SPORTLOVSRESAN DAG 3

I natt hade vi också varmt, men dock svalare än senaste natt.
Matilda sov bra hela natten, trots sin obekväma säng, så gott att hon fortsatte efter morgonmålet medan Jan och jag tog en andra promenad med Hugo.


Härligt med bar mark tyckte Hugo och uträttade alla sina behov på gräsmattan (sånt som hundägare är extra glada över inför en lång bilresa).

Här var vi högt uppe på en kulle och trafiken körde i full fart nedanför. Bilarna kom från färjan som just kommit i land här nära där Viking Lines kaj finns.





Den fina rysk ortodoxa Uspenskijkatedralen.



Och vi hittade ett träd med ett hjärta på.



Sen kom vi tillbaka till hotellrummet och vår sovande dotter. Och det var viktigt att hon sov nu så hon säkert skulle orka hålla sig vaken och prata hela vägen hem😊.

Hugo fick ta sig en tassdusch, så dammig och smutsig som han blir kan han inte hoppa upp i vår vitbäddade säng.




SISTA TIMMEN PÅ HOTELLET
Jag packade ihop.
Jan hade kokat kycklingbullar till Hugo. Ja ni läste rätt. Vi fick nämligen tips av bekanta att de när barnen var små hade med en lite kokplatta som de kunde koka ett som annat på.

Så Jan köpte en denna vecka och vi har så under hela resan kunnat koka kycklingbullar till Hugo. Bullar som vi mosat sönder till en gröt och i princip bara behövt koka någon minut. Vi har kokat i wc:n där det är bra ventilation.
Jag var nog rädd att vi skulle orsaka brandalarm men det har gått fint, det ångar nog mera i wc:n när jag tar en het dusch.

Hugo åt sina bullar med god aptit och kröp sen upp i fåtöljen och tog siesta.


Chauffören tog också siesta och jag lade mig ner med bloggen, ryggen fick så vila inför den långa bilresan hem och jag hann ladda ner en hel del bilder.

Innan vi lämnade rummet lade jag mig ner raklång på golvet och gjorde mina förebyggande ryggövningar.

Klockan 12 checkade vi ut och körde iväg ut i det då regniga, livliga Helsingfors.




Ett regnigt slott.





HÄMTA BÖCKER
Vi körde först till min svågers lägenhet, där han tidvis bott och studerat i över 1,5 år när han gjort sin slutliga specialläkarutbildning, eller vad det nu heter.
Nu får han säga tack och hej till lägenheten och flyttar så hem till fru och barn igen, och pendlandet har nått sitt slut.

Vi hade lovat att ta hem lite grejer eftersom vi hade bil. Så vi lastade in böcker och lite annat. Bra när man kan vara till hjälp.


NYA BARNSJUKHUSET
Vi hade inte planerat att besöka det, men när vi kom körande så ropade Matilda plötsligt: där var ju det nya barnsjukhuset.



Och hennes snälla pappa körde naturligtvis dit, stannade precis utanför och väntade i bilen med Hugo medan vi tog oss en snabb titt.

Vi gick in och möttes av en helt fantastisk miljö.

Min telefon var utan accu och ville inte ladda sig (det är ett nytt fenomen) så detta är de bilder Matilda tog.


Här i detta rörliga låtsas akvarium simmade tecknade fiskar som barnen gjort , vissa med deras förnamn på.


Vi träffade på en dam, som jobbar där, hon undrade vad vi sökte. Jag sa (på finska) att vi är här på resa och ville så gärna komma in och se deras nya fina barnsjukhus.
Hon tyckte att det var roligt att vi ville besöka dem och bad oss gå längre in och se oss omkring.
Hon undrade också hurdant sjukhus vi har där vi bor, och jag berättade kort, på finska.

Sedan såg vi damen gå till en slags reception/info och ta emot en mamma och troligtvis hennes dotter. Flickan fick sedan komma med bakom disken och hjälpa damen med ett som annat.

Matilda läste i broschyren att barnen när de skrivs in får välja en Avatar som sedan när det är barnets tur kommer upp på skärmen, alltså inga namn/personuppgifter ropas upp.
Kanke var det just det flickan gjorde, valde en bild som passade henne.

Utsidans blomvas med rosor i var häftig.



TAMMERFORS
Sen startade vi vår resa hem.
Vi körde till Tammerfors och pausade så första gången vid Ideapark.

Där är inte hundar välkomna in så Hugo och jag tog en kort promenad i snöstormen och satte oss sen i den varma bilen. Vi tillbringade 1,5 h där, med att läsa, vila och gosa, medan Jan och Matilda shoppade loss och åt på Rax.

När Jan kom ut till bilen hade han mat med till mig, jag hade beställt pitabröd med kebab, och det avnjöt jag gärna i bilen.



Sen hann även jag in och kolla lite affärer (för chauffören hade inte så bråttom hem) och jag köpte en fleecejacka till mig, det enda jag hade på min önskelista.



Och denna gång hann jag även besöka kapellet där.


Och jag lämnade en lapp med flera böneämnen i lådan. Det kändes skönt sen att gå vidare (den meningen kan man läsa på två sätt och båda är rätt).



Vi fortsatte resan hemåt kl.17.45.


TUURI
Följande paus blev på vårt favoritställe Veljekset Keskinen.
Jag och Matilda trodde att vi styrde kosan direkt hem när Jan plötsligt började säga att på nästa paus ställe så kanske Matilda hittar en ny vinterjacka, som hon inte hittat i Helsingfors.
Jag som var helt ovetande sa: men var skall vi hitta någon butik som har öppet denna tid och här mitt i skogen.
Jan sa: och de har en hästsko där också, då först fattade vi vad han talade om.

Vid Tuuri har vi också sett hundar sittandes i vagnar inne i köpcentret, så vi gick och frågade till informationen och jo det var helt ok att ta med hunden om man hade den i vagnen och inte på golvet.

Så Hugo fick för första gången åka i en kundvagn. Lite spännande var det, men han skötte sig fint.



Där satt han snällt även om benen darrade lite först.
Ibland tog jag upp honom i famnen en stund och satte sen ner honom igen efter ett tag. Det var en bra första gångs övning, vi kommer absolut att göra det igen.



Och liksom barn så besökte vi ju deras fina vinterlandskap, som finns mitt i den stora butiken.


Och vi gick genom den vackra tunneln.




Vi startade hemfärden strax före kl.21.
Och i bilen knäckte vi ägg och mumsade på de Mignonägg som vi hittade i hyllan, en glad överraskning, och mera socker för mig.


Så otroligt gott.


Och jo Matilda hittade även en vinterjacka där.


HEMMA
Klockan 22.45 styrde vi in på gårdsplanen.
Så skönt att vara hemma igen och jag är så tacksam för en underbar resa där allt gått fint.




TACK JESUS FÖR VÅR FINA SPORTLOVSRESA, tack för tid med varandra (även om vi saknade Mikael som inte kunde vara med p.g.a skolan), glada skratt, trevliga diskussioner, god mat, shopping, promenader, äventyr, fint att få träffa Mattias och mycket mera.

Och alltid efter en sådan här resa när vi har ätit ute och shoppat det ena och det andra (Matilda har fått en hel del, för hon var så utan kläder m.m) får vi påminna oss om det viktigaste.
JESUS SKA ALLTID HA FÖRSTA PLATS I VÅRA LIV, SEN KOMMER VÅR PARTNER OCH SEN VÅRA BARN/FAMILJ....pengar, resor och shopping finns inte alls med på den listan. "DÄR DIN SKATT ÄR DÄR KOMMER OCKSÅ DITT HJÄRTA ATT VARA".



Värdefull tid.
MITT HJÄRTA ÄR FRIMODIGT, GUD MITT HJÄRTA ÄR FRIMODIGT, JAG VILL SJUNGA OCH LOVPRISA (Psaltaren 57:8).


SAMLA INTE SKATTER PÅ JORDEN, DÄR ROST OCH MAL FÖRSTÖR OCH DÄR TJUVAR BRYTER SIG IN OCH STJÄL. SAMLA ER SKATTER I HIMLEN, DÄR VARKEN ROST ELLER MAL FÖRSTÖR OCH DÄR INGA TJUVAR BRYTER SIG IN OCH STJÄL. TY DÄR DIN SKATT ÄR, DÄR KOMMER OCKSÅ DITT HJÄRTA ATT VARA (Matteusevangeliet 6:19-21).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023