM NÄR DE INTE ORKADE LÄNGRE SJÄLVA. 
DE VET ATT GUD ÖVERGER OSS ALDRIG, HAN ÄR MED I DET VÄRSTA HELVETE VI KAN UPPLEVA PÅ DENNA JORD OCH HAN ÄR MED I DEN UNDERBARASTE GLÄDJE VI KAN UPPLEVA PÅ DENNA JORD.
DE VET HUR ETT LIV I DJÄVULENS VÅLD "SER UT" OCH DIT VILL DE ALDRIG MERA HAMNA, DE VÄNDER SIG TILL DEN ENDE, HAN SOM KAN RÄDDA OSS...INTE BARA FRÅN KRIG, UTAN ÄVEN FÖR EVIGT. 
VARFÖR SKULLE INTE ARMEN LYSSNA PÅ SINA LANDSKÄMPAR.....OCH UTRUSTA NYA KÄMPAR PÅ SAMMA VÄG....PÅ DEN ENDA VÄG SOM HÅLLER LIVET UT.

TACK GUD ATT DU BÄR OSS, DAG FÖR DAG....HELA LIVET.




PSALTAREN 46:2
Gud är vår tillflykt och styrka, en hjälp i nöden, väl beprövad.

PSALTAREN 15:2-5
Den som lever rent och handlar rätt och talar sanning av hjärtat- den som inte förtalar med sin tunga, som inte gör sin nästa illa och inte drar skam över sin granne. Den som föraktar den förkastlige men ärar dem som vördar Herren, som inte bryter sin ed även om det smärtar, som inte ockrar med sina pengar eller tar mutor mot den oskyldige. Den som handlar så skall aldrig någonsin vackla.

HEBREERBREVET 13:8
JESUS KRISTUS ÄR DENSAMME I GÅR OCH I DAG OCH I EVIGHET.   




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023