MITT FOKUS

Jag har varit mötesledare på Fokus i många år, sammanlagt är vi sju stycken mötesledare som turas om på söndagarna.
Men har vi tvåspråkigt möte, så har vi en trevlig dam som ställer upp som finsktalande mötesledare. Och ibland har vi någon av ungdomarna som leder mötet.

Här en bild från en Fokus Fest gång när vi hade djungeltema.



EN FIN UPPGIFT
I höstas fick jag förtroendet att vara representant för mötesledarna, vilket också betyder att jag sitter med i Fokus ledningsgrupp.

I måndags hade vi möte med ledningsgruppen. Vi bad, planerade och funderade på ett som annat inför denna termin.




Här en liten titt på programmet fram till slutet av Mars.



DU VET VÄL ATT DU ÄR VARMT VÄLKOMMEN TILL FOKUS KL.17 PÅ SÖNDAGKVÄLLAR (Påskdagen däremot har vi ingen Fokus då firar vi påskmässa tillsammans i Jakobstadskyrka kl.12. På morsdag är det heller ingen Fokus, men likaså får vi ju då komma ihåg att besöka gudstjänsten kl.12 i kyrkan).

Här en bild från aulan vid församlingscentret.





Sen en bild från själva salen, en gång när Mats sjölinds lovsångsteam ledde lovsången och lovsångsdansgruppen Mahol adonai dansade till Herrens ära.



NÄSTA MÖTE
På tisdagkväll hade vi mötesledare träff.
Nu när det är jag som kallar till möte så är det ju jag som har fria händer att ställa till och att se till att alla känner sig välkomna. Och när jag ställer till skall det vara mysigt och välkomnande och något gott att äta.
Jag hade på lugn lovsångsmusik och tända ljus när alla kom. Vi satt och pratade och åt en stund innan jag drog igång det riktiga mötet.

Eftersom jag inte själv äter socker just nu så körde jag på den hälsosamma linjen. Det blev frukter, nötter, lakritsdadlar och vatten eller gurkvatten.

Jag tog ingen bild där, utan bara av resterna som jag kom hem med till Jan.



Herren hade gett mig några viktiga punkter och bibelord som jag delade.

Vi körde sen en runda när alla fick berätta hur de har det just nu och sedan bad vi för oss, våra familjer, den uppgift som Gud gett oss som mötesledare och för Fokus som helhet.

Och till sist planerade vi in våra turor för alla söndagar fram till sista maj.

Fokus har paus på sommaren, men då får vi besöka kyrkan och alla andra tillställningar som ordnas här och där.


ALLA HAR VI FÅTT VÅR EGEN UPPGIFT
Det är fint att få vara med och bygga Guds församling. Den uppgiften är inget som bara är lagt på vissa, alla har vi fått den, du med...visste du det?

Men alla vet inte om det, att Jesus vill att Hans församling skall vara en levande församling  uppbyggd med allas våra gåvor och färdigheter.
Eftersom vi alla har fått olika gåvor så gäller det här att vara lyhörd till Guds röst. Var vill Han att jag ska verka, vad kan jag göra för Hans rike? Var är min plats i församlingen?

I den församling där alla medlemmar/deltagare är aktiva på ett eller annat sätt, blir det en levande, växande församling.

I Fokus har vi b.l.a följande områden (se nedan) där det behövs personer som lägger ner själ och hjärta för att det skall få bli så som Herren tänkt.


VÄLKOMNARE
Han eller hon står glatt vid dörren och hälsar välkommen till alla med en handskakning, dunk i ryggen eller en kram

Välkomnaren bär också upp kollekten, eller ställer fram för offergång (när alla får röra på sig till musiken/sången och promenera eller dansa fram till kollektkorgen).

Välkomnaren plockar fram vid "barnbordet" ifall de hinner (men deras huvudsakliga uppgift är ju att stå vid dörren, så det blir ofta vi mötesledare som sköter den uppgiften).


MÖTESLEDARE (denna grupp vet jag naturligtvis mest om)
Har huvudansvaret för kvällen, så att alla som har något de vill dela får rum.

Plockar fram allt från förbönslappar, mikrofoner, kollekthov/korg till pennor, papper och leksaker till barnens lekhörna.

Sätter på högtalarsystemet, tar fram tolkutrustningen vid behov, dekorerar i salen (frivilligt) och lyfter fram lovsångsflaggor för den som vill tillbe Jesus genom att sjunga, dansa och flagga.


Hittade några bilder när jag smyckat salen vid påsk.



I korsets fot kan man tända många ljus.




Här syns lovsångsflaggorna.
Och det blåa till vänster är en harpa.



Orgeln har fått åka iväg till ett land där den behövdes mer. Men så länge den stod där så var bänken bra för allehanda smyckningar, kollekthåvar m.m.



Mötesledaren inleder mötet, hälsar välkommen, har inledning och ger aktuell information.

Han eller hon leder mötet (håller koll så att alla får den tid de behöver) och avslutar sen mötet med en kort andakt och bön.


UNDERVISARE
Den som kommer för att dela Guds ord med oss, det som Jesus lagt på hans eller hennes hjärta.
Vi har våra egna präster och undervisare, men även inbjudna gäster.


Program.
Vi har Fokus kvällar med bibelstudier, kvällar speciellt för lovsång och förbön, kvällar när vi har "öppen för Gud" då vi speciellt låter Gud tala till oss och vi lyssnar (ofta är vi indelade i smågrupper då, och Herren talar till oss ofta genom bilder, bibelord, sånger eller direkta tilltal).

Och vi har även ordnat flera år i rad en dag ute vid fina Pörkenäs med allt från picknik, korvgrillning, tävlingar, lekar, äventyr och till sist firat nattvard tillsammans.

Här en bild från senaste gång, när det var min tur att pröva de virtuella glasögonen, det var verkligen häftigt.




Och Jan brukar få agera grillmästare och hålla reda på vems korvar som är vems.




FOKUS FEST
Vi har även i många år haft Fokus Fest kvällar, några gånger /termin med program speciellt för och med tweenies.
Här hade vi galakväll.




På Fokus Fest hade vi alltid knytkalas efteråt i stora serveringsutrummet, men sen även Chillcafe från 12 år och uppåt i ett rum intill.



Det är ett vanligt rum som vi inredde med sånt som ungdomar gillar och tycker om, som ex. hög musik, kakaomaskin, godis, chips, spel, kuddar, madrasser, filtar, mysbelysningar, färger och dämpad belysning.


Gott att äta och dricka.


Sen fick ju ungdomarna också gå via knytkalasbordet och fylla på sina tallrikar innan de steg in i chillcafet.

En efter bild.



Tavlor, bibelord, plancher med uppbyggande och tänkvärda ord fanns lite här och där.



I stora salen har vi satsat med lite mera ljus, ljud och bild när ungdomarna har varit med och planerat och genomfört.





Efter denna gång fick jag tillsägelse av kantorerna eftersom jag hade satt ljusstaken på flygeln.
Eller rättare sagt det fanns en lapp på flygeln följande gång: Att flygeln är ingen möbel som man får sätta saker på. Nu har jag lärt mig den läxan.



Ännu en bild från chill i chillcafet.



Förbön och massage fanns att få i chillcafet.






Och ännu en planch.





Nu denna termin kör vi med ett litet annat koncept.
Ungdomsbandet medverkar på en vanlig Fokuskväll och en av ungdomarna är mötesledare. Talaren undervisar speciellt med tanke på ungdomarna.


LOVSÅNG
Lovsångarna leder kvällen i skön lovsång, när vi prisar och sjunger till vår Herre. Ibland delar de några tankar som Herren har lagt på deras hjärtan.

När jag är mötesledare brukar jag önska att vi inleder mötet med en svängig lovsång innan jag stiger upp och hälsar välkommen.

Ibland avslutar vi mötet med någon lovsång och andra gånger har vi "öppet slut" (man får stanna kvar och lovsjunga nästan så länge man vill).

Under alla möten har vi en eller flera lovsångspass när vi lovsjunger en god stund.


FÖREBEDJARE
Varje Fokus kväll finns det flera förebedjare på plats.
Förebedjarna har tystnadsplikt.

De finns till för oss alla. När du känner att du vill lätta ditt hjärta för någon eller bara det att få komma och sätta sig ner och de välsigar dig, det är så skönt.

Alla vi som har en uppgift under kvällen går på förbön innan mötet börjar. Man skall aldrig stiga in i sin uppgift utan att man tagit emot förbön. I förbönen får vi både lämna och ta emot, Jesus fyller oss med sin Helige Ande, vi blir styrkta och får det vi behöver för kvällen.

Vi har förbönslappar som alla som vill får ta när de kommer, där får man skriva vad man har på hjärtat. Lapparna samlas upp under mötet och förebedjarna ber för dem då och sen även under hela veckan. På lapparna finns en ruta där man får kryssa i ifall man inte vill att böneämnet bes högt.

Efter mötet finns möjlighet att gå till förebedjarna i rummet intill för samtal, själavård och förbön.

Förebedjarna ber före Fokus, under Fokus och efter Fokus.

Bönen är ett av de starka vapen som vi kristna.

Det finns även möjlighet för förbön och samtal in i veckan. Det är bara att komma som du är och när du känner att du behöver få lätta ditt hjärta för någon.

Du kan komma och sätta dig ner även om du känner att du har inga ord på varför du kommer just idag, Herren Han vet. Han behöver inga ord för Han vet hur du har det och Han kan t.o.m. läsa dina tankar. Men det Han vill det är att du kommer till Honom med allt som du bär i ditt hjärta (glädje, bekymmer, synd, tacksamhet, oro, önskningar).




BARNFOKUS
Vi har tre grupper för barnen/ungdomarna. Alla tar del av samlingen i stora salen från början och går sedan till sina egna grupper.


TWEENIES
Tweenies grupp är för de äldsta barnen ca 9-14 år och de träffas både på Fokus på söndagarna (dock inte alla söndagar) och även andra veckodagar ibland.

De har också ett eget ungdomsband.

Här en bild från när vi hade ställt till inför ett drama.




KIDZ
Det är gruppen för 7-9 år.
De är ibland tillsammans med Teddy-gruppen.


TEDDY
Det är gruppen för de minsta 3-6 år.
Här kan även föräldrar vara med med de yngsta barnen.
Denna grupp har program tillsammans med Kidz ibland.

Just nu är det just dessa två mindre barngrupper som behöver mest bön, för att hitta frivilliga ledare.
Ibland om vi inte fått några ledare så finns ju alltid lekhörnan intill stora salen. Där finns stora glasfönster och högtalarna är på så även föräldrar som sitter där kan hänga med.

Andra gånger har vi någon förälder som kan hoppa in och ta hand om barnen.


SERVERING
Efter samlingen är det cafe/servering, dock inte precis varje gång. Serveringen är alltid gratis, när det är Fokus själv som ordnar den.

Är det en väldigt känd talare utifrån och vi förväntar oss massor av folk så sköts serveringen från köket och då kostar det några euron.

Fokuserveringen består vanligtvis av en passande kvällsbit, smörgåsar, te, kaffe eller saft. Ibland bjuds det på goda bakverk eller annat gott.


ÖPPET SLUT
I slutet av samlingen är det ibland öppet slut, då väljer man om man vill stanna kvar och lovsjunga, gå till förbön eller slå sig ner i cafet.



Själavården, förbönen är något som det alltid finns möjlighet till efteråt.



Sen finns det väldigt många som jobbar i det fördolda så att säga när det gäller Fokus, sådana som ber och håller Fokus på rätt väg. Det finns de som valt att bli månadsgivare och ger av sina pengar och understöder här eller där. Och många flera som jobbar för Fokus på ett eller annat sätt.


MITT KRISTNA HEM
Jag är kristen och hör till den Evangeliska Lutherska kyrkan. Det är mitt hem och där hör jag hemma, främst i Fokus-gemenskapen.



Men jag anser att alla församlingar, kristna församlingar som har Jesus till sin Herre och Frälsare är mitt "hem" på ett eller annat sätt.

Att vara kristen sitter ju inte fast i en kyrka, nu tänker jag då på en byggnad. Utan att vara kristen har att göra med ditt hjärta om du valt att ge ditt liv till Jesus. Alla vi kristna är en stor kristen församling tillsammans.

Här i Jakobstad har vi massor av olika kyrkor, och även många kristna kyrkor/församlingar. På ett sätt tänker jag mig att det behövs, just för att vi människor är så olika.


På ett annat sätt förstår jag inte varför, vi tillber ju samme Jesus, även om vi gör det på lite olika uttryckssätt.
Jag tror inte att Jesus bryr sig om de små skillnaderna som vi ofta argumenterar om. Jag tror att det enda som Jesus bryr sig om är var du har ditt hjärta, om du gett ditt liv till Honom, vill leva som Han lär och vill dela evigheten med Honom.

Jag tror att vi i världens oroliga värld mer och mer börjar hitta fram till varandra (ekumenik) och bör hitta varandra, om vi inte gjort det.
Visst behöver vi ha ett kristet hem och veta vart vi hör, men Jesus vill samtidigt att vi skall vara ETT I KRISTUS.

ALLA VI KRISTNA ÄR BRÖDER OCH SYSTRAR I KRISTUS, oberoende av vilken kyrka (byggnad) vi går in i.





Nu ska jag ställa mig till samma hus men ikväll är det vår bönegrupp "vilsam" som träffas. Vi läser ur vår andaktsbok (just nu läser vi: Möte med Lukas) och vi läser ur bibeln. Vi samtalar, delar livet och ber för varandra och med varandra.
Det är så härligt att ha kristna systrar att dela allt med. TACK JESUS FÖR DIN KYRKA (inte byggnaden utan människorna).

DET ÄR INTE VILKEN DÖRR ELLER VILKEN BYGGNAD SOM ÄR DET VIKTIGASTE.
DET ÄR DEN SOM TILLBES PÅ INSIDAN SOM ÄR DET VIKTIGA. 

TILLBER VI JESUS KRISTUS I MIN FÖRSAMLING OCH HAR JAG BJUDIT IN HONOM I MITT HJÄRTA, DÅ ÄR JAG PÅ RÄTT VÄG.






MEN VAR OCH EN MÅSTE TÄNKA PÅ HUR HAN BYGGER. INGEN KAN LÄGGA EN ANNAN GRUND ÄN DEN SOM ÄR LAGD, JESUS KRISTUS (1 Korintierbrevet 3:10b-11).

JO, NÄR NI SAMLAS HAR VAR OCH EN NÅGOT ATT GE: EN PSALM, EN UNDERVISNING, EN UPPENBARELSE, ETT TUNGOTAL OCH EN UTTYDNING. LÅT ALLT BLI TILL UPPBYGGELSE (1 Korintierbrevet 14:26b).

DET FINNS OLIKA NÅDEGÅVOR, MEN ANDEN ÄR DEN SAMME. DET FINNS OLIKA TJÄNSTER, MEN HERREN ÄR DEN SAMME. DET FINNS OLIKA KRAFTGÄRNINGAR, MEN GUD ÄR DEN SAMME, HAN SOM VERKAR ALLT I ALLA.
MEN HOS VAR OCH EN AV ER VISAR SIG ANDEN SÅ ATT DET BLIR TILL NYTTA (1Korintierbrevet 12:4-7)

ALLA ÄR NI GUDS BARN GENOM TRON PÅ KRISTUS JESUS. ALLA NI SOM BLIVIT DÖPTA TILL KRISTUS HAR IKLÄTT ER KRISTUS. HÄR ÄR INTE JUDE ELLER GREK, SLAV ELLER FRI, MAN OCH KVINNA. ALLA ÄR NI ETT I KRISTUS (Galaterbrevet 4:26-28).

MÅ UTHÅLLIGHETENS OCH TRÖSTENS GUD HJÄLPA ER ATT VARA ENIGA MED VARANDRA EFTER KRISTI JESU VILJA, SÅ ATT NI ALLA MED EN MUN PRISAR VÅR HERRE JESU KRISTI GUD OCH FAR (Romarbrevet 15:5-69.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023