AVSLAPPNING

När jag kom hem imorse efter vaknatten kände jag mig allt annat än sömnig, nog trött, hängig och med en kropp som verkligen kändes som en tung sten. Men somnade gjorde jag ej.

Då gjorde jag det som jag alltid borde göra (men som jag så sällan gör eftersom jag så ofta vill fixa allt själv... kanske även du känner igen dig?). Jag bad helhjärtat Jesus om hjälp. Jag frågade vad skall jag göra för att min kropp ska få vila ordentligt och helst somna efter vaknatten.

Svaret kom snabbt. I mina tankar kom ordet AVSLAPPNING.

Avslappning är inget nytt för mig det har jag hållit på med sedan jag var i 20-års åldern. Då köpte jag min första avslappningskasett 👍😊från Norrvalla Rehab Center där vi hade rekreationsdag från jobbet. Och den var/är så bra och gav mig ett nytt liv, ett mera avslappnat liv.

Men som mycket annat i livet även om det är bra så tar jag mig inte tid för det, istället kanske jag sätter på en film från Netflix och tänker att kroppen vilar medan jag ser på den. Men det gör den inte, inte om hjärnan jobbar för fullt, för kroppen är en helhet.


AVSLAPPNINGSTIPS
Om du vill vila och slappna av i hela kroppen då skall du lägga dig ner i en skön säng, sätta på en mjuk och varm filt samt lugn musik, eller total tystnad om du föredrar det. Har du ett färdigt program sätter du på det.

Ifall du inget program har vill jag ge dig en lätt beskrivning. Vi tar det från början.

1. Klä dig i sköna mjuka kläder och lägg dig bekvämt, använd en filt om du så önskar och vädra gärna rummet före.

2 Sätt på lugn musik.

3. Slut ögonen.

4. Tänk dig att du ligger på ex mjuk ull som du sjunker ner i (eller ett stort fluffigt moln).

5. Tänk sen på en kroppsdel åt gången. Ex tänk på det ena benet (höften, låret, baklåret, knät, smalbenet, vaden, vristen, foten, en tå åt gången. Tänk dig att varje del blir tung,varm och avslappnad att varje del sjunker mer och mer ner i "ullen". Fortsätt så genom hela kroppen.

6. Om du är riktigt spänd kan det börja knycka i en muskel eftersom den inte är van att slappna av. Då brukar jag "roska" den (skaka den ordentligt) en gång och fortsätta avslappningen. Ibland får man upprepa "roskningen". Eller köra spänna-slappna av några gånger.

7. Blir du riktigt skönt avslappnad börjar det kännas lite som om kroppsdelarna domnar bort (fel ordval men hittar inget närmare) inte så att det pickar och gör ont utan som en skön avslappnad känsla.

8. Och även om tanken inte är att man skall somna under avslappningen så gör man det om man är riktigt trött. Och då behövde man det.

9. När du känner att kroppen är avslappnad ligger du kvar och njuter av den härliga, lätta känslan så länge du vill. Jag gör det allt från 5 minuter till 1 h.

10. När du är klar börjar du försiktigt "väcka" varje kroppsdel med att röra på dem och slutligen sträcka på dig. Och du kommer att bli helt förvånad över den sköna och lätta känslan du känner i din kropp.

11. Och vill du köra en kristen variant 👍 då ber du före, mitt i och i slutet. Du lämnar bort allt som finns i ditt sinne, allt som vill förstöra för dig när du skall försöka slappna av. Du lämnar synd, oro, nära och kära, alla och allt till Jesus och du ber att Han skall tala till dig (Han kanske ger dig en tanke, ett minne, en sångtext, en bild, frid, ja vad som helst som du behöver just där och då). Kanske du läser ett bibelord och låter det tala till dig. Bjud in Jesus i ditt hjärta och i din avslappning.

Det är viktigt att vi vet vem vi praktiserar avslappning med (för det finns så mycket konstigt och oandligt på den fronten just nu, men det tänker jag inte gå in på nu. Men bjuder vi in Jesus och låter Honom leda oss då får vi vara trygga.


DAGENS AVSLAPPNING
I dag använde jag mig inte utav avslappningskasetten. I dag körde jag en "kristen avslappning" för både kropp, själ och ande (en dvd jag fått av min syster).


Med den lämnar man samtidigt hela sig själv till Jesus under avslappningen. Det blir en avslappnande bön. Man ger sina tankar, känslor, fysiska besvär, alla kroppsdelar samt alla inre organ till Herren. Man lämnar bort allt som tynger, stressar, gamla sår, tråkiga minnen och upplevelser i ens liv. Man lämnar bort all synd allt som blivit fel i ens liv. Ja man rensar rubbet så att säga. Och man låter den helige Ande verka, hela, upprätta, ge kraft och frid. Och man får många uppbyggande bibelord. 

Jag har kört denna version två gånger idag. Första gången efter jobbet när jag inte lyckades somna. Men tro mig då somnade jag mitt i avslappningen och sov två timmar.

Andra varvet avslappning tog jag när jag hade varit ut med Hugo på eftermiddagspromenad i det fina och soliga vädret. Då slängde vi oss båda på sängen och vilade. Då somnade jag inte men blev så avslappnad.

Nu säger jag till mig själv: Camilla det här måste du fortsätta med, för det är så bra. Tid med Jesus är aldrig fel det borde alltid komma på första plats i alla sammanhang i våra liv.

Och till dig som läser vill jag säga: Lägg bort din telefon, platta och stäng av tv:n och ta tid för Herren istället. Gör en välbehövlig avslappning tillsammans med Honom, Han som har hela ditt liv, din kropp och din framtid i sina händer. Och de händerna vill trösta dig, hela dig, förlåta dig, upprätta dig och leda dig.


ANDLIG TORKA
Är ni kanske flera där ute som börjar känna av en andlig torka och hunger efter detta coronaår?
Min första tanke när alla digitala gudstjänster och möten drog igång för ett år sedan var att det här är ju fantastiskt. Nu kan jag ligga hemma i pyjamas med poppcorns-skålen intill och ta del av kristen undervisning från mitt eget hem.

Det varade ett tag men nu börjar även jag få nog. Nu vill jag träffa mina kristna systrar och bröder, nu vill jag dela livet tillsammans, öga mot öga, nu vill jag lovsjunga, dansa och upphöja vår Herre tillsammans, nu vill jag kunna kramas, ge en kram och få en kram. Nu behöver jag mer av Jesus i mitt liv. 

Men tills vi får ses igen får både jag och du jobba på vår relation till Jesus utan all denna viktiga kristna gemenskap. För sist och slutligen är ju ändå den personliga relationen till Jesus den viktigaste.

Ingen kommer till himlen bara genom att vara inskriven i en kyrka/församling. Ingen kommer till himlen/till Jesus även om man går varje söndag i kyrkan (nu då digitalt).

Det är den personliga tron som bär ända fram. När vi med vårt hjärta tror och med munnen bekänner Jesus som vår Frälsare när vi helt enkelt sagt ja till Honom, bjudit in Honom i våra liv det är då vi får evigt liv. Så för den sakens skull behöver vi ingen församling, inga kristna systrar och bröder. 

Men samtidigt behöver vi varandra för att be för varandra, hjälpa varandra, bära varandra, uppmunta varandra, uppbygga varandra och lovsjunga tillsammans m.m m.m.

Men medan vi jobbar var och en hemma på vår tro passar det fint med ex. en kristen avslappning.

OMVÅRDNAD
Avslutar med en bild på dottern och mig, ikväll när vi lyssnade på det digitala föräldramötet och hon samtidigt lekte frissa i mitt hår. Hon sa: Mamma du har nog verkligen ett "okontrollerat hår" Du har ett vilt hår som lever sitt eget liv. Andra har lockar som far rakt neråt men dina far liksom ut från huvudet och klumpar ihop sig 😊.

Jag det var den raka sanningen, och hon drog ut mitt hår och försökte styra in mina lockar i en hästsvans. 

TACK JESUS FÖR DEN TID JAG FÅTT MED DIG OCH MINA KÄRA I DAG. TACK FÖR ATT JAG VALDE EXTRA TID MED DIG. HERRE LÅT MIG FORTSÄTTA ATT PRIORITERA RÄTT OCH SÄG TILL PÅ SKARPEN NÄR JAG ÄR UTE OCH FLYGER IGEN AMEN.

FÖR OM DU MED DIN MUN BEKÄNNER ATT JESUS ÄR HERREN OCH I DITT HJÄRTA TROR ATT GUD HAR UPPVÄCKT HONOM FRÅN DE DÖD, SKA DU BLI FRÄLST. MED HJÄRTAT TROR MAN OCH BLIR RÄTTFÄRDIG, MED MUNNEN BEKÄNNER MAN OCH BLIR FRÄLST (Romarbrevet 10:9-10).

LÅT OSS GE AKT PÅ VARANDRA OCH SPORRA VARANDRA TILL KÄRLEK OCH GODA GÄRNINGAR. OCH LÅT OSS INTE ÖVERGE VÅRA SAMMANKOMSTER, SÅ SOM NÅGRA BRUKAR GÖRA, UTAN ISTÄLLET UPPMUNTRA VARANDRA, OCH DET SÅ MYCKET MER SOM NI SER ATT DAGEN NÄRMAR SIG (Hebreerbrevet 10:24-25).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023