GÅRDAGENS LÄKARBESÖK

Klockan 9 i går hade jag tid till en läkare vid företagshälsovården Työplus. Läkaren som jag gärna väljer är hon som har ett stort varmt hjärta och fötterna på jorden. Hon som alltid har tid att lyssna och verkligen har råd och hjälp att ge.


Jag förklarade att nu mår jag så mycket bättre (än senaste vecka när vi hade telefonkontakt) och nu har jag betydligt mera ork. Men den vanliga tröttheten hänger kvar.

Jag berättade om min sömn att jag somnar och sover bra när jag väl sover. Men sen vaknar jag och svettas (övergångsåldern) och behöver oftast gå upp och kissa och därefter hittar jag inte sömnen. 
Jag sa också att jag förstår att så här kan jag inte fortsätta för då kraschar jag till slut och när jag sen får semester i sommar vill jag inte vara slutkörd. Nu vill jag ta tag i saken och göra vad jag kan. Så vad rekommenderar du? 

Läkaren tyckte att jag är klok som sökte hjälp redan i höstas (även då hos henne) och som återkommer nu eftersom tröttheten hänger med samt att den blev värre och jag blev helt slut efter vaccinationen och fick svullna lymfkörtlar. Det är precis så man skall göra, ta tag i saken innan man kör sig helt slut.

Alla blodprov som blev tagna senaste vecka var helt bra 👍. Den svullna lymfkörteln som jag upptäckte en vecka efter vaccinet (i samma arm) försvann på ca 1 1/2 dag. Läkaren sa att det var knappast bara en svullen körtel under armen även om jag kände det så, oftast är det flera stycken som sväller upp.
Nu undersökte hon mig och kollade igenom alla lymfkörtlar och de var alla helt normala.

Hon förklarade att min reaktion på coronavaccinet var positivt (dock inte känslan) eftersom det bevisar att mitt immunförsvar började jobba rejält, att vaccinet hade effekt. Och att den totala tröttheten samt svullna lymfkörtlar hängde ihop med det.

Hon fortsatte: Men nu skall vi fundera på den återstående tröttheten, vad den beror på och vad vi kan göra åt den, samt fötterna som ännu är sjuka och även höftena (som är lite sjuka ibland ännu)

Vi kom fram till följande:

- Jag promenerar för mycket (med hunden, till och från jobbet samt går ibland 12 h på ett arbetsskifte) så mina fötter behöver få vila ibland. Jag bör ta cykeln till jobbet framöver så sparar jag fötterna 4 km/dag. 
Och jag skall fortsätta att använda mina skoinlägg i uteskorna dock inte i arbetsskorna. Skoinläggen påverkar hela min gång, därav är troligtvis också höften sjuk ibland, så jag bör nu fortsätta att pröva mig fram med skoinläggen. Och jag skall fortsätta att göra de övningar jag fått av fysioterapeuten, som stärker höften.

- Eftersom Melatonin (sömnhormon 1,9 mg utan recept) hjälper till viss del så att jag blir tröttare, somnar bättre och sover tydligen längre (innan jag vaknar av att svettas eller behöva gå upp och kissa 😉) så skrev hon ut ett recept på starkare Melatonin, 3mg som borde ha ännu bättre verkan. De kan jag ta varje kväll om jag så vill.


- Men när jag har haft nattskifte och kommer hem kl.9.30 och verkligen behöver sova då skall jag inte ta Melatonin utan Imovane.


Imovane är den sömnmedicin som jag fick utskriven redan i höstas när jag oroade mig för hur jag skulle klara av två vaknätter i sträck och sen hitta sömnen när jag kommer hem och huvudet troligtvis är på högvarv med mediciner, dieter, tider m.m. 


Men den sömnmedicinen tog jag aldrig, jag vågade inte. Så nu är jag då här ett halvt år senare med trötthet liknande den man har med småbarn i huset när man aldrig tycks få sova tillräckligt.

Läkaren förklarade att denna medicin är väldigt vanlig bland just personal som jobbar nattskift och behöver få sova när de kommer hem. Den hjälper till så man får en djup insomning. Man blir inte beroende av den om man tar den typ 1-2 ggr/vecka. Och vill man vakna på eftermiddagen för att inte sova för länge så lägger man bara väckarklockan att ringa och då vaknar man 👍. Jaa, det är tur det konstaterade jag 😉.
Så nu har jag lovat att ta den efter nästa nattskifte.

- Det visade ingen urinvägsinfektion denna gång 👍 men eftersom jag är i övergångsåldern så är det inte alls ovanligt med återkommande urinvägsinfektioner. Jag kan ju inte dricka sura drycker eftersom min kroniska magkatarr då blir helt i obalans, så hon rekommenderade samma som min gynekolog, Vagifem. Men det har jag inte heller velat använda, eftersom det är hormoner. Dessa används ju dock bara lokalt, alltså de går inte ut i hela kroppen, men nej ännu känns det inte ok att börja med dem. Ännu vill jag kämpa på. Så istället dricker jag massor och sköljer urinblåsan, men behöver ju då som sagt kissa ofta, även nattetid. Jag får nu försöka att dricka massor på dagen men minska till kvällen.

- Jag fick också mera salva för min torra hy. Min hy mår ju utmärkt nu jämfört med för några år sedan. Men allt handtvättande och munskyddsbärande har gjort att huden behöver lite extra omvårdnad just nu.


Så nu är jag laddad och skall ta itu speciellt med min sömnbrist innan det går för långt.

Du som läser detta kanske känner igen dig? Hur ofta går vi inte och känner oss trötta men gör ingenting åt det. De tre bästa råden vid trötthet (förutom läkarbesök) är nog vila, motion, frisk luft, hälsosam mat och tillräckligt med sömn.

Nu har både du och jag en chans att få en fin sommar, när vi kan njuta av ljuset, grönskan, djurlivet, uteliv (och hoppeligen familj och vänner) bara vi sköter om oss själva så att vi orkar delta i livets sommarskatter.

NU BER JAG HERRE ATT DET REDER UPP SIG MED MIN SÖMNBRIST SÅ JAG FÅR NJUTA AV SOMMAREN MED FULL KRAFT.

ALLT FÖRMÅR JAG I HONOM SOM GER MIG KRAFT (Filipperbrevet 4:13).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023