EN HELG FYLLD AV PROGRAM

Detta är våra söner, i går i Vasa under Pampasveckan.
Jag gjorde en deal, om jag agerar taxi och kör er till er kompis så måste jag också få en bild av er, och det fick jag, men jag fick vara oerhört snabb med kameran för att få dem på bild innan de rusade vidare.


Och ifall du undrar vad jag gjorde i Vasa i går så ska jag berätta.


LÖRDAG
Det blev ingen sovmorgon denna lördag, jag steg upp klockan halv 8, tog en dusch och åt ett stadigt morgonmål.



Sen begav sig mor och dotter iväg med bilen, först för att hämta upp lite grejer som vi skulle ha med och därefter vidare för att hämta en annan mor och dotter, våra vänner.
Sen startade vi vår resa och 50 km senare var vi framme vid vår första anhalt, i Oravais.

Det var våra döttrar som är med i Barnoasteamet som skulle delta i Våroasen och dra häftigt, svängigt barnprogram med Jesus i centrum.

Vi mammor kramade om våra döttrar och önskade dem en fin dag. Sen susade vi vidare mot Vasa, och vi var på plats vid Combo 10 minuter innan de öppnade.


Combo är ett snyggt och fräscht loppis (second hand butik).


Lite saker fick följa med hem (kommer bild längre ner).

Och där fanns sånt som inte fick komma med hem men som var roligt att se på, liksom denna skylt "If you want breakfast in bed, sleep in the kitchen" (om du vill ha frukost på säng sov i köket) 😊.


Vi hann ännu med två mindre loppisar innan det blev dags för lunch, då jag skulle få träffa pojkarna.

Mikael och Mattias var båda i Vasa eftersom det var Pampasveckan, dagar fulla av musikunderhållning, tävlingar, samvaro och firande.
Alla studeranden går iklädda sina halare (som denna mamma inte tycker att är några skönheter direkt😉) med några eller flera märken fastsydda.


Mikael har sytt sina förhand (och t.o.m jag har sytt ett, eller om det var två) och Mattias har sytt sina med maskin.

Mattias har ju bott hemma i fyra veckor nu under sin sjukhuspraktik men det var ändå så roligt att få träffa honom, jag hade ju inte sett honom på ett helt dygn😉.

Mikael bor och studerar i Umeå och han har då inte varit hemma sedan början av januari när han hade jullov, så ni kan tänka er hur det kändes att få se honom, höra hans röst och få krama om honom😊.

Jag bjöd pojkarna på mat och vi hann prata. Jag var så glad över att de både hade tid och vilja att träffa mamma mitt i Pampasveckan, det säger en hel del, eller hur😉?

När vi hade ätit önskade pojkarna få skjuts till en kompis som bodde några kilometer bort, det var då jag gjorde överrenskommelsen, jag kör er om jag får ta en bild, och det gick de med på.

Mamma hjärtat fick säga hej då och krama dem hårt, tänk att jag aldrig blir van med det, det går lättare nu men det är inte lätt.

Anki och jag körde sen vidare till det sista loppiset Combolina, också ett snyggt och fräscht loppis.
Och där slog jag till på stort. 
De sålde även, liksom vid Combo olika slags ny inrednings grejer, mattor, gardiner och kuddar.
Och när jag hittade de mörk rosa fina mattorna på 40% blev jag helt förtjust. 
Jag konsulterade min man och vi beslöt att slå till. Vi har nämligen letat efter denna sorts mattor till rätt pris och nu fann jag dem här och köpte två till vardagsrummet.


På bilden ordinarie pris, 40% bort från det så var det ett pris som passade min plånbok.

Så bilen fylldes med två mattor och lite annat smått (en korg, en hylla, två kuddar, ett dator"bord", en present ask, ett pussel, en ljuslykta, en skylt och ett hjärta med "glad sommar" på.
(Wc-rullen och Hugos bädd fanns redan i bilen😉.)


Efter en lyckad loppisresa för oss båda körde vi tillbaka till Oravais till flickorna och Våroasens festkväll.


VÅROAS I ORAVAIS




Temat för helgen var: BARN HOS DIG. Vi är ju alla Guds barn, liten som stor.


Här kom en del av Barnoasteamet in för att presentera sig och ta med barnen på roligt program.



Och här en bild från när de lovsjunger och dansar.
Vår Matilda är den som leder sången/dansen längst till höger.




Vi vuxna fick också lovsjunga och dansa tillsammans med Mats Sjölinds lovsångsteam och lovsångsdansarna Machol I'Adonai.




De vackra, svängiga lovsångerna med sådan talande text.



Talare.
Och vi fick lyssna till Hans Weichbrodt från Sverige.


Han är en talare som man skulle kunna höra på hur länge som helst. Han predikar starkt Guds ord ledd av den Helige Anden.
Man skulle kunna säga att han är en ståuppkomiker på samma gång, för samtidigt som man tar del av Jesu budskap så får skrattmusklerna sig en rejäl omgång.

Lite från Hans undervisning.
Hans bad oss gissa vilket yrke som mest passar in på det som Jesus gjort och gör.
Svaret: Sopkörare.
Om vi skulle ta med våra sopor och dela ut till våra vänner: här får du mina äggskal och du kan få min kaffesump, så skulle säkert ingen vilja ha dom.
MEN JESUS HAN VILL HA VÅRA SOPOR, Han vill ha våra synder.
JESUS ÄR DEN "ENDA" SOM VILL HA DIN SYND/ DINA SOPOR.

Vi ska" GO ALL IN FOR JESUS" (vi kan inte använda Jesus som glasyren på en tårta, ta lite en lördagskväll. Det är allt eller inget som gäller).
Börja be Fader Vår och "mena" det du säger/ber.
En bibelstund om dan gör dig frisk och glad (en ramsa konfirmander i Sverige fick lära sig för många årtionden sedan😊).

Vi bör hålla oss till "de fyra stolsbenen".
- BIBELN (vi ska läsa vår bibel varje dag).
- BÖN (vi skall be och mena det vi säger).
- BRÖDRA/SYSTRA GEMENSKAPEN (vi behöver en kristen gemenskap).
- BRÖDBRYTELSEN (vi ska delta i nattvarden).

Du som är intresserad att lyssna till Hans kan förstås gå in på nätet där har han en hel del, men i september kommer han till kyrkhelgen i Karleby. Det ser vi fram emot.


Taket lyfte.
Jag måste erkänna att jag sällan tyckt att äldre män, typ manskörer sjungit speciellt vackert, ofta har jag upplevt att det är så mörkt, så lågt och så dystert på något sätt.
Men de vi fick uppleva i Oravais kyrka igår de var helt makalösa, jag fick gåshud och tårarna började rinna.
Church Hill Boys med ledning av Kristoffer Streng sjöng några låtar/psalmer och det lyfte taket, det var så vackert, det var nog en försmak av himlen.


I det sista stycket sjöng Kristoffer Streng solo och man kan nog inte tvivla på vilken gåva han fått av Gud. Alltså en sådan sångröst har jag aldrig tidigare hört, så himmelskt vackert. Jag var knappast ensam om att få gåshud .



Tidigare under dagen hade de haft ett lovsångs och förbönspass i kyrkan då fick man b.l.a skriva sina böneämnen och "spika" fast dem på korset, föra dem bostavligt till Jesus.



Kvällsgott.
Kvällen avslutades i församlingshemmet med mycket gott för magen och trevlig samvaro kring borden.


Jag lastade allt på en och samma tallrik😉, medan andra gick flera varv.
Där fanns smörgåsbord med nybakade semlor och flera sorters pålägg, och där fanns också ett fruktbord.
Anki tog kakao medan jag tog te, men det var så svart så det såg ut som kaffe.

Och sen lade de ännu fram kokosbollar, som Barnoas gänget hade tillverkat.
Jag tog gladeligen två stycken tryckte in den ena (hel) i munnen och samtidigt som Anki sa typ: ja den var söt och god så insåg jag att de innehåller ju socker.


Vet inte hur jag glömde, nu när jag äntligen börjat känna att sockerberoendet börjat ge vika så bara haffade jag åt mig bullarna utan att tänka😊.
Anki förbarmade sig och åt upp min sista.

Vi tog en liten titt på bokbordet medan vi väntade på att flickorna skulle bli klara.


Sedan körde vi hem i den sena kvällen, lyckliga över att ha fått ta del av en fantastisk undervisning med Jesus i centrum, som både var uppbyggande och så rolig så skrattmusklerna fick jobba under hela predikan, då gillar jag det verkligen.

På hemvägen blev det både hög lovsångsmusik i bilen och "gissa barnprogrammet" (Matilda spelade upp musiken till kända barnprogram och vi fick gissa vilka).

Klockan 22 var vi hemma.


HEMMA IGEN
När vi kom hem kom mattorna på plats och Hugo intog sin plats, han godkände genast de sköna, mjuka mattorna och jag började leta efter matchande mörkrosa saker i huset😉.


Jag fixade till en ljusbricka med rosa torkade rosor och olika glaslyktor med rosa ljus.
Den som det står HOME SWEET HOME (hem ljuva hem) på var nykomlingen.


Vi fick som ett nytt vardagsrum bara genom att byta mattor. Nu får jag fortsätta att fixa och göra det ännu mera mysigt och sätta in flera rosa moment, har fått tillåtelse av min man😉.
Skall sätta en bättre bild på mattorna och hela rummet en annan dag.

Och korgen jag köpte på loppis kom till användning redan idag.




SÖNDAG
I dag har jag varit till Jakobstad kyrka på Boris Salos avskedspredikan.


Boris, en väldigt omtyckt och engagerande präst går i pension.
Han har speciellt dragit kurser som Alfa, Beta, lärjungaskola, äktenskapskurser och nu senast även en kurs för föräldrar. Många av kurserna har han dragit tillsammans med sin fru.
Han har också skrivit flera böcker och han är en mycket omtyckt själavårdare.

I sin avskedspredikan sa han: Det viktigaste i livet är inte att tro på Gud, i bibeln står det att till och med de onda andarna tror på Gud. Vi ska predika den som Guds har sänt Jesus Kristus.

Boris frågade rakt ut till hela församlingen: Har du tagit emot Jesus Kristus i ditt liv?

Den kristna tron handlar om två saker att få och att dela. Om 30-40 år kommer det inte att finnas någon kristen tro här om vi inte delar det vi fått...nu.

Han gav ett enkelt exempel: När någon har det svårt och säger "kom gärna ihåg mig", då menar de ofta "be för mig" men de kanske inte vågar säga de orden. Då kan vi säga: ja det vill jag, men jag vill gärna be för dig också.


Tacktal
Vår kyrkoherde Bo-Göran Åstrand höll tacktal till Boris och överräckte en filt från kollegerna, en handvävd filt som Boris skulle få vira runt sig när han som pensionär varit ut i skogen med motorsågen och kommit hem och är lite frusen.
Då kan du ligga på soffan under filten och skriva på en ny bok😊, sa Bo-Göran.

Boris som blev väldigt rörd gjorde en symbolisk handling han gick fram till kyrkbänken där hans fru Vivian satt och överräckte filten till henne och sa: vi skall ligga under den tillsammans💗.





Vi sjöng flera psalmer med vackra talande texter.




Vi fick delta i nattvarden, lämna allt som tyngde och låta Jesus fylla oss med det vi behövde.
När högmässan var slut ställde sig Boris vid dörren och vi fick alla tacka honom.
Jag tackade honom från djupet av mitt hjärta och gav honom en kram.

Det var både en sorgens dag, vi kommer att sakna Boris, men han kommer nog att synas i församlings sammanhang även framöver, men det var även en glädjens dag.
Efter högmässan var det fest för Boris i församlingscentret, något som jag inte deltog i.


I KVÄLL 
Det har blivit mycket andlig föda denna helg och bra så.
I kväll hade vi besök av Tomas Ingo på Fokus och även Ungdomsbandet som leds av Tommy Nyman var med.






Några rader från Thomas Ingos fina undervisning om Gideon.
- Först när vi börjar ropa till Jesus och lägga saker i Hans hand, då börjar det hända saker, då får vi se bönesvar.
- Gideon ville möta svårigheterna på egen hand, för "han var ju en man". Så beter vi oss vi människor, vi vill ofta klara oss själva och då blir det så fel.
- Först när Israels folk var nere på bottnen vände de sig till Gud, ofta väntar vi lika länge.
- Herren är med oss, Han vet hur vi har det, vad vi tänker, känner och brottas med. Och Han vill vara med i våra liv.
- Gideon bad om tecken från Gud, med ullen (läs i Domarboken). I stället för att be om tecken så kan vi istället be om att Gud stänger dörrar i vårt liv och öppnar nya.
- Om vi ska kunna fungera i Herrens tjänst måste vi ta tag i vår egen synd. Inget får stå emellan oss och Gud. När vi är ren kan vi ta emot Guds Ande.
- Gud har två kallelser till oss. 1. Att vi har gemenskap med Honom, följ mig säger Jesus. 2. Och en kallelse till tjänst, gå ut och gör alla människor till lärjungar.


SLUTORD
Det är fantastiskt hur Jesus jobbar med oss, av dessa tre predikningar/undervisningar som jag fått ta del av denna helg, vilka jag delat väldigt kort här, har alla handlat om ungefär samma sak.
Ta emot från Jesus och ge vidare till andra.

Och detta hjärtreflex med denna fina text  "ALLTID SEDD, ALLTID ÄLSKAD" hittade vi imorse på vår promenad, och vi får ta det som ännu en hälsning från Herren, till mig och dig.



Jag hängde upp det i ett träd i hopp om att ägaren skulle finna det eller att det även skulle få göra någon annans dag.



GODNATT,  GÅ I FRID OCH TJÄNA HERREN MED GLÄDJE.


GÅ DÄRFÖR UT OCH GÖR ALLA FOLK TILL LÄRJUNGAR! DÖP DEM I FADERNS OCH SONENS OCH DEN HELIGE ANDES NAMN OCH LÄR DEM ATT HÅLLA ALLT SOM JAG BEFALLT ER. OCH SE, JAG ÄR MED ER ALLA DAGAR TILL TIDENS SLUT (Matteusevangeliet 28:19-20).

VARKEN GENOM STYRKA ELLER MAKT UTAN GENOM MIN ANDE, SÄGER HERREN SEBAOT (Sakarja 6:4).

FRÅGA EFTER HERREN OCH HANS MAKT! SÖK ALLTID HANS ANSIKTE (Psaltaren 105:4).




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023