SOMMARTEATER

För en vecka sedan åkte jag och min väninna Anki till Oravais sommarteater.


Vädret var inte det bästa, men nog både sällskapet och humöret.


Ja, ni ser klädseln. Två tjocka jackor (med fleecetröja under), ytterbyxor (med både långbyxor och långkalsonger under). I väskan fanns mössa, halsduk, vantar och filt. Och jag kan intyga att jag ändå inte hade det varmt där på läktaren.

Och vi var inte ensamma om att ha tagit hela bohanget med, denna bild från pausen.



Teatern spelades åt alla väderstreck, därav den roterande läktaren. Det var rätt häftigt att sitta där högt uppe och snurra hit och dit. Vi hade plats på rad 8, platserna längst mot höger.
Jag hade glömt att ta med sittunderlägg, men Anki hade extra som jag fick låna.
Och i sista stund beslöt jag att inte koka te och ta med, men Anki hade även te, som jag fick värma mig med.
Snacka om att leva på någon annan, eller att jag har världens bästa väninna💗.


På bilden här ovan sitter jag med fötterna inne i tygväskan och med Ankis extra ytterbyxor över, ja, de fick jag också låna på mina kalla fötter. Borde ha haft skor med skaft, det skulle ha varit betydligt varmare.




Och i raden bakom oss började de plocka fram godis, liksom på bio, något jag inte alls tänkt på.
Men ser ni Anki hon hade även planerat in den biten👍😋💗, och delade glatt med sig.





TEATERN OM SÖMNPREDIKANTEN
Teatern handlade om sömnpredikanten Maria Åkerblom (1898- 1981). Som stod upp i en säng framme i kyrkan eller ett bönehus och i typ dvala predikade och profeterade för sina åhörare.


Gå gärna in på nätet och läs om henne eller se dokumentärfilmen.
Jag har i dag sett den dokumentärfilm som Gustav Björkstrand gjorde i sin ungdom.


Den är svart/vit men riktigt bra. Där får man se lite gammal stadsmiljö från Karleby och intressanta intervjuer med människor härifrån trakten.




Hon har alltså funnits i verkliga livet och verkade med sin väckelserörelse även här i våra trakter en tid, och drog många med sig.
Det hela började troligtvis helt på riktigt, en ung kristen kvinna som ville människor väl. Men sen bar det av, sen var det inget från Gud utan makten tog över. Hon var en kvinna som många kallade för psykopat och hon kunde manipulera så gott som vem som helst och slingra sig ur obekväma situationer. Hon har tydligen själv sagt att hon var två personer i en.


Tillbaka till teatern, det var sannerligen en mäktig teater, på en mäktig plats.



Jag visste inte först ifall det var okej att fotografiera, så jag frågade under pausen av Mary som spelade Maria Åkerbloms mor👍😊, och det var helt tillåtet att ta bilder under hela tillställningen, så jag knäppte lite här och där. Dock blev de ju inte så bra eftersom jag just precis "bara knäppte" lite hit och dit.


Ibland rusade skådespelarna in bland publiken och det blev häftigt värre.




Jag försökte att få bilder från alla väderstreck, det var en otroligt vacker plats att spela teater på.










Teatern började vid denna säng när Maria låg för döden och hennes mor bad till Gud om hjälp. Hon blev bönhörd och Maria blev mirakulöst frisk, steg upp i sängen och började predika.



Teatern slutade med att Maria blev fasttagen och fängslad.

Hon som spelad Maria var som gjord för rollen.
Detta var slutscenen när hon flöt i väg längs ån, en väldigt mäktig scen.
Undrar bara om hon frös, där i sitt tunna nattlinne.



Och alla de övriga skådespelarna gjorde ett fantastiskt jobb, de var helt otroliga.


När teatern var slut var det redan mörkt och klockan visade 22:40 när vi begav oss hem.





Tyvärr så blev själva Maria i mitten suddig, och jag glömde att zooma in.




VAD JAG TYCKTE
Skådespelarna, handlingen, upplägget och själva platsen var helt fantastisk.
Men jag blev lite fundersam på ett som annat.

1. De som inte är kristna och ser denna teater, där är risken väldigt stor att de tror att alla vi kristna är precis likadana som Maria. Att det börjar med det ena och slutar med det andra. Att sånt där prat om Gud och Jesus det ska man nog akta sig för.


2. En skådespelare, en begeklädd (ett barn dessutom) gick runt här och där och skulle ev föreställa en ängel. Det kändes lite mystiskt, lite som att man ville ha en förklaring på vad denna ljusklädda gestalt var och vad denne ville förmedla.

3. Det var något konstigt med själva bänkarna vi satt på. Jag var inte ensam om att få problem med ryggen, hörde flera som funderade på ryggstödet. Det var som om det kom för långt ut.
Det gjorde att jag inte kunde köra med det vanliga tricket (sitta rak i ryggen och hålla in magen, så stödet blir rätt).
Innan pausen var det nära att jag skulle behövt stiga upp och ca 45 min innan teatern slutade blev det riktigt jobbigt. Det värkte i ryggen och ner i benet, och det domnade ner längs benet och ända ut i foten, jag funderade allvarligt om jag skulle behöva stiga ner på knä😉 för att kunna böja ryggen bakåt (vilket drar in den utbuktande disken i ryggen och smärtan och domningarna avtar). Det gick ju inte att gå bort från den snurrande läktaren😂. Men jag fixade det på något sätt, rutchade fram i bänken och lutade mig bakåt så långt det gick och bad medan jag faktiskt ändå kunde njuta av teatern👍😊.

Men som sagt jag får ju lite skylla mig själv, för jag är inte gjord för att sitta i flera timmar, och det visste jag ju på förhand att det skulle bli. Tror sen också att kylan gjorde sitt, man satt ju inte riktigt avslappnat om man säger så😉, dock kändes det varmare under andra delen (med fötterna i väskan och vinden som hade mojnat👍😊).

MEN TEATERN VAR HELT KLART VÄRT ATT SE.

Vill bara tillägga att en sann kristen inte beter sig som Maria och hennes församling.
Det är JESUS SOM SKALL HA ALL ÄRA, aldrig en person. Det är Han vi skall följa och inte våra egna ideer och lustar. Det är endast Han som kan rädda oss, nu och för evigt.



TY HOS DIG ÄR LIVETS KÄLLA, I DITT LJUS SER VI LJUS (Psaltaren 36:10).

SÖK INTE ERT EGET BÄSTA UTAN ANDRAS (1 Korintierbrevet 10:24).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023