SÖNDAG I MITT LIV

Hur firar ni, ja "firar" att det är söndag? Den dag som vi fått för att varva ner och vila, för att ta tid för varann och för att hinna göra det som ger oss kraft, hopp och glädje.



SÖNDAG NÄR JAG VAR BARN
Söndagen var alltid en speciell dag eftersom våra föräldrar hade valt att göra den speciell.
På söndag var det mammas och pappas sovmorgon, efter att de hade varit i fähuset mellan kl.6 och 8 typ.
När de kom in drack de kaffe, åt något gott till och kröp sen i säng. När vi barn vaknade för att ställa oss till söndagsskolan som började kl.10 fick vi istället för vanlig morgonmål äta det framsatta goda, som oftast bestod av bullar eller en kaka som mamma bakat.

Sen satte vi på oss rena och lite finare söndagskläder (dagen efter bastukvällen dessutom).

Vi cyklade till söndagsskolan i Forsby Bykyrka, ca 1 1/2 km hemifrån. Efter en timmes samling cyklade vi hem igen men då stannade vi till vid en av byns två affärer. Där utanför fanns en stor avlång orange låda, det var postlådan med byns alla söndagstidningar.
Man behövde kunna alfabetet för att hitta rätt i tidningsdjungeln. Sen cyklade vi hem med två tidningar, en till vår familj och en till vår farbrors familj. Ofta, ja nästan alltid fick jag som sprang in med tidningen en godis eller en frukt som tack för hjälpen.

När vi kom hem hade jag ofta lite öronvärk från blåsten när vi cyklat hem i motvind, men det gick om rätt snabbt. Och det var inget jag tänkte desto mera på för när vi kom hem stod söndagslunchen klar och på bordet bredvid ditt våra ögon gick först där stod söndagens efterrätt. Söndag var alltid dagen med extra god mat och efterrätt.
Oftast var det jättegoda efterrätter. Men det fanns två som jag inte alls gillade, det var dallrig gele med gräddskum på och stora äckliga persikor med grädde på. Men grädden gjorde alltid att även det slank ner.
Bland de godaste efterrätterna fanns röd och vit krämen som mamma hade gjort randig. Det var maizena kräm och bärkräm. Sen fanns plättarna med tre sorters skillt mixade bär, hallon, jorgubb och  blåbär och grädde på det. Och sist men inte minst glass med mixade släta jordgubbar på.

Resten av söndagen tog vi det lungt, vi barn läste våra söndagsskoltidningar, var ute och lekte och ibland fick vi gäster på besök. Ofta hoppade vi in i bilen och for ut och köra. "Ut och köra" betydde sommartid alltid något gott på vägen, kanske en glass vid en glasskiosk. Ibland åkte vi för att hälsa på någon.

Klockan 16:30 eller senast kl.17 skulle mamma och pappa vara hemma igen för att gå i fähuset. Som yngre var jag ofta med, matade djuren, slängde ner hö med pappa från höskullen, cyklade kring med min trehjuling, pratade med djuren och hade skola för dem. Jag lärde korna att om de sa "MUU" så fick de lite mjöl av mig även om det inte var den tiden på dagen. De lärde sig snabbt att när jag kom sa de MUU, och jag blev överlycklig när de lydde mig, men det var kanske inte så uppskattat av alla.

När jag blev äldre och mamma och pappa var i fähuset var jag ofta ute och lekte med grannbarnen eller så gjorde jag hyss där inne. Ofta letade jag i köksskåpen efter något gott, jag blev riktigt skicklig  på att klättra upp högt i skåpen utan stol. Där i skåpen fanns sockerbitar och mitt i allt letande kunde det hända att jag tappade någon skål som gick sönder.

När mamma och pappa kom in var det snart dags för kvällens barnprogram i tv. Vi såg bla på Fem myror är fler än fyra elefanter, på"Mupparna" (The Muppet show), på Den vita stenen, på Drutten och Krokodilen, på Balthazar, på Hedvig (från A till Ö), på Doktor Snuggles och på farbrorn som låg i sängen med nattmössan på och läste sagor, jag minns inte vad han hette. Minns du? Jo nu kom jag på det Beppes godnattsagor typ? Och många flera bra program kom det också.

När vi sen hade krypit isäng kom alltid mamma och bad aftonbön med oss, Gud som haver barnen kär, se till mig som liten är.....


SÖNDAGAR NU 2020 (och i Corona- tider).
Och nu ser söndagarna annorlunda ut men ändå lika på flera sätt.
Idag har den sett ut ungefär så här.
Sovmorgon, morgonmål och sen en solig långpromenad kl 10:30 med Jan och Hugo, en promenad som gick via Skata och Jakobstads gravgård.


Dessa två bilder, den ovan och den under tog jag på vår promenad för att tipsa goda vänner som var på väg till Jakobstad och behövde hitta en bra lekpark där barnen kunde springa av sig. Jag berättade att vi har flera parker eller dagisgårdar alldeles nära varandra där det finns något för alla.


När vi kom hem hade vi en ordentligt smutsig hund som fick hoppa i duschen, ja han ville själv, han gick och ställde sig bredvid badkaret, och väntade att vi skulle duscha tassarna. Men det blev inte bara tassarna som fick sig en dusch för hela Hugo behövde det.
Ni ser ju på vattnet hur otroligt smutsigt det blev.


Hugo är inte alls lika glad över att behöva duscha hela kroppen men han står snällt stilla medan han blir shamponerad och tvättad.





Och tassarna är viktiga att duscha, både under och över, så allt vägdamm och vägsalt m.m kommer bort.


Sen kom Hugos favorit moment, när vi fönar.





Sen borsta och reda ut eventuella tovor.


Klippa lite för att bli fin och för att ta bort tovor som inte går att borsta ut.


Sen skall det alltid busas när man är nyduschad för då är energin på 100% .


Och roligast att busa i mammas och pappas renbäddade säng.


Och sen äta lite på det, i den renbäddade sängen. Ja han äter som sagt själv ibland nuförtiden, äntligen. Här for inga mängder men han åt ändå lite och alldeles själv och det är helt fantastiskt.



Medan jag hade putsat upp hunden hade Jan tillrätt söndagslunchen, vilken vi oftast äter i vardagsrummet efter att vi bett bordsbön.
Bordsbön borde vi be varje dag och låta Herren välsigna maten innan vi stoppar i oss.  Men det gör vi inte, men åtminstone på söndagar, för då äter vi alla tillsammans, alla som är hemma, och då liksom både vill vi, minns vi och faktiskt gör det.


Medan vi åt lade sig Hugo skönt på golvet i solen intill en strumpa och somnade.


Efter maten for Jan ut i skogen för att med cykeln upptäcka nya stigar och vägar.
Barnen gjorde skoluppgifter och läste på prov.
Jag fixade till söndagens efterrätt.


När vi senast hade personalmöte (då man ännu fick ha det) hade en i personalen bakat en alldeles underbar mjölkfri cheesecake. Jag fick receptet och vågade pröva det idag.

Den blev riktigt bra utseendemässigt.




Och helt bedårande god att sätta i munnen.


Men den borde kanske ha stått i kylskåpet över natten för att stelna till ordentligt. Nu liksom föll den sönder, men det gjorde inget för alla var vi överens om att den var super god även så här.

Tyvärr en suddig bild.


Sen har vi sett på film, var för sig. Och jag åt både chips och godis till min, ja sockerfastan är slut nu och det med besked.


Kvällsrundan med Hugo gick här.


Där fanns mycket att snusa på.


Och titta på.



Mitt i behövde vi kolla vägbeskrivningen.



Någon annan hade också gått här idag för vi hittade en gele godis på marken.




Jag tog mej ner för ett brant berg med svärmor...i örat, för hon ringde strax innan berget. Och Jan han promenerade vidare fast jag pratade i telefon så det var bara att hänga på. Sen sa han ja vi behöver ju hinna ut ur skogen innan det blir mörkt. Klockan 20:30 kom vi ut ur skogen nära Nanoq, och där hade vi bilen.

Det jag saknat mest denna palmsöndag är att få fara till Fokus och få ta del av palmsöndagens text och budskap.
Jag har varken sett gudstjänst på tv eller via nätet, idag har jag firat min egen gudstjänst ute i Guds fina natur, så kan man också göra.... ibland.

Denna bild är dock från en annan dag och en annan skog, men med samma sällskap.


Nu godnatt, sen ny vecka och "jobb" för oss alla igen. Tre av oss jobbar hemifrån och jag far till jobb. Jag jobbar nu fyra dagar i sträck ,varannan dag morgonskift (8-14) och varannan dag kvällsskift (14-21), sen är jag ledig i fyra dagar, över påskhelgen...och det passar riktigt bra.


TÄNK PÅ SABBATSDAGEN SÅ DU HELGAR DEN. SEX DAGAR SKA DU ARBETA OCH UTRÄTTA ALLA DINA SYSSLOR. MEN DEN SJUNDE DAGEN ÄR HERREN DIN GUDS SABBAT. DÅ SKA DU INTE UTFÖRA NÅGOT ARBETE, INTE HELLER DIN SON OCH DOTTER..... (2 Moseboken 20:8-10 a).

SEDAN SADE HAN TILL DEM:"SABBATEN SKAPADES FÖR MÄNNISKAN OCH INTE MÄNNISKAN FÖR SABBATEN (Markusevangeliet 2:27).


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023