NATTLIG UTFLYKT OCH FLYKTINGAR

När du lagt dig i din säng på kvällen, under det mjuka, sköna täcket, då önskar du säkert liksom jag att du ska få sova hela natten lungt och skönt.

I natt blev det inte så, för kl.01.22 meddelade Hugo att han skulle ut, och jag fick kravla mig upp från min sköna, varma säng, dra på mig ytterkläderna och ta en kort promenad längs vår nattliga, ödsliga gata.


Vanligtvis så behöver inte Hugo ut på nätterna, och skäller han vid dörren så far vi inte ut med honom ifall han inte bara fortsätter och fortsätter, isåfall vet man att det är akut.

Denna natt fick jag ge mig. Eftersom han varken hade ätit kvällsmat (vilket gör att han börjar spy galla) och inte heller kakkat (bajsat) på över ett dygn så såg jag det som säkrast att ta en sväng ut med honom.
Men det ända han gjorde var att kissa.

Vi kom in och han började visa tecken på att han mår dåligt. Han börjar då alltid vandra runt och ställer sig under ett bord eller går till badkaret och vill att jag ska duscha bort obehaget.

Så jag gjorde som alltid, värmde mat till honom (de fyra bullar som han inte åt till kvällsmat) och tvingade i honom, ja, du läste helt rätt. Han liksom förstår inte att han mår illa för att han inte ätit. Lägger jag fram maten så går han bara bort.

Hugo när han spyr galla.
Så jag gjorde som jag alltid gör när han mår illa, det som jag vet att hjälper. Jag doppar mina fingrar i köttsaften och sätter dem på hans mun, då börjar han slicka och småningom tar han en liten matbit (ur min hand).
När han ätit en stund, långsamt och försiktigt så plötsligt börjar han sluka all mat, fortfarande ur min hand. Sen när han ätit är han en ny hund, nöjd, belåten och lägger sig att sova.

Du som läser detta kanske undrar om han är sjuk, så jag kan nämna att vi har genom åren varit många gånger till veterinär, blodprov har tagits och avföring har undersökts och maten har bytts ut m.m.

Vi fick tips på råkött, vilket gjorde att han började äta bättre, men det resulterade i att han efter några månader blev riktigt sjuk och bubblig i magen, och fick blod i avföringen, han hade fått inflamerad tjocktarm.
Veterinären sa att han har väldigt känslig mage. Att han inte tål varken laktos eller gluten, och de råa köttbullarna som han åt så bra första tiden var för starka för hans mage, så han blev ordinerad kokt mat och endast kyckling och fisk.

Kyckling har han ätit utan problem sedan i april i fjol, och ibland lite lax, men nu de senaste två veckorna har han inte velat äta lika bra.
Han blir dock inte alls lika sjuk, trött och kraftlös som förrut om han hoppar över ett mål, men om magen är tom länge får han obehag och börjar spy galla.

Så ja vi har en knepig hund. Vi brukar säga att har han ätit sina morgonbullar fungerar dagen fint, har han ätit sina kvällsbullar så fungerar natten bra.

Och ja han äter oftast ur vår hand.




Sätter vi fram hans tallrik med nykokta goda kycklingbullar så doftar han och går sen bort, han liksom fattar inte att hundar ska sluka maten, vara snåla och glupska.
Ibland, men väldigt sällan äter han själv från sin tallrik. Däremot slickar han gärna av tallriken när den är tom.

Då när han var som dåligast fick vi knappt i honom någon mat, han blev svag, trött och illamående och ville inget ha.
Det var veterinären som sa att då måste vi göra vad som krävs för att få i honom föda, mata med handen om det lyckas. Det gjorde det och det gör vi fortfarande. Och det har vi ju egentligen fått göra ända sen han var liten, han har liksom aldrig fattat att mat är livet.

Veterinären sa att det är väldigt vanligt att hundar äter först när hela familjen är samlad på kvällen, då är det tryggt att äta.
Och Hugo åt tidigare egentligen bara kl.22 på kvällen när alla var på plats.
När vi började med Kyckling/fisk dieten började han äta morgon och kväll, så det blev ju mycket bättre.

Han är annars en livlig, glad, busig och gosig Hugo, men det här med maten (och att behöva vara ensam) är problem.
Men han är ändå världens bästa hund, för han är ju vår gullklimp.

En varm dag senaste sommar, när han ändå ville ligga i solen.

Ut i skogen är det kul.


MORGONPROMENAD
Imorse tog vi i det fina soliga, varma vädret en långpromenad, via centrum och sen för att hälsa på fammo och faffa.


Där blev vi bjudna på te och smörgås.
När vi promenerade hem tog vi samma väg, och nu var det mulet och blött.



Jag har ingen jacka som passar bra i detta väder, men Matilda fick en inför Frankrike-resan, en jacka som är varm och även vattentät, dock inte för tät, och den lånade jag.




Nu hade det smält så pass mycket i detta varma väder så det var vattenpölar överallt och stuprännorna jobbade för fullt.



Det var/är både halt och blött, men varmt och skönt.

Hugo gillade inte att få våta tassar. Det blev en varm dusch när vi kom hem.




Och idag kakkade (bajsade) han rejält och sen när vi kom hem åt han sina "morgonbullar" med god aptit även om klockan hade hunnit bli 12.




LÖRDAGSPROGRAM
Jan tillredde lunchen idag, kyckling och ris.
När vi hade ätiti plockade Matilda och jag av bordet, tömde och fyllde diskmaskinen.

Jan promenerade sen iväg på Jaro match, och jag slängde mig på sängen med datorn/bloggen.

Kl.17 får jag styra iväg till tågstationen i Bennäs och hämta Mattias. Han och tolv andra klasskompisar har varit en vecka i Levi och åkt slalom.

Och Mikael skall vi slå en signal åt här senare ikväll och höra hur han har det.

Matilda ska på ungdomssamling kl.19, Elimförsamlingens "Faith, Hope, Love".

Och vi har inga speciella planer, vi tar kvällen som den kommer.
Hoppeligen får vi höra hur Mattias haft det i Levi hela veckan. Ni vet när vi skickat och frågat så har vi fått svar på våra frågor men inte desto mera. Ja, nej och bra är de ord vi fått😉.


DAGENS TANKE
I dag har mina tankar gått till alla nyinflyttade i vår stad och i vårt land, alla de som kommer från länder där det kanske inte finns snö, halka och minusgrader som sträcker sig nära -20, eller mera.

På vår promenad idag och även ofta på Hugos och mina promenader träffar vi flera av dem.
Många skrattar och skakar på huvudet när vi möts i iskall blåst, snöstorm eller liksom idag på glashala, blöta gator.

Oj så mycket de har att ta in och lära. Precis som vi skulle ha om vi blev tvingade att flytta till deras land, språk, klimat och kultur.

Texten på tavlan: SPILL INGEN TID PÅ ATT GRUBBLA ÖVER OM DU ÄLSKAR DIN NÄSTA, HANDLA SOM OM DU GJORDE DET (C.S.LEWIS).

Vi ska välkomna dem och öppna vårt land, vår stad, våra hjärtan och även våra hem.
Vi ska hjälpa dem att komma underfund med allt nytt i detta land.
Vi ska framförallt vara trevliga och hjälpsamma och tänka oss in i deras situation: Det kunde vara jag själv i ett land långt borta, utan släkt och vänner, utan mitt trygga hem, utan mina matvaror att tillreda den goda måltiden. Det kunde vara jag i ett land där ingen förstår vad jag säger, där ingen förstår vad jag känner, drömmer och längtar efter.
Det kunde vara jag, eller du.

BEMÖT ANDRA SOM DU SJÄLV VILL BLI BEMÖTT.


Och vad säger bibeln, jo här kommer b.l.a bibelord om "främlingen". I bibeln används ordet främling för invandrare och flyktingar. 


ALLT VAD NI HAR GJORT FÖR EN AV DESSA MINA MINSTA BRÖDER, DET HAR NI GJORT FÖR MIG (Matteusevangeliet 25:40b).

NÄR EN FRÄMLING BOR HOS ER I ERT LAND, SKA NI INTE FÖRTRYCKA HONOM. FRÄMLINGEN SOM BOR IBLAND ER SKA RÄKNAS SOM INFÖDD HOS ER. DU SKA ÄLSKA HONOM SOM DIG SJÄLV (3 Mosebok 19:33-34a).

SÅ SÄGER HERREN SEBAOT: "DÖM RÄTTA DOMAR OCH VISA VARANDRA GODHET OCH BARMHÄRTIGHET. FÖRTRYCK INTE ÄNKAN OCH DEN FADERLÖSE, FRÄMLINGEN OCH DEN FATTIGE, OCH TÄNK INTE UT ONT MOT VARANDRA I ERA HJÄRTAN "(Sakarja 7: 9-10).

NEJ, ÄNDRA ERT LIV OCH ERA GÄRNINGAR, GÖR RÄTT MOT VARANDRA, SLUTA FÖRTRYCKA FRÄMLINGEN, DEN FADERLÖSE OCH ÄNKAN (Jeremia 5-6a).

ALLTSÅ: ALLT VAD NI VILL ATT MÄNNISKORNA SKA GÖRA FÖR ER, DET SKA NI OCKSÅ GÖRA FÖR DEM (Matteusevangeliet 7:12a).




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023