FASTLAGSTISDAG 2019

I dag är en av de dagar som jag gillar väldigt mycket, för den innehåller så mycket dofter (dock på flera sätt😊), smaker och gemenskap.



ÄRTSOPPA
Jag kokar alltid egen ärtsoppa, för hemlagad är ju alltid godast.
I går kväll satte jag de gula ärterna i blöt.


I dag slängde jag i två morötter, två lökar och en massa kryddor (mejram, kryddpeppar, salt, nejlikor och timjan).


 
Jag stekte köttet (blandning av gris och nötkött) och hällde i soppan. Sen fick den koka i ca 1,5 h.

Och som vanligt så fick jag byta till en större kastrull mitt i koket.


Sen fick det plats med mera vätska, att koka i.



Allra sist kryddade jag med senap.


Och det som kokade bredvid, det var knäcken.


KNÄCK
När jag hade hällt alla ingredienser i kastrullen insåg jag hur vackert det såg ut samtidigt som jag ännu ett år konstaterade hur mycket socker och sirap det faktiskt innehåller.


Och jag rörde om och tänkte: jag som försöker att hålla bort sockret ska nu plötsligt hälla i mig massor, men även om jag troligtvis kommer att börja må illa efteråt så är det värt det, för det kommer att smaka så gott.



När knäcken hade kokat en timme och det gick att göra kulprovet så blandade jag i skorpsmulorna och sen var det bara att hälla i formarna. Vi använder oss av stora formar.





Sen åkte de ut för att stelna.




BULLAR
Jag har också bakat fastlagsbullar.


När jag skulle börja pensla de jästa bullarna så insåg jag att äggen var slut. Jag läste på nätet vad man annat kan pensla med.
Smör var ett alternativ och det körde jag på.



Jag bakade även vanliga kanelbullar och de penslade jag med det andra alternativet: sirap blandat med lite vatten.


Man kan även pensla med mjölk eller kaffe och säkert mycket annat också.
Mjölk och kaffe har jag prövat tidigare. Men jag måste nog säga att inget av dessa alternativ är riktigt bra, det ska nog vara ägg på bullar.

Bullarna började att se lite torra och brända ut, men de smakade nog helt vanligt.




Matilda kom hem ca 14.30 då vispade hon grädden och sen satte vi oss ner och mumsade på bullar som mellanmål.
Och det störde varken henne eller mig att vi åt mitt i det som andra kanske skulle kalla för "röran".


Vi åt liksom på mjölat bord eller rättare sagt jag fick den sidan.


Men det smakade lika gott ändå.
Matilda tog en bulle med sylt och jag en med mandelmassa.



Mattias kom småningom hem och han ville ha en med både sylt och mandelmassa, vet inte om jag hört någon äta den varianten förut.
Och han åt med kniv och gaffel.


När jag pratade med Jan, som är i Sverige så berättade han att de fick fastlagssemlor (som de heter där) till morgonkaffet, och där åt de dem med sked.

Jag laddade färdigt fyra (vet inte hur jag tänkte, vi är ju endast tre här hemma nu) bullar, och satte in dem i kylskåpet så vi får ta varsin sen när vi blir snåla.
Den som det står ett M på är inte Matildas och inte heller Mattias, utan min. M:et står för Mamma och Mjölkfri.



Sen städade jag bort i köket. Matilda kom och hjälpte mig, hon diskade undan stekpannan och en kastrull som inte rymdes i diskmaskinen.

Matilda for sen iväg för att vara med på en gymnastikgrupp för barn med speciella behov.
När hon här i februari var på praktik med en fysioterapeut fick hon följa med till denna barngrupp, finnas till som stöd och hjälp vid behov och även om praktiken är slut nu så är hon välkommen med om hon vill, och det vill hon ju.

När köket var städat tog jag två knäck och sjönk ner i sängen med bloggen.



NATTLIG PROMENAD
Och du som läste mitt inlägg igår, mycket riktigt så vaknade Hugo mitt i natten kl.00:40 och behövde ut. Det blev en kort kissrunda kring huset, sen ville han in igen.

I morse ville han inte ut och när jag väl fick ut honom så ville han inte heller gå så långt. Han började lyfta tassarna, som jag funderade att kanske var extra känsliga, p.g.a de klor som blev brända hos veterinären i går, och ute var det dessutom -14 grader.

Så jag som hade byltat på mig kläder och sett fram emot en lång och skön promenad i det soliga vädret, fick ge mig.

Jag släppte in Hugo och stannade ute på gården en stund, sopade trappan och plattorna, gick in till Konrad och Selma och gav dem mat och hämtade tidningen.

Hugo var nog lite olycklig här inne och skällde, han var lite nollo hela morgonen. Han kände kanske på sig att något hade hänt med hans tänder och klor, men visste inte vad.
Samtidigt så hade han ju inte ätit något sedan igår innan veterinärbesöket, så han mådde troligtvis inte så bra.

Så jag lät honom sova så länge han önskade och det blev till kl.12.30.
Precis när ärtsoppan hade börjat koka och bulldegen var nästan färdigt jäst då gick han till dörren och skällde och meddelade att han behövde ut.
Och då var det plötsligt inget fel på honom, med full fart bar han av, direkt in till centrum och in till djuraffären Musti ja Mirri.



Och vi behövde faktiskt dit idag för Hugos shampoo var slut. Köpte även två olika slags våtfoder, gjorda på kyckling, kalkon och anka.
Tänkte att jag skulle pröva med dem ifall jag inte lyckas få i honom medicinen. Det går ju att sätta endast en liten klick (får alltid pröva försiktigt med ny mat p.g.a. hans känsliga mage) och spruta in medicinen i den.


Men när vi kom hem efter vår 1 h promenad så slukade han sina kycklingbullar och all medicin, snacka om att det gick lätt.
Hoppas, ber och tror på lika bra tur imorgon.





FASTAN
I morgon inleds fastan och den sträcker sig ända fram till påsk.
I år ska också jag fasta.

Att fasta innebär ju att vi plockar bort någonting ur vårt liv som tar för mycket tid (i mitt fall även för mycket tankeverksamhet).
Att ta bort något som verkligen gör att vi får kämpa, så pass att vi inte klarar det själva utan blir ännu mera beroende av Jesus och vi kommer Honom ännu närmre.

SKA DU FASTA? VAD HAR DU I DITT LIV SOM STJÄL FÖR MYCKET TID?

Jag älskar kaffe, att dricka som sådan eller som smak i olika bakverk.
Min kroniska magkatarr gillar inte kaffe och jag har i många års tid varit en periodare. Oftast blir det på helger och semestrar som jag dricker och njuter....och sen får magen lida i form av sura uppstötningar och brännande öm mage.

Håller jag paus från kaffedrickandet så går ändå mina ögon till kaffebryggaren, näsan går till den underbara doften när Jan kokar på helgerna och i mina tankar finns längtan och drömmen att en gång kunna dricka och njuta av kaffe i alla dess former.




Så ja kaffe är  nog en stor bov i mitt liv. Så nu är det dags för kaffefasta. Jag säger inte att det blir lätt och jag säger inte ens att jag kommer att klara det, men med Guds hjälp ska jag strida.

Sen kommer jag troligtvis att ge mig själv som belöning att få njuta av kaffe hela påskhelgen även om jag vet att det är ingen bra ide, då åker jag ju in i beroendet igen, för det är ju precis vad det är.

Kaffe är en drog, och om den skulle ha uppfunnits nu 2019, så skulle den knappast ha godkänts som ett livsmedel som säljs fritt i butikerna, som t.o.m barn kan köpa och dricka.

EN TANKE: Om du absolut inte kan börja dagen, orka jobba eller träffa folk utan att du fått en stor kopp kaffe, ja då är det tillräckliga varningsklockor.



Denna bild är från 2015

Det borde ju vara JESUS på den platsen, utan Honom vill jag inte börja dagen, åka till jobbet eller träffa folk.

Kaffe eller något annat får inte ta den viktigaste platsen, det första jag tänker på på morgonen när jag slår upp mina ögon.

VART GÅR DINA TANKAR ALLRA FÖRST PÅ MORGONEN ?
- Till den goda kaffekoppen? 
- Till den sköna duschen?
- Till toaletten?
- Till morgontidningen?
- Till jobbet?
- Till Facebook, Instagram eller andra sociala medier?
- Till att trycka på radio/tv? 
- Till att väcka barnen?
- Till vädret där ute?
- Till din äkta hälft?
- Till dagens program?
- Till Jesus, som håller dig och de dina och hela er dag och er framtid i Sina händer?

OCH TRO NU INTE FÖR ALLT I VÄRLDEN ATT DENNA KVINNA HAR ALLTID TANKARNA PÅ RÄTT STÄLLE VARJE MORGON😉.

Som jag nämnt många gånger, jag skriver och undervisar om livet med Jesus, att Han kan ge oss ett fantastiskt liv som innebär helande och förvandling (om vi tillåter Honom) eftersom jag också själv behöver bli påmind om det varje dag för att inte mista fotfästet.


En bild som egentligen säger en hel del om fotfästet.

OCH LÅT OSS HA BLICKEN FÄST PÅ JESUS, TRONS UPPHOVSMAN OCH FULLKOMNARE (Hebreerbrevet 12:2a).

ALLT ÄR TILLÅTET FÖR MIG, MEN ALLT ÄR INTE NYTTIGT. ALLT ÄR TILLÅTET FÖR MIG, MEN JAG SKA INTE LÅTA NÅGOT TA MAKTEN ÖVER MIG (1Korintierbrevet 6:12).

MÅ HERREN LEDA ERA HJÄRTAN IN I GUDS KÄRLEK OCH KRISTI UTHÅLLIGHET (2 Tessalonikerbrevet 3:5).

MÅLET ÄR ATT NI SKA LEVA VÄRDIGT HERREN OCH BEHAGA HONOM PÅ ALLA SÄTT, GENOM ATT BÄRA FRUKT I ALLA SLAGS GODA GÄRNINGAR OCH VÄXA I KUNSKAPEN OM GUD. 
DÅ SKA HANS HÄRLIGHETS MAKT STYRKA ER OCH GE ER ALL KRAFT TILL ATT VARA UTHÅLLIGA OCH TÅLIGA I ALLT 1Kolosserbrevet 1:10-11).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023