NYA GLASÖGON

I tisdags var jag och hälsade på mamma och pappa, vi skottade snö och njöt sen av kaffe/te och smörgåsar med ägg.
Jag hjälpte mamma med symaskinen som krånglade, jag läste i instruktionsboken och mamma rattade alla spakar och vippor och vi fick den att fungera igen.

Strax innan jag skulle åka hem fick jag meddelandet att mina nya glasögon var klara.



Så på hemvägen körde jag via glasögonbutiken, och Hugo var ju också med (man får ta in hundar i denna butik).


Han lyssnade noga på vad damen i kassan sa.


Och han tittade sig nyfiket omkring, förutom att han charmade damerna som jobbade där.



Sen begav vi oss hem med den spännande kassen.








LÄSGLASÖGON
För två år sedan beställde jag mina första glasögon och det var läsglasögon. När jag tog denna bild så hade jag sannerligen smutsig spegel😉.


Och de glasögonen har varit toppen. Men småningom har jag märkt att jag börjat se sämre. Har jag haft dem på och sedan tagit bort dem så har jag sett suddigt, en stund.

Det började bli väldigt frustrerande speciellt när jag skulle stå och prata inför folk, typ på Fokus som mötesledare och jag plötsligt inte såg vem jag pratade med.


PROGRESSIVA GLASÖGON
Så denna gång har jag beställt progressiva glasögon, som jag ska ha i princip hela tiden. Utomhus tyckte hon dock inte att jag behövde ha dem ännu.
Men hon rekommenderade att jag skulle använda dem så mycket som möjligt de första två veckorna, eller den tid det tar att vänja sig med dem.

Och utomhus går de ju inte att använda i - 20 graders köld, jag tänkte ju frysa både näsan och huden bakom öronen av mig i onsdags.
Alltså hur gör ni som alltid måste ha glasögonen på?

Kallt men soligt var det i onsdags.
Jag fick stoppa in massor av hår under skalmarna och hela tiden vicka upp delen som tar i näsan, annars skulle jag nog ha förfrusit mig, åtminnstone kändes det så.

Och när man kommer in så ser man ju liksom noll.



Hej hej!


Där ute testade jag att ta bort dem och allt var nog så mycket finare och tydligare utan glasögonen (ex mönstret på en trädstam), så de får nog stanna hemma i fortsättningen när jag går ut på promenad, åtminnstone när det är riktigt kallt.

Idag på eftermiddagen när jag var ute och skottade snö igen (vi har fått massor och det kommer bara mer och mer) då var det ju  plus grader så då gick det fint att ha dem på.


Och även idag på de korta promenader jag tagit med Hugo har jag haft dem på. Det har varit ett sådant töväder så Hugo har fått stora snöbollar både under och kring tassarna och till sist blir det så att han inte ens kan gå, stakarn, då är det bara duchen som hjälper.

En liten snöbolls kille.
En sån här jätte snöboll fick han när vi var ute på gården, vilken var oskottad ännu. Han orkade knappt lyfta tassen, så det går inte att gå på så långa promenader innan vägarna blir plogade.



TILLBAKA TILL GLASÖGONEN
Här inne är de ändå rätt ok om jag liksom bara ser vanligt, men ska jag läsa eller skriva på datorn/blogga så är de så irriterande, det är bara suddigt.

Progressiva linser är ju liksom lite suddiga på sidorna och skarpast i mitten. Man får liksom lära sig att följa med med huvudet istället för ögonen ifall man skall se åt sidorna.

Sen är ju själva läsdelen också liksom infälld på något vis, så ska du gå i ex trappor och tittar neråt och råkar se mera med läsdelen ja då blir det suddiga trappor.

Det lär vara hjärnan som skall vänja sig.



Och jag kan bara säga att jag hoppas verkligen att jag blir van med dessa så fort som möjligt.
Känner mig som en höna just nu som pickar och svänger på huvudet hit och dit för att få rätt skärpa på de jag pratar med, det jag gör och allt jag ser omkring mig.

Men snygga är de och jag valde rosa naturligtvis.



TRO DET ELLER EJ
Nu när jag ser så suddigt och konstigt och skall ev hålla på så i två-tre veckor innan hjärnan vant sig så blev ju alla våra suddiga, smutsiga speglar ett stort problem, jag ser liksom ingenting, bara sudd.

Så idag har jag faktiskt haft spegeltvätt, återstår och se om husfolket märker något.


I vanliga fall tvättar jag fönster och speglar (de få gånger jag gör det) med kallt vatten och mikrofiberduk, försöker att använda så lite kemikalier som möjligt.

Men här fick jag nog ta till diskmedel för de var så smutsiga och rent ut sagt det var väl ingrodd smuts.



 Vänster sida ren, höger smutsig.



Och båda speglarna blev glänsande rena. Förutom lite repor och andra streck som inte går bort.



Så Hugo och jag tog en ren bild på oss😉.



VAD STÅR I BIBELN OM ÖGON?
Ögat i bibeln beskrivs ofta som vårt inre, hjärtats ögon (Efesierbrevet 1:18).
Om vårt inre är sjukt kan vi inte heller se allt det som Herren vill ge oss. I Matteus 6:22 står det "om ditt öga är friskt, får hela din kropp ljus".




Och vi kan själva välja vad vi sätter våra ögon på, vad vi matar vårt inre med. Jag kan välja vilken bok jag läser eller vilken film jag väljer att se.

Vi ska välja sånt som bygger upp, sånt vi blir glada av och sånt som ger vårt inre ljus.

PS- Men naturligtvis får vi se på deckare och läsa rysare också😉 om vi så vill, bara vi har den viktigaste på första platsen i våra liv, JESUS.



Och bibeln är sannerligen en bok som bygger upp och ger vårt inre ljus, om vi läser den med rätta ögon, d.v.s. låter den Helige Ande öppna ordet för oss.

Man kan läsa bibeln med fel ögon också, med en kritikers ögon, som bara vill hitta fel och brister.

Alltid innan vi öppnar vår bibel skall vi därför be att den Helige Ande öppnar ordet för oss, så vi förstår vad vi läser och vad Herren vill säga till oss.


TREVLIG HELG TILL DIG. FYLL DIN DAG OCH DIN HELG MED DET SOM BYGGER UPP DIG.

Jag ska börja vänta hem min man 💗 som varit på jobbresa.
Dottern är med en grupp från Elim- församlingen och bowlar och pojkarna kommer inte hem denna helg, men de ska vi ringa när Jan kommer hem.  




ÖRAT SOM HÖR OCH ÖGAT SOM SER, BÅDA HAR HERREN GJORT (Ordspråksboken20:12).

HAN SOM HAR PLANTERAT ÖRAT, SKULLE HAN INTE HÖRA? HAN SOM HAR GJORT ÖGAT, SKULLE HAN INTE SE (Psaltaren 94:9)?

ÖGAT ÄR KROPPENS LJUS. OM DITT ÖGA ÄR FRISKT, FÅR HELA DIN KROPP LJUS (Matteusevangeliet 6:22).

GUDS ANDE UPPLYSER VÅRT HJÄRTAS ÖGON
 (Efesierbrevet 1:18).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023