ALLA HJÄRTANS DAG

EN VÄN ÄR DEN SOM VET ALLT OM DIG MEN ÄNDÅ TYCKER OM DIG, fina ord sagda om sann vänskap.

Den 14.2 var det VÄN-DAGEN, en dag när vi får komma ihåg alla våra vänner, på ett eller annat sätt.
Alla dagar ska vi komma ihåg varandra, men just denna dag får vi😉 som tycker om att ge gåvor och överraskningar hylla våra närmaste med dylika.



En av mina vänner fick den här "klossen" med den fina texten om vänner, den som jag köpte på loppis. Har funderat hit och dit ifall jag vill ha den själv eller ge bort den. Och den fick bli en vän-dags gåva tillsammans med en påse lakritsdadlar.


13 FEBRUARI
Här är jag tillsammans med Bästa Lillemor. Hon är min barndomsvän och jag är så tacksam för att hon ännu finns i mitt liv, i vått och torrt, i glädje och i sorg.

Här hade vi varit ut på galej, det var Lillemor som bjöd mig på vändags-lunch, dagen innan. Sen tog vi en tur via hennes nya jobb så jag fick se hennes arbetsrum (på bilden står vi dock inte i hennes arbetsrum😉 utan i aulan).



14 FEBRUARI
Själva vän-dagen bestod av en hel dag full med program av varierande slag, allt från läkarbesök till demonstration.

Här hemma stod det små överraskningar på köksbordet på morgonen.
Som jag skrev i förra inlägget så fick ju pojkarna en rentvättad Volvo, både insidan och utsidan + vaxning, till vändagsgåva.

Så Mattias som även råkade vara hemma denna morgon fick en liten nötpåse och Matilda fick sitt nybakade bröd, som hon önskat.

Det söta kortet fick jag av Lillemor.

Och Jan som var i Sverige på jobbresa fick sin present först igår. Det var ännu en skjorta (ni minns kanske att jag hittade tre nya på loppis åt honom).

Den här fick han nu.


Han har en likadan, en favorit, en svart med vita prickar, men den har blivit så nött så prickarna har försvunnit här och där😊.

Jag hittade ingen svart så det fick bli en mörkblå istället, med vita prickar.




SVÄRFÖRÄLDRARNA
Denna dag skulle Hugo få tillbringa ett par timmar hos fammo och faffa (mina svärföräldrar) medan jag prickade av allt program.

Men först fick Hugo följa med mig till sömmerskan för nu fick jag hämta min hög med kläder som behövt nya dragkedjor m.m.

Så nu kan jag använda mina favoritbyxor igen och min favorit kjol.


Sen gick vi in till den närliggande blombutiken och köpte en vändagsblomma till svärföräldrarna. De som dessutom ställer upp så ofta som hundvakt när vi behöver, vilket de gjorde även denna dag.




LÄKARBESÖK
Klockan 12.55 hade jag tid till läkare för att visa upp en liten knöl, hudförändring som jag har nära armvecket.
Denna tjänstledighet reder jag inte bara upp skåp utan också ett som annat, liksom detta.

Jag har haft denna lilla bula i flera år och visat den även tidigare för en läkare, som sa att den var godartad.



Även nu fick jag svaret att den är godartad, att det är något som kapslat in sig. Och de tar inte bort godartade hudförändringar, så vill jag ha bort den behöver jag vända mig till en privat läkare.
Det kommer jag troligtvis att göra, eftersom jag dessutom har ett födelsemärke som växer alldeles intill. Så skulle nog kännas allra bäst ifall jag slapp se den varje dag.


INHANDLA PRESENTER
Till kvällen skulle vi som vanligt ha "Vilsam" (vår bönegrupp) och jag ville ha en liten gåva till mina vänner och bönevänner, så jag åkte efter läkarbesöket på jakt efter något fint och användbart som passade min plånbok.

Och en av mina goda bekanta jobbar på en butik där man kan inhandla både blommor och ett som annat och hon är nog den bäste jag vet att paketera in fint och vackert.

Jag hittade tvål och sommarblomfrön som jag ville ge till mina vänner, och hon paketerade in dem så fint. Jag valde olika färg på banden, allt enligt vad jag tror att mina vänner gillar.


Hon som gillar grönt, fick grönt band.

Och till sist satte hon dem i varsin fin papperspåse.




DEMONSTRATION
Som nästa denna dag deltog jag i en demonstration.

Vår dotter går sista året i högstadiet i Oxhamns skola, den skola som det blåser kring just nu.
Elever och lärare mår dåligt, så dåligt så vissa klarar inte av att vistas i skolan.


Det är inomhusluften som är det stora problemet. Elever och lärare besväras av trötthet, huvudvärk, yrsel, hudproblem och problem i andningsvägarna.

Prov har tagits i byggnaderna och åtgärder har gjorts men inget har blivit bättre. Av Oxhamns skolas tre byggnader så är det endast en som inte ger problem.
Denna vecka väntas de nya provsvaren. (Jan säger nu att man redan idag kan läsa på nätet och att det imorgon kommer i tidningen att de nya luftproverna visar ingenting speciellt. Men att det förekommit mögel i väggskivor som tidigare blivit utbytta. Att där finns ännu något som både elever och lärare reagerar på men som ingen kan sätta fingret på).

Så på självaste vändagen tågade elever, lärare, föräldrar, far och morföräldrar från skolan till torget för att b.l.a berätta om det akuta läget, överlämna en namnlista och kräva en ny och frisk skola.


Starten.





Representanter från stadens beslutfattare och bildningsdirektören var inbjudna och på plats.
Och på torget samlades även andra som ville vara med och stödja eller som kom för att se vad som stod på.




Syskonen Joar och Inna var tillsammans med hela sin familj och demonstrerade.




Vi fick ta del av sång, musik och tal.


Elevkårens ordförande Maja höll tal och berättade att hon själv är en av dem som lider varje dag av att behöva vistas i Oxhamns skolas utrymmen. Och hon intygade att de behöver få en ny och frisk skola.




Läraren och föräldern Trygve höll tal.



Och tre representanter från stadsstyrelsen tog emot namninsamlingen där 749 personer vädjar till beslutsfattarna om att vidta åtgärder för Oxhamns skola.


Jag var med på demonstrationen eftersom det är ett så viktigt beslut som måste fattas. Här behövs inga flera försök till åtgärder, här behövs en ny och frisk skola.

Vår Matilda har tack och lov inga besvär och hon slutar i denna skola om ca 3,5 månad, men det gör ju inte saken mindre viktig. Det är ju fortfarande barn, lärare och all annan personal (ex. städ och kökspersonal) som ska vistas där dagligen framöver.

Och jag var med för att jag är ledig och hade möjlighet.

Bildningsdirektören har meddelat att efter nästa veckas sportlov så är en av Oxhamns tre byggnader helt stängd, Annexet. Och  även vissa klassrum i själva Oxhamns byggnaden stängs och eleverna får den undervisning som skulle ha skett på dessa ställen på annat håll.
Bra så, men målet är ändå att skolan rivs och att det byggs en helt ny och frisk skola.




BESÖK PÅ CAFE
När demonstrationen/marschen/manifestationen var slut gick Matilda och jag till mitt favorit cafe för att fira vän-dagen.
Matilda valde en likadan god, sockerfri raw bakelse som jag.




När vi hade mumsat och pratat färdigt promenerade jag iväg för att hämta Hugo, medan Matilda gick via butiken och sen hem.


KVÄLLEN 
På kvällen kom Bästa Anki, hon som kom in i mitt liv för lite mera än 10 år sedan. Jag är så tacksam för vår vänskap, en vänskap som bär i vått och torrt, i sorg och i glädje. Hon är den spontana vännen som dessutom bor väldigt nära så det blir spontana loppisbesök, cafebesök, promenader m.m.

Anki kom in med en vän-gåva som hon själv gjort, till mig. Helt underbara stickade sockor, i vitt och rosa.



Med hjärtan på.



De fick genast komma på mina frusna fötter, och de är alldeles ljuvliga.
Hugo kom genast och snusade och inspekterade dem, visste att detta var något nytt i vårt hem.




VILSAM
Och sist men inte minst var det dags att träffa mina vänner i bönegruppen.
Denna kväll fick vi åka hem till Nina, och vi blev bjudna på nybakta goda semlor med te och mycket annat gott.




Att ha vänner som också är ens bönevänner, det är något stort. Vänner som man kan dela livet med, vänner som man vet att bär en i bön är, det är en gåva så stor.
Att få bära och få bli buren det är så vackert, så tryggt och så starkt.

Vänner som man kan be och studera bibeln tillsammans med, det är en gåva så stor.


ALLA MINA VÄNNER
Till alla er som jag redan nämnt och till er alla som jag inte nämnt här, TACK för att jag får vara din vän. TACK för att du vill vara min vän.

En vänskap består av mycket mer än gåvor och överraskningar. 
En vän är en som alltid finns där när man behöver den. 
En vän är en som man får ringa mitt i natten.
En vän är den du kan göra en massa saker med eller bara sitta tyst intill.
En vän är den som bär dig när du inte själv orkar.
En vän är den som följer med på tokiga, roliga upptåg.
En vän är den du kan skratta med så tårarna sprutar och magmusklerna är ömma ännu dagen efter.
En vän är också den som du träffar endast en-två gånger/ år, men det känns som igår. För vänskapen sitter inte i avståndet. 

En vänskap bör man vårda för att den ska hålla.

TACK alla mina vänner att ni finns i mitt liv. TACK alla mina vänner att jag får finnas i era liv.



De här fötterna är en Monicas och en min, en sommar vid Aspegrens trädgård.


DEN BÄSTA VÄNNEN
Oberoende av hur bra och omtänksamma vänner man har så kan de ändå inte alltid finnas där för en. Och hur mycket jag än vill finnas till för mina vänner så lyckas det inte alltid.
Som ex. Man kan vara på två helt skilda ställen och telefonen kan sluta att fungera.

Men det finns En som alltid finns där. En som alltid ser dig, hör dig och kan t.o.m.läsa dina tankar och känslor. En som aldrig lämnar dig ensam.



Det finns en lovsång, ja det finns hur många som helst om denna Vän. Men just nu kommer jag att tänka på just den här och de ord som vi sjunger i första versen och refrängen.

VILKEN VÄN JAG FANN, NÄRMRE ÄN EN BRODER.
DU HAR RÖRT VID MIG LIKT INGEN HÄR PÅ JORDEN.
JESUS, JESUS, JESUS VÄN FÖR EVIGT.

Här kan du lyssna på den (först kommer reklam, men den kan du hoppa över genom att trycka där det står "hoppa över annons" 👍).







JAG ÄR RIK
Jag är så rik för jag har den bästa vännen "JESUS".
Och jag är så rik för jag har så många vänner i mitt liv.
Barndomsvänner, vänner från ungdomstiden, från studietiden, vänner som jag fått i.o.m. barnen och deras aktiviteter, vänner från jobbvärlden, bönevänner, vänner i församlingen, vänner jag fått från olika kurser och intressen och vänner jag fått genom familj och släktskap, lägervänner och mina allra bästa väninnor som jag delar allt och lite till med, och till sist alla djurvänner och alla hundvänner, alla vi möter och pratar några ord med på våra promenader.


Djur kan också vara vänner. Här är Konrad, han är en trogen vän.



BESÖK AV EN VÄN
Nu när jag är tjänsteledig hinner jag mer än förrut träffa mina vänner.
Och igår fick jag besök av BÄSTA MONICA, som kom in i mitt liv i.o.m mitt jobb som dagmamma.



Monica har också jobbat som dagmamma och öppnat sitt hem för andras barn och jag kan intyga att hon varit omtyckt och är saknad. Men allt har sin tid och även hon valde att ta tjänsteledigt och pröva på något annat, nu jobbar hon inom åldringsvården.

Vi hade så mycket att prata om så klockan bara rusade iväg. Vi delade glädje och sorg, gråt och skratt, precis som man ska kunna göra med en sann vän.

Monica hade en alldeles underbar blombukett med sig när hon kom. När hon hade beställt den hade hon sagt att den skulle vara romantisk och väldigt mycket rosa, och den var allt det och mer därtill, precis i min smak.


Så vacker.



TACK BÄSTA MONICA för vänskapen och för pratstunden.



TILL SIST
Jag vill till sist dela några ord om vänskap som en psykolog sa en gång. 
Här med mina egna ord (minns inte exakt hur hon sa, men minns bra innehållet).

Umgås mest med dem som bygger upp dig, som gör dig glad och som gör att du fyller på dina krafter.

Umgås minst med dem som bryter ner dig, får dig att må dåligt och tömmer dig på kraft.


TA HAND OM ERA VÄNNER, OCH VAR EN SANN VÄN, liksom Carola sjunger i sin låt.

"SANNA VÄNNER HAR MAN KVAR NÄR DE ANDRA HAR GÅTT, SANNA VÄNNER KAN MAN ALLTID LITA PÅ".



OCH VAD SÄGER BIBELN OM VÄNSKAP?
Jo ganska mycket, både ordspråk och Jesu egna ord. 
Och i den första versen här under läser vi vad man kunde ge som gåva på den tiden...salvor och rökelse, för det blev hjärtat glatt av😊.


SALVOR OCH RÖKELSE GÖR HJÄRTAT GLATT, SÅ ÄVEN ÖMHET FRÅN EN VÄN SOM GER UPPRIKTIGA RÅD (Ordspråksboken 27:9).

LÅT INTE DIN FOT KOMMA FÖR OFTA I DIN VÄNS HUS, SÅ ATT HAN TRÖTTNAR PÅ DIG OCH FÅR MOTVILJA MOT DIG (Ordspråksboken 25:17).

VÄNNER KAN SLITA VARANDRA I STYCKEN, MEN DET FINNS EN VÄN MER TROFAST ÄN EN BROR (Ordspråksboken 18:24).

DEN SOM SKYLER EN SYND FRÄMJAR KÄRLEK, DEN SOM ÄLTAR EN SAK SKILJER VÄNNER ÅT (Ordspråksboken 17:9):

EN VÄNS KÄRLEK BESTÅR ALLTID, EN BRODER FÖDS FÖR ATT HJÄLPA I NÖD (Ordspråksboken 17:17).

DETTA ÄR MITT BUD: ATT NI SKA ÄLSKA VARANDRA SOM JAG HAR ÄLSKAT ER. INGEN HAR STÖRRE KÄRLEK ÄN DEN SOM GER SITT LIV FÖR SINA VÄNNER (Johannesevangeliet 15: 12-13).

NI ÄR MINA VÄNNER , OM NI GÖR VAD JAG BEFALLER ER. JAG KALLAR ER INTE LÄNGRE TJÄNARE, FÖR TJÄNAREN VET INTE VAD HANS HERRE GÖR. JAG KALLAR ER VÄNNER, FÖR JAG HAR LÅTIT ER VETA ALLT SOM JAG HÖRT AV MIN FAR. NI HAR INTE UTVALT MIG, UTAN JAG HAR UTVALT ER OCH BESTÄMT ER TILL ATT GÅ UT OCH BÄRA FRUKT, OCH ER FRUKT SKA BESTÅ. DÅ SKA FADERN GE ER VAD NI ÄN BER HONOM OM I MITT NAMN (Johannesevangeliet 15:14-16).


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023