NU ÄR HON HEMMA

Sent på onsdagkväll rullade tåget in vid Bennäs station och vi var där och mötte henne. Det var redan överenskommet att Jan skjutsade dem till tåget den morgonen de åkte i väg och att en av de andra flickornas pappa skulle hämta dem nu.
Men här var det pappahjärtat som absolut ville åka och ta emot sin älskade dotter. Jan sa: Jag far åtminnstone och möta henne, du kan ju komma med om du orkar (den tiden brukar ju jag vara i säng redan). Men denna dag hade jag förberett mig och druckit kaffe så jag skulle vara vaken och alert när hon kom, så naturligtvis följde jag också med.

Det vara glada elever och lärare som kom hem från en bra vecka i Frankrike.
Och det var så skönt att få se henne, krama om henne och välkomna henne hem, oj så jag hade saknat henne.



En till som överöste Matilda med kramar och pussar var Hugo.



 De tio kilometrarna hem i bilen pratade och berättade hon om allt och alla.

Mera bus och gos.

Och hon fortsatte att ta oss med på alla fantastiska upplevelser, utfärder, människomöten och situationer i Frankrike, ända tills klockan visade 00.00 och vi fick säga till att nu måste vi nog ta natt och fortsätta imorgon.




Eleverna hade blivit lovad sovmorgon och fick börja först kl.10, så jag fick lyssna till ännu flera berättelser på morgonkvisten, som sen fortsatte genast hon satte foten in genom dörren på eftermiddagen.

Vi är så glada att vi har en dotter med talets gåva, som gärna berättar och visar (hon har haft kameran med och tagit över 1000 bilder).



HENNES FRANSKA FAMILJ.
Matilda hade turen att få den bästa av familjer (förstod nog att alla elever hade haft det bra hos sina familjer).
Matilda kom till en familj med mamma, pappa och två flickor. De tog hand om henne på bästa sätt och de tog henne med på utflykter till höga höjder, underbara vattenfall och fina stränder.

Och här kommer denna fina bild ännu engång.


De skojade och hade humor, de badade i jacuzzi, bakade, shoppade (de köpte en fin stickad vit tröja till henne) och alla försökte de sitt bästa på att prata engelska.

Från skolan ordnades också utfärder, med buss till Nice och Marseille, på vägen dit fick de uppleva trafiken som var allt annat än lugn, det var full fart och alla körde väldigt nära varann.

Men sen fick de ju uppleva så mycket vackert.


Sen var det party vid skolan en kväll och det var picknik en annan dag, det var allt från besök i stadshuset, besök till Notre dame de la Garde kyrkan, besök till en vingård, till ett parfymeri, det var gatukonst, museum, franska smakupplevelser och kindkyssar och mycket, mycket mer.

När Matilda skulle ta farväl och åka hem sa familjen: Att nu är vi din franska familj. Du är välkommen hit att bo hos oss någongång när du har ledigt och dina föräldrar får gärna också komma med.

Lea och Matilda (med båda knästödena på).



Hon fick hemskickad franska läckerheter som vin, olivolja och någonslags fiskblandning, vi sparar allt till ett speciellt tillfälle, när hela familjen är hemma. Nåja kanske olivoljan nog kommer i användning före det.


Här hade pappan förklarat med sin roliga humor att detta skall sättas på maten och inte på kroppen. Bra att han förklarade för det är ju inte så lätt att veta när allt står på franska.
Eleverna hade ju också fått besöka ett parfymeri och denna flaska liknar nog en sådan.






Hon fick även en hel påse med allehanda reskost för hemresan. Och ännu finns det kvar av den matsäcken.



Matilda hade också tagit med presenter från Finland. Hon hade köpt en Mumin mugg till Lea, Marimekko servetter till familjen och finlänskt godis (b.l.a Tupla och salmiak) och kex till dem alla.

De är en familj som vi är så tacksamma för, att de tog hand om vår skatt i en vecka, öppnade sitt hem och sina hjärtan.
Mammahjärtat svämmar över av kärlek och tacksamhet till denna fina familj💗.

Och i maj kommer deras dotter Lea hit en vecka och det är vår tur att öppna vårt hem och våra hjärtan för henne. Du är varmt välkommen Lea💗.


NUTELLA PÅ SÅ GOTT SOM ALLT
Det som de finländska resenärerna förvånades över var hur väldigt mycket sött fransmännen äter. De sätter nutella på nästan allt. De äter vitt bröd, kakor och kex varje dag.

Annat som de också reagerade på var toaletterna i skolan, som var i en utbyggnad på utsidan. De bestod av endast en sorts sits och inget toalettpapper fanns.

Det är ju det här som är så bra med att få åka till ett annat land och ta del av en annan kultur, för att sen komma hem och inse men nog har vi det bra här.

Dagen innan de skulle resa hem skickade Matilda: Jag vill ha mos med knackorvsås, eller köttsoppa när jag kommer hem. Och naturligtvis fick hon det.




VÄLKOMMEN HEM MATILDA
Man känner ju sina barn och man vet vad vart och ett av dem tycker om och blir glad över. Så det blev inte endast favoritmaten som välkomnade henne hem.

Hela onsdagen hade jag storstädning i hennes rum, hon har ju både spisrummet, sitt eget rum och wc/dusch där uppe.
Jag vet att hon uppskattar att komma hem till ett skinande rent rum.

Spisrummet.




Och jag spikade upp ett antal hängare, tavlor m.m som bara inte kommit upp, utan lämnat att ligga här och där.






Jag piffade till det med alla möjliga ljusslingor (som hon redan haft liggande lite var stans) och jag städade bort alla lådor med alla möjliga saker som legat lite här och där eftersom de inte haft plats i något skåp.
Men i tisdags hade jag ju storstädning i storskrubben så nu fanns det plötsligt plats att få in det ena och det andra.

Sovrummet.




Blev lite suddiga bilder, men de får duga.





Sen kommer hon säkert att flytta om lite grejer så att det blir exakt så som hon vill ha det.

Vi är så glada och tacksamma för denna resa som Matilda och 14 andra elever med tre helt fantastiska lärare har fått göra till Frankrike.
Vi tackar familjen för deras otroliga gästfrihet.
Och vi tackar Gud som varit med och beskyddat och välsignat.



KOM IHÅG ATT VISA GÄSTFRIHET, TY DET HAR HÄNT ATT DE SOM GJORT DET HAR HAFT ÄNGLAR TILL GÄSTER UTAN ATT VETA OM DET (Hebreerbrevet 13:2).

HJÄLP GUDS HELIGA MED VAD DE BEHÖVER, VINNLÄGG ER OM GÄSTFRIHET (Romarbrevet 12:13).

MINA ÄLSKADE, LÅT OSS ÄLSKA VARANDRA, TY KÄRLEKEN ÄR AV GUD, OCH VAR OCH EN SOM ÄLSKAR ÄR FÖDD AV GUD OCH KÄNNER GUD, TY GUD ÄR KÄRLEK (1 Johannesbrevet 4:7-8)

RÄKNA MED HONOM PÅ ALLA DINA VÄGAR, SÅ SKA HAN GÖRA DINA STIGAR JÄMNA (Ordspråksboken 3:6).





Kommentarer

  1. Så fint skrivet, Camilla. Mammakärlek!

    SvaraRadera
  2. Tack! Ja, mammakärlek är nog ett kapitel för sig och likaså pappakärlek.
    Tro, hopp och kärlek och störst av dem är kärleken. Kram Camilla

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023