HÄLSPORREN SOM BLEV BRA

Jag skrev i ett tidigare inlägg: "Han helar mig" och det är sannerligen pågång, Han fixar en sak i taget i min kropp.





HÄLSPORREN
Och jag kunde kanske skriva att min hälsporre är ett minne blott för i 29/30 dagar vet jag inte alls av den. Promenerar jag dock mera än vanligt, glömmer att stretcha mina vader, eller går med dåliga skor då får jag lite känningar inne i hälen. Här skriver jag lite, för det är ändå inget som hindrar mig från att promenera och leva som vanligt.
Så jag kan nog säga att min hälsporre blivit bra, när jag tänker på vad den varit.
Som det är nu lever jag ett helt vanligt fotliv, promenerar flera kilometer/dag med hunden och foten den mår prima.





I morse i -23 grader blev det dock en kortare promenad än vanligt.


GODA RÅD TILL DIG SOM BESVÄRAS AV HÄLSPORRE
Så ännu en gång ska jag dela med mig av vilka tips jag fått av vår fot och rörelse fysioterapeut här i staden för att få en kronisk irriterande hälsporre att försvinna, och att inte återkomma. Det där att återkomma ligger ju på mig, ni vet genast man mår bättre har man ju en tendens att sluta göra alla övningar.

Jag fick problem med hälsporre våren 2013 när jag tog upp löpningen igen, alldeles för ivrigt och troligtvis med för gamla och nernötta skor.

Hälsporren började sen läka, så att jag faktiskt märkte någon skillnad först våren 2017, efter att jag börjat få behandling med ultraljud.

När jag fick besvär med hälsporre sa alla som hade erfarenhet: du får räkna med att det tar flera år innan den blir helt bra. Det trodde jag inte på.

Jag är ganska så säker på att om jag hade sökt hjälp från första stund så hade den inte blivit kronisk och jag hade inte fått problem med ärrvävnad, som de sa att jag hade.

Jag trodde ju att bara jag fortsatte att gå på foten så skulle det ge med sig. Hade jag vetat allt jag vet idag så tror jag inte att den hade blivit så långvarig.

Men man lär så länge man lever.

Här kommer tipsen.

ULTRALJUD Det som var en av de betydande sakerna till att min fot började läka var just att min fysioterapeut (som Herren visat mig till) använde ultraljud på min sjuka häl, när inget annat ville hjälpa. Ultraljud är något som inte används nästan alls längre, men som min fysioterapeut sa: vissa personer svarar väldigt bra på just det, och jag är då en av dem...tydligen.

STRETCHA  Både under foten, men speciellt vaderna.

KYLA  Sätt något kallt på hälen när det gör riktigt ont.

MASSAGE Massera hela foten och ända upp till knät. Och massera gärna under foten genom att rulla en boll under foten.

VILA  Foten upp i viloläge, med något kallt på, när du ev. promenerat för mycket.

INLÄGG I SKON Jag prövade både geleinlägg och inlägg med hål i, just där det gjorde ont, de senare var absolut att föredra.

BRA SKOR  Det ska vara stadiga skor med ordentlig uppbyggnad för hålfoten. Högklackade skor var jätte bra att gå med. Platta skor skulle vara helt förbjudna att tillverka.

UNDERLAG Promenera där det är mjukt, som ex på en skogsstig, eller vid sidan av vägen. Undvik asfalt, där går det oftast också att gå på sidan av vägen, där det kan vara mjukt gräs eller grus.

TEJPNING När man tejpar foten avlastas den och det känns riktigt skönt att gå med en tejpad fot, den får liksom vila lite.



BÖN Det viktigaste till sist, kom ihåg att be. Lämna din fot, din sko, och hela dig med din fysiologi och vanor och ovanor till Han som har skapat sig. Han vet hur det blev fel och vad du kan göra för att bli bra.

De försökte även på arbetshälsovården med kortisonspruta. Men jag reagerade på kortisonet och det slutade med att jag från arbetshälsovården dit jag kommit för att visa upp mitt vita, kalla ben blev skickad till akuten för att de skulle få igång pulsen, som de hade svårt att hitta. Så det blev inga flera kortisonsprutor för min del.
Men kanske kortisonsprutorna kan bli till hjälp för dig.


JAG SKALL SKRIVA ETT ANNAT INLÄGG OM HUR HERREN HÅLLER PÅ OCH JOBBAR MED MIN RYGG JUST NU. 
GENOM UNDERBARA LÄKARE OCH MIN FYSIOTERAPEUT PÅ FYSIATRISKA POLIKLINIKEN (och mina läkare är dessutom kristna, kan ju knappast bli bättre för mig) FÅR JAG DEN HJÄLP  SOM JAG BORDE HA FÅTT REDAN FÖR ÖVER FEM ÅR SEDAN, ENLIGT DEM.


Jag i snygga sjukhuskläder, rosa dessutom.

Har du "saker" som behöver helas i din kropp, be att Herren visar dig till rätt instans och till rätt personer. 
Ibland, eller jag måste nog säga alldeles för ofta tror vi att vi vet bäst själv och försöker fixa ett som annat själva, och då kan det bli så fel.

JESUS KAN HELA DIG PÅ EN GÅNG, MEN HAN JOBBAR OCKSÅ TILLSAMMANS MED LÄKARE, GENOM DEM KAN HAN OCKSÅ GÖRA UNDER, OCH GÖR MASSOR AV UNDER.






ALLT OCH ALLA TILL JESUS 2019 AMEN


DITT ORD ÄR MINA FÖTTERS LYKTA OCH ETT LJUS PÅ MIN STIG (Psaltaren 119:105).

ALLA SOM DRIVS AV GUDS ANDE ÄR GUDS BARN (Romarbrevet 8:14).

VI VET ATT ALLT SAMVERKAR TILL DET BÄSTA FÖR DEM SOM ÄLSKAR GUD, SOM ÄR KALLADE EFTER HANS BESLUT (Romarbrevet 8:28).

HERREN ÄR MIN STYRKA OCH MIN SKÖLD. PÅ HONOM LITAR MITT HJÄRTA, JAG FÅR  HJÄLP OCH MITT HJÄRTA JUBLAR. HONOM VILL JAG TACKA MED MIN SÅNG (Psaltaren 28:7).


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023