OPERATION FÖR HUGO

Hugo ligger bredvid mig i sängen, för han vill vara riktigt nära nu. Han andas lungt och just nu känner han ingen smärta för han har fått smärtstillande, kortison och lugnande. Ja det blev operation idag.

En busig Hugo imorse som tog min stickastrumpa och smet upp i soffan med den.

Dagen började inte bra, men inte helt oväntat. Strax innan kl.6 vaknade jag av att Hugo stod och spydde galla på sovrumsmattan (ja precis "den", den rosa, mjuka och fina).


Han åt knappt någonting igår innan natten bara ca tre teskedar, vilket alltid resulterar i att han spyr galla senast mot morgonnatten när magen är ordentligt tom. 
Det kom tre pölar galla.


Sen var han nöjd lade sig ner och sov gott tills klockan 8:30 när han ville ut och då gick vi på morgonrundan.
När vi kom hem igen var han busig och glad och ville leka och verkade som den friskaste hunden i världen, ganska typiskt för Hugo från den ena ytterligheten till den andra.


TONSILLEKTOMI
Klockan 12 hade vi tid till veterinären. När vi närmade oss byn kände Hugo igen sig, han visste precis vart vi var på väg och han började yla och gnälla i bilen. Det är inte lätt att vara hund heller.

Veterinären hade flyttat sin mottagningen till ett annat hus och det var bra, för jag kunde parkera i lugn och ro och vi kunde ta en kort kissrunda i omgivningen utan att Hugo förstod att vi nog ändå skulle till veterinären även om vi hade kört förbi huset (det gamla).


När vi kom in i den nya och stora mottagningen kom veterinärens gulliga stora hund Elmo och mötte oss, som vanligt.


Vi blev väl mottagna av Elmo.

Hugo bet, morrade och förde ett himla liv innan jag lyckades hålla fast honom så pass att veterinären fick ge den första lugnande sprutan. Sen slocknade båda hundarna, den ena av trötthet och den andra av sprutan.


Jag insåg att min sjuka arm hade överlevt slagsmålet. Det rev till i den men jag upplevde inte lika stark smärta som tidigare och det tar jag som ett gott tecken, även om den började värka efteråt och värker ännu. Jag hade redan innan vi åkte iväg tagit värkmedicin som förebyggande och tur var det.

Men nu skall jag skriva om Hugo och inte min arm.

Som vanligt så behövdes det många sprutor innan Hugo blev helt avtrubbad. För varje gång han såg veterinären komma gående mot honom flög han upp även om han strax innan hade legat helt utslagen.

Veterinären kollade halsmandlarna och jo de var prickiga och inflammerade igen. Så det blev en operation.

Jag satt och väntade och fick sällskap i väntrummet, Två personer från ett läkemedelsföretag kom in. De skulle träffa veterinären och informera om de senaste nya läkemedlen.
Det blev att vi gick igenom hela Hugos sjukdomshistoria och jag fick berätta om alla mediciner han fått. Och det var inte jag som började berätta utan mannen som ville veta allt om ras, symptom och läkemedel. Och han gav mig också lite tips och ideer, b.l.a mjölksyrabakterier för hundar med dålig mag och tarm rekommenderade han.


JESUS HADE SANNERLIGEN SITT FINGER MED I DET HELA
När Hugo var klar förklarade veterinären att jo båda halsmandlarna var inflammerade även denna gång. Först tänkte hon bara ta bort den högra som såg värst ut men medan hon höll på att operera den så trillade även den vänstra ut ur sin ficka förklarade hon smått förvånad (halsmandlarna skall i vanliga fall ligga inne i sina fickor) vilket gjorde att hon även opererade bort den.
Och tack och lov för det för det är så många gånger de varit inflammerade båda två. Skulle veterinären bara ha tagit den ena är jag väldigt säker på att vi fått komma igen och operera bort den återstående en kort tid efteråt.
Tack Jesus att du fixade så även den vänstra halsmandeln visade sig 👍.


HUGOS KRONISK INFLAMMERADE TJOCKTARM
Jag hade också med en bild på Hugos avföring från i tisdags när varken magen eller halsmandlarna mådde bra.


Halva korven bestod av slem, vilket tyder på att tarminflammationen blommat upp igen, och den gör i sin tur att halsmandlarna blir inflammerade.
Hon konstaterade att Hugo är väldigt överkänslig mot någonting och att magen direkt regerar när han får i sig någonting opassande. Och jo det har vi sannerligen märkt.

Nu fick vi hem en hel del mediciner igen, och jag vet inte riktigt vad som är till vad men jag tror att det mesta är bra både för magen/tarmen och för läkningen efter operationen.

Det som är problematiskt är att Hugos mage inte klarar av vanlig värkmedicin just nu, men han fick istället ett recept på antiinflammatorisk läkemedel som vi skall ge när dunderkuren han fått idag slutar att verka.
Problemet är bara det att den medicinen inte finns i hela Jakobstad, de skulle sända efter den och troligtvis få den till lördag. Så nu känns det lite oroande om han blir sjuk imorgon (detta som han fick skulle verka tills imorgon kväll) och vi har inget att ge. Men veterinären sa att Hugo behöver inte få ont det kan bra vara att han klarar sig med vad han fått idag. Men det ovanstående läkemdlet behövs även och kanske allra mest för att hans tarm skall läka.
Vi fick också lugnande medicin och antibiotika. Därtill får vi ge Antepsin (som även människor använder) vilket ger ett skydd för magsyran på irriterade områden i mag och tarmkanalen.

Det goda var att Hugo inte hade någon svamp i öronen längre.


SEN VI KOM HEM
Även om Hugo var trött och drogad på hemvägen så pass mycket att han inte skulle ha klarat av att stiga upp på sina ben så låg han ändå med huvudet upp hela vägen hem, vilket tog ca 30 min.

Vi kom hem och jag bar in en darrande hund strax efter klockan 14, lyfte honom isängen och efter en stund med höjt huvud lade han ner det och slappnade av. Låg sen där med en stirrande blick men lugn.


Efter ca 5 timmar satte han sig yrvaken upp gick till fotändan av sängen och började slicka sitt ben.


Benet som blivit rakad där kanylen satt.


Så nu får han leva med pudelben en tid 😉.

Jag lyfte ut honom på gräsmattan ifall han behövde kissa men eftersom han bara stod orörlig på svajande ben bar jag in honom igen. Han drack lite vatten 👍 och lade sig ner igen för att sova, och så ligger han ännu. Svansen viftade glatt i sömnen för en stund sedan...ett gott tecken.

Här kommer lite info om tonsillit/inflammerade halsmandlar.








TACK JESUS för denna dag och för att allt gått bra. Nu ber vi att Hugos sår både i hals och tarm får läka snabbt, att han inte får stark smärta och att han nu skall få ett nytt och friskare liv 👍💗. Vi ber att vi nu skall få en hund utan smärta som blir så lugn så han kan börja vara ensam hemma och att vi får en hund som börjar äta själv. 


DET FINA SAMTALET
Jag måste ännu få berätta om ett telefonsamtal jag fick ikväll, ett samtal från dottern och några av hennes vänner på ungdomssamlingen.
De var ute på stan i grupper och hade fått olika uppdrag att göra. Ett av dessa var att de skulle ringa ett samtal till någon och säga tre uppmuntrande och snälla saker. Och jag var nog inte den första de kom att tänka på.
Först ringde de till två kompisar som tyvärr inte svarade och efter två misslyckade försök kom de på att ringa till mig 💗.
De tre fina uppmuntrande och snälla sakerna jag fick höra från Matilda och hennes vänner var följande.
- Du är snäll.
- Du öppnar ditt hem...för alla kompisar får komma när de vill.
- Jag älskar dig (sa Matilda).

De orden värmde och värmer 💗. Tack älskade Matilda💗 och dina fina vänner 💗.


ÄNNU OM HUGO
Riktigt just hoppade Hugo ner från sängen, sprang till dörren och sa ett voff 👍. Han trodde att det var någon som kom när jag plötsligt flög upp ur sängen när jag såg i köksfönstret som speglade från spisen hur det rökte. Men det var bara ånga från kastrullen när Matilda kokade sitt munskydd.
Men det var fint att se att Hugos ben bar och att han fick fram ett ljud.

Nu har Matilda kokat kycklingbullar som jag skall mixa, låta svalna och hoppas att han vill äta innan natten.
Sen någongång i natt vill han säkert ut och kissa och det får han så gärna. 

Nu ber vi om en lugn natt utan smärta och oro, i Jesu namn vi ber amen.

Och ett stort tack till alla er som bett och ber för Hugo 💗.

Och jag avslutar med samma bibelvers som igår för jag tycker att det är så mäktigt att den finns med i bibeln. Den finns där för att Gud alltid brytt och bryr sig om hela sin skapelse.



BÅDE MÄNNISKOR  OCH DJUR RÄDDAR DU, HERRE (Psaltaren 36:7 b).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

VÅR MALTIPOO HUNDVALP HUGO

ROLIGA TIPS PÅ HUR MAN FÅR BARNEN ATT ÄTA

NYÅRSAFTON 2023