UNGDOMAR I HUSET

Att leva med ungdomar är fantastiskt, du känner dig ung men lite stenålders samtidigt😊.

Husvagnsliv

ÅLDERN NÄR DE INTE VILL FÖLJA MED LÄNGRE
Ja den åldern eller rättare sagt stunden infaller förr eller senare.
Sen beror det naturligtvis på vart man åker. Erbjuder man en tre veckors resa till USA, ja då skulle de säkert alla tre hänga med.
Blir det en husvagnsutfärd till Tuuri vill knappt någon med. Matilda ville med på det villkoret att hon inte behövde stanna lika länge som vi.

Och på resan dit såg det ut så här.



Ni vet ungdomar kanske inte njuter av utsikten liksom vi. De har liksom sett fjärilar, blommor, skogar och moln tidigare, kan svaret bli när man undrar över allt de missar när de väljer att tillbringa den 2 h långa resan under ett täcke.

Ja nu satt hon ju inte där för att protestera eller annars sura, nej den åldern eller tiden har vi kommit förbi. Nu satt hon där för att lättare kunna koncentrera sig på filmen/serien som hon såg på via sin telefon.
Ja, inte förstår man allt men inte behöver vi förstå allt heller.

Nu kanske du som läser tycker att vi som föräldrar kunde väl förvänta oss eller åtminstone kräva ett bättre beteende av vår dotter på vår gemensamma familjesemester.

Svaret är att visst har det funnits stunder, ja rent av många när vi fått förklara för våra ungdomar att ett visst beteende inte accepteras i en viss situation. Men detta räknade vi inte till en sådan situation.

För vi visste att det också under denna minisemester skulle komma stunder som dessa, bilden här under.


Stunder när hon föredrar och rent av väljer att tillbringa tid med oss.
När hon ex. tillreder underbara räksmörgåsar till sina föräldrar och samtidigt öppnar sitt hjärtas dörr och vi får ta del av både det ena och det andra, alltså en fantastisk stund när vi får vara åhörare (för vår dotter har verkligen talets gåva de gånger hon inte sitter under ett täcke😉).






Och stunder som dessa, sena kvällar med fina samtal. (Och även med föräldrar som sitter på sina telefoner mellan varven.)




Vår åsikt är: om man vill ha med ungdomarna, få spendera lite tid med dem nu som då, då behöver vi till viss del gå med på deras villkor. Så att sitta under täcket i 2 h och missa allt utanför bilfönstret det är inget som vi väljer att ta strid över, det finns annat som kan behöva sina strider.



Dessa dagar i Tuuri i slutet av juni åkte hon och jag också med "sommartåget" till affären, tåget som hon älskade när hon var barn. Tåget som hon även nu gärna tog en tur i, tillsammans med sin mor.


Och sen kom goda vännerna som dessutom bjöd oss på god hämtmat och tog även hem vår dotter, hon åkte således hem några dagar tidigare än vi.


Hon fick åka hem till storabröderna medan vi stannade kvar och firade en tidig bröllopsdag.


ÖVERRASKNINGAR
Med ungdomar i huset kan man möta på olika överraskningar.
Här om dagen hittade jag denna stora klimp på övrevåningen i bastun (vilken inte används nu sommartid).



Jag undrade naturligtvis vad eller vem detta är och en av sönerna kände igen den. Ja, det där är ju min TVÄTTKORG, den satte jag in där när jag städade rummet inför grillfesten.

Ok, alltså detta var allt i klädväg eller ska vi säga i tygväg som han hade hittat i sitt rum, på sitt golv när han "städade"😉.
Måste erkänna att det var en fantastisk ide till tvättkorg, för den rymmer väldans mycket.
Att han sen fyllt den och medvetet eller omedvetet glömt att den bodde i bastun så var ju inte så bra.
Men nu har den enormt stora tvättkorgen fått flytta in i vårt badkar och den blir lättare för varje dag, vi ska tro att han/vi kommer till botten en dag.

En sak som våra ungdomar är bra på är att tvätta sina egna kläder (de kläder de behöver följande dag), men denna gång lär vi hjälpa till lite, så tvättberget minskar. Vi har ju kläder vi andra också som behöver tvättas😉.

Ett problem som dagens ungdomar också har är att de har så massor av kläder, eftersom de köper nya, stup i kvarten, medan de aldrig tycks gallra eller städa bort de som inte används längre.


ATT HITTA FRAM
Men för mig/oss är inte det viktigaste hur det ser ut på utsidan, utan mera hur våra ungdomar mår på insidan.
Alla vet att den värld våra ungdomar växer upp i är inte lätt, den är svår.
Och om vi som föräldrar får ta del av deras tankar, känslor, oro, funderingar och glädjeämnen då får vi vara tacksamma.
Ibland får vi dela våra ungdomars innersta tankar och känslor och andra gånger inte.

Och ofta blir det i vår säng, där samlas vi, slappar, äter, pratar, lyssnar på musik, vilar, sover, ger varann massage, gosar med Hugo och ber.



Och trycker på våra telefoner, plattor eller datorer.



Vi fick tidigt lära oss som tonårsföräldrar att våra ungdomar inte satte sig ner och disskuterade vad de hade på hjärtat när vi önskade, ex en timme innan vi tänkte gå till sängs för att orka upp till jobbet nästa dag.



Nej, många gånger har jag /vi vaknat med en duns sent på kvällen när någon av dem hoppat upp i vår säng och önskat prata eller bara vara nära. Då har det bara varit att slå upp sina trötta ögon och försöka att vara så närvarande som möjligt, det är just då och där som vi kommit varandra ännu närmre.

Bilresor har varit och är fortfarande också en väldigt bra plats för fina samtal (ifall de inte väljer att sitta under ett täcke). Spelar ingen roll om resan är 15 min eller 5 h, men det att vi är där tillsammans det spelar roll.

Och det här att mera lyssna än att komma med råd det är också en god regel. Ibland fungerar det bäst när man låter ungdomen själv få fundera hur han/hon tänkt lösa saken, för oftast har de även det på klart, de vill bara se vår reaktion, se om de får vårt gillande eller ej.
Lyssna först, ge råd sen, ifall det känns som om det verkligen behövs.

Men erbjud alltid bön. Ofta kommer de till vår säng just för att de vill att vi ska be tillsammans över något.


Sen det här med att man kommer typ från stenåldern ja det kan man leva med och skratta åt. För ibland, jag säger ibland så är det just denna stenåldersinformation som de vill ha.

Otaliga är de råd och tips som våra ungdomar fått och får från oss, det gäller allt från att ta studielån till att tvätta bort fläckar.
Och otaliga är de tips och råd vi fått och får från våra ungdomar. Kan dock tillägga att vi inte följer alla😉.

EXEMPEL PÅ TIPS VI FÅTT AV VÅRA UNGDOMAR
- Varför köpa en tvättkorg när hela skåpet är fyllt av dem (påslakan).
- Varför gå isäng när man ändå skall stiga upp om någon timme.
- Varför vika in kläder i skåpet när man ändå skall använda dem snart.
- Varför tömma ur en svettig gymväska med bananskal i när man är trött efter ett gympass, när man kan göra det en annan dag.
- Varför koka knackorv när man snabbt kan värma den i mikron.




SE, BARN ÄR EN HERRENS GÅVA, LIVSFRUKT ÄR EN LÖN (Psaltaren 127:3).

SÅSOM EN FAR FÖRBARMAR SIG ÖVER BARNEN, SÅ FÖRBARMAR SIG HERREN ÖVER DEM SOM VÖRDAR HONOM (Psaltaren 103:13).




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023