TID FÖR OCH MED FÖRÄLDRAR / SVÄRFÖRÄLDRAR

Har du som läser detta tid för dina föräldrar eller svärföräldrar? Eller kanske frågan borde lyda "tar du dig tid för och med dem" ?

Gårdagen var en fin dag på många sätt. Vädret var fint, solen sken och vattnet droppade i stuprännorna.
Hugo och jag tog en morgonpromenad och styrde sen kosan till mina föräldrars.



HOS MINA FÖRÄLDRAR
Tisdagar om jag är ledig betyder ett besök hos mina föräldrar, något som jag kunde införa i.o.m att jag bytte jobb hösten 2018. Innan dess blev besöken betydligt mera sällan och oftast kvällstid eller på helgen.

Jag hade tagit med min sticksömn som fått vila ett bra tag. Nu hade jag världens bästa lärare, mamma som hjälpte mig med den knepiga hälen.
Hugo höll koll på garnnystanet och pappa höll i gång samtalet och disskusionerna.


Efter tepaus, prat och en hel del stickande tog vi den obligatoriska promenaden.
Medan mamma och jag var ute på promenad tillredde pappa lunchen.


Mamma går ofta med stavar, men inte alltid. Går man alltid med stavar och känner att man har balansen p.g.a dem blir man sen otrygg att gå utan. Detta var ett tips från en fysioterapeut.


Hugo älskar att gå på landet, där finns så många dofter och spår.


Jag fick lära mig pingvingång, av mamma, ännu ett tips som fysioterapeuten gett. Hon hade tipsat mamma att gå utåt med fötterna, liksom en pingvin för att inte halka.
Vi hade båda dubbskor men gick också pingvingång.



Vissa mera pingvin än andra.



Vi njöt av klarblå himmel och solsken. Att det blåste iskallt när vi svängde hemåt är ju en annan sak.


Sen från ingenstans kom molnen och det blev mulet, men då hade vi redan hunnit in.


Det blev mera stickning innan det var dags att åka hem.


HOS SVÄRFÖRÄLDRARNA
Hugo och jag hann hem och svänga, sen kom Jan och vi for vidare till hans föräldrars. Vi åkte via en pizzeria och tog med kvällens middag.
Jans föräldrar är ofta hundvakt åt oss, och även om de inte vill ha något för det så tycker vi att de behöver få förutom vanliga tack även speciella tack ibland. Och pizza sade de inte nej till 😉.

Glömde att ta en bild på de fina pizzorna, så det blev en bild på en av de bitar som lämnade över.



Sen fortsatte stickningen för min del.


 Medan Jan hade i uppgift att hjälpa till med att sätta upp de nya lysrören.



Nu var det klart: sa Jan och klättrade ner från pallen. Men svärmor var inte helt nöjd med hur gardinerna börjat se ut 😊.


Så han fick klättra upp igen och fixa till dem.


Sen blev det riktigt fint, både lampor och gardiner.



Därefter åkte vi på resa, på tåg resa.


Min svärfar tycker om att se på tågprogram där de har en filmkamera framme i loket och man får följa med resan, genom fin terräng, genom byar och samhällen.


Denna resa vet jag inte ens i vilket land den begav sig, men vad jag minns är att tåget körde förbi en station som hette OLGIA 2. 


Hugo låg och njöt i soffan bredvid mig.



Svärmor skulle gärna ha bjudit på dadelkaka till efterrätt men vi tackade nej, vi försöker båda två att hålla oss ifrån det söta, åtminstone inne i veckan.

Jag stickade tills garnet tog slut. Här hemma hade jag nog ett nystan till, tack och lov.


Efter god mat, lamp och gardinfix, tågresa och fina samtal fick vi bege oss hemåt.
Jan åkte hem med bilen, han skulle sen vidare på innebandy.
Hugo och jag promenerade hem och fick en bra kvällslänk.
Vi gick via centrum där jag såg att min frisörska ännu hade öppet, jag gick in och frågade om en klipptid till följande dag, alltså idag. Det hade de, så kl.16 skall jag äntligen få fara och reda upp mitt burriga hår som växt alldeles för långt, vilket gör att det blir väldigt svårhanterlig, om jag säger som så.

Senare ikväll med nyfrisserat hår blir det möte med Fokus ledningsgrupp.


TID FÖR VÅRA NÄRA OCH KÄRA
Men tillbaka till det här med föräldrar och svärföräldrar.
Just nu i livet med det skiftjobb jag har känner jag att jag hinner mera med mina föräldrar.

Svärföräldrarna "hinner" jag inte lika bra med, ofta kommer jag bara snabbt in med Hugo eller så kommer jag för att hämta honom.
Egentligen kan jag ju sticka mig in när som helst ex under våra promenader, men det liksom bara inte blir av. Jag tänker mig att vi, Jan och jag behöver fara tillsammans annars blir ju det liksom inte heller av.
Och att hälsa på de egna föräldrarna känns ju ändå mera naturligt än att droppa in hos svärföräldrarna när som helst, även om jag vet att jag är välkommen.

Men tack och lov så är mina svärföräldrar bra på att sticka sig in hos oss, och det är något vi verkligen uppskattar. Men samtidigt har det ju blivit till att vi tänker typ, men nog kommer de in snart så vi far inte dit ikväll.

Jag vet vänner som inte skulle uppskatta att "svärmor" dyker in plötsligt 😉 utan att i förväg meddelat om sitt besök. Jag/ vi har inget problem med det, både mina föräldrar och svärföräldrar hör ju till vår familj, de om någon vet verkligen både hur det ser ut i vårt hus och hur vi kan bete oss om vi är trötta elller på annat minst sagt ogästvänligt humör. Men vår dörr är alltid öppen och välkomnar in var och en, sen får de ta det som det ser ut 😊och är.

Men visst är det något vi alla bör ta oss en funderare över. Hur hinner vi med våra nära och kära och hur vill vi själva att våra barn med sina respektive skall ha tid för oss?

Jag tror att för vår egen del skall vi fortsätta att jobba på detta, att lyckas få in besök, vanliga vardagsbesök åtminstone en dag eller kväll/vecka när vi träffas, hinner se varann och framförallt höra på varann.

Här kommer några enkla tips till oss själva och kanske till dig som läser för att få in de här träffarna med nära och kära men också med vänner.
Träff med vänner som ju också är ett problem när vi alla nuförtiden sällskapar hellre med våra telefoner, tv och plattor istället för att träffas på lördagskvällar.


TIPS FÖR ATT TRÄFFAS I VARDAGEN
- ÄTA (alla skall vi ju äta, så varför inte ex äta middag tillsammans).
- MOTIONERA (alla bör vi röra på oss, så varför inte göra det tillsammans).
- TALKO (alla har vi saker som behöver fixas, så varför inte hjälpas åt).
- TV-PROGRAM (i bland kommer sånt som vi alla ser i våra stugor, varför inte se tillsammans).
- VILA (alla behöver vi avkoppling, så varför inte ta fotbad eller spa- kväll tillsammans).

Och nog är Hugo bra att hålla kontakten också, för när inte barnbarnen behöver skötsel mera så behöver alltid husdjuren.

TACK JESUS för våra föräldrar, svärföräldrar, släktingar, vänner, nära och kära lär oss att ta mera hand om varandra, visa oss Du som är kärleken själv på vilka sätt. Amen

Fäboda denna vecka.

HEDRA DIN FAR OCH DIN MOR, SÅ ATT DU FÅR LEVA LÄNGE I DET LAND SOM HERREN DIN GUD GER DIG (2 Mosebok 20:12).

OM NÅGON INTE TAR HAND OM SINA NÄRMASTE, OCH SÄRKILT SIN EGEN FAMILJ, SÅ HAR HAN FÖRNEKAT TRON OCH ÄR VÄRRE ÄN DEN SOM INTE TROR (1 Timoteusbrevet 5:8).

LIKSOM KROPPEN UTAN ANDE ÄR DÖD, SÅ ÄR TRON UTAN GÄRNINGAR DÖD (Jakobs brev 2:26).

DE UNGAS STOLTHET ÄR STYRKA, DE GAMLAS ÄRA ÄR DERAS GRÅ HÅR (Ordspråksboken 20:29).

GRÅTT HÅR ÄR EN ÄREKRONA, DEN VINNS PÅ RÄTTFÄRDIGETENS VÄG (Ordspråksboken 16:31).



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023