DET HÄR MED KLÄDER

Termometern visar -24 där ute och Hugo vill inte alls gå på vår vanliga härliga, långa morgonpromenad så jag tar fram bloggen och börjar skriva ner några tankar.

Härligt snölandskap med isande kyla.

I senaste inlägget skrev jag om helgens fina fest.
Innan festen fick jag stress, klädstress. Jag fick ett meddelande från min väninna som var på rea och inhandlade en ljuvligt fin festklänning, som hon skulle ha till kvällen.

Jag insåg att jag misssat att det skulle vara "festklädsel". Nog hade jag tänkt mig fin klädsel, men festklädsel är ju en helt annan sak, i mina öron.

Så jag dök in i klädskåpet och prövade klädesplagg efter klädesplagg och inget passade, det mesta var för spänt kring midjan. Eller så var det för ljust och somrigt som denna klänning (ursäkta den fortsättningsvis smutsiga spegeln).




Så två och en halv timme innan festen skulle börja hoppade jag i bilen och tog en runda till våra två stora varuhus där det finns både mat, grejer och kläder.

Först prövade jag denna och såg ut som, ja jag ids inte ens säga, men jag såg alldeles för sorglig och färglös ut. Men jag köpte dock tröjan som var på rea, bra att ha till annat tillfälle.



Skred snabbt över till nästa butik och där fanns ett mycket större urval.
Jag gillar ju rosa, så jag fastnade för denna fina klänning med volanger. Men tyvärr så såg den ut som ett nattlinne när jag satte den på och dessutom var den också lite somrig.




Det här gillade jag, men det blev för brokigt med både rutigt och randigt. Men jag fastnade för den otroligt fina kjolen.




Så jag hittade den rätta toppen och blev helnöjd. Så det här fick det bli.


Via telefonen hade jag min man och min väninna Anki som smakråd. De röstade också båda för att denna var bäst. Men även "nattlinnet" gillade dom.

Det roliga var att dessa kläder var ju exakt samma färg som de jag prövade först, men färgerna tvärtom. Och dessa kändes som lite finare, modernare och festligare. Alltså jag hittade de kläder som kändes som jag, och det är väl viktigast?

Men då kanske någon undrar vart de fina kläderna som min man köpte till mig i Helsingfors har tagit vägen?


Jo de är absolut en stor favorit ännu. Men för det första så är de lite väl juliga. Och för det andra så har kjolens dragkedja gått sönder. Ja jag blev så sur när det hände, för jag hade tänkt mig att byta ut de röda knapparna på kjolen till mörkrosa och använda den mycket under resten av vinterhalvåret.

Redan när jag prövade en liknande kjol i butiken så gick inte dragkedjan upp, den liksom fastnade på mitten. Jag meddelade en expedit om att den är sönder, hon tog den och sa att de har endast ett exemplar till, som fanns högt uppe på en skyltdocka. Hon tog vänligt ner den, kjolen passade och den hade inget problem med dragkedjan. Förrän vi skulle på teatern på kvällen och jag skulle dra på den så krånglade den lite, men väldigt pytte pytte litet, så jag tänkte inte alls på det utan mera att tyget fastnat emellan.

Sen kom vi hem efter resan och den åkte in i skåpet några dagar. Men när jag skulle sätta på den på julen så krånglade den igen, då började jag fatta: troligtvis ett fabrikationsfel.

När jag slutligen skulle sätta på den på trettondagsaftonen när vi hade bjudit hem vänner så kom hela den man drar i loss, gissa om det var surt.

Så idag, imorse kontaktade jag äntligen affären och frågade om det finns något att göra, om man kan få en ny?
Mycket riktigt så var det ett fabrikationsfel och flera kjolar hade kommit tillbaka. Hon sa att eftersom jag bor i Jakobstad (500 km från affären) så får jag när som helst under de närmaste månaderna komma in med den och jag får pengarna tillbaka. Kjolen gick tyvärr inte att fås mer.

Så nu måste jag fundera hur jag gör. Jag vill ju inte ha pengar och köpa något annat, jag vill ha just precis den här kjolen. Så jag tror att det blir så att jag för den till en sömmerska som får fixa ny dragkedja.
Sen får jag ju bara hoppas att jag går i den även nästa vinter😉.


Inte ens min man som i vanliga fall fixar allt fick den fixad. Han försökte med allehanda verktyg inför lördagens fest.


VAD SÄGER BIBELN
Den säger att vi inte ska bekymra oss för kläder att vi ska se på ängens liljor som Gud har klätt så fint, så varför skulle Han inte då också ge kläder till oss.
Gud ser allt från ett annat perspektiv, ett himelskt perspektiv. Jag tror rent ut sagt att Han ibland drar på munnen och ler åt våra klädbekymmer....ni vet, hela skåpet fullt av kläder och man hittar ändå inget att sätta på sig.

Vi däremot tycker och tänker och känner så mycket som vi inte borde göra, men så blir det just för att vi är människor i en söndrad värld. Vi ser bara nuet, inte framtiden och evigheten.



Jesus vill att vi ska veta vad som är viktigast (se bibelorden nedan), vem vi lägger på första plats i våra liv. Han säger också att om vi först söker Gud och är måna om att leva som Han lär så ska vi få allt det andra också. Men fortfarande har vi en fri vilja. Och det är tyvärr denna fria vilja som gjort att världen ser ut som den gör idag, den är allt annat än rättvis.

Naturligtvis får vi köpa och klä oss fint, men det får inte bli att vi bara tänker på min, mitt och de mina. Att vi glömmer hur det ser ut i världen. Vi behöver också ge av våra pengar, tid och böner för de som har det så mycket sämre.
Och vi kan ge våra avlagda (hör du hur ordet redan skriker om hur orättvis världen är) kläder till den som behöver.

Vi för våra avlagda kläder till Missionsstugan, där säljs allt väldigt billigt, och mycket skickas ut i världen till mer behövande.
Jag själv köper också kläder där.

T.e.x. alla skor är prissatta med två euro/par. Och där kommer ju ofta in ex.barnfestskor som inte använts många gånger, så vi har köpt många finskor åt Matilda genom åren.

Nyligen köpte jag denna fina handväska för två euro (tror jag att det var). Och den kom ju till andvändning på lördagens fest.




Den är hur fin som helst.


HAR JAG MÖJLIGHET ATT KÖPA NYA KLÄDER OCH STÄDA UPP MIG, HAR JAG NOG OCKSÅ MÖJLIGHET ATT GE EN SLANT TILL DE BEHÖVANDE BÅDE HÄR OCH UTE I VÄRLDEN. ELLER HUR?





GUD BÅDE KAN OCH VILL ANVÄNDA DIG. FRÅGA HONOM HUR JUST DU KAN HJÄLPA ANDRA BEHÖVANDE.




OCH HAN VET OCKSÅ PRECIS VAD DU BEHÖVER, DAG FÖR DAG.




PIFFA UPP GARDEROBEN

När jag jobbade som dagmamma hemma i mitt eget hem behövde jag inte fundera så mycket på hur jag såg ut, bara jag var ren och fräsch när jag tog emot barnen på morgonen.
Nu när jag jobbar utanför hemmet har jag insett att jag verkligen vill fylla på mitt klädförråd. Jag vill slänga alla (ja de är väldigt många) urtvättade t-shirts (dock inte lika urtvättade som min mans😉, han slänger aldrig några).
Och jag vill helst hitta nya på loppis (second hand butiker) så blir det betydligt billigare.

Så mina väninnor eller du som läser, vem du än är här får ni en liten inbjudan, ifall någon är hugad att hänga med till ex. Seinäjoki någon lördag och besöka alla deras fina loppisar?

Just nu skulle vi också behöva hitta ett par bra skridskor. Fjolårets är liksom out of order😂.




TÄNKVÄRT: FÖR GUD ÄR VÅR INRE KLÄDSEL (Kärlek, tålamod, mildhet, ödmjukhet, barmhärtighet) VIKTIGARE ÄN VÅR YTTRE KLÄDSEL. 
BORDE DET INTE VARA LIKA VIKTIGT FÖR OSS?





OCH VARFÖR BEKYMRAR NI ER FÖR KLÄDER? SE PÅ ÄNGENS LILJOR, HUR DE VÄXER. DE ARBETAR INTE OCH SPINNER INTE. MEN JAG SÄGER ER: INTE ENS SALOMO I ALL SIN PRAKT VAR KLÄDD SOM EN AV DEM. OM NU GUD GER SÅDANA KLÄDER ÅT GRÄSET, SOM I DAG STÅR PÅ ÄNGEN OCH I MORGON KASTAS I UGNEN, HUR MYCKET MER SKA HAN DÅ INTE KLÄ ER? SÅ LITE TRO NI HAR! (Matteusevangeliet 6:28-30).

NEJ, SÖK FÖRST GUDS RIKE OCH HANS RÄTTFÄRDIGHET, SÅ SKA NI FÅ ALLT DET ANDRA OCKSÅ (Matteusevangeliet 6:33-34a).

NEJ, IKLÄ ER HERREN JESUS KRISTUS OCH HA INTE EN SÅDAN OMSORG OM KROPPEN ATT BEGÄREN VÄCKS TILL LIV (Romarbrevet 13:14).

KLÄ ER DÄRFÖR SOM GUDS UTVALDA, HELIGA OCH ÄLSKADE, I INNERLIG BARMHÄRTIGHET, GODHET, ÖDMJUKHET, MILDHET OCH TÅLAMOD. 
HA ÖVERSEENDE MED VARANDRA OCH FÖRLÅT VARANDRA, OM NI HAR NÅGOT
ATT ANKLAGA NÅGON FÖR. SÅ SOM HERREN HAR FÖRLÅTIT ER SÅ SKA NI FÖRLÅTA VARANDRA . 
OCH ÖVER ALLT DETTA SKA NI KLÄ ER I KÄRLEKEN, BANDET SOM FÖRENAR TILL FULLKOMLIG ENHET (Kolosserbrevet 3:12-14).

Kommentarer

  1. Anmäler intresse för Loppisresa!

    SvaraRadera
  2. Prima Anki,vad jätteglad jag blir (skulle sätta in en smile här men det finns inga att ta till). Vi får höras närmare. KRAM Camilla

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023